Fem nationer i södra Afrika gör sig regelmässigt skyldiga till att sprida statssponsrad homofobi och skylla sina länders problem på homosexuella. Detta enligt en rapport som nyligen släpptes av Human Rights Watch och International Gay and Lesbian Human Rights Commission i Kapstaden. De fem nationerna är Botswana, Namibia, Sydafrika, Zambia och Zimbabwe.

"Värre än grisar"

- När sydafrikanska politiska ledare, precis som president Mugabe i Zimbabwe, håller tal där de säger att homosexuella är "värre än hundar och grisar", så bör det inte komma som någon överraskning att våldshandlingar följer på detta, säger Scott Long från Human Rights Watch. Homosexuella i de fem länderna har blivit överfallna, fängslade, utslängda från skolor, sparkade från sina jobb, förvägrade medicinsk vård, vräkta från sina hem, drivits i landsflykt och, i några fall, drivna till att begå självmord. I den nästan 300 sidor långa rapporten finns många vittnesmål från homosexuella själva om omänsklig behandling och ögonvittnesskildringar från aktivister för mänskliga rättigheter, advokater, journalister och regeringstjänstemän.

"Ni borde dödas"

En 16-åring zimbabwier som kallas "Fatima" berättar i rapporten om hur han greps utan orsak tillsammans med en vän i november 2001 vid ett shoppingcenter i Harare: "De visade oss sina ID-brickor att de tillhörde presidentens säkerhetspolis. De satte på mig handbojor och slängde in mig i en bil. De sa till oss båda att "ni homosexuella borde dödas". De båda pojkarna blev sedan slagna och fick åka omkring i bilen till på kvällen, då de sattes i en fängelsecell.

Joyce, som är hivpositiv och lesbisk och bor i sydafrikanska kåkstaden Soweto, berättar om de övergrepp hon utsatts för som straff för att hon är öppen med sin sexuella läggning och hiv-status: "Min dotter våldtogs när hon var sex år för att jag kom ut och även berättade för folk att jag hade hiv. De försökte tysta ner mig." I rapporten menar man att även om diskriminering på grund av sexuell läggning i Sydafrika är förbjuden enligt konstitutionen, så är det en godtycklig sak om man som homosexuell, bisexuell eller transperson bemöts likvärdigt i samhället. En likvärdig behandling äventyras av ett politiskt ledarskap som talar tyst eller talar illa om homosexuella.

Rapporten rekommenderar ett avskaffande av alla lagar i länderna som bryter mot de mänskliga rättigheterna och kringskär människors rätt till ett privatliv och yttrandefrihet. Man föreslår också lagstiftningar som skyddar mot diskriminering och att man upprättar program för att skapa medvetenhet om och effektiva förhållningssätt till diskriminering och övergrepp mot homosexuella, bisexuella och transpersoner.