Två yngre män från Eskilstuna som är dömda för mord har hängts ut på affischer på flera ställen i centrala Eskilstuna. De är 19 och 20 år, och dömda till sju års fängelse för att i somras ha stuckit ihjäl 26-årige Sonny Andersson. På affischerna står: "Sonnys mördare. Se upp! Snart är de ute igen. Stoppa våldet!"

Dessutom står deras namn brevid bilderna på dom båda. Bilderna är inte nya utan tagna från en skolkatalog från när de gick i högstadiet. Polisen i Eskilstuna har lämnat över affischen till åklagare som ska bedömma om det är förtal, ärekränkning eller tryckfrihetsbrott. Om åklagaren gör bedömningen att det kan räknas som tryckfrihetsbrott ska affischen lämnas över till justitiekanslern, JK för vidare bedömning.

Det finns ett liknande fall, som det berättades om i nyhetsbrevet FNA nummer 58, i Göteborg där en man som är dömd för sexuellt utnytjande av minderårig hängts ut på affischer med namn, adress, bild och telefonnummer. Mannen har överklagat sin dom och i väntan på rättegång är han på fri fot.

Den affischen är anmäld som grovt förtal, säger Bo Ivarsson, spaningschef på polisen i Hissingen. I båda fallen är det svart att åtala då det inte finns någon direkt misstänkt som satt upp affischerna eller någon ansvarig utgivare. Om åklagare i Eskistuna och sedan JK gör bedömningen att affischerna på mördarna är tryckfrihetsbrott blir det prejudikat i fall som hittils varit ovanliga i Sverige.