Journalister i Sveriges Radio ska beteckna invandringskritiska partier för främlingsfientliga. Sverigedemokraterna och SD-Kuriren avslöjade för ett par veckor sedan ett hemligt dokument från Sveriges Radios Eko-redaktion där ledningen gav direktiv till journalisterna om hur man ska benämna Sverigedemokraterna i valrörelsen. Nu tar danska journalister och politiker avstånd från svenska mediers arbetsmetoder.

Efter att Sverigedemokraterna och SD-Kuriren avslöjat dokumentet har danska journalister vänt sig till partiet och tidningen för att ta del av dokumentet. Nu upprörs de danska journalisterna och politikerna över hur situationen är i Sverige.
- Djupt problematiskt, svarar Danmarks Radio.

"Efter order från ledningen i Sverige Radio blir journalister på samhällsredaktionen Ekot nu uppmanade att beteckna Sveriges största nationalistiska parti, Sverigedemokraterna, som ´främlingsfientligt´. Dessutom understryks att journalisterna inte skall vara objektiva, men partiska över organisationer som ´hotar det demokratiska samhällets grundidéer´", skriver danska Kristeligt Dagblad.

"Sverigedemokraterna står för en markant framgång vid det kommande valet till riksdagen", skriver man vidare.

Rolf Stengård, nyhetschef på Eko-redaktionen, som har varit med om att utarbeta dokumentet säger följande:
- Som statsmedium har vi ett ansvar för att försvara demokratin och principerna om att alla människor är lika värda. Det är vår plikt att vara partiska och ta avstånd från rörelser, som hotar demokratin. När Sverigedemokraterna inte får mer sändningstid visar det att de är obetydliga i svensk politik. Vi önskar inte att överdriva deras betydelse.

Åtskilliga svenska medier och politiker har den senaste tiden gått hårt åt den danska invandringspolitiken. I Danmark har man däremot betecknat den svenska invandringsdebatten som nedtystad. Lisbeth Knudsen, nyhetsdirektör i Danmarks Radio, tar starkt avstånd från direktiv liknande de som gått ut i Sverige till journalister:
- Det skulle aldrig ske i Danmarks Radio. Att journalisterna ska vara partiska över invandringskritiska rörelser är djupt problematiskt för ett statsmedium, som ska representera hela befolkningen. Det är inte ledningens uppgift att tala om för journalisterna hur de ska beskriva olika organisationer, säger Lisbeth Knudsen, som också tar avstånd från att mindre partier ska ha mindre sändningstid än större.

- Till folketingsvalet får alla partier som ställer upp samma sändningstid och samma möjligheter att presentera sitt budskap i Danmarks Radio. Jag har precis sett det svenska dokumentet och måste säga att jag är mycket förundrad. Jag är rädd för att svenskarna gör ett stort misstag, om de vill försvara demokratin och understryka bestämda hållningar, säger Lisbeth Knudsen.

Danska politiker från flera olika partier tar också avstånd från de svenska medierna. Birthe Rønn Hornbech, rätts- och utlänningspolitisk ordförande från det regerande Venstre, menar att journalisterna i Sveriges Radio själva utgör ett hot mot demokratin.

- Jag är skakad över att statsmedierna blandar sig i det svenska valet och censurerar. Att de använder censuren som ett försvar för demokratin visar hur lite de förstår demokratins fundament, säger hon.

Line Barfoed, rättsordförande för vänsterpartiet Enhedslisten, har samma åsikt.
- Demokratin och yttrandefriheten blir inte gagnade av att undertrycka åsikter. Det hela måste tolkas som åsiktstyranni, säger Line Barfoed. Även Peter Skaarup, utlänningsordförande för Dansk Folkeparti, är bekymrad över Sveriges Radios dokument.
- Det är ett demokratiskt problem för Sverige, säger han. Vad man än tycker om olika partier och åsikter är det inte statens uppgift att utöva censur.

Socialistisk Folkepartis rätts- och utlänningsordförande, Anne Baastrup, anser också att det är ett demokratiskt problem.
- Det låter omedelbart mycket problematiskt om Sveriges Radio försöker att neka bestämda partier samma villkor som andra partier. Man försvarar inte demokratin genom att frånta vissa grupper rätten att yttra sig, säger hon.