Johann Wolfgang von Goethe var homosexuell, hävdar en tysk historiker i en ny bok som omedelbart har sablats ned av etablerade Goetheforskare.

Karl Hugo Pruys har plöjt igenom 2 500 brev från, till eller om den tyske nationalskalden. Det faktum att Goethe gifte sig sent i livet var Pruys utgångspunkt för en utredning av poetens och dramatikerns kärleksliv. "Jag hittade ett spår som präglades av homosexualitet", säger Pruys i Bild am Sonntag.

Hans bok "Tigerkramar" kom ut förra veckan. I Goethes brevväxling hittar man tydliga tecken på att han föredrog män, skriver Pruys och pekar ut filosofen Friedrich Heinrich Jacobi som skriftställarens första älskare.

"Du vet att det var ljuvligt för mig att vara föremålet för din kärlek", skrev den 25-årige Goethe till Jacobi. Brevet som ställts till "Käre Fritz" slutar med en varning: "Låt ingen få se mitt brev!" Även det är ett tecken på deras hemliga kärleksaffär, anser Pruys och säger att ett fysiskt förhållande inte kan uteslutas. Kännarna på Goethesällskapet är inte imponerade av boken.

- Fullständig rappakalja, säger Goethekännaren och litteraturprofessorn Lothar Ehrilch.