En polishelikopter på väg att landa på en flygplats utanför Berlin i början av september gjorde en bisarr upptäckt: På ett stort fält fanns ett 20 meter högt och brett hakkors, noggrant utfört i sädesfältet.

Alla nazistiska symboler, inklusive hakkorset, är förbjudna i Tyskland. Att någon haft modet att under lång tid skära ut detta gigantiska hakkors i sädesfältet måste ha krävt tid och involverat ett flertal personer, hävdar tyska kritiker. På marken är det ju svårt att se vad folk håller på med på fälten, men från luften borde detta ha upptäckts tidigare, menar man. Det finns indikationer på att hakkorset funnits där ett tag eftersom säden inte nyligen hade huggits ner.

Andra nazist-relaterade spöken debatteras också i Tyskland just nu. En italiensk vingård som drivs av företagaren Alessandro Lunardelli har en hel serie med viner som väckt kritik och kontrovers. Serien "Führerwein" innehåller inte bara etiketter med Hitler och klassiska slogans som "Sieg Heil", utan även viner med Mussolini och Josef Stalin.

Tyska ambassaden i Rom och andra institutioner försöker nu stoppa exporten av vinerna samt, i förlängning, även produktionen av dem. I Italien säjs dessa viner helt öppet och lagligt, och försäljning via Internet är också laglig. Lunardelli är nöjd med sina framgångar och menar att det varit ett mycket lönsamt marknadsföringsdrag att använda dessa omstridda ledare på etiketterna.

Italienska vinproducenten "Vini Lundardellis" webbplats:
http://www.vinilunardelli.it