Den marknadsledande sökmotorn Google.com kan komma att börsnoteras i USA redan under nästa år, meddelar källor inom företaget och experter på finansinstitutioner i USA. Än så länge har inga officiella uttalanden gjorts från företaget, men att det har talats om det hela under lång tid är vida känt.

Eventuellt kommer man att auktionera ut aktierna på nätet enligt E-Bay-modell för att få in störst möjliga summa. Orsaken till detta förfarande, enligt samma källor, är inte på något sätt likvida problem utan det att de som är vana att använda den snabbt växande sökmotorn även är vana vid fenomen och förfaranden som just internetauktioner. Dessa användare borde också vara väl medvetna om företagets explosiva växt och tillväxt. Och, hoppas man säkerligen, dess kommande tillväxt.

Experter räknar med att circa 33 procent av alla direkta sökningar sker via Google.com eller lokala Google-sajter. Men förmodligen rör det sig om ännu mer eftersom till exempel Yahoo och andra webbportaler använder sig av Google som "intern" sökmotor.