Söker du efter en marknadsplats där man kan köpa och sälja kokain, LSD, heroin, cannabis eller vilken narkotika som helst, och där polisen praktiskt taget inte kan göra någonting? Den platsen finns redan, och har funnirs i flera år.

Faktum är att det finns flera av dem. Den största heter Silk Road, och lanserades för ganska exakt två år sedan. Det som gör dessa sidor lite speciella är att de inte finns på den öppna webben. All kommunikation med marknadsplatserna sker istället via nätverket Tor, som gör kommunikationen så gott som omöjlig att spåra.

Betalningarna sker sedan i kryptovalutan Bitcoin. Allt för att användandet ska vara så anonymt som möjligt. Även Polisen är imponerad. Stewe Alm, analytiker och narkotikaexpert vid Rikskriminalpolisen, säger idag till VK:

"Det är en fantastiskt affärsidé, tyvärr. De traditionella gatlangarna är mer eller mindre borta och har ersatts av avancerade metoder på nätet."
Enligt en artikel i Forbes förra året så hade Silk Road en årsomsättning på närmare 140 miljoner kronor, och inget tyder på att den har minskat sedan dess.

Hur dessa marknadsplatser fungerar, och hur man ska göra för att kunna besöka dem, finns pedagogiskt förklarat i ett flertal trådar på Flashback Forum. Där kan man även ställa frågor om det är något man undrar över.

https://www.flashback.org/t2005544
https://www.flashback.org/t1697563
https://www.flashback.org/t2079933
https://www.flashback.org/t2066760
http://www.vk.se/801989/drogerna-saljs-via-krypterad-sajt
http://bitcoin.org
https://www.torproject.org
http://austincut.com/2012/01/silk-road-a-vicious-blow-to-the-war-on-drugs/
http://www.gwern.net/Silk%20Road
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/08/06/black-market-drug-site-silk-road-booming-22-million-in-annual-mostly-illegal-sales/