Åklagare Tomas Lindstrand har väckt åtal mot medlemmar i Socialekologisk aktion (SEA). Linus Brohult åtalas för grov uppvigling, med motiveringen att artiklar i SEA:s tidning Ekologisten har uppmanat till direkta aktioner mot Dennispaketets vägbyggen i Stockholmsområdet.

I februari förra året gjorde polisen en husrannsakan mot Linus Brohult och en annan SEA-aktivist, och då beslagtogs bland annat flera datorer, böcker, papper, medlemsregister, foton och mycket annat. Dessa saker hålls fortfarande beslagtagna av polisen.

- Polis och åklagare verkar försöka slå sönder vår organisations infrastruktur på det här sättet, säger Linus Brohult till Motkraft.

Åtalet är ett helt nytt sätt från rättsväsendet att agera mot den utomparlamentariska vänstern. Genom att försöka göra det olagligt att uppmana till och uttrycka stöd för direkta aktioner verkan man vilja göra det svårare för den utomparlamentariska vänstern att ha tidningar, öppna möten, kursverksamhet med mera. En betydande del av artiklar i vänstertidningar skulle bli olagliga om åtalet leder till fällande dom.

Tre SEA-medlemmar åtalas även för försök till grov skadegörelse. De greps förra året i närheten av en byggarbetsplats för vägbygget Södra länken. Det hade dock inte skett någon aktion mot byggarbetsplatsen den kvällen, men polis och åklagare anser ändå att aktivisternas blotta närvaro vid byggarbetsplatsen är tillräcklig för att de ska kunna dömas.