En oberoende expertkommission som tillsatts av amerikanska staten ställde sig i förra veckan entydigt bakom bruk av marijuana för vissa medicinska ändamål.

För patienter som lider av vissa mycket allvarliga sjukdomar, till exempel cancersjukdomar och aids, kan marijuana vara det som ger mest lindring, anser kommissionen. Utredningen är beställd av ett regeringsorgan med drogbekämpning som uppgift, men den har utförts av Institutet för medicin (IOM), som beskrivs som oberoende. Ledamöterna har haft ett och ett halvt år på sig.

Expertgruppen betonar att det vardagliga bruket av marijuana - som röks av amerikaner i klart större utsträckning än hos oss - är hälsovådligt, men kommissionen uppfattar inte marijuana som mycket vanebildande och inte nödvändigtvis som inkörsport till tyngre missbruk av droger som heroin.

I rapporten framhåller experterna att de inte uppmuntrar till varaktiga rökvanor, men för obotligt sjuka i sena stadier "är riskerna på lång sikt inte något stort problem". Det finns en enda syntetiskt framställd medicin med samma effekter som är godkänd av amerikanska läkemedelsverket och kommissionen vill uppmuntra den forskning som skapar alternativ till rökningen.

I USA rasar en skarp debatt om marijuana sedan 1996, då Kalifornien som första delstat tillät ett lokalt projekt där marijuana gavs till mycket svårt sjuka. Under 1998 fattades snarlika beslut i sex andra delstater. Bill Zimmerman, chef för organisationen "Amerikaner för medicinska rättigheter" som "lobbar" för att lagarna skall mildras, hävdar att marijuana är mindre skadligt än vanliga preparat som potenspillret Viagra och den antidepressiva medicinen Prozac.