Vid fyra av tio fängelser som är specialiserade på sexualbrottslingar har fångarna tillgång till porrfilmer via kabel-tv. Kriminalvårdsstyrelsen tänker nu sätta stopp för utbudet.

- Det är stötande och olämpligt, säger byråchef Per Colliander till TT. Frågan om utbudet i tv-apparaterna på landets fängelser väcktes redan för tio år sedan av fångarnas förtroenderåd på fängelset i Kalmar.

Fångarna klagade över att de inte fick ansluta sig till kabel-tv, och regeringen gav då tillstånd för fängelserna att ansluta sig, mot att fångarna själva betalar avgiften. Därutöver är det upp till ledningen för varje fängelse att bestämma hur utbudet skall se ut. Men det hindrar inte kriminalvårdsstyrelsens ledning från att agera.

- När vi inom kort möter de lokala cheferna i ledningsgruppen kommer vi tala om att vi inte tycker man ska se porr eller våld på fängelserna, säger Per Colliander. Listan på filmer som borde förbjudas på fängelserna om de vill fullfölja sin linje kan göras lång. Tjyvskyttar får inte se Åsa-Nisse, sol- och vårare får inte se Raskenstam, gravplundrare får inte se Jakten på den försvunna skatten och så vidare.