USA hotar att lämna FN:s stora telekommöte i Dubai, där man just nu diskuterar vem som ska styra internet i framtiden.

Förhandlingarna riskerar att kollapsa på grund av medlemsländernas meningsskiljaktigheter. Den amerikanska ambassadören Terry Kramer kritiserar andra medlemsländer för att vilja ta kontroll över internet, i syfte att införa censur. Terry Kramer säger till webbplatsen Total Telecom:

"Det finns olika länder här som har olika åsikter och det finns ett antal som inte har samma åsikter som vi. De tycker att det är OK med censur, och inte bara med hänvisning till nationell säkerhet utan även för att begränsa yttrandefriheten och demokratin."
Hans åsikter delas bland annat av EU:s medlemsländer, Kanada, Australia, New Zealand och Japan. Den svenske representanten Anders Jönsson från Post- och Telestyrelsen berättade inför mötet till Computer Sweden:

"Vår målsättning är att inte utöka reglementet till att omfatta nya områden. Avtalet ska inte påverka internets styrning eller andra aspekter av internet. Det ska också främja respekten för mänskliga rättigheter, i synnerhet yttrande- och informationsfrihet."
Ryssland och flertalet av länderna i Afrika och mellanöstern hör till de som vill öka staternas kontroll. Ryssland har exempelvis lagt fram krav på att de som ringer via Skype ska gå att identifieras. Landet menar att ansvaret för identitetskontrollen bör ligga hos staten. 

Flera av länderna i mellanöstern föreslår större statskontroll för innehållet som skickas över nätet. Länderna menar att de vill se krav på identifiering för hela världens internetanvändare. Men kritikerna menar att detta leder till censur i länder som redan blockerar webbplatser för internetanvändare. ITU-konferensen pågår i Dubai till den 14 december.

http://www.itu.int
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=478264
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2245760/Fears-online-censorship-Arab-proposal-internet-regulation-global-web-conference.html
http://www.theprovince.com/business/fends+pressure+more+Internet+restrictions/7676804/story.html#axzz2EjVMOY2z
http://www.forbes.com/sites/eliseackerman/2012/12/10/will-a-secretive-summit-in-dubai-mark-then-end-of-the-open-internet/