Den 30 november 1999 är en dag som 25-årige Mattias Karlsson aldrig kommer att glömma. Klockan sju på morgonen bultade det på dörren till hans lilla etta.

Utanför stod en kompis och hojtade att Mattias fanns på bild i alla tidningar. Vinjetten löd: "Hotet mot demokratin. Aktiva nazister." Under en passbild på Mattias Karlsson uppgavs att han gav ut Uppsala Nationella Tidning på nätet.

- Det var en chock. Där var jag på bild tillsammans med mördare och terrorister. Jag var helt knäckt, berättar Mattias Karlsson för tidningen Journalisten. Hela dagen ringde journalister och sökte honom. Uppmärksamheten var gigantisk. Mattias Karlsson läste tredje terminen på civilekonomlinjen men att fortsätta på universitetet var otänkbart.

- Jag hade tenta veckan efter men det var helt kört, jag kunde inte koncentrera mig. Och om jag ändå gått till universitetet skulle jag ha blivit utfryst. I flera veckor höll han sig borta från Uppsala. De senaste sju åren hade han arbetat extra på Nallens leksaker. När det blev dags att jobba tog han sig till stan och leksaksbutiken. Där satt butiksledningen och väntade.

- De berättade att Upsala Nya Tidning hade ringt och frågat hur de kunde ha en sån som jag anställd. Jag fick gå på dagen, sen uteslöts jag ur facket. Mats Hjelm vid Nallens leksaker berättar att Mattias har varit väldigt omtyckt och skött sig bra. Några invandrarfientliga eller nynazistiska idéer har han aldrig uttryckt på jobbet.

- Men på grund av det som blåstes upp i medierna kunde vi inte ha honom kvar, säger Mats Hjelm till tidningen Journalisten. De senaste månaderna beskriver Mattias Karlsson som den värsta perioden i sitt liv och berättar att han i stort sett varit handlingsförlamad. Över tre månader efter publiceringen ligger studierna fortfarande nere. På krogen har folk flera gånger kommit fram och muckat och ett par gånger har han råkat ut för fysiskt våld.

- När jag utpekades som nazist slutade klasskompisarna att ringa. När det blåst hårt har jag sett vilka som är mina riktiga kamrater och nu umgås jag mest med nationella igen, jag kan ju inte bli eremit.

Vill du läsa hur det gått för de övriga 62 personerna som hängdes ut, så rekommenderas artikeln "Pressen mot nazisterna" i tidningen Journalisten. Där har man pratat med cirka 15 av de 62 utpekade personerna.

Artikeln finns även att läsa på webbadressen:
http://www.algonet.se/~journali/0800Reportaget.htm