Vill du göra din Playstationkonsol regionfri genom "chipstrimning"? Varsågod, det är lagligt. Om du bor i Australien. En australisk domstol gav nyligen konsumenterna rätt att med hjälp av specialinstallerade chips kunna spela importerade och kopierade Playstationspel.

Playstationspelen är kodade så att vissa spel bara fungerar i konsoler sålda i vissa delar av världen. Men genom att installera ett chips som knäcker regionkoderna går det att spela spel från andra regioner. På så vis går det att spela importerade spel som i många fall är piratkopierade och därför mycket billigare.

Sony stämde en australisk Playstationåterförsäljare för att ha installerat chipsen och sålt piratkopierade spel, men fick överraskande nog domen emot sig. I liknande fall i Storbritannien och Kanada har Sony segrat. Det australiska konsumentverket, Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), tycker att domslutet är en seger för konsumenterna.

Michael Ephraim, vd på Sony i Australien säger till BBC News att han är besviken på domslutet och han anser att ACCC vilseleder konsumenterna. Efter domslutet förklarade nämligen en ACCC-talesman att: "Australiska konsumenter kan nu både njuta av spel som köpts utomlands och lagliga säkerhetskopior efter att de installerat de lagliga chipsen."

- Det finns inget som heter lagliga säkerhetskopior. I upphovsrättslagen står det klart och tydligt att kopior är olagliga, säger Michael Ephraim.

Enligt Ephraim handlade dessutom stämningen av återförsäljaren bara om piratkopiorna. Sony överväger att överklaga domen, rapporterar BBC News.