Jamaica är bland de värsta länderna i världen när det gäller antalet medborgare – räknat per capita – som dödas av ordningsmakten. Förra året dödade polisen 114 människor, vilket framstår som en mycket hög siffra med tanke på att Jamaica har 2,6 miljoner invånare. Trots detta har inte en endaste polis dömts för att ha brutit mot lagen i samband med ingripanden.

– Minst 650 personer har dödats sedan 1999. I många fall handlade det om rena mord, men ändå har ingen dömts, säger Piers Bannister på Amnesty International. Människorättsorganisation riktar skarp kritik mot myndigheterna som ständigt lovar bättring men fortsätter att skydda polisen.
– Om inte polisen var immun skulle det jamaicanska folket kunna följa en strid ström av rättegångar, där poliser åtalas för mord. Men det blir få rättegångar och absolut inga fällande domar.

Myndigheterna har, enligt Bannister, den senaste tiden visat att det finns åtminstone en ambition att agera mot rättsrötan, men Amnesty konstaterar att det återstår mycket att göra. Mordet på 13-åriga Janice Allen är bara ett exempel. Hon sköts till döds för fyra år sedan, mitt framför ögonen på sin syster och en rad andra vittnen. De berättade att polismannen sköt utan provokation, och definitivt inte i självförsvar. En självklar fällande dom? Icke.

Åklagaren förklarade när rättegången inleddes att det inte fanns några bevis att lägga fram. De ballistiska proven hade mystiskt försvunnit i samband med en brand på polisstationen. Systern och de andra vittnena diskvalificerades eftersom polisen inte låtit dem identifiera den polis som sköt. Internutredaren som förhörde den misstänkte polismannen dök aldrig upp.

Rättegången var över på en knapp timme. Domaren avslutade det hela med att instruera juryn att fria polismannen.