Artiklar från 2008

Gravida kvinnor protesterar mot Facebook-censur

Facebook kritiseras för att man har plockat bort bilder på ammande mammor som visar för mycket av brösten. Nästan 85 000 användare har protesterat genom att ansluta sig till en protestsida, på just Facebook.

Lettiska medborgare vill att Sverige ockuperar Lettland

I ett upprop på webbplatsen PetitionOnline.com ber lettiska medborgare den svenska staten att ockupera landet. Uppropet, som är skrivet på lettiska och engelska, lyder enligt följande:

Visa förbjuder kortavgifter, och kunderna kan få pengarna tillbaka

Om du tvingats betala en extraavgift för ditt köp med Visa har du rätt att få pengarna tillbaka från vissa banker. Dessutom kan butiken förlora sin kortläsare för avtalsbrott.

Finland planerar att förbjuda innehav av snus

En svensk som om ett år reser till Finland med en snusdosa på fickan kan åka på böter och bli av med sitt snus. Igår överlämnades ett förslag om skärpt tobakslagstiftning i landet. Enligt förslaget ska snus totalförbjudas, men även godis som liknar tobak, som exempelvis lakritspipor, kan komma att förbjudas.

Sverige fällt i Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna

Mustafa Adnan blev vräkt från sin lägenhet i Rinkeby när han vägrade ta ner sin parabolantenn. Han tog då ärendet vidare till Europadomstolen i Strasbourg, som gav honom rätt. Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna att som stat inte försvara en medborgares rätt att fritt ta emot information oberoende av gränser.

Skicka julkort till Kerstin i Åtvidaberg

Den 76-åriga Kerstin Gunnarsson i Åtvidaberg blev dömd till misshandel för att hon blev arg på några ungar som tryckte ner körsbär i hennes brevlåda och gav dem en smäll med käppen. Nu har användarna på Flashback Forum reagerat, och startat en kampanj där man uppmanar människor att skicka julkort till Kerstin Gunnarsson.

Statlig utredning vill förbjuda banker att förmedla speltransaktioner

En statlig utredning föreslår förbud för banker att förmedla insatser och vinster mellan kunder i Sverige och utländska företag som sysslar med spel på internet, om de inte är godkända av staten. Det är möjligt, enligt utredningen, genom att spelföretag har en särskild detaljhandelskod i betalningssystemet.

Bettie Page död

Den legendariska 50-talspinuppan Bettie Page är död. Hon avled den 11 december på ett sjukhus i Los Angeles i sviterna av en hjärtattack. Hon blev 85 år gammal.

Två svenska webbplatser hänger ut dömda våldtäktsmän

Den svenska webbplatsen Sexoffender.nu hänger ut dömda sexualbrottslingar med namn, personnummer, adress och i vissa fall bild. Nu ska Datainspektionen granska om listningen är olaglig.

Wikipedia censurerades i Storbritannien

Brittiska internetoperatörer har stoppat tillgången till Wikipedia med hjälp av ett filter. En artikel om hårdrocksbandet Scorpions skiva Virgin Killer ansågs vara barnpornografisk.

Flashback populär på Google

Google har släppt statistik över de sökord som svenskarna sökte mest på under 2008. Flashback är det sökord på Google som ökat mest i populäritet i år efter Iphone och Facebook.

Popsångaren Simon Bikindi dömd för hets till folkmord

En FN-domstol dömde igår popstjärnan Simon Bikindi från Rwanda till 15 års fängelse för att genom sin musik hetsat till folkmord.

Hoten stänger Söders sista pälshandlare

Pälshandlaren Göran Larsson på Södermalm i Stockholm stänger sin butik efter trakasserier av djurrättsaktivister. Affären har han ägt i 40 år, men efter att döttrarna började få hotbrev så gav han till slut upp. Han blev Södermalms sista pälshandlare.

EU vill installera trojaner i misstänktas datorer

EU:s ministerråd vill att polisen ska få använda trojaner (spionprogram) för brottsbekämpning, och i hemlighet få installera program på folks datorer som registrerar allt de gör.

Schweiz röstade ja till heroin, nej till cannabis

Schweiz medborgare röstade igår ja för att landets omstridda program för gratis heroin till utvalda missbrukare blir permanent. Samtidigt röstade man nej till att cannabis ska bli tillåtet i Schweiz.

Folkomröstning i Schweiz kan göra cannabis lagligt

Det kan bli fritt fram att röka marijuana och hasch i Schweiz. Idag folkomröstar befolkningen om förslaget att avkriminalisera cannabis. Samtidigt tas beslut om det mycket kontroversiella programmet med gratis heroin till utvalda missbrukare ska få fortsätta.

Egyptens regeringen försöker skrämma bloggarna till tystnad

Egyptiska myndigheter har på senare tid genomfört kraftansträngningar för att komma åt obekväma bloggare. Bloggandet har exploderat i hela Mellanöstern. I länder med hård censur, som i Egypten, försöker man nu på många sätt att tysta bloggare.

Hamsterpaj förbjuder diskussioner om droger

Den svenska nätmötesplats Hamsterpaj meddelade i torsdags att man inte längre tolererar diskussioner där narkotika glorifieras på forumet.

Nederländerna förbjuder magic mushrooms

Försäljning av magic mushrooms, svamp med hallucinatoriska effekter, förbjuds i Nederländerna på måndag. Det står klart sedan en sammanslutning med försäljare av hallucinogena svampar förlorat mot staten i en domstol i fredags.

En person har tatuerat in Flashback-katten på halsen

Användaren st0ckis på Flashback Forum meddelade igår kväll att han tatuerat in Flashbacks logytyp, den populära Flashback-katten, på sin hals. En bild på tatueringen publicerades igår kväll i avdelningen "Tatuering och piercing". Användaren har varit medlem på Flashback Forum i över fem år.

Bloggare i Burma dömd till 45 års fängelse

Bloggaren och även Burmas populäraste komiker, Zarangar, dömdes i fredags till 45 års fängelse i Burma. Straffet kan komma att förlängas ytterligare, då ett flertal åtalspunkter ännu inte behandlats.

Susanne Backman misstänkt för grovt förtal

Susanne Backman har smutskastat ett flertal offentliga personer på sin blogg. Nu delges hon misstanke om grovt förtal.

Holländsk tidning säljer redaktionellt utrymme

I den holländska gratistidningen Spits är det möjligt att köpa redaktionellt utrymme för kommersiella aktörer. Bland annat har en holländsk bank köpt bevakning av deras team i Tour de France.

Guns N' Roses nya album bannlyst i Kina

Guns N' Roses nya album "Chinese democracy" är bannlyst i Kina. "Amerikanskt band släpper album som giftigt angriper Kina" var rubriken som återfanns i en dagstidning som publiceras av det kinesiska kommunistpartiet. Enligt artikeln riktar albumet "ett spjuthuvud mot Kina".

Nationalsocialistisk front (NSF) har upphört

Sveriges största nazistparti Nationalsocialistisk front (NSF) har upphört. Samtliga tillgångar har överförts till det nystartade partiet Folkfronten.

Webbplats utreds efter direktsändning av självmord

Amerikansk polis har inlett en förundersökning mot webbplatsen Justin.tv efter ett fall där en 19-årig pojke begick självmord framför en webbkamera.

Blockuppgörelse stänger ute Sverigedemokraterna

En uppgörelse har gjorts över blockgränserna i Karlskrona. Överenskommelsen gäller kommunens budget. Socialdemokraterna och partierna i den så kallade Femklövern (fp, m, c, kd och mp) har förhandlat i flera veckor och nu slutit ett samarbetsavtal.

Norge förbjuder sexköp

Vid årsskiftet kriminaliseras sexköp i Norge. Det står klart sedan den del av stortinget som kallas odelstinget antagit sexköpslagen.

Rökförbudet på landets fängelser prövas av Regeringsrätten

Landets högsta förvaltningsdomstol, Regeringsrätten, ska pröva om Kriminalvårdens beslut att förbjuda fångar att röka i sina celler är lagligt. En intagen på Skänningeanstalten som överklagat rökförbudet, men fått avslag både av länsrätt och kammarrätt, har beviljats prövningstillstånd av domarna i Regeringsrätten.

Lars Vilks utställning i Kalmar stoppas

En retrospektiv utställning med den omstridda konstnären Lars Vilks, som skapade rabalder efter sina skisser på profeten Muhammed som rondellhund, stoppas på Kalmar konstmuseum.

Tumult när den omstridda Muhammed-musikalen "Dogs" visades

Lars Vilks dokumentation av stormen kring teckningen av Muhammed som rondellhund, visas nu som "musikalen" Dogs. Den innehåller bland annat "Life of Prophet M", där Vilks dras paralleller mellan profeten och Monty Pythons komedi Life of Brian. Vid premiären idag skadades en man lindrigt i ett tumult, och flera incidenter med motdemonstranter tvingade polisen att ingripa.

Genie - ny laglig drog från tillverkaren av Spice

Personerna som utvecklade den populära drogen Spice har nu tagit fram en ny laglig drog på marknaden. Den heter Genie och ska ha ett cannabisliknande rus.

Hot mot chefredaktör gav dagsböter

En man dömdes i tisdags till dagsböter för att ha hotat Östgöta Correspondentens chefredaktör Ola Sigvardsson på grund av en kontroversiell Jesusbild.

Aftonbladet används som nazistpropaganda

Den nazistiska paraplyorganisationen Salemfonden som bland annat arrangerar Salemmarschen, använder sig av en artikel i Aftonbladet för att visa att det finns ett "svenskfientligt våld" i landet.

Musse Pigg fyller 80 år idag!

Musse Pigg fyller 80 år idag. Han presenterades för publiken första gången i filmen Steamboat Willie den 18 november 1928. Året innan hade världens första ljudfilm producerats och Walt Disney skaffade sig snabbt rättigheten att använda ljud i tecknad film. Steamboat Willie blev den första och den blev väldigt dyr att göra.

Hemliga gravkammare uppmärksammad på Flashback Forum

En användare på Flashback Forum berättade natten till söndag i avdelningen Urban Exploration om att han upptäckt ett övergivet hus i Södermanlands skogar med 13 kistor, vissa flera hundra år gamla.

Brand på strippklubben Cabaret Royal i Stockholm

Gästerna på strippklubben Cabaret Royal i Stockholm var tvungna att evakueras tidigare i veckan sedan en soffa i ett rökrum börjat brinna och tjock rök fyllt lokalen.

Facebook plockar bort nazistiska sidor

Facebook har plockat bort ett flertal sidor som använts av nazister. Detta efter klagomål från politiker inom EU som uppmärksammat att sju nazistiska grupper i Italien registrerat sig på Facebook.

Sniper Records byter ansvarig utgivare - den förra var homosexuell

Det har framkommit att nazistiska Sniper Records ansvarige utgivare, Björn Holström, har ett förhållande med en transsexuell person. Sniper Records har sedan igår en ny ansvarig utgivare.

Spam inte längre lönsamt enligt ny rapport

En grupp forskare i USA har låtit undersöka hur många som svarar på utskick av skräppost. Ett utskick med 350 miljoner mejl för läkemedel genererade endast 28 försök till köp. Utan hjälp av botnät är en så låg svarsfrekvens ekonomiskt olönsam.

Turistbyrå i Kroatien hackades - visade porr för stadens invånare

Den kroatiska staden Slavonski Brods turistbyrå hackades nyligen. Hackarna lyckades ändra så att en publik informationstavla i staden istället visade porrfilm för stadens invånare.

Muhammedtecknare illustrerar debattbok med nya muslimsatirer

Den danska debattboken "Groft sagt" har väckt uppståndelse redan innan den släppts i handeln. Den danske tecknaren Kurt Westergaard, känd för sin satiriska teckning av profeten Muhammed, har illustrerat boken som utkommer till jul.

Ny husockupation i Göteborg

Det har gått en våg av husockupationer den senaste tiden. I lördags ockuperades ytterligare ett hus i Gamlestan i Göteborg, som en politisk aktion för att belysa bostadsbristen och som en konkret handling för att skapa fler bostäder.

Mexiko vill göra narkotikainnehav lagligt

Inget straff för den som bär marijuana, kokain och amfetamin för eget bruk. Det skulle bli verklighet i Mexiko om presidenten får som han vill.

Kina kidnappar populära Bittorrent-sajter

Kina är kända för att censurera Internet, men fram till nyligen så har inte Bittorrent-sajter blockerats. Men nu har det rapporterats om hur Kina pekat om populära Bittorrent-sajter till den kinesiska sökmotorn Baidu.com istället.

Djurs homosexualitet visas upp på Naturhistoriska riksmuseet

Rainbow Animals är en utställning som handlar om homosexualitet i djurvärlden. Hos 1500 arter har homosexuelitet dokumenterats men de flesta individer visade sig vara bisexuella.

Förbjudet att bada topless i Polen

Två kvinnor som badade topless på en strand intill Östersjösn i våras, dömdes i fredags av en polsk domstol till böter för sedlighetssårande uppträdande.

Frankrike går emot EU - vill stänga av fildelare från Internet

Den franska senaten har röstat igenom ett lagförslag som innebär att fildelare som delar ut upphovsrättskyddat material stängs av från internet i ett år. Förslaget kritiseras dock av både EU och internetleverantörer.

Kulturstipendier delas ut från oetiska fonder

Den 8 november delar Pål Hollender ut kulturpengar från en oetisk fond med inriktning på bland annat porr och vapenindustrin. 13 stipendiater kommer att få dela på omkring 50 000 kronor.

Ny epostlista för fri programvara

Serengeti heter en nystartad e-postlista för personer som är intresserade av fri programvara och som identifierar sig med vänstern och solidaritetsrörelsen.

Norra Skåne struntade i källskyddet - JK utreder brott

I våras skrev Norra Skåne vid flera tillfällen om Nils-Eric Hennix och det medborgargarde han var på väg att bilda.

Egyptisk bloggare avstängd från Facebook

Den egyptiske bloggaren Wael Abbas, känd för att ha avslöjat bland annat polistortyr i Egypten, har blivit avstängd från Facebook utan förklaring.

SKL undersöker möjligheterna att narkotikaklassa Spice

Hos Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, pågår just nu en utredning ifall drogen Spice bör klassas som narkotika.

Hackare tog sig in i Sarah Palins e-post

FBI och den amerikanska underrättelsetjänsten Secret Service undersöker just nu vem eller vilka som hackat sig in i vicepresidentkandidaten Sarah Palins e-post.

Papa Dee gripen för hustrumisshandel

Papa Dee har anhållits misstänkt för grov misshandel av sin fru. Hans hustru hittades blodig i parets trappuppgång tidigt på söndagmorgonen. Enligt ögonvittnen har misshandeln ägt rum både i lägenheten och ute i trapphuset, där grannar och förbipasserande ingrep.

SVT anmält för hets mot folkgrupp

I SVT-programmet Olssons studio konstaterade programledaren Rickard Olsson i tisdags att han inte kunde tycka synd om Tyskland, inte ens efter det tyska damlandslagets 4–1-förlust mot Brasilien. Skälet var, sa han, att "man tänker bara Hitler, Hitler, Hitler, Hitler, Hitler".

Henrik Alexandersson JK-anmäld av FRA

FRA JK-anmäler Henrik Alexandersson för att han på sin blogg publicerat en handling som ansågs bevisa att FRA redan 1996 spanade på svenska privatpersoner, och dessutom i kabel, vilket FRA inte fick göra på 1990-talet.

Amerikansk domstol tvingar Google att lämna ut uppgifter om Youtube-användare

Under torsdagen beslutade amerikansk distriktsdomare att Google ska lämna ut uppgifter om vilka Youtube-användare som tittar på vissa videoklipp till Viacom. Christer Engström, vice ordförande inom Piratpartiet, kommenterar domen:

Gmail blockeras i Tyskland

Efter en tre år lång konflikt så har Google nu valt att blockera åtkomsten till Gmail.com för tyska Internetanvändare. Konflikten rör den tyska affärsmannen Daniel Gersch, som äger varumärket Gmail i Tyskland och varit inblandad i en rättslig process mot Google på grund av detta.

Lotteriinspektionen JO-anmäld av Betsson

Spelbolaget Betsson har anmält Lotteriinspektionen till justitieombudsmannen (JO). Anmälan rör Lotteriinspektionens övervägande om vitesföreläggande mot Betsson efter att bolaget öppnat en spelbutik i Stockholm. Lotteriinspektionen anser att butiken bryter mot det svenska spelmonopolet.

KO förbjuder Lidl-tävling

Livsmedelskedjan Lidl har marknadsfört alkohol genom en tävling, där konsumenterna för att kunna delta måste köpa två sexpack 3,5 procentig öl. Det anser konsumentombudsmannen (KO) är otillbörlig marknadsföring av alkoholdryck.

Spray hackade igen

Hackergruppen Vuxna Förbannade Hackare har hackat Spray ännu en gång. Från den hackade webbsidan kan man få fram lösenordet till Sprays samtliga användare genom ett formulär. Det vill säga att inget har hänt med säkerheten på Spray.se sedan förra intrånget. Alla lösenord är fortfarande lagrade i klartext. Intrånget uppmärksammades på Flashback Forum tidigt på fredagmorgonen.

Konst av Bill Henson beslagtogs av polis

Polis i Australien stängde i fredags en fotoutställning av den världsberömde fotografen Bill Henson strax före vernissagen och tog bilderna i beslag.

Mad-tecknaren Will Elder död

En av den klassiska skämttidningen Mad:s främsta förgrundsfigurer, tecknaren Will Elder, har gått bort, 86 år gammal.

Albert Hofmann död - 102 år gammal

Albert Hofmann, kemisten som upptäckte LSD, avled igår i sitt hem nära Basel, Schweiz av en hjärtattack. Han blev 102 år gammal.

Sanna Bråding anhållen för narkotikabrott

Programledaren Sanna Bråding greps på måndagen i sitt hem i centrala Stockholm, misstänkt för narkotikabrott. Bråding sitter nu, tillsammans med sin pojkvän, anhållen på Kronobergshäktet i väntan på polisförhör.

Nobelfesten säger upp avtal med TV4 efter censur

När Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch vid Nobelfesten i december förra året talade om tryck- och yttrandefrihet censurerades talet i kinesisk tv. Nu säger Nobelstiftelsen upp sitt avtal med TV4 som haft sändningsrättigheterna.

USA får kopiera din hårddisk

Har du innehåll på din dator du inte vill att myndigheter ska läsa? Töm den då innan du åker till USA. Det uppmanar nu stor affärsreseorganisation.

Fel av skola att neka Nationaldemokraterna enligt JK

Justitiekanslern, JK, kritiserar Karlbergsskolan i Köping för att den hindrat Nationaldemokraterna från att anordna bokbord och dela ut flygblad på skolan.

Dataintrång hos CDON - källkod sprids på nätet

På fredagsmorgonen publicerades uppgifter om ett intrång hos CDON på Flashback Forum. All källkod till sidan samt uppgifter om transaktioner finns nu publikt på nätet. Vem som ligger bakom intrånget är fortfarande okänt.

Populär tv-kanal i Afghanistan trotsar censuren

Afghanistans mest populära tv-kanal Tolo tänker fortsätta sända de två indiska såpoperorna som enligt regeringen bryter mot afghanska seder.

Spray hackade - lösenord låg ute i klartext

Hackergruppen "Vuxna Förbannade Hackare" har hackat nätportalen Spray. På Flashback Forum publicerade de tidigare idag en länk till en sida på Sprays servrar, där man kunde skriva in valfritt användarnamn på Spray, trycka enter och få fram lösenordet.

Pirate Bay lanserar ocensurerad bloggtjänst

The Pirate Bay har startat en ocensurerad bloggtjänst kallad BayWords. Allt ska vara tillåtet, så länge det inte bryter mot svenk lagstiftning.

"Arabfitta" och "negerhora" raderas ur mobilernas ordlistor

I en del mobiltelefoners förinlagda sms-ordlistor förekommer ord som "arabfitta" och "negerhora". Företaget Nuance, som utvecklat Sony Ericssons ordlista, väljer nu att plocka bort en del av dem.

Turkiet ogillar dansk yttrandefrihet

I Turkiet har 53 kurdiska borgmästare dömts till fängelse för att de har skickat brev till den danska regeringen och vädjat att inte dra in sändningstillståndet för den kurdiska tv-stationen ROJ som har sitt högkvarter i Danmark.

Skämt om dvärgar anmält till Justitiekanslern

Medlemmar i Föreningen för kortvuxna känner sig kränkta av radioprogrammet "Eru Edgy" som sändes i P3 på påskaftonen. Föreningen vill att Justitiekanslern prövar ärendet som också anmälts till Granskningsnämnden.

Polisen beslagtar graffitimålares sprayburkar utan stöd av lagen

Den som köper sprayfärg på butiken Highlights i Stockholm riskerar att bli av med den lika snabbt. I gathörnen utanför väntar civilklädda poliser redo att beslagta föremål som kan användas för att begå skadegörelse. Men agerandet strider mot de intentioner som regeringen formulerade när lagtexten skrevs, och nu har polisen JO-anmälts.

Norrköping har inga sverigedemokrater kvar i fullmäktige

I veckan som gick hoppade den sista av sverigedemokraternas ledamöter i Norrköpings kommunfullmäkige av sitt uppdrag.

Telia blockerar flera latinamerikanska webbsidor

Telia blockerar flera latinamerikanska webbsidor för sina användare, bland andra rebelion.org och den bolivianska regeringens nyhetsbyrå abi.bo.

Etiska fonder är sällan etiska enligt ny avhandling

Etiska fonder, som inte investerar i tobak, alkohol, vapen och pornografi, vilseleder. Det säger doktoranden Joakim Sandberg som riktar skarp kritik mot etiska fonder i sin doktorsavhandling i praktisk filosofi som läggs fram vid Göteborgs universitet imorgon.

IOGT i Finland och Danmark kritiska mot Åke Greens uteslutning

Det svenska nykterhetsförbundets beslut att utesluta Åke Green för att han predikat mot en homosexuell livsstil får nu kritik från de nordiska systeroganisationerna i både Finland och Danmark.

Wendy James (Transvison Vamp) spelar i Sverige

Wendy James, tidigare sångare i Transvision Vamp, kommer till Sverige för två spelningar med sitt nya band Racine.

Geert Wilders film borttagen från Liveleak, men sprids fortfarande på nätet

Den holländske parlamentsledamoten Geert Wilders omdiskuterade film Fitna har tagits bort från webbplatsen Liveleak. Liveleak säger att man bestämde sig för det efter att personalen hade fått mordhot. Filmen som är fördömd av FN och flera muslimska länder finns dock kvar på många andra webbplatser.

Geert Wilders islamkritiska film finns nu på Internet

Den holländske parlamentsledamoten Geert Wilders omdiskuterade film Fitna finns nu att se på Internet.

Ifpi vill blockera Pirate bay i Sverige

Skivbranschens organisation Ifpi kommer att stämma svenska internetleverantörer och försöka tvinga dem att blockera fildelningssidor som Pirate bay.

Studentbay.se erbjuder gratis nedladdning av studentlitteratur

En fildelningssida med inriktning på studentlitteratur har nyligen lanserats. Användarna uppmanas scanna in kursböcker och lägga upp på sidan, och kan sedan gratis ta del av andras böcker. Den som inte laddar upp en egen bok och bidrar till arkivet får betala 20 kronor för att ta del av tjänsten.

Rough Creed upphör i Sverige

Mc-klubben Rough Creed, en supporterklubb till Outlaws, har avvecklat all verksamhet i Sverige. På klubbens webbplats skriver man "We are sorry to inform you that all Swedish chapters are closed down, and all present members has resigned."

Geert Wilders islamkritiska film stoppad på Internet

Geert Wilder planerar att sända den islamkritiska filmen Fitna från filmens webbplats. Nu har domänen tills vidare stängts ned av Network Solutions.

Försvarsmakten hackade

Hackergruppen Vuxna Förbannade Hackare har tagit sig in i den svenska Försvarsmakten databas och utlandsstyrkornas reservmaterielenhet.

Muhammedtecknare stämmer anti-islamister

Jyllands-Postens tecknare Kurt Westergaard stämmer föreningen Stoppa Islamiseringen av Danmark för att ha kränkt upphovsrätten genom att använda bilden på sina plakat.

Apple vill släppa musiken fri på Itunes

Apple uppges förhandla med musikbolagen om ett nytt avtal, som bygger på att den som köper en Iphone eller Ipod får fri tillgång till musik via Itunes.

Fackförbund protesterar mot Sverigedemokraternas riksårsmöte

Att Sverigedemokraterna ska hålla sitt riksårsmöte på Hotel Gustaf Fröding i Karlstad har fått flera fackförbund att reagera. Nu hotar några av dem med bojkott av hotellet.

SEB blockerar Youtube

SEB har blockerat så de anställda inte kan besöka YouTube. Man har via ett surffilter blockerat ett antal olika kategorier av innehåll för sina anställda. Bland de mer uppenbara hör exempelvis pornografi. Men även webb-tv stoppas av filtret. Men inte om det kommer från SVT, då klassas det som nyheter säger Arne Sjöberg, ansvarig för IT-säkerhet på banken, till Resumé.

Lagbrott att tvätta bilen själv enligt Värnamo kommun

Biltvätt på gatan innebär att bilshampo, avfettningsmedel och oljerester rinner rakt ner i dagvattenbrunnarna och vidare ut i vattendragen. Lagbrott anser Värnamo kommun som dock är tämligen ensamma om detta.

Tio års näringsförbud för cigarettbutiken.se

Sex års fängelse och tio års näringsförbud fastställde hovrätten som lämplig påföljd för männen bakom webbshoppen cigarettbutiken.se som sålt sprit och cigaretter från Estland för 52 miljoner kronor utan att betala skatt.

Kina blockerar Youtube efter våldet i Tibet

Kina har börjat blockera både Youtube och Google News sedan filmer och foton från protesterna i Tibet har lagts upp av anonyma användare. På YouTube sprids just nu både stillbilder på döda eller skadade civila som ligger på gatorna i Tibets huvudstad Lhasa. Där finns också filmer som visar hur demonstranter kastar sten på kinesiska militärfordon.

Åke Green utesluten ur IOGT-NTO

Pingstpastor Åke Green har blivit utesluten ur nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. Detta då flera homosexuella personer reagerat på Åke Greens medlemskap i organisationen.

Villkorlig dom för falsk striptease på nätet

En man i Örnsköldsvik försökte på en sexsida locka kunder att få se "Emma 22" strippa. Hon skulle strippa i en webbkamera för 500 kronor. Flera nappade och betalade i förskott, men någon Emma existerade aldrig. Nu tvingas han betala tillbaka alla pengar.

Lönsam prostitutionsskandal för Ashley Alexandra Dupré

Intresset för den lyxprostituerade kvinnan Ashley Alexandra Dupré har ökat lavinartat efter skandalen kring New York-guvernören Eliot Spitzer. Hennes MySpace har haft 5 miljoner besökare, och radion har börjat spela hennes sånger.

Folkpartiets ungdomsförbund föreslår legalisering av prostitutionen och cannabis

Nye ordföranden i Liberala ungdomsförbundet, Luf Dalarna, Jakob Hilding vill legalisera prostitutionen och tillåta användandet av cannabis.

Iphone 2.0 hackad

För att kunna använda en Iphone med svensk operatör krävs det att någon knäckt Iphones mjukvara först. Om tre månader släpper Apple en ny uppdatering, men den nya versionen är redan knäckt. Tre månader innan den släppts!

Statlig utredning tillsatt för att stoppa lagliga nätdroger

För att komma åt de lagliga drogerna spice och kratom har en statlig utredning tillsatts. Bland annat ska narkotikalagen, dopinglagen och lagen om hälsofarliga varor ses över.

Charles Bukowskis hem blir minnesmärke

Det nedgångna hus i Los Angeles där poeten och författaren Charles Bukowski skrev sin första roman har förklarats som kulturminnesmärke.

Konstutställning i Berlin stoppades av upprörda muslimer

Konstgalleriet Galerie Nord i Berlin stängde i slutet av februari en utställning av den danska satirgruppen Surrend efter att en grupp muslimer gick in på galleriet och hotade personalen med våld.

Hembrännare slipper fängelsestraff

En man som tillverkat och sålt stora mängder hembränd sprit dömdes i Mora tingsrätt till skyddstillsyn. Svea hovrätt ändrar påföljden till skyddstillsyn med hänsyn till mannens personliga förhållanden.

USA blockerar europeisk resebyrå

Amerikanska myndigheter har stängt ned webbplatsen för en brittisk resebyrå, och blockerat ytterligare 80 webbplatser. Orsak: De säljer resor till Kuba.

Danska prostituerade slåss mot krav på sexköpslag

Danska prostituerade har startat en organisation som ska lyfta fram de prostituerades perspektiv. De kommer bl.a. arbeta mot kriminalisering av sexköp och för rätten att få sexarbete godkänt som ett yrke, att kunna gå med i a-kassan och omfattas av det sociala skyddsnätet.

Finsk demonstration mot nätcensur

I tisdags protesterade hundratals personer i Helsingfors mot lagen som tillåter polisen att spärra barnporrsidor på internet. Demonstranterna framhöll att de motsätter sig barnpornografi, men att censur är fel metod att bekämpa problemet.

Nederländsk film skapar protester i den muslimska världen

Nederländernas regering överväger om den kan hindra högerpolitikern Geert Wilders att visa sin omtalade kortfilm Fitna som vänder sig emot Koranen. EU-kommissionen varnar samtidigt sina representationskontor runt om i världen för möjliga protester, och befarar en upprepning av Muhammedprotesterna.

Linköpings kommun censurerar affisch för punkfestival

En affisch för en punkfestival i Linköping har censurerats av Linköpings kommun. Affischen föreställer en satansfigur som bajsar i huvudet på Jesus som hänger på ett kors. Men styrande i kommunen anser att affischen är olämplig, och säger att det är många som hört av sig och tyckt att affischen är oerhört kränkande.

Dataföreningen hackade

Hackergruppen "Vuxna förbannade hackare" har hackat Dataföreningen. En länk till listan med användaruppgifter postades på Flashback Forum tidigare idag.

Kommunpolitiker vill kunna stoppa kontroversiell kultur

Tre av fyra kommunpolitiker vill kunna stoppa kontroversiell kultur. Det framgår av en undersökning som Svt:s Kulturnyheterna har gjort.

Flashback fyller 25 år idag!!!

Det 25 februari 2008 är det exakt 25 år sedan som Flashback grundades. Flashback startades från början som en punktidning, men utvecklades snabbt till att även bevaka andra subkulturer i samhället.

SvenskaFans.com hackade

SvenskaFans.com hade under tisdagkvällen ett dataintrång där hackers tog sig in i deras system där de bland annat hanterar användaruppgifter.

Norsk censur av Muhammedteckningar

Organisationen Human Rights Service i Norge publicerade en Muhammedteckning på sin webbplats. Internetleveratören Imbera gick då in och redigerade Human Rights Service webbplats och raderade alla karikatyrerna av Muhammed.

Lagliga droger ersätter hasch och opium

Svenskar behöver inte längre bryta mot lagen om de vill ha tag på droger. På Internet kan du numera köpa substitut för hasch och opium helt lagligt.

Sexfilm på Gene Simmons sprids på nätet

En sexfilm där Gene Simmons från Kiss har sex med den österrikiska modellen Elsa sprids just nu som en löpeld på nätet. Gene har själv kommenterat det hela med att han kopplat in duktiga advokater på saken.

Finland blockerar kritiker av barnporrfilter

Finland blockerade nyligen en webbplats som länkade till sidor som blockerats av landets barnporrfilter, trots att syftet var att visa på missbruk av systemet.

Dagens Nyheter anklagas för bloggcensur

Johan Norberg har hamnat i bråk med Dagens Nyheter då han anser sig ha nekats replikrätt och tillskrivits islamofobiska åsikter i tidningen. Dessutom har hans blogglänkar försvunnit från Dagens Nyheters webbplats.

Adam Alsings e-post hackad

Programledaren Adam Alsing har fått sitt e-postkonto hos Gmail hackat. Hackarna har både skickat falsk e-post från hans konto, samt publicerat känslig information från hans e-postkonto på nätet.

Systembolaget vann domäntvist mot systemnet.se

Ett estniskt bolag sålde alkohol via domänen systemnet.se. Domänen överförs nu efter tvistlösning till Systembolaget då den anses vara registrerad och använd i ond tro.

Wikileaks nedstängd efter påtryckning från schweizisk bank

Wikileaks.org, en webbplats vars syfte är underlätta anonymt angiveri av korrumperade myndigheter och företag, är nedstängd sedan i fredags. Orsaken är att en schweizisk bank lyckats få en domstol i Kalifornien att stänga domänen.

Finsk polis blockerar omoraliska webbplatser

Polisen i Finland har spärrat åtkomsten till 1700 webbplatser. Men det är knappast för att begränsa barnpornografin. Av de 700 webbplatser som Electronic Frontier Finland testat innehåller bara två olämpliga bilder av barn.

Grön ungdom vill att det ska vara en jämställd klädpolicy på badhus

Under sitt årsmöte beslutade Grön ungdom att ge sitt stöd till en motion om att förbjuda könsdiskriminerande klädregler. Motionen kommer att behandlas på miljöpartiets kongress i maj.

Yahoo plockar bort länkar till Pirate Bay bland sökresultaten

Yahoo har börjat plocka bort länkar till Pirate Bay bland sökresultaten. Den som vill hitta olika torrentfiler på Pirate Bay får numera använda sig av andra sökmotorer som exempelvis Google.

Aftonbladet hackade!!!

Under ett års tid hade hackargruppen Vuxna Förbannade Hackare möjlighet att läsa Aftonbladets e-post. Nu har de publicerat de anställdas lösenord på Flashback Forum.