Med en rösts övervikt legaliserade Nya Zeeland prostitution - efter en dramatisk omröstning i parlamentet den 25 juni. Den omstridda lagen röstades igenom med siffrorna 60 för och 59 mot. Parlamentsledamöterna var fria att rösta efter eget samvete, oavsett partibeteckning.

Enligt den nya lagen måste bordellerna ansöka om tillstånd och de får inte anställa personer under 18 år. Ett annat krav är att de tillämpar säkert sex. Kyrkliga grupper misslyckades med en sista kraftsamling för att vinna röster mot lagen, som stöds av grupper som representerar prostituerades intressen, socialarbetare som arbetar med våldtäktsoffer samt KFUK.

De som stöder lagen har hävdat att illegal prostitution redan existerar och att landets uppemot 8 000 sexarbetare inte ska behandlas som brottslingar.

Lagen stadgar att prostituerade ska ha samma rätt till hälsovård och arbetsplatsskydd som yrkesgrupper, och den betonar att ingen får tvingas in i sexhandeln. Alla bordeller måste också ansöka om licens, för att myndigheterna ska kunna hålla den organiserade brottsligheten utanför branschen.