På en debattplats på den av socialdepartementets finansierade hemsidan Drugsmart kan personer med drogliberala åsikter anonymt smäda motståndare och politiker med nidbilder och kränkande påhopp.

Inlägg med länkar till fotomontage av Gun Hellsvik som Hitler, och Vidar Andersson och socialborgarrådet i Stockholm Kristina Axén Olin säljande svartsprit har förekommit. I andra "annonser" buntas drogrestriktiva organisationer som Hassela, ECAD (European Cities aganist drugs) och RNS (Riksförbundet narkotikafritt samhälle) ihop med Hitler och Lenin.

"Det är inte så mycket att bry sig om att personer med narkotikaliberala åsikter driver sin linje på det här viset. Vad som däremot är både obegripligt och upprörande är att regeringen tillhandahåller ett forum för den här typen av "debatt", skriver RNS:s förbundssekreterare Per Johansson i ett brev till socialminister Lars Engqvist.

Per Johansson anser att de förtalsliknande påhoppen måste tas bort och uppmanar socialministern att överväga om regeringen med skattemedel ska finanseria och stå bakom Drugsmarts insändarsida "Klotterplanket".

"Klotterplankets låga och olustiga klimat med insändare från mestadels anonyma aktörer kallar jag inte juste drogdebatt", säger Per Johansson till DrugNews.

Sofia Modig är en av två anställda på Drugsmart: "Det är svåra avvägningar vi måste göra. Hitlerbilden på Gun Hellsvik tog vi bort efter ett par timmar. Men det är bra att RNS väcker frågan".

"Vi vill försöka vara ett alternativ till drogliberala sajter, som hittills dominerat på Internet. Vi bemöter drogliberaler och bjuder in andra att delta i debatten. Visst är de drogliberala kanske fler, men jag tycker att det är bra med öppen debatt och har sett att några av dem ändrat sina åsikter lite grann. De skriker inte lika mycket på legalisering av droger idag", säger Sofia Moidig till DrugNews.

I juni gav regeringen klartecken till att projektet Drugsmart ska få fortsätta minst till juni 2001 och ställde fem nya miljoner kronor till förfogande. Hemsidan som startade för ett år sedan har även information för lärare, elever och föräldrar och har som mest haft uppemot 30 000 träffar i veckan, och 30-100 debatt-inslag per dag.

DrugNews:
http://www.rns.se/drugnews/laddanyheter.html

DrugSmart:
http://www.drugsmart.se