Brevbärare, främst i Stockholmstrakten, som vägrat att dela ut politisk information inför EU-valet som de inte personligen accepterar riskerar nu att åtalas.

Brevbärarnas fackförening, SEKO, hävdar att några av deras medlemmar inte ville dela ut Sverigedemokraternas valinformation inför EU-valet i mitten av juni. Detta har de dock ingen som helst laglig rätt att vägra, då partiet haft ett avtal med posten om att informationen skulle delas ut.

Att brevbärare tar "lagen" eller snarare posten i egna händer är ingen ovanlighet. I samband med det senaste riksdagsvalet hamnade Nationaldemokraterna på en typ av intern lista som cirkulerade bland brevbärare och som innebar att deras information inte delades ut som överenskommet.

Seko hävdar att brevbärarna inte vill dela ut material med så kallade "rasistiska" formuleringar och hänvisar dessutom till att posten inte ska dela ut material som kan upplevas som "störande" för mottagaren. Men hur en fackförening eller en enskild brevbärare ska ha rätt eller kapacitet att avgöra vad som är "störande" för en annan människa förklaras inte närmare.