Artiklar från 2012

PRQ avstängt från Paypal

Webbhotellet PRQ har blivit avstängda från Paypal, som även valt att frysa bolagets tillgångar. PRQ startades 2004 av Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, som även var med och grundade The Pirate Bay.

Muhammed släpps som seriealbum i Frankrike

På onsdag släpper den franska veckotidningen Charlie Hebdo en tecknad biografi över profeten Muhammed. Seriealbumet ska enligt Charlie Hebdo ha ett pedagogiskt syfte, och har redigerats av en fransk-tunisisk muslim.

Webbredaktör riskerar dödsstraff i Saudiarabien

Raif Badawi, grundare av webbplatsen "Free Saudi Liberals" (humanf.org) greps tidigare i år, då de saudiska myndigheterna anser att hans webbplats förolämpar Islam. Ett brott som kan ge fängelse i Saudiarabien.

Nationell Idag anklagas för fusk med presstödet

Nationell idag, som tidigare var Nationaldemokraternas partitidning, anklagas för fusk med presstödet. Prenumeranter hävdar att det är omöjligt att säga upp prenumerationen. Nu stoppar Presstödsnämnden utbetalningarna.

ETC startar dagstidning

ETC förlag planerar att starta en socialistisk morgontidning före valet 2014. Den ska komma ut sju dagar i veckan. Enligt tidningens grundare, Johan Ehrenberg, behöver Sverige en socialistisk morgontidning.

"Muslimernas oskuld" förbjuden i Ryssland

Den kontroversiella filmen "Innocence of Muslims" är nu officiellt förbjuden i Ryssland. Den finns numera med på Justitiedepartementets lista över extremistiskt material.

Interpol i Indonesien hackade

Interpols webbplats i Indonesien blev igår hackade av "HighTech Brazil HackTeam". Samma hackergrupp som tidigare denna månad hackade People's Association i Singapore.

Tjetjensk tidning nedstängd efter "fel" fråga till Putin

De tjetjenska myndigheterna har stängt ner lokaltidningen Put Kadyrova, efter att tidningens chefredaktör ställde "fel fråga" till Rysslands president Vladimir Putin under en presskonferens.

Barnförbjuden Kalla Anka tar LSD på julafton

Är du besviken på att SVT i år visar en censurerad version av Kalle Ankas julafton? Varför då inte istället besöka webbplatsen "Kalle Anka tar syra och tänker på bajs". Denna webbplats innehåller enbart Wald Disneys populära figuer i politiskt inkorrekta situationer.

Nakenprotest utanför Egyptens ambassad i Stockholm

De ukrainska feministerna Femen genomförde igår en nakenprotest, tillsammans med den egyptiska bloggaren Aliaa Elmahdy. De protesterade mot förslaget till ny författning i Egypten.

Piratpartiet anmäler svenska banker för blockad mot Wikileaks

De svenska bankernas roll i den finansiella blockaden mot Wikileaks har nu hamnat på Finansinspektionens bord. Piratpartiet har gjort en anmälan, och kräver att myndigheten utreder om bankernas agerande är lagligt.

Ny app kringår censuren

KTH i Stockholm har tillsammans med två utländska universitet tagit fram en app för YouTube, Tribler Mobile, som kringår problemet med att regimer stänger ner mobilnäten. Detta hände till exempel i Egypten 2011, och händer just nu i Syrien.

Kinesisk regissör till attack mot landets censur

Den kinesiske regissören Xie Fei kräver i ett öppet brev på mikrobloggen Sina Weibo, att Kina avskaffar sitt godtyckliga censursystem för film.

Dansk tv visar ocensurerad Kalle Anka på julafton

Dansk tv bojkottar den nya versionen av "I jultomtens verkstad", där man klippt bort flera sekvenser som uppfattas vara kränkande. Danmark tänker istället visa den ocensurerade versionen. Jakob Stegelmann, redaktör på DR, säger till Politikken:

JK friar Nordfront.se från hets mot folkgrupp

Webbplatsen Nordfront.se har anmälts till JK, för att pröva ifall en text i artikeln "Klas Lund svarar" kan fällas för hets mot folkgrupp.

Sverige vägrade att underteckna FN:s avtal om internetkontroll

Sverige har tillsammans med länder som USA, Storbritannien och Australien valt att inte underteckna det internationella telekomavtal som tagits fram i Dubai under de senaste två veckorna.

Ny organisation ska hjälpa Wikileaks med pengar

En grupp aktivister har nu startat organisation "Freedom of the Press Foundation" i syfte att bl.a. hjälpa Wikileaks ekonomiskt.

Vräkning av Bandidos avgörs i januari

Huddinge kommun vill bli av med Bandidos, och köpte därför deras klubbhus på exekutiv auktion för 4 miljoner kronor. Men Bandidos vägrar flytta.

Sveriges förbud av Flashback Forum fyller 10 år

Idag är det exakt tio år sedan som Flashback Forum stängdes ner i Sverige. Forumet var tidigare en del av Flashback.se, men efter ett domstolsbeslut den 15 december 2002 tvingades verksamheten att upphöra i Sverige.

Kalle Anka på julafton censureras - uppfattas som rasistisk

Kalle Anka på julafton kommer i år att visas i en nedkortad version. Två korta sekvenser har klippts bort, då de uppfattas som rasistiska.

Jimmy Carter stödjer legalisering av marijuana

Jimmy Carter, USA:s president mellan 1977-1981 och mottagare av Nobels fredspris 2002, berättade för CNN tidigare i veckan att han är positiv till en legalisering av marijuana.

Amsterdam förbjuder cannabis på skolor

Amsterdam förbjuder, som första stad i Nederländerna, nu eleverna från att röka marijuana under tiden de går i skolan.

Hemlig telefonavlyssning allt vanligare i Sverige

Fler och fler misstänkta brottslingar får sina telefoner avlyssnade av polis och åklagare. Detta visar aktuell statistik från Åklagarmyndigheten. 

Lennons autograf till mördaren säljs på auktion

John Lennon album "Double Fantasy" från 1980 som Lennon signerade till Mark Chapman timmarna innan han skjöt honom, säljs nu på auktion.

Ravi Shankar död

Den indiske sitarartisten Ravi Shankar, känd för sitt samarbete med Beatles under 60-talet, är död. Han lades in på sjukhus i torsdags och dog på tisdagskvällen i San Diego, USA.

SDU utkastade från John Bauer-gymnasiet - nu JO-anmäls skolan

Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) fick ställa upp sitt bokbord på John Bauer-gymnasiet i Norrköping. Sedan kastades de ut.

Toppmöte om internetkontroll hotas av kollaps

USA hotar att lämna FN:s stora telekommöte i Dubai, där man just nu diskuterar vem som ska styra internet i framtiden.

Polisen kartlägger personer via Facebook

Polis och underrättelsetjänster i Europa använder avancerad programvara för att i stor skala spana på personer som använder sociala medier som Facebook och Twitter. Detta uppger den kanadensiska forskaren Dan Trottier i det senaste numret av Datainspektionens tidning Integritet i fokus.

Iran lanserar eget censurerat YouTube

Iran lanserade igår sitt eget YouTube. Webbplatsen Mehr (betyder 'tillgivenhet' på farsi) låter användarna lägga upp sina egna filmklipp. Dessa blandas sedan med regeringsproducerade filmer.

Pepparkaksgubbar förbjuds av skola - är rasistiska

Lärare på Kanalskolan i Laxå har förbjudit barnen att vara pepparkaksgubbar eller sjunga pepparkakssången i luciatåget. Orsaken är att andra elever kan känna sig kränkta.

Tjeckien på väg att legalisera marijuana

Tjeckien röstade i fredags igenom att apotek ska få börja sälja marijuana på recept. Den nya lagen kan träda i kraft redan 2013.

Över 400 kinesiska regeringssidor hackade

En pakistansk hackare lyckades tidigare i veckan att hacka över 400 kinesiska regeringssidor. Hackaren som går under namnet "Code Cracker" ingår i hackergruppen "Pakistan Cyber Army".

Konst med Förintelseaska upprör

Konstnären Carl Michael von Hausswolffs senaste utställning har väckt starka känslor. Detta då en akvarell på utställningen är utblandad med krematorieaska från koncentrationslägret Majdanek. Författaren och läkaren Salomon Schulman skriver i Sydsvenskan:

Ryska iTunes lanserat med porr och prostitution

I tisdags lanserade Apple iTunes Music Store i Ryssland. Men av misstag erbjöd tjänsten både porrfilmer och escortservice.

Klädde ut sig till Hitler på Halloween - åtalas för hets mot folkgrupp

En 24-åring klädde ut sig till den forne nazistledaren på Halloween. Nu åtalas han vid Jönköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Boken "Absolut Sverige" nu även i Sverige!

Tidigare i veckan berättade vi om hur den svenska översättningen av Mikael Jalvings bok "Absolut Sverige" hade fått sin distribution stoppad i Sverige.

Expressen kritisk till Aftonbladets granskning av Avpixlat

Aftonbladet Kultur ska tillsammans med jurister granska Avpixlat, Nationell Idag, Nationell Nu, Realisten och Fria Tider. Syftet är att undersöka om det är möjligt att pröva lagen om hets mot folkgrupp.

Dansk bok om Sverige stoppas i Sverige

Danske journalisten Mikael Jalving har skrivit en bok om Sverige. Men när boken "Absolut Sverige" nu släpps på svenska, så nekas den distribution.

Reinfeldt i prostituerad kvinnas kundregister

Statsminister Fredrik Reinfeldts namn finns i en prostituerad kvinnas kundregister. Detta skriver Realisten.se idag.

Anonymous svenska twitterkonto öppnat igen

Anonymous svenska twitterkonto #AnonOpsSweden, har nu öppnats igen. I början vägrade Twitter kommentera nedstängningen, eller varför man hade stängt kontot.

Pepsi Cola hackade

Pepsi Colas officiella webbplats på Filippinerna (pepsiphilippines.com) har hackats av den malaysiska hackergruppen Cyb3rSeC.

Promo Bay - ny webbplats lanserad av Pirate Bay

Pirate Bay har lanserat en ny webbplats, Promo Bay, som är tänkt att visa upp nya och oberoende artister som vill nå en större publik.

Människor i bur som djur visas i ny utställning

På galleri Stene Projects i Stockholm visas just nu utställningen "The Human Exhibit". Berättelsen om Ota Benga, en pygmé från Kongo.

Julian Assanges hälsa försämrad

Wikileaks grundaren Julian Assange lider av en kronisk lungsjukdom som kan förvärras när som helst. Detta berättade Ecuadors ambassadör i Storbritannien, Ana Alban, för journalister i Quito tidigare i veckan. Enligt ambassadören står Ecuador för hans vårdkostnader med regelbundna läkarundersökningar.

Pussy Riots filmer förbjuds i Ryssland

En domstol i Ryssland beslutade idag att fyra videoklipp med Pussy Riot, inklusive deras uppmärksammade framträdande i Moskvas Frälsarkatedral, är att betrakta som extremism, och därför inte får visas i landet.

Syriska utrikesministeriets e-post utlagd på nätet

Närmare en gigabyte med intern statlig e-post från syriska utrikesministeriet har läckt ut på nätet. Här finns inskannade pass från syriska ministrar och detaljer om vapentransporter från Ukraina. Man kan även läsa om hur Ryssland skickat fraktflyg till Assad-regimen med 200 ton kontanter.

FRA-lagen utvidgas vid nyår!

Riksdagen beslutade idag att FRA-lagen ska utvidgas. De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2013, och innebär att även Säpo och Rikskriminalpolisen ska kunna beställa signalspaning från FRA. När den omstridda FRA-lagen trädde i kraft 2009 försvann den möjligheten för polisen.

Raggmunk med skivad neger

Det var många som upprördes i Borås igår. Webbplatsen Lunchguiden, som visar dagens lunchmeny på nätet, informerade besökarna om att restaurang 2:a våningen i Borås serverade raggmunk med skivad neger.

Svensk propagandafilm uppmanar till jihad i Sverige

En svensk propagandafilm som nyligen har producerats, uppmanar till jihad i Sverige. Den är producerad i Syrien av Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham, och heter "Och uppmana de troende att strida".

Anonymous svenska twitterkonto nedstängt

Anonymous svenska twitterkonto #AnonOpsSweden, med 18 000 följare, har stängts ner av Twitter. Någon förklaring till varför har inte Twitter lämnat.

Allt fler webbplatser blockeras i Ryssland

Det blir allt vanligare att webbplatser blockeras i Ryssland. Landet införde den 1 november en ny lag med syfte att skydda befolkningen från barnpornografi och propaganda för narkotika och självmord. I förra veckan blockerades bl.a. Twitter och en stor bloggportal.

Ny samlingsbox om Hells Angels MC Scandinavia

I torsdags släppte Hells Angels samlingsboxen "Hells Angels MC Scandinavia – the true story" med fyra DVD-filmer, två böcker samt ett häfte av Jörn Jönke Nielsen.

Kazakstan klassar avvikande åsikter som extremism

Kazakstans myndigheter använder idag "extremism" som ett svepskäl för att begränsa pressfriheten. I veckan försökte den allmänna åklagarmyndigheten i Almaty stänga ner ett 40-tal oppositionella nyhetsredaktioner och webbsidor.

Google, Yahoo, Microsoft och Apple drabbade av hackerattack

Den turkiska hackergruppen Eboz har under helgen pekat om domänerna för flera hundra webbplatser i Pakistan. Bland de påverkade webbplatserna finns Google, Yahoo, Microsoft, Apple, Visa, HSBC, Coca Cola, Blogspot, Sony, HP, eBay och PayPal.

British Airways twitterkonto hackat

British Airways twitterkonto, med över 210 000 följare, hackades nyligen. På deras twitter kunde man plötsligt läsa:

EU stoppar ITU att ta kontroll över internet

I torsdags antog Europaparlamentet en resolution som fördömer att FN-organisationen ITU i framtiden ska kunna styra och kontrollera internet.

Infotorg Juridik har JK-anmälts

Infotorg Juridik är en webbplats som publicerar domar från aktuella rättsfall. En privatperson har nu anmält webbplatsen till Justitiekanslern, då han anser att de kränker den personliga integriteten. Detta då domarna innehåller både namn, personuppgifter och andra känsliga uppgifter.

De hemlösas tidning öppnar hotell

Faktum är en gatutidning i Göteborg som säljs av hemlösa. De har nu startat en kampanj - Faktum Hotels - där man kan boka ett virtuellt hotellrum. Syftet med det virtuella hotellet är att uppmärksamma hemlöshetsfrågan i Göteborg.

Annonsbojkott mot Kissie och Paow efter hyllningar på Avpixlat

Två av Sveriges största bloggare - Kissie och Paow - har under den senaste veckan hyllats på webbplatsen Avpixlat. De skriver t.ex. att Paow är både rakryggad och modig.

Foie gras mörka baksida

Djurrättsorganisationen Igualdad Animal har nu släppt ytterligare material från tillverkningen av lyxprodukten foie gras, ank- och gåslever.

Svensk nakenfilmning prövas i Europadomstolen

I måndags meddelade Europadomstolens högsta instans, Grand Chamber, att man ska pröva det mål där en man som smygfilmat sin 14 åriga styvdotter naken i duschen frias.

Google startar kampanj mot censuren på internet

Google lanserade igår kampanjen "Take Action", i syfte att uppmuntra människor att försvara det fria och öppna internet.

Danmark säger nej till sexköpslag

Det blir troligtvis inte något förbud mot sexköp i Danmark. Det enda landet i Norden där det fortfarande är helt lagligt. Sverige, Norge och Island har kriminaliserat sexköp, medan det i Finland enbart är förbjudet att köpa sex av offer för koppleri och människohandel.

Mediebolag erbjuder skräddarsydda artiklar i Aftonbladet

Företaget Mini Media erbjuder kunder att mot betalning få "skräddarsydda artiklar" i Aftonbladet. Journalistiken står Mini Media för, och innehållet bestämmer kunden. Verksamheten har pågått under en längre tid, och trots att både Aftonbladet och Mini Media lovat att det ska upphöra, så fortsätter det.

Anonymous har läckt detaljer om 5000 israeliska tjänstemän

Anonymous har förklarat cyberkrig mot Israel, och läckt dokument med namn, adresser, telefonnumer och ID-nummer till 5000 israeliska tjänstemän. Källan till informationen är för närvarande okänd. Filen har raderats från sidan där den tidigare låg upplagd, men lär troligtvis dyka upp igen på en annan adress.

Umeå kommun censurerar konstverk

Ett konstverk på väggen i en ny gångtunnel i Umeå har orsakat rabalder. Ett citat som ingår i konstverket har tejpats över efter ingripande av kommunen.

Paypal häver avstängningen av Skräckfilmsbutiken.se

Paypal beslutade i onsdags att ompröva sitt beslut, och låter numera Skräckfilmsbutiken.se vara kund hos dem igen.

Åklagare i New York hade bakgrund som porrstjärna

Distriktsåklagaren i delstaten New York, Mark Suben, har erkänt att han tidigare hade en karriär som porrstjärna på 1970-talet. Tidigare så nekade han till detta.

Anonymous har hackat över 600 israeliska webbplatser

Anonymous har under namnet #OpIsrael organiserat ett massangrepp på israeliska webbplatser, där 663 webbplatser har blivit angripna. I listan över sidor som drabbats finns utrikesministern, Bank of Jerusalem, Kadimapartiet och staden Tel Avivs webbplats.

Talibanerna röjde hemliga mailadresser av misstag

En talesperson för talibanerna, Qari Yousuf Ahmedi, skulle i förra veckan skicka ut ett meddelande till alla som fanns med på hans utskickslista. Det var ett pressmedelande som han hade fått från en annan talesperson för talibanerna, Zabihullah Mujahid.

Ingen Salemmarsch i år

Det blir ingen Salemmarsch i år. Majoriteten av de som var med i arrangörsgruppen förra året har sedan dess fått flera andra politiska åtaganden och har helt enkelt inte tid att arrangera den.

Olagligt att jämföra djurplågeri med Förintelsen i Tyskland

Kampanjen "Holocaust on Your Plate" som jämför Förintelsens offer med dagens djurfabriker har totalförbjudits i Tyskland. Landets högsta domstol menade att utställningen framställde Förintelsen som något banalt och trivialt.

Journalist på Aftonbladet vill ha censur i Google News

Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård skriver på tidningens Kulturblogg - under rubriken "Låt Google tysta nazipressen" - att Google borde överväga att blockera nyheter som skrivs av Nationell Idag. I sin text framhåller han Twitter som ett föredöme, eftersom de nyligen stängde av ett konto i Tyskland som ägdes av nazister.

#NoMoreFunds - protest mot EU-bidrag till tjurfäktning

Under torsdagen lanserades kampanjen #NoMoreFunds. Den protesterar mot att EU ger ekonomiska bidrag till tjurfäktning i Spanien, Frankrike och Portugal. De som har ett Twitter-konto uppmanas nu att kontakta EU-parlamentariker, och övertyga dem om att EU-bidragen till tjurfäktning måste upphöra.

Adobe påstås ha fått 150 000 konton hackade

Adobe har inlett en förundersökning sedan den egyptiske hackaren Virus_Hima berättat att han kommit över 150 000 känsliga användaruppgifter från Adobes webbplats.

Vanligare att pojkar än flickor prostituerar sig

Det är mer än tre gånger så vanligt att en pojke prostituerar sig, än en flicka. Cirka 1,5 procent av de i åldern 16-25 år har haft sex mot ersättning, visar en rapport från Ungdomsstyrelsen. Jämfört med samma typ av undersökning 2009 har nu fler unga män och färre unga kvinnor haft en sexuell relation mot ersättning - pengar, alkohol, droger, mobilpengar, tak över huvudet - 2,1 procent av männen, 0,8 procent av kvinnorna.

Clowner protesterade mot Ku Klux Klan

På en demonstration i North Carolina möttes nazister och Ku Klux Klan-anhängare i helgen av en skara människor utklädda till clowner. Motdemonstranternas budskap var; "Vi är klädda som clowner, men det är ni som ser dumma ut".

Svenska banker har förbud mot omoralisk kultur

Svenska banker och betaltjänster har en klausul mot vad som i bankvärlden kallas för "stötande beteende". Det betyder att saker som kan uppfattas som omoraliska också ska förbjudas. Jan-Olof Brunila, chef för Swedbanks kortbetalningslösningar, säger till Sveriges Radio:

Apple censurerer danska hippieböcker

Apples nätbokhandel vägrar sälja Peter Øvig Knudsens böcker "Hippie 1" och "Hippie 2" så länge det finns bilder på nakna människor i böckerna. Författaren har nu valt att själv censurera bilderna med äpplen för att bli godkänd av företaget. Peter Øvig Knudsen säger till DR Kultur: 

Konsertaffischer för Chris Brown sprids med misshandlad Rihanna

Den 19 november uppträder artisten Chris Brown på Globen i Stockholm. Men hans konsert överskuggas nu av misshandelsdomen han fick efter att han slagit sin före detta flickvän Rihanna.

"Skogsturken" blir inte kulturminnesmärke

Centerpartiet i Västerås vill kulturminnesmärka platsen på Djäkneberget där en arg person utbrast "vem vare som kasta". Två killars frisbeekastande resulterade i att en person fick en frisbee på sig som blötte ner hans skjorta. Han blev jättearg, och grälet kom att bli ett av Sveriges mest kända Youtubeklipp.

Colorado och Washington har legaliserat marijuana

Delstaterna Colorado och Washington har i tisdagens folkomröstning röstat ja till att legalisera marijuna. Dessa delstater är de första två i USA som tillåter odling, försäljning och innehav av marijuana i "avkopplande" syfte.

Danmark diskuterar legalisering av incest

Danmark bör avkriminalisera sex mellan far och dotter, så länge som båda är myndiga och förhållandet är frivilligt. Det säger den danske professorn i juridik Vagn Greve i en tidningsintervju. Greve, som är hedersdoktor i juridik vid Uppsala universitet, anser även att sex mellan syskon bör avkriminaliseras, så länge parterna är myndiga.

Nationell Idag får åter presstöd

Trots oklarheter om den ekonomiska redovisningen har tidningen Nationell Idag på nytt beviljats statligt presstöd. Utbetalningen av presstöd till tidningen stoppades för två veckor sedan på grund av oklarheter i den ekonomiska redovisningen. Veckotidningen Nationell Idag, som står nära Nationaldemokraterna, får sedan 2010 drygt 1,6 miljoner kronor varje år i statligt driftsstöd.

Ökad internetcensur i Ryssland

Ryssland har infört en lag som tillåter myndigheter att blockera webbplatser på nätet. Premiärminister Dmitrij Medvedev har skrivit under lagen, som började gälla den 1 november.

Hillersberg skildras i ny bok och utställning

För första gången skildras den kontroversielle konstnären Lars Hillersbergs liv och verk i bokform. "Lars Hillersberg - entreprenör och provokatör" släpps i juni samtidigt som Kulturhuset i Stockholm öppnar en stor retrospektiv utställning om honom.

Turister får fortsätta köpa cannabis på coffeshops

Det kommer även i fortsättningen att vara tillåtet för turister att gå in på coffeeshops i Amsterdam och köpa cannabis. Den förra regeringen bestämde att från och med årsskiftet så skulle endast de som bor i Nederländerna få handla cannabis på landets coffeeshops.

Vivienne Westwood säljer t-shirts med Julian Assange

Designern Vivienne Westwood lanserar en t-shirt till förmån för Wikileaks. På tröjan är det ett foto av henne själv med texten "I'm Julian Assange". Tröjorna kostar 45 pund, och går att förbeställa från hennes blogg. All vinst från försäljningen ska enligt Westwood gå till Wikileaks.

SVT inför hårdare regler för kommentarsfälten

SVT Debatt meddelade idag att man tänker skärpa modereringen av kommentarsfunktionen på sitt debattforum. Orsaken är att man vill få bort inlägg som är rasistiska, sexistiska, kränkande eller som uppmanar till våld.

Gary Glitter gripen för sexbrott

Glamrockstjärnan Gary Glitter, som tidigare suttit i fängelse för sexbrott mot barn, har gripits ännu en gång för sexualbrott av brittisk polis. Han greps på söndagsmorgonen i samband med polisutredningen av den avlidne tv-stjärnan Jimmy Savile, som anklagas för övergrepp på uppåt 300 barn.

Skådespelaren Thomas Fryk försökte mörda sin fru

Skådespelaren Thomas Fryk, känd från filmer som Barnens ö, Nionde kompaniet och Black Jack, bråkade i helgen med sin fru. Det slutade med att han högg henne i halsen med en kniv. Han greps efter att han flytt i bil och kört in i ett vägbygge. Enligt polisrapporten "skall en kvinna ha blivit utsatt för ett försök till mord av sin man".

Wikileaks har släppt nya hemliga dokument

Wikileaks publicerade i veckan hundratals hemligstämplade dokument med information om hur frihetsberövade hanterades på Guantanamo Bay samt på Abu Ghurayb-fängelset i Irak. Dokumenten visar att regelrätt tortyr är förbjudet på papper, medan psykologisk tortyr uppmuntras och att inspelade övergrepp raderas efteråt.

Kina blockerar New York Times

Kinesiska myndigheter blockerade på fredagen New York Times webbplats på engelska och kinesiska. Detta efter att tidningen publicerat en artikel om hur premiärminister Wen Jiabaos släktingar samlat på sig tillgångar på över tio miljarder kronor under hans tid i toppen.

Nordfront åtalas för hets mot folkgrupp

Justitiekanslern (JK) har åtalat Nordfronts ansvarige utgivare, Fredrik Vejdeland, för hets mot folkgrupp. Det är artikeln "Negerpappa stoppar sitt barn i en tvättmaskin" samt kommentarerna till artikeln "Gyllene grynings ledare tar inte avstånd från våld mot invandrare" som åtalats. Den åtalade kommentaren lyder: "Det är rätta takter, det. Vi ska inte heller ta avstånd från våld mot rasfrämlingar på svenska mark."

Författare vill stoppa SD-film

"Media, makten och vänsterextremismen" är namnet på en film som lagts ut på Youtube. Filmen har spelats in av Eric Myrin, pressekreterare för Sverigedemokraterna, och består av intervjuer med flera journalister och politiker. Men ingen av dem visste att de intervjuades av Sverigedemokraterna.

Clark Kent slutar på Daily Planet

Clark Kent, Stålmannens skepnad när han är bland vanliga människor, har sagt upp sig från The Daily Planet. Det är serietidningsförlaget DC Comics som bestämt sig för att Clark Kent ska sluta på den tidning i Metropolis där han jobbat sedan den första tidningen om Superman kom 1940.

SD vill förhandsgranska kultur

Sverigedemokraterna i Norrköping vill att skattefinansierad kultur ska förhandsgranskas. De fick avslag i kommunfullmäktige förra veckan, men Markus Wiechel och hans partikamrater i Sverigedemokraterna tänker fortsätta driva frågan om att skattefinansierad kultur ska förhandsgranskas.

Netflix använde piratkopierade undertexter

Streamingtjänsten Netflix som nyligen lanserades i Sverige har använt sig av fansubs - undertexter skapade av fans - från den populära communityn DivX Finland. Felet upptäcktes när det i ett avsnitt av den kanadensiska tv-serien Andromeda kom upp en textremsa med formuleringen "Även denna undertext har levererats av WWW.DIVXFINLAND.ORG".

Sveriges första retrobibliotek

Sverige får sitt första retrobibliotek. Det invigs den 23 oktober och finns på biblioteket i Huddinge utanför Stockholm. I 40-, 50-, 60- och 70-talsrum hamnar böckerna i sitt rätta sammanhang och författarna som kommit ut vid samma tid hamnar bredvid varandra. Retrobiblioteket kommer också att ha nya böcker som handlar om retroinredning, musik och politik eller den tidens barnböcker.

Beatpoet tackar nej till pris från PEN-klubben

Den amerikanske beatpoeten, förläggaren och ägaren till City Lights Bookstore i San Francisco, Lawrence Ferlinghetti, har tackat nej till "Janus Pannonius International Poetry Prize". Ett pris på 50 000 euro som delas ut av den ungerska PEN-klubben.

Posh betalar sina journalister 30 kronor per artikel

Undrar du hur mycket man tjänar som journalist? Kändismagasinet Posh söker just nu fyra journalister i en annons som är upplagd på Platsbanken. De erbjuder 30 kronor per artikel. Journalisterna som de söker ska översätta, skriva om samt bildsätta åtta kändisartiklar per dag, samt skriva två egna kändisartiklar. Lönen är 300 kronor per dag. För helgarbete är lönen 200 kronor.

Twitter blockerar tyska nazister

Twitter blockerar den tyska nazistorganisationen Besseres Hannovers Twitterkonto i Tyskland. Det är första gången Twitter använder sig av lokal censur. Blockeringen skedde tidigare idag efter en begäran av tysk polis.

Expressens journalistik till salu?

Expressen publicerade igår en osignerad "artikel" om ett hotell i Oman. Men är det en artikel, eller är det en betald annons? Fyra pressbilder på ett hotell, information om hur mycket det kostar att boka samt hotellets adress och en länk till deras webbplats. That's it! Är det någon som på fullt allvar tror att Expressen införde denna "artikel" gratis?

Breiviks manifest som teater

Anders Behring Breiviks manifest, som han skickade ut samma dag som han utförde terrorattentaten i Norge, har blivit teater. Igår hade den kontroversiella föreställningen "Manifest 2083" premiär på Café Teatret i Danmark.

Vilks Nimis har blivit en minaret

Konstverket Nimis, som Lars Vilks byggt av drivved i naturreservatet Kullaberg, har byggts om. En okänd konstnärsgrupp har gjort om verket till en minaret med böneutrop sex gånger om dagen.

Hackare kan kapa ditt Applekonto på tio sekunder

Företaget Shootitlive säger sig ha upptäckt en allvarlig säkerhetslucka hos Apple där man kan få sitt Applekonto kapat. Intrånget tar högst tio sekunder, sedan går det att beställa dyra produkter genom den drabbades konto.

David LaChapelle visas på Fotografiska

Den 30 november öppnar utställningen "Burning Beauty" med mode- och reklamfotografen David LaChapelle på Fotografiska museet i Stockholm. Den amerikanske fotografen får utnyttja varenda kvadratmeter utställningsyta och utställningen blir därmed LaChapelles största någonsin.

Twitter tystar ner hakkorsets popularitet på sidan

Hakkors är den senaste trenden på Twitter. Inte ordet hakkors, utan själva symbolen. Någon har listat ut hur man skriver ett hakkors i sin hashtag, och plötsligt blev det jättepopulärt.

Saudiarabiska Islam Today hackade

VenomSec har hackat den saudiarabiska tidningen Islam Today, samt lagt upp hela databasen på Pastebin. Det är dock inte första gången som man angriper islamska webbplatser. Tidigare så har man bl.a. hackat Afghan Islamic Press och Lahore High Court i Pakistan.

Kvällstidningarna tog bort läsarundersökningarna - 30% röstade på SD

Aftonbladet gjorde i söndags en väljarundersökning bland sina läsare. Den togs bort efter bara 15 minuter. Tidningen upptäckte då att man hade missat att ta med Folkpartiet i sin omröstning.

Sexfilm med Hulk Hogan sprids på nätet

En sexfilm med den legendariska wrestlaren Hulk Hogan sprids just nu på nätet. Hogan har kopplat in advokater på saken, och hotar att stämma alla som sprider filmen.

C bojkottar Demokrativeckan för att SD inte får vara med

Den 15-21 oktober arrangeras Demokrativeckan i Sundbyberg. Syftet med veckan är att den lokala befolkningen ska komma i kontakt med sina folkvalda politiker. Trots detta kommer Sundbyberg att stänga ute ett av de åtta folkvalda partierna i Sundbybergs kommunfullmäktige, Sverigedemokraterna, från två paneldebatter under veckan.

Hanna Widerstedt avslöjar: Allt var ett konstprojekt!

Bloggerskan Hanna Widerstedt berättade i natt på sin blogg att hela hennes karaktär har var ett enda stort konstprojekt. Hon påstår att hon det senaste året bara har spelat en karaktär. Den skulle från början ha hetat Louis Volgurette, men i sista sekund ändrade hon namnet till hennes egna namn.

Säpo lämnade ut lista på hemliga tipsare

Tidningen Arbetaren begärde ut Säkerhetspolisens postlista, och fick ut känsliga uppgifter som innehöll namn på sina tipsare. Nu har Säpo anmält sig själva till Riksenheten för polismål.

Radikalt islamistparti etablerar sig i Sverige

Om mindre än två veckor etablerar sig det radikala islamistpartiet Hizb ut-Tahrir - Frihetspartiet - i Sverige. Partiet vill avskaffa all statsbildning och skapa ett islamistiskt samhälle där alla aspekter av vardagslivet ska följa sharialagarna.

Diktaturer lanserar nu sina egna sociala medier

För diktaturer räcker det inte längre med att blockera oppositionella och utländska webbplatser. Nu bygger de sina egna Facebookkopior med fullständig statlig insyn. I Kuba finns Red Social som bara kan nås inifrån landet. Enligt Reportrar utan gränser måste den som registrerar sig till och med lämna ifrån sig lösenordet till sitt e-postkonto.

Spärrspelet - mosa resenärer blodiga med SL-spärrarna

Missnöjet mot SL:s opålitliga t-banespärrar växer bland Stockholmarna. Nu hånas SL i ett nytt spel. "Spärrspelet" går ut på att stoppa resenärer från att ta sig genom spärrarna. Blodet sprutar när glasdörrarna slår igen och har ihjäl de skyndande människorna.

SD vill förbjuda poliser att bära religiösa symboler

Kent Ekeroth (SD) har i en motion lagt fram förslaget att poliser inte bör få bära synliga religiösa symboler. De enda religiösa symbolerna han tar upp som borde rensas ut bland Polisen är slöja och turban, medan han inte har något emot ett kors som döljs under uniformen. 

Gyllene Gryning hackade

Anonymous har hackat det grekiska nazistpartiet Gyllene Grynings webbplats i New York (xanyc.org). När webbplatsen sedan var tillbaka igen så hade all information försvunnit på den. Anonymous uppger även på Twitter att de slagit ut partiets telefonnät.

Wikileaks som teaterpjäs

En nyskriven teaterpjäs om Wikileaksgrundaren Julian Assange visas just nu på Teater Kampnagel i Hamburg. Pjäsen bygger på samtal som regissören Angela Richter har haft med Assange på Ecuadors ambassad i London.

El Jueves publicerar Muhammed-karikatyr på omslaget

Den spanska satirtidningen El Jueves har publicerat en karikatyr över profeten Muhammed på omslaget. Den tecknade bilden visar ett flertal muslimer och texten "Men är det någon som vet hur Muhammed ser ut?".

Courage - ny gatutidning i Malmö

Courage heter en ny gatutidning i Malmö som ska säljas av arbetslösa och ekonomiskt utsatta. Bakom tidningen står Elisabeth Gudmundson som för 12 år sedan startade en annan gatutidning, Aluma, som senare köptes upp av Faktum.

Europarådet vill att Sverige förbjuder rasistiska organisationer

Europarådets kommission mot rasism och intolerans (ECRI) skriver i den fjärde rapporten om Sverige att man är bekymrade över ökningen av främlingsfientliga åsikter, och föreslår därför ett flertal lagändringar i Sverige

Bibliotek i Stockholm bannlyser Tintin

Tintin rensas ut från biblioteket i Kulturhuset i Stockholm. Att böckerna efter den senaste Tintin-debatten försetts med ett förord som förklarar att de är skrivna under en tid med andra värderingar räcker inte.

Ikea stoppar Pussy Riot-bild

Ikea i Ryssland kör för tredje året i rad en marknadsföringskampanj där kunder kan fotografera sig i Ikeamiljö. En webbröstning ska sedan utse omslaget till nästa års Ikeakatalog.

Sven Hassel död

Författaren Sven Hassel, pseudonym för Villy Redsted Pedersen, har avlidit 95 år gammal. Hans debutbok, krigsromanen "De fördömdas legion", gavs ut 1953 och översattes till fler än 50 språk. Han flyttade till Spanien på 60-talet och avled i fredags i Barcelona efter en tids sjukdom.

Iran lanserar förhandsgranskat internet

Iran har tröttnat på att man inte kan kontrollera information som sprids på internet. Nu planerar man därför att bygga ett eget internet, ett intranät som kontrolleras av den iranska staten. Enligt uppgifter från Iran kommer landets eget internet att tas i drift under helgen. Nätet går under namnen "Vårt eget internet" eller "Halal internet".

Yttrandefrihet 2.0 - kommentera utan kommentarsfält

Avpixlat har lanserat en tjänst som gör att det går att kommentera artiklar även på webbplatser som har stängt av kommentarsfälten. Den som vill ha komentarfunktionerna kvar installerar ett tillägg i webbläsaren, och då får man tillgång till kommentarsfält via till exempel Disqus eller Facebook.

Etiopien blockerar SVT:s webbplats

Webbplatsen svt.se har blivit blockerad i Etiopien. Orsaken tros vara SVT:s rapportering om hur falska bevis fabricerades i samband med gripandet av de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Norstedts ger ut Pussy Riots slutplädering

Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikovas slutplädering under rättegången i Moskva ska ges ut på svenska. Bakom initiativet att ge ut pamfletten, som endast säljs under Bokmässan i Göteborg, står Norstedts förslag.

SVT stoppar kontroversiell barnfilmsrecension

SVT:s filmkritiker Isabelle Espinoza vägrar betygsätta Stina Wirséns tecknade kortfilm "Liten skär och alla små brokiga". Istället beskriver hon filmen minut för minut, och avslutar "recensionen" med texten:

Dan Parks slavauktionsaffisch fälls av hovrätten

Konstnären Dan Park döms av Hovrätten för förtal och hets mot folkgrupp. Anledningen är en affisch där Momodou Jallow från Afrosvenskarnas riksförbund avbildades som en slav med en kedja runt halsen, och där Elinor Lavesson från Hallands studentnation avbildades på ett annat missaktande sätt.

Piratpartist vill stoppa piratkopior av sin egen bok

Julia Schramm är piratpartist och förespråkar att upphovsrättsskyddat material ska få laddas ned gratis från nätet. Det tyckte åtminstone Julia Schramm ända till det drabbade henne själv.

Yoko Ono ger fredspris till Pussy Riot

Yoko Ono, konstnären och änka efter John Lennon, kommer att belöna det ryska punkbandet Pussy Riot med fredspriset "Lennonono Grant For Peace".

Press TV får inte annonsera på Facebook

Facebook har stoppat den iranska nyhetskanalen Press TV:s annonsering. Företagets avdelning för riskhantering säger att tv-kanlen är verksam i en region som inte har rätt att annonsera.

Ny EU-lag mot korruption

Europaparlamentet röstade på tisdagen för anti-korruptionslagstiftning som tvingar råvarubolag att offentliggöra betalningar till regeringar. Den ökade insynen syftar till att få företag som Lundin Oil och andra olje- och gruvbolag att redovisa sina betalningar till regimer i Afrika och övriga världen.

"Speak truth to power"

Martin Sheen, Lena Olin och Alfre Woodard är några av de som den 26 oktober kommer att framföra berättelser ur boken "Speak truth to power" på Dramatens stora scen i Stockholm. En samling intervjuer kring mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Fransk tidning publicerar satirbilder av Muhammed naken

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo publicerade idag flera nya karikatyrer av profeten Muhammed. Teckningarna föreställer bland annat profeten klädd i turban och vit nattskjorta, sittandes i en rullstol som körs av en svartklädd ultraortodox jude. Men det finns också två teckningar där Mohammed är helt naken.

Gymnasieskola anmäler webbplats för förtal

Karlbergsgymnasiet i Åmål har anmält webbplatsen Realisten för förtal. Skolan hävdar att påståendena som förekommer på webbplatsen inte är sanna.

Carl Lundström i konkurs

Carl Lundström har begärt sig själv i konkurs i Schweiz. I en hovrättsdom 2010 dömdes han tillsammans med Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm-Warg och Peter Sunde till fängelse och skadestånd på sammanlagt 46 miljoner kronor - med ränta fram till idag cirka 74 miljoner - för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Detta eftersom hans företag Rix Port80 tidigare tillhandahållit datorer och internetuppkoppling gratis åt The Pirate Bay. Carl Lundström har avtjänat sitt fängelsestraff och har nu försatt sig själv i konkurs.

SR Kulturnytt stänger av kommentarsfälten

Sveriges Radios Kulturnytt stänger från och med idag av sina kommentarsfält. Kulturredaktionens tillförordnade redaktionschef Elin Claeson Hirschfeldt kommenterar beslutet på Sveriges radios webbplats:

Heta Linjen - föregångaren till Facebook - fyller 30 år

Sociala medier är ett relativt nytt fenomen, men redan för 30 år sedan kunde uppfinningsrika personer prata i grupp utan att lämna hemmet. En teknisk miss hos Televerket (numera TeliaSonera) öppnade möjligheten till ett helt nytt socialt media.

Starksprit förbjuds i Tjeckien

Tjeckien förbjöd på fredagen all försäljning av sprit med en alkoholhalt över 20 procent efter den värsta vågen av alkoholrelaterade dödsfall på flera decennier.

Thomas Möllers konstsamling av Adolf Hitler till salu

Den före detta Hells Angels-ledaren Thomas Möllers har en något annorlunda konstsamling. Denna ska nu säljas på auktion tillsammans med ett flertal andra föremål för att täcka hans skatteskuld på 2,7 miljoner.

Strippklubb i Jönköping nekas tillstånd

Det blir ingen fortsatt striptease på Heaven Gentlemens Club i Jönköping. Polisen avslår ansökan om offentlig tillställning. Klubben önskade tillstånd för striptease på onsdagar och torsdagar mellan 21.00 och 23.00 samt fredag och lördag mellan 21.00 och 01.00.

Fängelsedom för läsarkommentar

Emil Hagberg, tidigare ansvarig utgivare för nordfront.se, dömdes idag vid Stockholms tingsrätt till en månads fängelse för en läsarkommentar som postats på sidan. I den åtalade kommentaren liknade någon "finansjudar" vid "parasiter". Förutom fängelse måste Hagberg även betala 6874 kronor till staten.

Expressen mest oseriös i svensk media enligt ny undersökning

Kvällstidningarna döms hårt av läsarna i Yougovs varumärkesundersökning. Expressen anses vara det mest oseriösa mediet i Sverige, tätt följt av Aftonbladet. 40 procent av de tillfrågade knöt samman Expressen med attributet "oseriös". Aftonbladet hamnade på andra plats med 39 procent.

DN ljuger och nekar till att man polisanmält DHEN.se

Dagens Nyheter skriver i dagens tidning att det aldrig har gjorts någon polisanmälan av webbplatsen DHEN.se. Under rubriken "Dhen-sajt inte polisanmäld" skriver man:

New Yorker censureras på Facebook

Tidskriften New Yorker blev på måndagen tillfälligt nedstängda från Facebook. En av serierna som visade en kvinnas bröstvårtor, egentligen bara två prickar, ansågs så omoralisk att man valde att tillfälligt stänga ned tidningens Facebooksida.

Newsmill stänger kommentarsfälten

Debattsidan Newsmill stänger ner sina kommentarsfält. Enligt redaktionen beror detta på att de öppna kommentarsfälten ibland skrämmer debattörerna.

DN polisanmäler DHEN.se

Tidigare i veckan vart det kännt att Dagens Nyheter bannlyser ordet "hen" i sina nyhetsartiklar - ett beslut som väckte reaktioner både för och emot.

Hyllningsbok till Anders Breivik skapar protester i Frankrike

"Éloge littéraire d'Anders Breivi" (En litterär eloge till Anders Breivik) är titeln på en bok som just nu skapar debatt i hemlandet Frankrike. "Breivik är vad Norge förtjänar", skriver författaren Richard Millet, vars böcker blivit flerfaldigt prisbelönta. Förutom att skriva romaner är han även redaktör på det franska förlaget Gallimard. Han beskriver Breivik som "lika mycket ett barn av en söndrig familj som av ett ideologiskt och rasmässigt sammanbrott orsakat av utomeuropeisk invandring under de senaste 20 åren". "Så går det när man uppmuntrar den multikulturella nihilismen."

Svenskt Twitterkonto läcker säkerhetshål hos Polisen

Ett svenskt Twitterkonto läcker sedan i onsdags uppgifter om säkerhetshål hos bland annat Rikspolisstyrelsen. Man tipsas även om att videoövervakningssystemet i både Vimmerbys och Östhammars kommun är vidöppet från webben och att Strömsunds pastorats IP-telefon går att använda för utomstående. En medarbetare på AstraZeneca scannade dokument hemma. Men den scannern kunde hackas. I scannern ska det ha funnits kvarglömda dokument om kliniska tester.

Al Jazeera hackade

En syriansk regimtrogen grupp som kallar sig Syrian Electronic Army (SEA) har tagit sig in i Al-Jazeera datasystem och skickat ut falska nyhetsflashar. Det är andra gången på en vecka som tv-kanalen blivit hackade. Det falska meddelandet gick ut på att landets premiärminister Sheikh Hamad bin Jassem undkommit ett mordförsök.

Geert Wilders inbjuden till Sverige - håller tal i Malmö

Den nederländske politikern Geert Wilders har bjudit in av Tryckfrihetssällskapet för att tala i Malmö den 27 oktober. Han har jämfört islam med fascism, Koranen med Mein Kampf och lever med beväpnade livvakter dygnet runt. Detta är hans första offentliga Sverigebesök.

Reportrar utan gränser anordnar film- och samtalskväll om Dawit Isaak

Journalisten Dawit Isaak har snart suttit fängslad i 4000 dagar. För att uppmärksamma det anordnar Reportrar utan gränser en film- och samtalskväll på Bio Rio i Stockholm den 4 september.

Hitler - ny klädbutik som upprör

Klädaffärer namngivna efter kända nazister tillhör inte vanligheterna i Europa.

Ulf Brunnberg försökte stoppa tv-inlag i Kanal5

I tisdagens avsnitt av "Breaking News" med Filip och Fredrik sändes ett kortare inslag med Ulf Brunnberg. Ett inslag Brunnberg krävt inte skulle sändas efter att det hade spelats in. Med anledning av det tänker profilen nu vidta rättsliga åtgärder. Inslaget med Ulf Brunnberg finns att se på nätet. Spola fram till 33 minuter.

Raine Gustafsson död

Raine Gustafsson levde som hemlös i Stockholm i många år och skrev mellan 1998 och 2011 dagboksliknande krönikor i tidningen Situation Stockholm. År 2005 belönades Gustafsson med Svenska PEN:s Bernsstipendium, just för sina skildringar av livet i Stockholm. Fem år senare gavs hans texter ut i bokform under titeln "Raines Dagbok - tolv år på gatorna i Stockholm 1998-2010".

Succé för toplessbadande revolution i Örebro

Medlemmarna i Tuttrevolution kräver respekt för kvinnokroppen. De tänker skaffa den genom att visa brösten. I lördags badade medlemmar i aktionsgruppen Tuttrevolution topless på upplevelsebadet Gustavsvik i Örebro. Tidigare aktioner på svenska badhus har slutat med att toplessbadarna avvisats sedan andra badande klagat. Men i Örebro gick det bra att bada topless.

Kungafamiljen har skaffat Twitter

Hela den svenska kungafamiljen finns sedan en tid tillbaka Twitter. Men att det skulle vara den riktiga kungafamiljen som ligger bakom de olika Twitter-kontona är dock inte troligt. Det hela avslöjades i en tråd på Flashback Forum tidigare i veckan. Tråden ligger dock numera i forumet "Länktips" som kräver att man är inloggad för att kunna läsa tråden.

Prins Harrys nakenbilder sprids på nätet

Prins Harry spelade i helgen stripp-biljard på en fest i Las Vegas. Några av festens deltagare passade på att fotografera den helnakna prinsen, och nu har bilderna blivit hett stoff i tidningar och på bloggar världen över.

AIK-fans stödjer Pussy Riot

I samband med Europa League-matchen i fotboll mot CSKA Moskva på torsdag kommer AIK:s supportrar att ordna en manifestation som stöd för den fängslade musikgruppen Pussy Riot. För tillfället pågår ett upprop på fan-sidan Gnagarforum. AIK-fansen har ett bekymmer med manifestationen eftersom Uefa inte tillåter banderoller med politiska budskap på läktaren.

Mangaserier inte barnpornografi enligt Högsta Domstolen

Serievetaren som åtalades för barnpornografibott frias nu av Högsta domstolen. Domstolen konstaterar att teckningarna är pornografiska och att de föreställer barn, men anser att det handlar om fantasifigurer som inte kan misstas för verkliga barn. Därför ogillas tingsrättens och hovrättens domar.

Dömda pedofiler hängs ut på svensk webbplats

En svensk webbplats hänger ut pedofiler med namn, personnummer, bilder, adresser och utdrag ur domar. På webbplatsen kan man söka på landskap och därifrån se vilka personer som dömts för våldtäkt mot barn, barnpornografibrott och andra pedofilbrott.

Tintin inte rasistisk enligt domstol

Belgisk domstol har avslagit en ansökan om att förbjuda serieboken "Tintin i Kongo". Det är den kongolesiske studenten Bienvenu Mbutu Mondondo som i fem år har begärt att albumet ska förbjudas med motiveringen att det är rasistiskt.

Dagens Nyheter kräver skadestånd av bloggare

Bloggaren Sven-Erland har blivit kontaktad av Dagens Nyheter som krävs honom på 5000 kronor i skadestånd för att han har postat en skärmdump från tidningen.