Musse Pigg fyller 80 år idag. Han presenterades för publiken första gången i filmen Steamboat Willie den 18 november 1928. Året innan hade världens första ljudfilm producerats och Walt Disney skaffade sig snabbt rättigheten att använda ljud i tecknad film. Steamboat Willie blev den första och den blev väldigt dyr att göra.

Walt investerade allt han ägde, och som väl var bestämde sig en biograf i New York för att visa den. Den blev en makalös succé och Disneys namn kom på allas läppar. Walt hade egentligen tänkt att Musse Pigg skulle heta Mortimer, men hans fru Lilian tyckte att namnet Mickey passade bättre och så blev det också. Den unge Musse Pigg var känd för sina hyss och fräcka humor, men ju populärare han blev desto mer gentlemannamässigt blev hans beteende.

Den första filmen var ljudsatt, men Musse själv började prata först i den nionde animationen. Då var det Walt Disney själv som gav musen sin röst. Fram till 1935 var filmerna svartvita. Walt Disney gjorde Musses röst fram till 1947.

Musse Pigg tog sig in i seriefigursbranschen år 1930 då han i dagspressen figurerade som privatdetektiv. Ärkefienderna var Spökplumpen och Svarte-Petter.

Musse Piggs premiärfilm: Steamboat Willie
http://www.youtube.com/watch?v=REbZO82tkgw