FRA JK-anmäler Henrik Alexandersson för att han på sin blogg publicerat en handling som ansågs bevisa att FRA redan 1996 spanade på svenska privatpersoner, och dessutom i kabel, vilket FRA inte fick göra på 1990-talet.

På bloggen har han också flera gånger publicerat hemligstämplade dokument, däribland den lista med 103 namn på svenskar som FRA anklagas ha bedrivit spaning mot. På hemsidan finns också den hemliga anmälan till Datainspektionen, till vilken listan bifogades.

Men det är inte dessa dokument som nu fått FRA att reagera. I stället är det en hemligstämplad sida med uppgifter om kontakter mellan svenska och ryska företag under våren 1996 som fått myndigheten att anmäla bloggen till Justitiekanslern (JK). Sidan kommer från en 18-sidig rapport som myndigheten sammanställt.

I dokumentet finns namnuppgifter på svenskar och vad kontakterna med de ryska företagen gällt. Överst på sidan står det tydligt att dokumentet är hemligt.

I JK-anmälan skriver FRA att publiceringen "torde utgöra ett yttrandefrihetsbrott". Den publicerade handlingen är hemligstämplad av FRA med hänvisning till paragraf 2 i sekretesslagens andra kapitel - en paragraf som gör det möjligt att hemligstämpla handlingar om dessa kan skada försvaret av Sverige och hotar rikets säkerhet.

Det här visar ju samtidigt att dokumenten är äkta, säger Henrik Alexandersson. Och det drar ju uppmärksamhet till dokumenten, något de kanske inte tänkt på.

Henrik Alexanderssons blogg:
http://www.henrik-alexandersson.se/

Anmälan från FRA:
http://bp1.blogger.com/_flOo2MFDx-w/SI3N57GPCwI/AAAAAAAABGE/Vof6pqiN_3s/s1600-h/080728b.jpg

Ett 20-tal andra bloggare har nu lagt upp dokumentet som FRA JK-anmält:
http://ministryoftruth.wordpress.com/2008/07/28/vi-ar-alla-henrik-alexandersson/