I Turkiet blir journalister fängslade för sina åsikter. Men det slutar inte där. Nu utreds även organisationen PEN som arbetar för yttrandefrihet.

Istanbuls åklagarmyndighet har inlett en förundersökning mot hela styrelsen i den turkiska delen av PEN. En världsomfattande organisation för skribenter, och som bl.a.arbetar för yttrandefrihet. Orsaken är att PEN har försvarat den turkiske pianisten och författaren Fazil Say, som har anklagats för att ha "smädat religiösa värden i sociala medier".

Fazil Say skrev ett skämt på Twitter förra våren gällande ett böneutrop. Han tyckte det var ovanligt kort, och skrev:

"Varför så bråttom? Har ni en älskarinna som väntar eller en raki på bordet?"
Raki är en alkoholhaltig dryck som enligt islam är förbjuden. Han inlägg på Twitter riskerar nu att leda till fängelse. Fazil Say misstänks ha brutit mot paragraf 301, som gör det olagligt att kritisera Turkiet.

I juni förra året publicerade turkiska PEN en artikel på sin webbplats, där de protesterar mot åtalet av Fazil Say. Att försvara en person som står åtalad för paragraf 301 visade sig räcka för att själv bli åtalad i Turkiet.

I torsdags kallades sex personer ur PEN-styrelsen till förhör, och om de anses skyldiga till att ha förolämpat den turkiska staten, riskerar de upp till två års fängelse.

http://www.pen.org.tr/en
http://www.guardian.co.uk/books/2013/jan/11/turkish-writers-group-investigated-insulting-state