Hackers har stulit programvara till ett militärt satellitsystem från datorer på det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Programmen kan användas för att styra militära nätverk och satelliter. Nu hotar de att sälja programmen till terrorister.

Hackergruppen som kallar sig "Masters of Downloading/ 2016261" (MOD) hävdar att de bröt sig in i Pentagons system i oktober. De väntade dock till mitten av april innan de tog kontakt med myndigheten. Det är inte känt om de ställt några krav för att inte lämna uppgifterna i fel händer.

- Intrånget kan vara det allvarligaste någonsin, säger säkerhetsexperten John Vranesevich. Enligt uppgifter till tidningen Wired stals programmen via internet från Defense Information Systems Network Equipment Manager (DEM) som ansvarar för all militär programvara. En datorexpert har fått kopior av programmen och bekräftat att det handlar om topphemliga styrprogram för bl.a det satellitbaserade Globap Positions System (GPS). Ett navigationssystemet där satelliter används för att bestämma en position.

Pentagon bekräftar att programmen kopierats, men säger att de inte innehåller hemliga uppgifter. Datasäkerhetsexperten Gideon Samid, som anlitats av Pentagon, framhåller dock att de flesta intrång som regeringen medger är betydligt allvarligare än vad man vill ge sken av.