KTH i Stockholm har tillsammans med två utländska universitet tagit fram en app för YouTube, Tribler Mobile, som kringår problemet med att regimer stänger ner mobilnäten. Detta hände till exempel i Egypten 2011, och händer just nu i Syrien.

Appen utnyttjar närfältskommunikation, NFC, en teknik som finns i många moderna mobiler. Om mobilnäten är nere räcker det med att hålla telefonerna intill varandra för att filmer och bilder ska kunna överföras. Så fort en av mobilerna når en mobil med uppkoppling till internet så sänds innehållet ut. Då laddas materialet upp. Videoklippen kan även delas via Twitter.

Raul Jimenez, forskare på KTH, säger i ett pressmeddelande:

"Det finns ingen central kontrollpunkt i Tribler Mobile. Användaren har tillgång till en decentraliserad teknik som i princip är omöjlig att censurera."
På grund av situationen i Syrien vill KTH-forskarna även tillägga:

"Phone to phone communication is harder to monitor but never risk-free in this context. Uploading a video to the P2P network may expose the identity of the phone used."
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kth/pressrelease/view/ett-youtube-foer-demokratin-822991?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Alert&utm_content=pressrelease
http://www.tribler.org
http://tribler.en.softonic.com