Svenska bokförlaget Modernista her gett ut Valerie Solanas beryktade bok "The SCUM Manifesto" från 1967. Översättningen har redan fått en hel del recensioner, varav många positiva. Solanas koncept SCUM ("The Society for Cutting Up Men") och hennes frustrerade liv i New York ledde till hennes enda egentliga "claim to fame" - ett misslyckat mordförsök på konstnären Andy Warhol 1968.

Valerie Solanas var en av de många människor som försökte komma Andy Warhol in på livet. Bland hans närmaste krets i ateljén/kontoret "The Factory" betraktades hon som en förlorare och som någon man skrattade åt. Under lång tid trodde hon att SCUMs feministiska manifest skulle filmas av Warhol. Men i frustration över att så inte skedde, sköt hon Warhol på hans kontor 1968.

Boken är ett rabiat aggressivt påhopp på manligheten och som sådant underhållande. Det svenska förlaget Modernista har nu gett ut boken i översättning av Sara Stridsberg, redaktionsmedlem i tidningen Bang.

Om boken kan man på Modernistas sida läsa: "SCUM Manifesto (Society for Cutting Up Men) av Valerie Solanas från 1967 är en av de viktigaste feministiska texterna någonsin. Den orimligaste, den rimligaste. En rasande utopi för kvinnor som känner sig redo att regera universum. En vildsint och originell diagnos av patriarkatet. Mannen befinner sig i skymningslandet mellan apa och människa. Mannen är besatt av döden, av sex och av att förstöra saker. Mannen är en maskin, en vandrande dildo, en emotionell parasit, en biologisk olycka; manlighet är en bristsjukdom. För civiliserade kvinnor återstår bara att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet och förstöra det manliga könet."

Recensionerna av boken visar tydligt att det rör sig om en potent bok som fortfarande kan väcka känslor hos dagens feminister:

Svenska Dagbladets Jenny Högström:

"SCUM Manifest borde ligga intill eventuella biblar och broschyrer för TV-porr i alla hotellrum i hela världen."
Aftonbladets Kristina Hultman:

"... en skrämmande klarsynt beskrivning av förvirrad manlighet."
Borås Tidnings Rebecka Gunnarsson:

"... den här texten kommer att slå dig lika hårt i ansiktet som Cornelius i Fight Club spöar upp sig själv inne på sin chefs kontor. /.../ Läs SCUM Manifest och hitta tillbaka till ilskan som kan förflytta berg."
Efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff flyttade Solanas till Kalifornien och försörjde sig på samma sätt som i New York, som prostituerad. Hon dog 1988 i sviterna av drogrelaterad lunginflammation.

SCUM-Manifestet är skrattretande naturligtvis, men också en smula charmigt. Väl värt en läsning för dess plats i Andy Warhols fascinerande historia. Men det skrämmande i sammanhanget är att om feminismen, den svenska eller den internationella, inte kommit längre än att anamma en tokig prostituerads reaktiva känsloyttringar, har man onekligen långt kvar att gå!