Artiklar från 2007

Hunter S. Thompsons bok The Rum Diary blir film

Johnny Depp kommer medverka i filmatiseringen av Hunter S. Thompsons bok "The Rum Diary" från 1959. Filmen planeras ha premiär 2009.

Stödinsamling för pappan som försvarade sin familj i Rödeby

Det är snart en månad sedan dramat i Rödeby, då en 50-årig man sköt ihjäl en pojke och skadade en annan. Ett gäng ungdomar hade länge trakasserat familjen och när de dök upp mitt i natten beväpnade med tillhyggen brast det för familjefadern, som gick ut och sköt mot dem.

EU-kommissionär vill förbjuda bombrecept på Internet

EU-kommisionären Franco Frattini vill förbjuda sökord som "bomb", "döda", "folkmord" och "terrorism" på Internet.

Metro vägrade ta in Bush-kritisk annons

Den svenskägda tidningen Metro i New York har vägrat att publicera två betalda annonser som kritiserar den amerikanska presidenten George W. Bush.

Myggan för naken för Facebook-annons

Kanal 5 har köpt reklam för den tecknade tv-serien Myggan på Facebook. Men annonsen har censurerats av det amerikanska bolaget då man anser att figuren är fär naken - figuren visar nämligen bröstvårtorna.

Riksdagsledamot driver kampanj mot enskild Sverigedemokrat

Riksdagsledamoten Carina Hägg (s) från Värnamo har uppmanat företag och idrottsföreningar i bygden att sluta samarbeta med ett känt dansställe utanför Värnamo. Skälet är att ägaren är Sverigedemokrat.

Bonsai inte längre klassat som barnporr?

I förra veckan nekades svenskar att besöka en av Koreas största bonsaisidor. Orsak: Den klassades som barnporr. Nu har man ändrat sig i frågan verkar det som.

Muhammed som hund stoppas

Det blir inga Muhammedhundar i Tällbergs hembygdsgård utanför Karlstad. Bara några timmar före invigningen av utställningen "Hunden i konsten" meddelade arrangörerna att de stoppat konstnären Lars Vilks tre tuschteckningar av Muhammed som hund.

Bandidos JO-anmäler polisen

En medlem i motorcykelklubben Bandidos i Helsingborg har anmält polisen till Justitieombudsmannen, JO. Han anser att motorcykelklubben återkommande trakasserats av polisen.

Tintin i Kongo flyttas från barnhyllorna

Seriealbumet Tintin i Kongo flyttas från barnhyllorna i bokkedjan Borders butiker i Storbritannien. Istället kommer seriealbumet som ritades 1930 att placeras i hyllorna för grafiska romaner för vuxna. Skälet är att albumet, än en gång, har kritiserats för att ha rasistiskt innehåll.

Günther Wallraff vill läsa Satansverserna i moské

Den tyska journalisten Günther Wallraff har kommit med ett kontroversiellt förslag. Han vill läsa högt ur Salman Rushdies Satansverserna i en moské i Köln. Han betonar att han inte är ute efter att provocera.

Inget åtal för dokumenterat djurplågeri

Det blir inget åtal mot godsägarsonen Rickard Bergengren, 21 år, som filmade hur han plågade djur till döds. I en drygt sex minuter lång film skjuter och plågar 21-årige Rickard Bergengren och hans kamrater ihjäl djur på Hjularöds gods utanför Eslöv. I filmen som han tillägnar "katter, fåglar och alla andra negrer" ses Rickard svinga den skjutna katten i svansen för att sedan kasta den i en gödselstack. I klippet tycktes också en talgoxe dödas.

SANS är nytt svenskt nätverk för sexsäljare

Sans är ett nytt svenskt nätverk för sexsäljare och allierade i Sverige som jobbar för sexsäljares rättigheter. Sans skriver på sin webbplats att de ska jobba mot diskriminering och fördomar som finns kring sexsäljare.

Korruptionen minskar i Afrika

Många länder i Afrika har under det senaste decenniet blivit bättre på att bekämpa korruption, enligt en färsk rapport från Världsbanken.

Sålde tröjor med hakkors - fick fängelse

Den 25-årige Gävlebon sålde tröjor med hakkors via sin webbplats. Nu har han dömts till en månads fängelse för hets mot folkgrupp.

Internetcensuren på frammarsch

Filtreringen av Internet är på frammarsch i världen. Det framgår av en omfattande undersökning som genomförts av Open Net Initiative, en sammanslutning bildad till försvar för informationsfriheten på nätet. I första hand är det diktaturer som censurerar nätet, men tydliga tecken visar att även demokratier är på väg att gå i samma riktning.

Redaktioner slipper buggning

Alliansen kommer i veckan att presentera en uppgörelse som ger polisen rätt att bugga. Det omdiskuterade förslaget om att även bugga nyhetsredaktioner är dock borttaget.

The Pirate Bay hackat

En lista med samtliga användarnamn och krypterade lösenord till 1,6 miljoner registrerade användare på The Pirate Bay har stulits och sprids nu på nätet.

Justitiekanslern granskar Patriot.nu

Den nazistiska webbplatsen patriot.nu ska granskas. Justitiekanslern (JK) beslutade den 23 april att inleda en förundersökning om varför webbplatsen inte har anmält utgivare eller databasens namn till Radio- och TV-verket.

Sverigedemokraterna nekar journalister från Expo och Flamman

Inför sitt än så länge inställda riksårsmöte vill Sverigedemokraterna porta journalister som bedöms som olämpliga. I helgen skulle partiet ha arrangerat mötet i Danmark. Runt 40 journalister från Sverige fick ackreditering. Men inte tidningen Expo och med "90 procents sannolikhet" inte heller Flamman.

Surfa anonymt med Flashback

Flashback har startat en anonymitetstjänst. Till skillnad från vissa andra anonymitetstjänster som exempelvis Dold.se, Anonymizer och Tor går all din nätverkstrafik via din nya anslutning, vilket gör att du förblir anonym oavsett vilket program du använder.

EU vill straffa den som förnekar Förintelsen

EU:s länder ska införa regler om hets mot folkgrupp och även göra det straffbart att förneka förintelsen och andra folkmord. I nästa vecka ska EU:s justitieministrar försöka att enas i den segslitna frågan.

YouTube blockeras i Thailand

Thailand fortsätter att blockera webbplatsen YouTube. Den gjordes oåtkomlig den 4 april, efter att YouTubes ägare Google vägrat att ta bort en kort videosekvens där Thailands kung Bhumibol hånades.

Politiker åtalas för hets mot folkgrupp

Politikern Dahn Pettersson åtalas för hets mot folkgrupp. Bakgrunden till åtalet är en motion han lämnat till kommunfullmäktige. Frågan om Dahn Petterssons skuld kommer att avgöras i en rättegång i Malmö tingsrätt.

Hells Angels i varumärkestvist med Kapp Ahl

Hells Angels har fått Kapp-Ahl att ta bort en pojktröja och en keps från sitt sortiment i flera butiker i Skåne. Hells Angels hävdar att klädeskedjan har gjort sig skyldig till varumärkesintrång.

Könsbytare ska kunna skaffa barn

Den som byter kön ska tillåtas vara gift vid ingreppet och därtill få rätten att spara sperma alternativt ägg för att senare kunna få barn. Det föreslår regeringens utredare Lars Göran Abelson i en utredning som överlämnades till socialminister Göran Hägglund den 19 mars.

Carl Bildts blogg förbjuden i Kina

Carl Bildts blogg "Alla dessa dagar" blockeras av de kinesiska myndigheterna. Den som försöker gå in på webbadressen från en server i Kina misslyckas.

Koranen polisanmäld i Danmark

Föreningen Stop Islamiseringen af Danmark har lämnat in en polisanmälan mot koranen, samt skickat samma anmälning till tv-stationen Al-Jazeera och de muslimska ambassaderna i Danmark.

Ungern vill tillåta barnporr

Ungerns justitieminister Jozsef Petretei vill tillåta porr som innefattar 14-17-åringar. I dag kan de som tillverkar pornografi med människor under 18 år dömas till två års fängelse i Ungern.

Djurskyddsmyndigheten kräver förbud mot djursex och djurporr i Sverige

Djurskyddsmyndigheten kräver djursex och djurporr förbjuds. Nuvarande lagstiftning räcker inte för att skydda djuren från att utnyttjas sexuellt anser man.

Fyra nya polisanmälningar mot Flashback i februari

Föreningen Alfa i Laholm har polisanmält Flashback Forum på grund av en diskussion där man skämtar om utvecklingsstörda. FUB i Skellefteå har också gått till polisen av samma orsak, liksom föreningen Grunden i Göteborg och en privatperson i Härnösand.

Läs resereportaget som ICA Kuriren stoppade

ICA Kuriren nummer 1/2-2005 blev indragen och försenad en vecka på grund av tsunamikatastrofen. Tidningen hade nämligen ett resereportage från Kao Lak med i tidningen.

Krav på att Flashback raderas från Wikipedia

Det har under februari funnits krav på att både "Flashback" och "Flashback Media Group AB" bör raderas från engelska upplagan av nätuppslagsverket Wikipedia. Artikeln om Flashback började under en tid i februari med texten:

Ryanair förlorade mot ryanaircampaign.com

Lågprisflygbolaget Ryanair har tagit strid om rätten till en domän, ryanaircampaign.com, en webbplats som ger information om problem med Ryanairs flygningar och möjlighet att framföra klagomål.

Diskussionsforum åtalas för förtal

Webbplatsen DontDateHimGirl.com har hamnat i blåsväder. Syftet med diskussionsforumet är att avslöja män som bedrar sina flickvänner och varna andra tjejer för dem. Men nu har webbplatsen åtalats.

Ecstasy prövas som medicin

Partydrogen ecstasy har fått klartecken att prövas i Schweiz vid behandling av personer med posttraumatisk stress, PTS. Schweiz är det första landet i Europa att pröva den omstridda metoden som också testas i USA.

Robert Anton Wilson är död

Den amerikanska författaren Robert Anton Wilson är död efter en tids sjukdom. Han dog i sitt hem omgiven av familj och vänner. Nyheten meddelades via hans officiella blogg- och webbplats den 11 januari, en vecka före hans 75-årsdag.

Ingen förundersökning mot Metapedia

Justitiekansler Göran Lambertz finner inga skäl att inleda en förundersökning mot det nationalsocialistiska uppslagsverket Metapedia. Anmälan gällde ifall nätuppslagsverket gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp då man bland annat listade judiska affärsmän och journalister på webbplatsen. Innehållet på sidan strider dock inte mot svenska lagar om yttrandefrihet, konstaterar JK.

Skvallerbloggare stämd över toplessbild

Skvallerbloggaren Perez Hilton har stämts av Universal Pictures för att ha publicerat en stulen toplessbild på Jennifer Aniston. Bilden ska ha stulits under inspelningen av filmen The Breakup, där Aniston spelade Vince Vaughns flickvän.

Nätcensur i Norge

Norska Datakrimutvalget har nyligen lagt fram ett lagförslag om ökad norsk censur av Internet. Bland annat omfattas följande:

Thailand blockerar Buddhaporr

En webbplats full med porr och med Buddha som logo har upprört Thailand. Den thailändska regeringen har därför beslutat att blockera webbplatsen Buddha-porn.com för landets internetanvändare. Landets kulturdepartement kräver vidare att webbplatsens ägare avlägsnar alla "kränkande och förolämpande referenser till buddismen".

Marlboros klädreklam dras inför svensk domstol

Konsumentombudsmannen, KO, stämmer Marlboro för deras reklam för klädmärket Marlboro Classic i Dagens Nyheter och tidningen Svensk Golf.

Försäkringskassans personal uppmanades att inte prata med media

Försäkringskassans personal uppmanades av en enhetschef i sydvästra Skåne att inte prata med media. Efter att en reporter kontaktat personalen för att ställa frågor om planerade neddragningar, skickade chefen via e-post ut uppmaningen att inte svara på journalisternas frågor. Detta skedde i samråd med närmaste överordnade, skriver Skånska Dagbladet.

JK granskar nazistiska uppslagsverket Metapedia

JK ska granska om personerna bakom det nationalsocialistiska uppslagsverket Metapedia har gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Detta då bland annat judiska affärsmän och journalister listas på webbplatsen.

Rap-grupp från Landskrona släpper ännu grövre låt efter åtal

Rap-gruppen "Emilush & Caustic" har åtalats vid Landskrona tingsrätt för att ha framfört musik om att "starta krig" mot polisen. Nu släpper de en ännu grövre låt, "Upp med fingret" med anledning av åtalet.

Rap-gruppen Emilush & Caustic åtalas för sång om poliser

Att sjunga nedlåtande textrader om poliser är förargelseväckande beteende enligt ett åtal mot en rap-gruppen "Emilush & Caustic". Yttrandefriheten utgör inget skydd, säger åklagaren.

Lakritsflicka skakar Fazer

Ett lakritsbråk har brutit ut i Finland sedan Cloetta Fazers nytillträdde vd beslutat att byta ut den svarta lakritsflickan, ett av godiskoncernens mest kända varumärken. Nu hotar finländarna med bojkott.

Uteslutning av Sverigedemokrater splittrar LO-förbunden

LO-förbunden är oense om hur sverigedemokrater i de egna leden ska hanteras. Tranport har nyligen uteslutit ännu en sverigedemokrat. Metall driver en mjukare linje och "försöker prata dem till rätta". Kan ett fackförbund utesluta personer för att de är aktiva i ett politiskt parti som lockat över 160 000 väljare?

Läraren ifrågasätter förintelsen - nu får han sluta som lärare

Läraren Jan Bernhoff som deltog i en revisionistisk Förintelsekonferens i Iran har sagt upp sig från Åsö Vuxengymnasium i Stockholm, efter att ha fått ekonomisk ersättning av Stockholms stad.

Flashback polisanmält för hets mot folkgrupp - av dvärgar

Föreningen för kortvuxna i Nässjö har polisanmält Flashback Forum för hets mot folkgrupp. I en diskussion under avdelningen "humor" har medlemmar länkat till bilder från föreningens möte, och till det finns kommentarer om medlemmarna som av föreningen uppfattades som kränkande.

Helsingborgs Dagblad sågade oskriven bok

Nu har det hänt igen. Senast fick Kerstin Hallert sparken från Aftonbladet när hon klandrat SVT:s valutfrågare för "fesljumma frågor" innan första programmet sänts.

Sverigetröja var inte okej

Polhemsskolan i Gävle retuscherade en elevs t-tröja med svensk flagga och texten "absolut svensk" i skolkatalogen. När skolkatalogen kom var både flaggan och texten bortretuscherade från bilden, och istället syntes bara en helt svart t-tröja.

Fransk domstol spärrar kontroversiell webbplats

En fransk domstol har beslutat att franska Internetleverantörer måste spärra tillgången till webbplatsen "L'Association des Anciens Amateurs de Récits de Guerres et d'Holocaustes" (AAARGH).

Så surfar du anonymt från Internetcaféer

Den tyska medborgarrättsorganisationen Foebud har utvecklat en "PrivacyDongle" - en minnespinne som fungerar på alla Windows-datorer och är speciellt användbar på olika Internetcaféer.

Michigan förbjuder methamfetamin-recept på Internet

Guvenören för delstaten Michigan, Jennifer Granholm, har signerat ett lagförslag som förbjuder internetpublicering av recept som visar hur man tillverkar den illegala drogen methamfetamin. En drog som enligt många fått stor spridning i USA på grund av dess enkla tillagningsprocedur.

Nya förbrytarfotografier på Leila K

En av de allra märkligaste trådarna på Flashback Forum är den om Leila-K. I skrivande stund är den sjuttiofyra (74) sidor lång. Den är så pass surrealistisk att man inte kan låta bli att följa den. Hela tiden efterlyses färska bilder på henne där, men det har varit tunnsått, tills nu.

Frälsningsarmén stämmer anus.com

Frälsningsarmén (The Salvation Army) stämmer ägaren till webbplatsen anus.com för upphovsrättsintrång. Bakgrunden är att webbplatsen gjort en parodi på deras logotyp, med texten "The Satanic Army".

Dataspelet "Postal 2" friades av svensk domstol

Det våldsamma dataspelet "Postal 2" bryter inte mot svensk lagstiftning. Det menar juryn vid Helsingborgs tingsrätt som nyligen friade den svenska importören av spelet.

Finska tidningen Uusimaa fälld för hets mot folkgrupp

Tidningen Uusimaas biträdande chefredaktör Antti Toiviainen och en insändarskribent fälldes den 7 januari för för hets mot folkgrupp. Detta då en mening i insändaren ansågs kränkande för judar. Den omtvistade meningen i insändaren lyder i fri översättning:

Bokklassikern "Tio små negerpojkar" får nytt namn

Deckardrottningen Agatha Christies klassiska roman "Tio små negerpojkar" får inte längre heta så. Det har Albert Bonniers förlag beslutat när man nu släppt den som ljudbok. Den nya titeln är "Och så var de bara en".

Medlemmar i Baader-Meinhof-ligan kan komma att friges

Två medlemmar i röda armé-fraktionen (RAF), även kallad Baader-Meinhof-ligan, kan komma att friges i slutet av januari för gott uppförande. Detta trots att de avtjänar livstidsstraff för terroristbrott.

Svensk Windows Vista finns redan ute på Pirate Bay

Den svenska versionen av nya Windows Vista lanseras officiellt den 30:e januari. Det går dock sedan länge att ladda ner operativsystemet genom att göra en sökning på Pirate Bay.

Rektor i Karlskrona drev politisk kampanj mot SD

En rektor i Karlskrona, Marina Eriksson, uppmanade nyligen elever och skolpersonal att protestera mot Sverigedemokraterna i samband med en manifestation mot förintelsen den 25 januari.

Svenska Google News levererar nazistiska nyheter

På Googles nyhetstjänst Google News kan du numera läsa artiklar producerade av den nazistiska webbplatsen Nationellt motstånd.

Sealand till salu

Världens minsta land, Sealand, är till salu. Landet har en egen valuta, nationalsång och flagga. Priset är 750 miljoner euro.

Kubaner nekas att bo på Scandic

En mycket omstridd amerikansk lag tvingar Sheraton och Scandic att säga nej till en kubanska delegation från Havanna.

Fackförbundet LO:s webbplats hackad

Fackförbundet LO:s webbplats hackades på nyårsdagen, och ersattes med löften om att man lovar "fortsätta kämpa för att alla ska få samma usla lön" och att medlemsavgifter kommer "gå direkt till att smutskasta småföretagare".