Iran har skapat en falsk webbplats för BBC, i syfte att misskreditera och skrämma iranska journalister som lever i exil.

Den persiska avdelningen av BBC i London har ett dussintal journalister som just nu angrips i smutskastningskampanjen, som man misstänker är en operation sponsrad av myndigheterna i Iran.

Det är inte första gången som de iranska myndigheterna använder sig av denna taktik, men Sadeq Saba, chef för BBC Persian, säger till Guardian att antalet incidenter och nivån på trakasserierna har ökat under de senaste veckorna.

Enligt Saba har familjemedlemmar kallats in till underrättelsetjänstens högkvarter för förhör. En journalist, vars föräldrar förhörts flera gånger, säger att föräldrarna blev tillsagda att han borde sluta att arbetet på BBC, om han inte ville riskera att dödas.

Under de senaste veckorna har ett flertal falska Facebook-konton och bloggar startats, där personerna utger sig för att vara anställda på BBC. Den persiska versionen av BBC, bbcpersian.com, har fått en förfalskad version på persianbbc.ir. Den falska webbplatsen speglar BBC:s webbplats i design och teckensnitt, men har ett helt annat innehåll.

http://persianbbc.ir
http://bbcpersian.com
http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/24/iran-fake-blog-smear-campaign-journalist-bbc