I ETC:s medianummer avslöjar ETC-reportern Dan Josefsson hur Rapport och Folke Rydén genom manipulativ klippteknik lurade miljoner TV-tittare den 12 januari i år. Han fick det att framstå som att Björn Borgs f.d. kompanjon Lars Skarke gjorde ett avslöjande uttalande om förre statsministern Ingvar Carlsson. I verkligheten sa aldrig Lars Skarke det han tycks säga i dokumentären.

För att kunna avslöja bluffen publicerar ETC både i tidningen och i sin internetupplaga stillbilder ur det manipulativt klippa inslaget, komplett med en utskrift av speakertexten och egna kommentarer. Internetupplagan innehåller även ett två minuter långt utdrag ur det aktuella TV-inslaget i form av s.k. "streamad video". Syftet är att tittaren själv ska se hur bedrägligt inslaget är. Resultatet är en manual i konsten att ljuga i TV.

I artikeln avslöjas också att de tre SVT-cheferna Ingvar Bengtsson (chef över SVT Nyheter och Sport), Jan Axelsson (chef över Rapport) och Stig Fredriksson (chef över Aktuellt) vid ett möte med Folke Rydén kom överens om att inte låta Ingvar Carlsson bemöta de falska anklagelserna. Rapport och Aktuellt reportrar förbjöds helt enkelt att intervjua honom.

I Dan Josefssons artikel intervjuas alla inblandade (inklusive de tre SVT-cheferna och Folke Rydén) och det fram till nu hemliga intervjuförbudet avslöjas grundligt. Trots detta har Sveriges Television fortfarande inte bett varken sina tittare eller Ingvar Carlsson om ursäkt.

Under fredagen kontaktades ETC av SVT-juristen Anna Hammargren som meddelade att SVT kommer att stämma ETC för brott mot upphovsrätten, om de inte tar bort hela avslöjandet om den manipulativa klippningen från sin hemsida. Enligt Hammargren är det Ingvar Bengtsson som tagit initiativet till hotet. Bengtsson är också den enda av de Josefsson intervjuar i artikeln som försvarar intervjuförbudet han själv var med om att utfärda. Om ETC inte tar bort materialet före måndagen den 20/4 hotar SVT att även vidta juridiska åtgärder mot bildcitaten i papperstidningen.

ETC kommer inte att plocka bort materialet. Bildcitaten är publicerade i ett enda syfte: att avslöja hur Folke Rydén tillsammans med tre höga SVT-chefer manipulerar med verkligheten. Detta kan man inte avslöja utan att visa hur bluffen gick till. SVT har inte heller enligt ETC mening någon laglig rätt att stoppa ett sådant avslöjande med hänvisning till upphovsrätten. ETC beklagar SVTs agerande, som inte kan ses som annat än en attack mot yttrandefriheten.

För mer information, kontakta Dan Josefsson eller Johan Ehrenberg (08-720 82 30).
ETC:s internetupplaga finns på adress http://www.etc.se.
ETC:s stora medianummer kan beställas på tel 08-720 82 30 under kontorstid.