Varuhuset Gekås i Ullared har rensat bland leksakshyllorna, och stoppar nu försäljningen av leksaksfigurer med nazistsymboler. Detta efter att GT uppmärksammat dem om att de säljer LEGO-liknande leksakssoldater med ett historiskt tema, andra världskriget.

Leksakssoldaterna kommer från företaget Cobi och ingår i serien World War 2. Vissa figurer har symboler med nazistkopplingar på sina uniformer, som järnkorset, och på hjälmarna sitter den tyska örnen som även fanns med i Nazitysklands statsvapen.

Boris Lennerhov, avgående vd och pressansvarig, tror att det mest är vuxna som köpte modellerna, även om de fanns på barnavdelningen, och säger till GT:

"Frågan är var gränsen går för vilka historiska saker man kan sälja. Men självklart vill vi inte glorifiera nazismen. Vi ska plocka ut alla de här WW2-leksakerna. Vi ska inte sälja något jag inte kan stå för. Vi tar bort sakerna och så får vi titta på om det verkligen kan uppfattas stötande eller fel på något sätt. Det händer att vi gör fel. Men vår inköpsansvarige blev förvånad när han fick frågan, och hade inte tänkt tanken att det var ett problem."
http://www.expressen.se/gt/har-saljer-ullared-nazi--soldater-som-leksaker/
http://www.bt.se/nyheter/nazi-leksaker-pa-gekas-plockas-bort(4551682).gm
http://cobi.eu/world-war-ii
http://www.gekas.se