Lettiska bönder börjar i allt större skala odla Cannabis för matlagningssyfte. Det senaste (egentligen en gammal tradition) är att blanda Cannabisfrön med smör. Det välsmakande Cannabissmöret är en delikatess och säljer allt bättre. Nu vill man satsa på export.

Lettiska bönder får odla hampa utomhus och med tillstånd från staten. Klimatet tillåter för övrigt inte att man odlar den rusbringande formen av Cannabis utomhus. Men vanlig hampa går bra. Frön från hampa används på en mängd olika sätt i Lettland idag. Den mest omskrivna användningen är dock Cannbissmör.

Man blandar hampafrön med smör, vilket ger smöret en grön färg och en unik smak. Enligt producenterna innehåller produkten inget mjölkprotein, inget kolesterol och Cannabis är dessutom en naturligt stark antioxidant.

Bonden Janis Grinbergs, som själv producerar hampa, kan inte tala sig nog varm om sin favoritprodukt, hampasmöret:
- Lettisk cannabis har en speciell smak. Man kan äta cannabissmör med potatis, med små saltade kex, men det bästa sättet att njuta av den unika smaken, är att äta rena, wafer-tunna skivor av cannabissmör, hävdar han.

Ryska och finska importörer har redan visat intresse för produkten och de lettiska hampabönderna hoppas även att svenska företag visar intresse. Om skördarna räcker till, vill säga.