I Tyskland hölls vid staden Rothenburg ett läger vid tysk-polska gränsen mellan 24 juli och 2 augusti på temat "ingen människa är illegal", för rörelsefrihet och en fri invandring. 300 människor deltog i lägret och ägnade en hel vecka åt aktioner mot EU:s flyktingpolitik.

Varje sommare flyr tusentals människor över floden mellan Polen och sydöstra Tyskland, människor som på annat sätt inte har rätt att ta sig in i Schengenland / Fort Europa. Tyska staten har satt in tiotusen nya gränsvakter för att gripa dessa "illegala" flyktingar.

Hela lägret inleddes med en 36 timmars rave-fest, med 800 besökare. Gränsfloden är på vissa håll bara tio meter bred, och en av lägrets aktioner var att bygga flottar och två broar över floden. Tyska polisen blev rätt förvirrad, men polska militärvakter grep två aktivister och förstörde broarna.

Vid en stor regional cykeltävling tog sig en grupp aktivister iklädda "ingen människa är illegal"-tröjor på cyklar in i tävlingen och lyckades ta sig över mållinjen tio minuter innan proffsen.

Under lägret hölls flera olika föredrag, som tog upp bland annat hur många människor som fått sätta livet till vid Fort Europas gränser. Flykt-ledsagare, personer som brukar hjälpa folk att fly över gränsen, berättade om sina erfarenheter.

Flyktledsagare och flyktingsmyggling har en lång tradition i centraleuropa. Under fascismen flydde hundra tusentals människor från Tyskland, och under Öststatsdiktaturen så fick flyktingsmugglare/ledsagare viss status hos de Västtyska myndigheterna. Efter murens fall, 1989, så har flykting-ledsagare blivit public enemy number one.

Utvecklingen har till och med gått åt motsatt håll, enligt statistik från tyska gränsstationer så grips 70% av de "illegala" flyktingarna efter tips från lokalbefolkningen. Därför blev en av de viktiga uppgifterna på lägret att samtala med lokalbefolkningen: dels för att informera om varför folk flyr samt bemöta en del fördomar och dels att försöka bekämpa samarbetet med polisen / gränsvakterna. Lägret tryckte dessutom upp och distribuerade 20000 exemplar av en gratistidning.

Flera aktiviteter hölls i den närligande staden Goerlitz. Under parollen "hoppa över gränsen" spelade tysklands kändaste basketspelare en symbolisk match med lokala ungdomar. Taxibilschaufförer genomförde en egen manifestation, som en protest mot att taxichaufförer kan dömmas till två års fängelse om de kör flyktingar.

De sista dagarna fick lägret ställa om sitt program av en tragisk anledning. Tidigt på torsdagmorgonen nåddes de av nyheten att gränsvakten under natten jagat sju flyktingar från Kosovo till döds. Gränspatrullen hade jagat en buss med flyktingar 16 kilometer in i Tjeckien, där bussen hade krockat. Förutom sju dödsoffer så skadades 16 personer.

Aktionsveckan avslutades med en stor fest, med bland annat en spelning med ett stort punkband. Som en av de sista aktionerna, lyckades lägret lura snuten som mobiliserat till Goerlitz. Aktivisterna tog sig till en angränsande stad där de gav sig ut på gränsfloden i en båt med banderoller och simmande aktivister med flytande korgar med målade bokstäver som bildade parollen "ingen människa är illegal".

Samtidigt så pumpades budskapet "Schengen Sprengen" (Spräng Schengenavtalet) ut från en högtalar bil. När snuten till slut anlände ville de gripa alla i vattnet för olagligt gränsöverträdande, men efter lite jidder fick alla aktivister gå utan att ens behöva legitimera sig. Aktivisterna från lägret begav sig till den närliggande staden Freiberg och höll protestmöten och besökte de skadade flyktingarna på sjukhuset.

På kvällen gjordes en aktion utanför ett fängelse i Goerlitz, där flera flyktingar hålls. Gömda i två hus i närheten, startades två stora ljudanläggningar med en timer. Musik blandades med tal där fångarna fick höra om lägret, varför det hölls och vilka aktioner som genomförts. Samtidigt visades en antifascistisk film på storbildsvideo på huvudtorget i Goerlitz.

Lägret passade på, när det bröt upp, att dumpa all sitt skräp och avfall vid ingångarna till två stora hotell: ett som var ett känt tillhåll för högerextremister och ett som tjänade stora pengar på att sälja mat för ett överpris till flyktingar.

Som en sista spontan avslutning samlade lägerdeltagarna, efter att lägret plockats ner och soporna dumpats, vid ett hus vid gränsen som ska byggas om till ytterligare ett fängelse för flyktingar. Där hade redan en grupp aktivister ockuperat huset och hängde ut banderoller. "Ingen människa är illegal"-parollen målades stort på husväggen.

Lägret fick mycket positiv uppmärksamhet i media. Polisingripandena blev, trots deras massiva närvaro, begränsade och handlade mest om att folk stoppades för identifiering. Tiden för lägret var väl valt, om bara några veckor hålls det tyska valet, och genom att synas mycket i media kunde lägret motarbeta flyktingfientliga tongångar i debatten och i stället få upp solidariteten med flyktingar på den politiska dagordningen.