Vad skall man göra om man vill ha tillgång till Internets alla spännande aspekter men bor i ett land med nätcensur? I konservativa Saudiarabien finns en informationshunger som inte tycks kunna mättas av myndigheterna själva.

Den saudiska tidningen Arab News rapporterade nyligen om hur i princip varenda Internet-center i Riyadh och andra större städer erbjuder tjänster som inte finns i de officiella prislistorna. Här kan välbeställda saudier genom de anställdas kunskaper surfa fram till de önskade sidorna som annars blockeras av övervakningsinstitutionen King Abdulaziz City for Science and Technology.

Antingen genom att man helt enkelt kopplar upp sig via servrar i USA eller näraliggande länder, eller så hjälper de anställda till med att komma runt eventuella problem. Vad är det då saudierna söker? Liksom i de flesta andra länder, är det sex och porr som gäller. Ensamma eller tillsammans surfar saudierna rakt in i den västerländska dekadensens många yttringar på nätet. Regeringens definition av "oönskat och omoraliskt" material tycks, inte helt förvånande, vara det som attraherar de surfaktiva saudierna mest.

Även västerländska nyhetsplatser och arabiska webbplatser med kontroversiell politisk information är populära. Man vill helt enkelt kunna ta del av andra typer av åsikter än de som godkänts och sanktionerats av de saudiska myndigheterna.

Det är uppenbart att myndigheterna ser detta som ett stort problem. Kombinationen av avancerad teknisk gräsrotskunskap och de rika saudiernas vilja att betala för densamma är en svår nöt att knäcka, då regeringen inte har kapacitet att hänga med i de Internetrelaterade utvecklingarna. Sedan Internet lanserades i Saudiarabien 1999, har informationshungern utbrett sig allt mer.

Myndigheterna kommer därför i stället för misslyckad övervakning att lagstifta om straff för upptäckta förseelser. Den typen av lagstiftning har många gånger visat sig ha motsatt effekt. Det vill säga att verksamheten förmodligen kommer bli ännu mer avancerad och hemlig istället för att, som nu, finnas tillgänglig under disk på kommersiella Internetkaféer.