Unga i Amsterdam använder svamp som narkotika. Nu diskuterar myndigheterna i Nederländerna om de hallucinogena svamparna ska vara olagliga

Hasch- och marijuanaaffärerna i Nederländerna är en miljonindustri - en miljonindustri som nu utökats med ännu en produkt: hallucinogena svampar. Nyheten ställer polis och myndigheter inför en ny och knivig fråga. Är svampar liksom hasch och marijuana, så kallade mjuka droger? I så fall görs inga ingripanden. Men de mest verksamma svamparna har samma effekt som en svagare LSD-tablett - en hård och därmed olaglig drog.

För i Nederländerna skiljer polisen sedan decennier på mjuka och hårda droger. Mjuka droger är visserligen olagliga rent formellt. Men i praktiken säljs de helt öppet i mer än 200 så kallade smart shops.

Just nu är debatten livlig i stadsdelsnämnder och inom den holländska polisen. Hur ska svamparna klassas? För ägarna till de så kallade smarta affärerna är frågan av största betydelse. Hans van den Hurk, ägare till affären Conscious Dreams i Amsterdam, har vid sidan om det vanliga utbudet av hasch och marijuana, sålt svampar i mer än fyra år nu.

Omsättningen har mer än fördubblats och hans senaste deklarerade årsinkomst är 15 miljoner kronor. Svamparna är hallucinogena, men inte beroendeframkallande. Några innehåller ämnen som, om de är utvunna i en process, anses som olagliga enligt holländsk lag.

Men vad menas med "utvunna i en process"? Inkluderar det svampar som endast har torkats? Polis och myndigheter har ältat frågan och i mars gjorde polisen en razzia på just Conscoius Dreams.

Men Guy Boels, advokat och representant för småföretagarna i hasch-, marijuana- och svampbranschen, hoppas att regeringen ska legalisera svamparna - droger som får folk att skratta åt så gott som ingenting.

Några pågående rättsfall ska ta ställning till frågan: är svampar som enbart torkats "utvunna i en process"? I det holländska socialdepartementet är de ansvariga oroliga för att svampbruket ska bli ett mode. Rekommendationer är under utarbetande.

Troligen väljer regeringen samma strategi som när ecasty-tabletterna blev populära i slutet av 80-talet. Ecstasy förklarades olagligt, men polis och stadsdelsnämnder fick diskreta anvisningar om att inte ingripa mot bruket och bara slå till mot produktionen av de mest farliga märkena.

Följs ecstasylinjen accepteras mildare varianter av svampar, medan mer riskabla produktutvecklingar angrips. Men ingen, kanske inte ens regeringen, är riktigt säker.