I slutet av mars i år begick 39 medlemmar i en sekt som kallade sig Heavens Gate massjälvmord i en villa i Ranch Santa Fe i USA. Genom självmorden skulle de lämna sina kroppar för att möta den annalkande kometen Hale-Bopp som de trodde var ett främmande rymdskepp på väg mot jorden. Händelsen väckte enormt uppseende.

Sektledaren Marshall "Do" Applewhite hade startat sekten redan i mitten av 70-talet och flera av dem som följde hans råd och tog sina liv hade varit med honom sedan dess. Men många var också välutbildade ungdomar. Trots självmorden ser nu sekten ut att leva vidare.

För en tid sedan publicerade den tidigare medlemmen Chuck Humphrey under sitt sektnamn Rkkody (uttalas rikk-o´-de) en sajt där han fortsätter att informera om sekten och dess mål. På en av sidorna berättar Rkkody hur han den 5 maj i år själv försökte ta sitt liv på ett hotellrum i Encinitas, Kalifornien, tillsammans med en annan medlem av sekten, Wayne Cook.

Eller som Rkkody uttrycker det, "försökt lämna våra jordiska transportmedel". Målet var givetvis att förena sig med sina kamrater. Wayne Cook lyckades medan Chuck Humphrey räddades av poliser som hittade dem. Humphrey beskriver hur han sedan låg i koma i tre dygn och hur han genomgått en lång rehabilitering. Men den verkar inte ha hjälpt:

"Jag gillade inte att vara här [på jorden] innan jag försökte att lämna kroppen, och jag tycker ännu mindre om det nu", skriver han på sin hemsida där han också anklagar den psykiatriska sjukvården för att ha använt honom som försökskanin. Men för tillfället fortsätter Rkkody att föra ut Heavens Gates kvasireligiösa budskap. Han har åter lagt ut hela Heavens Gate hemsida, han uppmanar folk att arrangera möten om sekten och försöker få dem att köpa sektens material.

Självmordssekten lever och har hälsan. Risken är uppenbar att män som Chuck Humphrey kan dra ytterligare människor med sig när han försöker lämna sitt "jordiska transportmedel" nästa gång.

http://www.rkkody.com