Justitiekanslern (JK) inleder en förundersökning mot webbplatsen Nordfront. De ska utreda ifall deras läsarkommentarer har gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp och uppvigling.

Nordfront drivs av den militanta nationalsocialistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR). Förundersökningen gäller kommentarer som förekommit på webbplatsen mellan 2007–2012. Justitiekansler Anna Skarhed säger till Dagens Nyheter:

"Det handlar om kommentarer som enligt vår bedömning omfattas av yttrande- och tryckfriheten eftersom de var förhandsmodererade. I det här fallet handlar det om uttalanden som både du och jag skulle tycka är alldeles förfärliga, men regeln om den fria debatten och vikten av yttrande- och tryckfrihet gör att vi får vara väldigt sparsmakade i våra bedömningar."
JK räknar med att det kommer ta drygt ett halvår innan förundersökningen är klar. Elva av kommentarerna kan enligt JK utgöra hets mot folkgrupp, och tre av kommentarerna uppvigling. En av kommentarerna är gjord efter att Nordfront införde efterhandsmoderering, och lämnas därför utan åtgärd.

Exempel på läsarkommentarer som JK inlett förundersökning kring:

"Bra skrivet! Och de kommer kännas bra att kunna se sig själv i spegeln på äldre dar, som Motståndsman skrev. Leve Nationalsocialismen!"
"Mycket bra tal av Klas Lund, Pär Öberg, Simon Lindberg och övriga talare! Ser fram emot Nordfront.se. Länge leve ett Fritt nationalsocialistiskt Norden! Hell Seger!"
"Viva Germania. Död åt ZOG. Hell Seger!"
"Jag vet inte ens vad jag ska skriva. Fienden är listig, död åt zog och länge leve motståndsrörelsen!"
http://www.nordfront.se
http://www.dn.se/nyheter/sverige/jk-utreder-nazistsajt/
http://www.realisten.se/2013/07/18/ny-forundersokning-mot-nordfront-se/
http://juridikfronten.wordpress.com/2013/07/18/stor-forundersokning-mot-nordfront/