Den internationellt kände finansmannen George Soros gav på söndagen sitt stöd till en brittisk tidningskampanj för legalisering av marijuana. Att gripa folk för marijuanabruk är ett slöseri med rättsliga resurser, sade Soros i ett brev till tidningen Independent on Sunday.

Brevet offentliggjordes i USA av ett centrum för narkotikaforskning som grundats av Soros institut Open Society. Soros skriver att han hoppas andra kommer att följa hans exempel och stödja kampanjen. Han är inte för att cannabis skall legaliseras rakt av, men menar att det bör tillåtas för medicinskt bruk såväl som bli föremål en bredare avkriminalisering, under förutsättning att åtgärder vidtas för att minska risken för att det missbrukas av ungdomar.

Soros anser att den kampanj för legalisering av marijuana som organiserats av The Independent var ett steg i rättan tid mot en mer rationell narkotikapolitik i Storbritannien och han tror att den kommer att påverka debatten i USA.

Den ungerskfödde miljardären Soros har utpekats som den störste enskilde bidragsgivaren till rörelsen för legalisering av cannabis. The Independent inledde i höstas kampanjen med ett upprop, där hundra kända personer, bland dem ex-beatlen Paul McCartney och affärsmannen Richard Branson, stödde kravet.