De svenska tidningssajterna har på senare tid infört allt hårdare regler för läsarkommentarer visar en undersökning i Medievärlden. Undersökningen bygger på uppgifter från 35 svenska utgivare som representerar över 50 titlar med en utgivning på minst fem dagar i veckan och deras webbsajter.

Ungefär en fjärdedel av de tillfrågade har förhandsmoderering. En metod som nästan alla sajter använder, men i varierande utsträckning, är att stänga av kommentarsfunktionen till artiklar inom vissa känsliga ämnen. Det kan handla om exempelvis invandring, feminism, Israel-Palestina eller vargjakt. Det kan också vara artiklar där en anonymiserad persons identitet kan röjas.

Allra längst har dock Värmlands Folkblad gått. Efter terrorattentatet i Norge stängde tidningen helt av möjligheten att kommentera. Nu ska tidningen dock se över möjligheten att återinföra kommentarerna på sajten, enligt Peter Franke som är ansvarig utgivare. 

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin flaggar för förändringar i höst, ett beslut som togs redan före sommaren. "Dels för att höja kvaliteten och dels för att råda bor på de obehagliga hatströmmar som ibland tar över ett kommentarsforum."

http://www.medievarlden.se/nyheter/2011/08/hardare-regler-for-kommentarer