Tonåringar i Stockholm har den senaste tiden fått erbjudande om att köpa droger tillverkade av örtextrakt. Drogerna är inte klassade som narkotika och polisen kan därför inte göra något åt dem.

Droger som "Love dove" och "Druids dream" beskrivs i reklamen som ört-ecstasy respektive kraftfull hallucinogen. Drogerna innehåller bland annat guarana och påstås ge "exstatiskt lyckorus" och "LSD-liknande effekt". Polisen tänker beställa preparaten för att närmare undersöka vad de består av.

"Myndigheterna har inte hunnit förbjuda dem ännu", heter det i reklamen. Om undersökningarna visar att örtpreparaten är att jämställa med droger, kan man arbeta för att de förbjuds enligt lag. Först efter det kan polisen ingripa. Problemet är att de nya drogerna tas fram för fort.

- Det borde vara enklare att lagstifta emot dem än det är i dag, säger Catharina Greiff, utredare på ravekommissionen, till TT. Ungdomarna erbjuds att köpa drogerna via postorder genom att ringa en ordertelefon, skrev Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet nyligen. Reklamen är direktadresserad till ungdomarna.

- Av de som ringt hit har samtliga som fått utskicket varit medlemmar i olika techno-klubbar i Stockholmsområdet, säger Catharina Greiff.

- Men det är bara indicier. TT har kontaktat företaget som säljer örtdrogerna för en kommentar, men på företaget hänvisar man till den information som finns på företagets hemsida på Internet, bland annat om priser och produkter. På socialdepartementet pågår för närvarande en utredning om syntetiska droger. Frågan om örtdrogerna ligger egentligen utanför direktiven, men kan komma att tas upp ändå.

- Men det gäller att veta exakt vad de innehåller, säger Susanne Billum, rättschef på departementet.
Postorderbranschen får dåligt rykte av ett fåtal oseriösa företag, menar Lennart Helgesson, kanslichef på Svenska postorderföreningen.
- Jag tycker att det är tråkigt. Det ger en negativ klang att något sådant säljs på postorder.

Företaget som uppmärksammats heter Smart Drugstore och utökar inom kort även sortimentet med cannabisfrön och odlingshjälpmedel.

http://www.smartdrugstore.com