Upphovsmännen till hackarprogrammet Back Orifice är i full färd med att ta fram ett program som gör det möjligt att nå blockerade webbplatser. Därmed får människorättsaktivister ett kraftfullt vapen i kampen mot censurstater såsom Kina och Nordkorea.

Programmet, som heter Peekabooty, skulle egentligen släppts redan förra veckan, men startskottet sker lite senare i år. ­ Vi har valt att göra på det viset för att säkerställa att vi skyddar de som använder programmet, säger Oxblood Ruffin, ledare för hackargruppen The Cult of the Dead Cow, som utvecklar programmet och som också tagit fram det ökända Back Orifice.

Gruppen är övertygad om att det är en grundläggande mänsklig rättighet att få tillgång till information och att denna bör säkras genom landets lagstiftning.

Programmet Peekabooty kommer gå runt filter som designats för att blockera webbplatser genom att använda ett distribuerat privat nät. Nära 30 frivilliga arbetar med Peekabooty-projektet, alltifrån jurister och programmerare till studenter och människorättsaktivister i USA, Kina, Europa, Israel, Taiwan och Sydkorea.

http://www.cultdeadcow.com