Uppgifter om att CIA sålt narkotika till svarta i USA har väckt konspirationsmisstankar, och president Bill Clinton lovar att utreda saken. Det är tidningen San José Mercury News som berättat den anmärkningsvärda historien i en artikelserie:

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA lät den nicaraguanska högergerillan Contras delfinansiera sin verksamhet genom att sälja den ytterst beroendeframkallande drogen crack till svarta ungdomsgäng i Los Angeles, hävdar tidningen.

Crack framställs ur kokain och är en av de mest förödande droger som finns. Den anses vara beroendeframkallande redan från början. Enligt tidningen var det via CIA:s inblandning som drogen fick spridning i USA, och bruket har slagit hårt i många svarta områden.

CIA:s inblandning i crackhandeln har enligt tidningen pågått i närmare tio år. Uppgifterna har väckt misstankar om att de amerikanska myndigheterna konspirerar mot landets svarta befolkning. På 1960-talet anklagades de (vita) amerikanska myndigheterna för att pumpa ut heroin till landets svarta befolkning i syfte att försvaga den militanta svarta gruppen Svarta Pantrarna.

- Jag lovar att inte spara någon möda för att avslöja och straffa de som är ansvariga för det förödande beroende, allt våld och död som hänger samman med crack i det här landet, sade kongressledamoten Maxine Waters från Kalifornien. Även om många andra myndighetspersoner har svårt att riktigt ta historien på allvar, så har Vita Huset lovat att president Bill Clinton ska utreda saken.

CIA-chefen John Deutch tillhör tvivlarna. Han har sagt sig tro att uppgifterna "saknar substans" men har likväl beordrat en omgående internutredning. Många svarta låter sig dock inte nöja med löften om utredningar.

- Jag tänker inte släppa det här, säger Joe Madison, radiopratare som behandlat saken dagligen i tre veckor.
- Varje dag ska jag ta upp någon aspekt av den här historien, lovar han.
- Det här handlar inte om svarta eller vita, det här är ett amerikanskt problem. Folk anser att någon måste ligga bakom allt det hemska som händer i det svarta samhället, säger Madison.