Etiopiens premiärminister, Meles Zenawi, tillkännagav i veckan att man under de närmaste tre åren ska göra Internet tillgängligt i hela landet. Enligt Meles är landets utveckling beroende av informationsteknologin. Därför kommer närmare 300 miljoner kronor att satsas på en utbyggnad av nätet.

Invånarantalet i Etiopien överstiger idag 71 miljoner människor, men antalet Internetanslutningar är inte fler än 30 000. Enligt Världsbanken ger det Etiopien en topplacering på listan över de länder i världen som i minst utsträckning använder sig av IT. Meles försäkrar dock att den siffran inom sex månader kommer att ha stigit från 30 000 till 500 000.

Etiopien är ett av världens fattigaste länder. Omkring 57 miljoner människor försöker tjäna sitt uppehälle som bönder och hälften av befolkningen är analfabeter. Tillgången till tidningar och telefoner är mycket begränsad och majoriteten av landets invånare har aldrig använt en dator. Meles menar dock att Internet kan möjliggöra en förbättring av sjukvården och utbildningen i landet.

– Vi är fast beslutna att se till att så många av våra fattiga invånare som möjligt får tillgång till detta vapen, vilket de behöver för att bekämpa fattigdomen, säger han.