Artiklar från 2005

Tryckfobi

En ny sjukdom verkar ha spritt sig i landet. Tryckarna vill inte göra affärer. Tryckfobin sprider sig.

Amnesty får makt genom aktieköp

Amnesty har hittat en ny metod för att få svenska företag att tänka på mänskliga rättigheter. Aktier köps upp i företag som har affärskontakter med Kina, men som inte antagit någon människorättspolicy, för att Amnesty på så sätt ska kunna delta på bolagsstämmor och där ta upp frågan om mänskliga rättigheter.

Aktiv dödshjälp blir tillåtet i Israel

Det israeliska parlamentet beslutade den 6 december att legalisera dödshjälp för obotligt sjuka patienter som ber om att få sina liv avslutade, förutsatt att de är vid sina sinnens fulla bruk. Det rapporterar AFP.

Final Exit finns snart på DVD

Fjorton år efter att boken "Final Exit" släpptes, som handlar om hur man enklast begår självmord, så kommer nu även "Final Exit" på DVD.

Så hittar pedofiler sin barnporr på Internet

Webbplatsen FAJAF har sammanställt en lista över populära sökord som pedofiler använder sig av när de letar barnporr. Listan är inte på något sett komplett, men kan ge en insyn i hur pedofiler söker fram sin information i databaser, privata nätverk, chatrum och olika kontaktforum.

Säpo vill ha utökad trafiklagring

EU-direktivet om att lagra trafikdata för telefoni och Internet tycks bara vara en försmak på vad som kommer. I en utredning beställd av Justitiedepartementet föreslår Säpo betydligt mer långtgående övervakning. Bland annat föreslås möjligheten att man i hemlighet ska kunna installera trojaner på misstänktas datorer för att spionera på dem.

Skatt på porr i Italien

Italien inför en skatt på grov pornografi. Porr i både tidningsform och film kommer att beläggas med en skatt på 25 procent, rapporterar BBC News. Finansminister Giulio Tremonti har efter flera försök fått parlamentet att godkänna den nya skatten och han säger att den ska ses som en ”etisk” skatt.

Kalle Hägglund död

Bokförläggare Kalle Hägglund har avlidit. Han avled den 8 december i sviterna av ett brustet blodkärl, 62 år gammal.

Danska tecknare hotas av extremister

Det extremistiska pakistanska partiet Jamaat-e-Islami utlovar en belöning på 60 000 kronor till den som dödar en grupp danska tidningstecknare som avbildat profeten Muhammed.

Polska tidningar protesterade mot Lukasjenko

Två polska tidningar, Gazeta Wyborcza och Rzeczpospolita, förbryllade nyligen sina läsare med förstasidor som knappt var läsbara. Nästan all text hade strukits över med svarta streck.

Sveriges nej till nätsprit olagligt i EU

EU-kommissionen drar Sverige inför EG-domstolen för att privatpersoner vägras att via annan transportör importera alkohol för eget bruk, enligt SVT-Rapport. Beställningar via Internet uppges öka dramatiskt, men tullen har hittills beslagtagit den alkohol de upptäckt.

Skånepartiets partiprogram frias från "hets mot folkgrupp"

I början av november polisanmäldes Skånepartiets webbplats vars partiprogram - förutom att vilja göra om Skåne till en fri republik - förklarar att islam är "hemsk vidskepelse, oförenlig med demokrati, jämställdhet, och humanitet och som motverkar vetenskaplig och ekonomisk utveckling".

Utökad yttrandefrihet i Norge

Nu kan yttrandefriheten i Norge komma att utökas. Norska språkrådet vill nämligen införa så kallad språklig yttrandefrihet i norska tidningar, rapporterar NTB.

Censuren ökar i Iran

Irans nye kulturminister har lovat att hans departement ska rensas på tjänstemän som han anser har misslyckats med att skydda islamska värden, rapporterade studenternas nyhetsbyrå Isna nyligen.

Se upp för piratkopior - från al-Quida

Terroristerna har funnit ett nytt sätt att finansiera sin aktivitet: Att sälja piratkopiera märkesprodukter. Detta varnar EU-kommissionen enligt den danska tidningen Jyllands-Posten.

Justitiekanslern drar svensk spelimportör inför rätta

Justitiekanslern, JK, drar för första gången en datorspelshandlare inför rätta. Nyligen startades de förberedande förhandlingarna i Helsingborgs tingsrätt mot en företagare från Ängelholm som har importerat det omstridda datorspelet "Postal 2".

Telefonsex

Ibland blir reklammakarnas val av musik till kampanjerna ofrivilligt komiska. Mobiloperatören 3 är ett lysande exempel på när det inte riktigt blir som man tänkt sig.

Nytt program använder Gmail för fildelning

Googles e-posttjänst Gmail ger användaren upp till två gigabyte att spara e-post på. En klar fördel för fildelare, och nu har en ny fildelningstjänst som använder Gmail tagits fram.

Internetforum hjälpte dubbelmördare med förberedelser

Nittonårige William Freund skrev ett inlägg på "Something Awfuls" diskussionsforum, där han frågade var han kunde köpa ammunition till sin hagelbössa. Många av medlemmar hånade killen och trodde han skämtade, då han specifikt ville ha särskilt dödlig ammunition.

SVT censurerar Schyfferts skämt

Den 24 november handlade tv-programmet "Dokument: Humor" om sexskämt, men komikern Henrik Schyfferts eget sexskämt stoppades av kanalens ledning.

Ahmed Rami släpper ny bok

Det nystartade förlaget Logik släpper boken "Tabubelagda tankar" av Ahmed Rami. I den har man samlat material från Ramis fyra tidigare utgivna böcker. Den innehåller även en intervju med Ahmed Rami, gjord av Björn Björkqvist där man diskuterar vad som hänt sedan Ahmed Ramis tidigare böcker.

Sony porr-hackade

Först ertappades Sony BMG med att sprida rootkit på sina musik-CD. Sedan ertappades Sony med prismanipulering. Nu har Sonys webbutik blivit hackad och fått en porrbild inlagd.

Bert Karlsson skyltade butiksfönstret med porrbilder

Bert Karlsson ville bli av med ett hyreskontrakt i köpcentret Köpstaden i Skara. Då skyltade han i butiksfönstret med porrbilder.

AFA hackade NSF och läser deras e-post

AFA (Antifascistisk Aktion) i Uppsala uppger att de nyligen hackade Nationalsocialistisk Fronts e-postkonto. NSF nekar till händelsen, och säger att de ljuger.

Mirakelpillret Rimonabant säljes nu öppet i Sverige

Sluta röka samtidigt som du gå ner i vikt. Det är inte många som klarar på egen hand. Men nu finns en sådan medicin att köpa via två svenska webbplatser.

Transport utesluter sverigedemokrat

Sverigedemokrater ska inte få vara med i facket. Det anser Transportarbetareförbundet som håller på att utesluta en medlem i Eskilstuna.

Ellen Hyttsten dömd till förtal

Den förre landstingsdirektören i Jämtland, Ellen Hyttsten, döms till 30.000 kronor i böter för förtal eftersom hon kallat journalisten Ralph Rentzschs äktenskapsförmedling, Fru.nu, för trafficking.

Bukowskis länkades till sexsajter

Den anrika auktionsfirman Bukowskis länkades nyligen till ett flertal olika sexsajter för att hamna i topp bland sökmotorerna.

Stoppa lärare med Che Guevara-tröjor?

Det måste finnas möjlighet för den lokala skolledningen att agera för att stoppa lärare och personal från att bära symboler som riskerar att urholka skolans demokratiska värdegrund. Det säger den moderata riksdagsledamoten Henrik von Sydow som nyligen väckte frågan till skolminister Ibrahim Baylan med anledning av den diskussion som uppstått efter att personal vid en skola i Varberg burit Che Guevaras porträtt på tröjan.

Lika rättigheter

Slovakiens konstitutionsdomstol har förbjudit "positiv diskriminering" eller "positiv särbehandling" som det också kallas. Därmed uppstår också ett hinder för EU, som har planer på att införa sådan.

Ung vänster mister statsbidrag

Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster kommer inte att få några statsbidrag nästa år. Anledningen är att organisationen inte kunnat bevisa att den inte fuskat med medlemssiffrorna.

Konservativa vill revidera fransk historia

Efter åtta års befrielsekrig och 132 års ockupation under Frankrike blev Algeriet självständigt 1962. Just kolonialtiden var länge en känslig fråga i Frankrike. Först 1999 kallades kriget i Algeriet just ett ”krig”, efter att landets politiker i decennier hävdat att de franska trupperna närvarade för att ”upprätthålla ordning”.

Det klasslösa tåget

Två vänsterpartister har motionerat om att avskaffa 1:a klass på tågen. Alla ska således tvingas lyssna på skrikande ungar, sitta i pommes frites-oset från killen bakom och trängas med fyllon.

Alexandra Pascalidou avslöjad: Plankar LA Times

Den 18 oktober försvarade sig Alexandra Pascalidou i Metro mot den senaste tidens anklagelser för spökskriveri. Samtidigt angrep hon Expressens Linda Skugge som enligt Pascalidou borde "lära sig journalistikens grunder".

Sverige toppar skatteliga - skyhögt över snittet

Sverige leder fortfarande i EU vad gäller skattetryck. Sverige hade EU:s högsta samlade skattetryck 2003 enligt en sammanställning från Eurostat. Skattetrycket i Sverige är 50,8 procent, långt över genomsnittet.

Muslimer kräver ursäkt av dansk tidning

I ett gemensamt brev till Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen protesterar ambassadörerna från en rad muslimska länder mot de tolv illustrationer av profeten Muhammed som Jyllands-Posten har publicerat.

Antipirater får rätt att samla in IP-nummer

Datainspektionen anser att Antipiratbyrån och Ifpi har ett befogat intresse av att samla in fildelares IP-nummer. Datainspektionen gör därför ett undantag från personuppgiftslagen för Antipiratbyrån och Ifpi fram till slutet av 2006.

IT-caféer måste registrera användare

De nya antiterrorlagar som drevs igenom i det italienska parlamentet i juli medför bland annat att ägare till Internetcaféer måste registrera sina kunder och regelbundet lämna listorna till polisen, skriver bloggen Copyriot.

Klona en sjörövare = piratkopia?

Antipiratbyrån fick ett brev ...

Satirsidan "Scientomogy.info" om Tom Cruise hotas av stämning

En webbplats som skriver satiriskt om scientologen Tom Cruise och hans fästmö Katie Holmes hotas nu av stämning. Webbplatsen ScienTOMogy.info som förlöjligar Tom Cruise och Katie Holmes genom videoklipp och skrivna kommentarer hotas nu av stämning på grund av att domännamnet liknar scientologikyrkans för mycket.

250 kilo tung uteliggare mitt i Stockholm

Helt plötsligt låg det en uteliggare på Sergels torg i Stockholm. Men inte av kött och blod, utan av betong. 250 kilo betong. Så den blev liggande en vecka. Stadsmiljöenheten vågade inte städa bort skulpturen, eftersom de trodde att den hörde till kulturfestivalen. Sedan fanns det, enligt Situation Stockholm, även ekonomiska skäl att inte kalla in en dyr kranbil.

Prostituerade söker facklig organisering

Den 15-17 oktober anordnades en stor konferens för verksamma inom sexindustrin i Bryssel. Sexarbetare, allierade och politiker träffades för att bland annat kritiskt granska rådande lagstiftning i EU:s medlemsländer.

Larry Flynt öppnar restaurang

Larry Flynt annonserade nyligen planerna på att bredda sitt varumärke, och öppna en restaurangkedja. Namnet på kedjan är "Hustler Bar & Grille" och restaurangerna ska innehålla Larry Flynt-memorabilia, sport-TV och ett hundratal olika rätter som hamburgare, revben, pasta och olika desserter med mera.

Flashback startar webchat

Flashback har nu även startat en webchat. En sluten plats där endast Flashback Forums registrerade medlemmar kommer in.

Antipirater får rätt att samla in IP-nummer

Datainspektionen anser att Antipiratbyrån och Ifpi har ett befogat intresse av att samla in fildelares ip-nummer. Datainspektionen gör därför ett undantag från personuppgiftslagen för Antipiratbyrån och Ifpi fram till slutet av 2006.

Brottsligt att säga 'jävla blatte' i Sverige

Det är förolämpande att säga "jävla blatte" till någon. "Jävla kosovoalbanska" är däremot inte så kränkande att det är brottsligt.

Brottsprovokation blir laglig i jakten på narkotikahandeln över Internet

Klartecken för polisprovokationer och falska identiteter i jakten på narkotikahandeln över internet. Det är innebörden i justitieminister Thomas Bodströms reformförslag.

Stockholms landsting förbjuder piercing

Stockholms landsting förbjuder piercing. Den som har ett smycke genom tungan eller näsan får inte jobba med patienter i Stockholms län.

EU-stöd till oberoende media i Vitryssland

EU-kommissionen har beslutat att avsätta två miljoner euro i stöd för medieföretag som sänder nyheter och information på ryska och vitryska, skriver EuropaPosten. Anledningen är att göra det lätta för oberoende medieröster att göra sig hörda i det totalitära Vitryssland.

The Dog Fund - Förlorarnas fond

Fondförvaltaren Björn Englund startade för några år sedan fonden The Dog Fund. Affärsidén är att satsa på de aktier som ingen annan vill ha. Det har visat sig vara ett rätt bra recept.

Miljontals zimbabwier förlorar rösträtt och pass

President Mugabe drar nu åt snaran ytterligare om sitt folk. Genom en rad ändringar i konstitutionen ökar han sin redan omfattande kontroll över Zimbabwe. En ny paragraf ger honom möjlighet att dra in pass för medborgare som är kritiska eller som sägs vara ett hot mot den nationella säkerheten.

Kina skärper reglerna för internetnyheter

"Staten förbjuder spridandet av all sorts nyheter som strider mot den nationella säkerheten och allmänintresset", rapporterar den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Ny handbok lär dig att blogga i diktaturer

Diktaturerna har svårt att övervaka allt som händer på Internet. Därför har bloggar blivit populära bland oppositionen i diktaturer utan pressfrihet.

Aftonbladet hälsar till Flashback

Aftonbladet rapporterade nyligen om hur en allsvensk fotbollstjärna får veta att det är hans kusin som gripits för ett värdetransportrån. Inga namn publiceras i Aftonbladet, men väl en hälsning till Flashbacks läsare, ifall man tittar på vad jpg-bilden heter.

Amerikanska soldaternas egna chockbilder publiceras på Internet

Blodiga bilder och filmer på ihjälskjutna och sönderbrända människor sprids av amerikanska soldater via internet. De nya bilderna väntas sätta president George W Bush under lika stor press som när bilderna från Abu Ghurayb-fängelset spreds.

Porrfilm ska finansiera revolutionen

Rebellerna i Tripura, en indisk delstat som gränsar till Bangladesh, finansierar sin kamp genom att sälja porrfilm, som de tvingar lokalbefolkningen att spela in. Det skriver RFSU i sitt nyhetsbrev.

Sexhandeln ökar i Irak

Allt fler irakiska pojkar prostituerar sig, och det handlar ofta om tonåringar. Antingen tvingas de under hot från kriminella gäng, rapporterar IRIN, eller så är fattigdom en avgörande orsak; 48 procent av landets ungdomar är idag arbetslösa, enligt en irakisk undersökning.

al-Qaida startar nyhetskanal på Internet

Tv-kanaler som amerikanska CNN och arabiska al-Jazira ljuger, tycker anhängare till Usama bin Ladins nätverk al-Qaida. Därför har man lanserat ett eget "nyhetsprogram" på internet som inte ska ägna sig åt "lögner och propaganda".

Brittiskt museum censurerar konstverk

Nyligen öppnade en utställning på Tate Modern i London. Den är tänkt som en retrospektiv över konstnären John Latham, 84 år. Men han fick ett av sina konsverk censurerat. Det finns inte med för att museets chef Stephen Deuchar tror att religiösa besökare skulle kunna ha blivit kränkta.

Patriot Act kommer till Sverige

Den 21 september bestämde EU-domstolen att mänskliga rättigheter får underordna sig bekämpningen av internationell terrorism. Svensken Ahmed Yusuf fick sina tillgångar frysta i november 2001, enligt ett beslut av FN:s säkerhetsråd.

Lesbisk Fi-profil krävde att bli intervjuad av likasinnad

Dagens Nyheter fick den första stora intervjun med Feministiskt initiativs kontroversiella profil. Men enligt tidningen Journalisten ställde Fi-profilen Tiina Rosenberg upp på intervjun i Dagens Nyheter på ett villkor: intervjuaren skulle vara engagerad i queer och HBT-frågor.

Björn Fries uppmanar till annonsbojkott av Kanal 5

Björn Fries (s) som tidigare arbetade aktivt för att Flashback skulle nekas Internetförbindelse i Sverige har nu hittat en ny fiende; Kanal 5. I ett öppet brev till ledningen på Kanal 5 fördömer Björn Fries droginslagen i nya reseprogrammet "Grattis världen!".

Sverigedemokraterna framåt i kyrkovalet

Sverigedemokraterna gick framåt i kyrkovalet. Ett mycket lågt valdeltagande, cirka 12 procent, tillsammans med medvetna kampanjer från Sverigedemokraterna möjliggjordes fyra mandat i det nationella kyrkomötet.

Gratis Internet - utan användarnamn och password

Sedan flera år tillbaka så erbjuder Flashback gratis uppkoppling mot Internet. Anonymt kan vem som helt ansluta sig, utan registrering. Nu utvecklar vi tjänsten ännu ett steg, och plockar bort kravet på användarnamn och lösenord. Vem som helst kan när som helst koppla upp sig. Du anger bara "flashback" som lösenord och användarnamn.

Kina blockerar Skype

Kinesiska myndigheterna har nu börjat blockera billiga samtal via internet. Alla datorbaserade telefonitjänster är hårt reglerade. Enbart företagen China Telecom och China Network Communications Group får utföra sådana tjänster och då endast i begränsad omfattning.

Författare åtalas för att ha förolämpat Turkiet

Turkiska författaren Orhan Pamuk har uttalat sig om både folkmordet på armenierna och om kurdernas situation. Nu riskerar han tre års fängelse.

Yahoo hjälpte kinesiska Säpo

Domen mot journalisten Shi Tao visar att amerikanska sökmotorn Yahoo försåg kinesiska myndigheter med uppgifter som hjälpte till att identifiera och få honom fälld. Journalisten dömdes till ett tioårigt fängelsestraff för att ha lämnat ut information inför 15-årsdagen av massakern på den Himelska Fridens Torg i Peking.

Så lurar bedragare Traderas kunder

Auktionsskojare lurar skjortan av kunder som säljer via Tradera.

Kurdiska institutioner i Tyskland under attack

Tysk polis har genomfört en samordnad razzia mot kurdisk media och kurdiska instutioner i Tyskland. Tysk polis har genomfört razzior hos tidningen Özgurpolitika, nyhetsbyrån MHA, skivbolaget Mir Musik och bokförlaget Mezopotamya. Flera kurder har gripits. Razziorna genomfördes av ett hundratals poliser. Enligt de senaste nyheterna har även ett kurdiskt webföretag stängts ned. Tyskland har stängt ned instutionerna och infört censur för att man anser att de styrs direkt av PKK.

Realtid styr om TV4-domän till tysk bögsajt

Ekonomisajten Realtid.se slår tillbaka mot Privata Affärer och TV4 genom att registrera adressen Ekonominyheterna.nu och styra om den till en tysk bögsajt.

Expressen gick på PR-kupp

Sony Ericsson lanserar en ny telefon med att den är särskilt lämplig för den som tycker om att lyssna på musik. Så PR-byrån Jung, som fått i uppdrag att sprida nyheten om mobilen, ringde förra veckan upp bland andra Aftonbladet och Expressen.

Sex timmars arbetsdag på försök i Kiruna

Sedan i mars pågår försök med sex timmars arbetsdag i Kiruna, rapporterar Ekot. Det är Arbetslivsinstitutet som vill ta reda på om kortare arbetstid främjar hälsan och minskar sjukskrivningarna.

Dansk tv bluffade om mäktigt invandrargäng

För en månad sedan sände danska TV2 ett nyhetsinslag om unga invandrare som bildat ett mäktigt gäng, Triple A.

Sprutbyte lyckat i Storbritannien

I höst väntas den svenska regeringen lägga fram ett förslag om sprutbyte. Det innebär att narkomaner ska kunna byta ut sina använda sprutor mot nya. Något som tros minska smittspridningen.

Yttrandefrihetens gränser

Ingår det i de demokratiska spelreglerna att tillåta människor att argumentera för att självaste demokratin bör krossas med våld?

"Därför attackerade vi gaycaféerna"

Ett café och en restaurang i Gamla Stan i Stockholm utsattes i början av augusti för hatbrottsrelaterad skadegörelse. Det var efter att personalen på det populära gaystället Torget hade gått hem som någon kastade stora gatustenar mot dess fönster, och skadade fyra rutor. Ungefär samtidigt kastades gatustenar även mot caféet Kaffekoppen, några kvarter därifrån. Sedan rispades rutorna med stora cirklar.

Ministrar ställer upp för brottslingar

En minister och en före detta minister har lovat att ur egen ficka betala böter och skadestånd, som kan utdömas mot en kvinna som är åtalad för förtal. Det är Margareta Winberg och Berit Andnor det gäller och den de ställer upp för heter Ellen Hyttsten och är före detta landstingsdirektör i Jämtland. Hyttsten är numer direktör för avdelningen för hälso- och sjukvårdspolitik vid Sveriges Kommuner och Landsting (före detta Landstingsförbundet). Alla tre är socialdemokrater. Och de misstycker till att en tidigare journalist vid TV4 i Jämtland startat en äktenskapsförmedling inriktad på Uzbekistan. Journalisten, som heter Ralph Rentzsch, beskylldes av Hyttsten för att ägna sig åt trafficking, sedan han öppnat en äktenskapsförmedling på Internet (http://www.fru.nu) inriktad på män och kvinnor från Uzbekistan.

Nedladdade filmer skapar köpsug

En ny undersökning motsäger påståendet att fildelning skadar filmindustrin. Det är Martin Larvia och Anders Jönsson vid Karlstads universitet som i sin uppsats i informatik frågat 1800 fildelare om deras nedladdnings- och filmvanor.

Mangaserier i din mobil

Mangaserier i mobilen har blivit en lönsam fluga i Japan. Där laddade mobilanvändare ner serier för mer än 68 miljoner kronor förra året, enligt Nomura Research Institute.

Playback förbjuds i Turkmenistan

Sedan 2001 är opera och balett förbjudet i Turkmenistan. Förra året uppmanades befolkningen strängeligen att inte skaffa guldkronor i tänderna och myndigheterna ombads att slå ner på unga män med långt hår och skägg.

Aftonbladet avslöjar: "Filmstjärna greps med kniv i fickan"

"Den svenska filmstjärnan sparkade sönder ett skyltfönster. När polisen grep honom bar han kniv. Nu står han åtalad för skadegörelse och brott mot knivlagen."

Hunter S. Thompsons begravning

Den amerikanske författaren Hunter S. Thompson fick sin sista önskan uppfylld: hans aska sköts upp i luften av en kanon i ett mäktigt fyrverkeri från hans hem i Aspen, Colorado. Johnny Depp var nära vän till Thompson och fanns bland de 300 närmaste sörjande som beskådade fyrverkeriet. Vapenälskaren Thompson sköt sig till döds i februari i år.

Radioporren på frammarsch

Pornografisk reklam blir allt vanligare – i radio. Enligt Dagens Media ökar butiker som säljer hårdporr och sexleksaker sin marknadsföring i etern. De berörda kanalerna är främst Love 103,9 och Favorit 102,6, som båda drivs av företaget DB Media. De tycker dock inte att reklamen är problematisk, och inga kunder har klagat.

Tijuana accepterar sexhandel - trots förbud

Enligt mexikansk lag är prostitution förbjuden, och nu vill myndigheterna i gränsstaden Tijuana, dit stora mängder amerikanska turister kommer, rensa upp bland stadens bordeller. Men inte genom att efterleva lagen.

Porrdomänen .xxx får vänta

Det har länge förts diskussioner om att skapa ett eget domännamn för pornografi. Idag finns porrsajter på alla tänkbara adresser, men nu vill ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) flytta dem från .com och .se och andra suffix. Tanken är att de ska samlas under .xxx, och tidigare i augusti skulle ICANN fatta ett slutgiltigt beslut om detta.

Playboy lanserar digital utgåva

Den 13 september lanseras första numret av herrtidningen Playboys digitala utgåva. Då kan villiga läsare världen över också teckna prenumerationer eller köpa enstaka exemplar som laddas hem till den egna datorn.

Amazon säljer mer sexleksaker

E-handelsföretaget Amazon har under senare tid lättat på restriktionerna för vad som får säljas via en tredje part över deras sajt. Framför allt är det sexleksakerna som tagit fart under sommarmånaderna.

SL förbjuder nakenreklam - men gör undantag för ägarna

Stockholms lokaltrafik har förbjudit reklam innehållande nakna människor. Trots detta startas nu en sådan reklamkampanj - beställd av ägarna själva.

KO anmäler självmordsreklam

Konsumentombudsmannen, KO, tycker att Hela Pharmas reklam för kosttillskottet Mivitotal är "synnerligen stötande" och skickar därför en anmälan till Marknadsetiska rådet.

Koppleri - en lönsam business för taxichaufförer

Allt flera taxichaufförer i Sverige tjänar extra pengar på att samarbeta med bordeller och strippklubbar. Nyligen dömdes två taxiförare i Göteborg till fängelsestraff för koppleri.

Taxireklam anmäld för hets mot folkgrupp

Gävle Taxi har en reklamjingel mot svarttaxi. Nu har jingeln anmälts till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp.

Tobaksutställning stoppas på grund av nya tobakslagen

Utställningen Prisad Planta som skulle visats på Norrköpings stadsmuseum i höst stoppas. Vandringsutställningen måste läggas ner på grund av den nya tobakslagen.

Bilbomber testas av Jihad-läger i södra Sverige?

Bilder har nyligen publicerats på Internet som påstås vara från ett av Jihads träningsläger i södra Sverige. Bilderna har enligt Neil Doyle släppts av en grupp med anknytning till al-Qaida. Videon som enligt uppgift tillhör armén för Ansar al-Sunnah påstås visa hur en bilbomb blir testad.

Slopa yttrandefriheten nu!

Vi behöver definitivt ingen yttrandefrihet här i Sverige. Den är totalt överflödig. Den är skadlig. Stryk den ur grundlagen.

Maffian på frammarsch i Sverige

Den organiserade brottsligheten blir allt tuffare och råare samtidigt som den ökar i omfattning. Det framgår av en ny rapport från Rikskriminalpolisen, Hotbild 2007, som analyserar brottsutvecklingen de kommande åren.

Aftonbladet har dålig koll

Uppenbarligen läser Aftonbladets "journalister" Der Spiegel, men inte The Daily Telegraph. Aftonbladet lägger, två dagar efter att The Daily Telegraph förklarat scoopet om "mordet på Himmler" som falskt, ut notisen på sin webbplats.

Vit makt-musik på Sjöbo marknad

Den 21 juli arrangerades Sjöbo marknad, och Nationaldemokraterna passade då på att sälja vit makt-musik och tröjor med texten "homofob". Samtidigt delade man ut flygblad om att våldtäkter på svenska kvinnor genomgående utförs av icke-europeiska män.

Negerbollen blir anmäld igen

Den omstridda negerbollen har åter blivit ett fall för myndigheterna. Nu är det t-tröjor med texten "Rädda negerbollen" som blivit polisanmälda.

Bodström vill införa nationellt censurfilter mot prostitution

Justitieminister Thomas Bodström vill införa ett nationellt censurfilter, likt det som finns mot barnporr, för att stoppa prostitutionen på Internet.

Google Video Viewer hackad

Google har startat en söktjänst för video. Det tog inte lång tid förrän det blev möjligt att spela upp filmerna även utanför Googles servrar.

Radio Islams webbplats polisanmäld

Radio Islams webbplats blir ännu en gång en fråga för polis och åklagare. Den här gången är det polisen i Malmö som ska granska webbplatsen efter en ny polisanmälan om hets mot folkgrupp.

Försvaret varnar för extremistiska datorspel

Enligt en undersökning som totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har gjort finns det just nu över 100 spel med extremistiska budskap. Spelen är till för att locka ungdomar till organisationer med extrema budskap. Många av spelen är rent rasistiska.

Hackertidningen Phrack upphör

Hackertidningen "Phrack" upphör. Det första numret släpptes den 11 november 1985, för nästan 20 år sedan. I början handlade tidningen mest om phreaking (hur man ringer gratis), men på senare år har säkerhetshål och datavirus fått allt större utrymme.

Flestannonser.se - en känga åt både Blocket och Allaannonser.se

Flestannonser.se är webbplatsen som snyltar på snyltsajten Allaannonser.se. En drift med både Allaannonser och Blocket. Annonssajtbråket mellan å ena sidan Schibsted-ägda Blocket och å andra sidan Metros Metromarknad och Allaannonser.se har pågått under hela våren.

Handelsbanken.nu samlar kortnummer

Flera av Handelsbankens kunder har via e-post fått uppmaningen att uppge sina kontokortsnummer på hemsidan "handelsbanken.nu". Sidan är en bluffsida som utformats för att samla in kontokortsnummer från ovetande bankkunder.

Arabic Assassin

Den 21-årige rapparen Bassam Khalaf i Texas uppträder under artistnamnet Arabic Assassin. Hans texter handlar bland annat om att flyga flygplan in i hus. Han beskriver sig själv som "crazy, suicidal Arabic ... equipped with bombs".

Nike stal bild från Minor Threats skivomslag

Nike har utan lov manipulerat ett skivomslag av hardcorebandet Minor Threats från 1984. I Nikes version har formgivarna ändrat "MINOR THREAT" till "MAJOR THREAT". Och mannen på omslaget i den uppdaterade bilden bär skor prydda av företagets logotyp.

Svensk vit makt-konsert den 30 juli

Politikerna i Vara har gjort allt för att förhindra fler tillställningar på Nationalsocialistisk Fronts fastighet i Vara, men trots deras försök kommer nu en vit makt-spelning att arrangeras.

Kina producerar 70 procent av världens alla sexleksaker

Enligt en artikel i Guardian så producerar Kina idag 70 procent av världens alla sexleksaker. En växande industri i Kina, och det är inte bara till västvärlden man producerar materialet. Även kineserna handlar allt mer sexleksaker, då lagarna blir mer och mer liberala.

Flashback - tio år på internet!

Det är idag, midsommardagen 2005, exakt 10 år sedan som Flashback etablerade sig på Internet. Det var den 25 juni 1995 som första numret av FNA skickades ut, samma dag som även Flashbacks webbplats lades upp på Internet.

Teliachefen tjänar miljoner på nätpoker

Förre Teliachefen Lars Berg och mäklarfirman Enskilda Securities deltar i börsintroduktionen av världens största pokersajt, Partypoker.com som är planerad till den 30 juni i år, skriver Dagens Industri.

Skånska Dagbladet anmäls för hets mot folkgrupp

Skånska Dagbladets chefredaktör Jan A Andersson har anmälts av två medlemmar i Grön ungdom för hets mot folkgrupp. Orsaken till anmälan är en anonym insändare om lesbiska kvinnor och insemination, som publicerades i tidningen i slutet av maj.

Nej till allt!

Den nye påven, Benedictus XVI, har rivstartat sin ämbetsperiod med att säga nej - till nästan allt! Under en mässa i domkyrkan San Giovanni fördömde han i samma veva homoäktenskap, abort, skilsmässor och preventivmedel.

Brasilien bryter mot patent för att rädda liv

Den 1 juni beslutade Brasiliens underhus att, i strid med TRIPS-avtalet, upphäva patenten på retrovirala läkemedel, som används av AIDS-patienter. Det innebär att fler sjuka kommer att få tillgång till gratis medicin i det av den dödliga sjukdomen hårt drabbade landet.

Ny rysk TV-kanal ska sända propaganda

Till hösten startas en ny TV-kanal i Ryssland. Den kommer att kallas Russia Today (RTTV) och kommer att "reflektera Rysslands ståndpunkt i de viktigaste frågorna som rör internationell politik och informera sin publik om händelser och fenomen i den ryska vardagen". Programmen kommer att vara på engelska och ska kunna ses via satellit i Ryssland, de före detta sovjetstaterna, Europa, USA och en del asiatiska länder, skriver ryska tidningar.

Svensk tidning på bengali - inget för Pressens opinionsnämnd

Tidningen Projonmo Ekattor som ges ut på språket bengali i Sverige och anmäldes för att ha publicerat namn, bild och nedsättande kommentarer om anmälaren. Anmälaren bifogade en översättningen av artikeln på svenska. Pressombudsmannen ansåg att tidningen borde klandras för grovt brott mot god publicistisk sed och hänsköt ärendet till Pressens opinionsnämnd (PON).

Ketamin narkotikaklassas

Regeringen har narkotikaklassat ketamin, ett läkemedel som används vid narkos, men också alltmer för privat bruk då drogen ger hallucinationer.

Resumé vägrar betala straffavgift

Resumé blev fälld av Pressens opinionsnämnd, PON, sedan tidningen skrev om en tidningschef som misstänkts för våldtäkt. Nu vägrar Resumé att betala straffavgiften och att publicera beslutet.

Institut censurerar "osäker" forskning

Sedan ett halvår tillbaka har förläggare, via ett domslut med USA:s regering som motpart, haft rätten att publicera forskningsresultat från länder som USA bojkottar. Bland annat återfanns Iran, Kuba, Nordkorea och Sudan på listan över stater där forskarnas rön skulle förtigas.

Regeringen får en örfil

"Stick å brinn!" Det är det underförstådda budskapet från FN:s kommissarie för de mänskliga rättigheterna till den svenska regeringen.

Nazistgrupp upptäckt i Israel

Israelisk polis har upptäckt en ring av minst 20 lokala nynazister. Gruppen som består av ett gäng unga ryssar har vållat problem, då man inte har några specifika lagar mot att stödja eller inneha nazistiska åsikter i Israel.

Fängelse för framgång i nätpoker

En 45-årig man har dömts till två och ett halvt års fängelse för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Bugg i MSN öppnade Hotmail

I början av juni tog Microsoft ner delar av sin webbplats MSN. Detta eftersom en bugg gav angripare tillgång till andras Hotmail-konton.

Microsoft bidrar till censur i Kina

Förra månaden lanserades MSN Spaces, ett bloggverktyg som Microsoft äger till hälften, i Kina. Den amerikanska datorjätten har gått myndigheterna till viljes genom ett mjukvarupaket som censurerar en lång rad känsliga ord, som exempelvis "frihet", "demonstration", "mänskliga rättigheter", "Tibet", "massaker" och "demokrati".

What the Hack - Hackerfestival i Holland 28-31 juli

Omkring 3 000 hackare kommer till en campingplats utanför holländska Boxtel mellan den 28 och 31 juli. Festivalen, som kallas "What the Hack", anordnas var fjärde år. Det startade för 16 år sedan av kretsen kring en liten holländsk hackartidning vid namn Hack-tic.

Kina gillar inte Flashback?

Vi fick ett e-mail från Kina:

Inget efterord, inget litteraturstöd

Bokförlaget Vertigo gav i maj ut en tegelsten med 26 grekiska tragedier av Aiskylos, Sofokles och Euripides. "Detta är det största litterära klassikerprojektet i Sverige på många år. Att det bärs av ett av de fattiga småbolagen gör inte insatsen mindre. Mycket kärlek och gratisarbete har gjort det möjligt", skriver Vertigo i ett pressmeddelande.

"System of a down" krävde fotokontrakt på Hultsfredsfestivalen

"System of a down" krävde inför bandets spelning på Hultsfredsfestivalen ett kontrakt på att bilderna inte skulle få användas i andra sammanhang.

Porr får egen domän på nätet

Porrportaler på nätet kan få en helt egen domän. Internetmyndigheten ICANN i USA, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, har fått stöd för ett förslag som skulle ge sajter med pornografiskt innehåll möjlighet att använda ändelsen .xxx i företages nätadress. Möjligheten att köpa det speciella porrdomän-suffixet kan bli verklighet redan i höst eller vinter, uppger CNN.

Uganda vill införa porrförbud

Uganda vill införa porrförbud. I ett förslag föreslår man att det bör bli olagligt att publicera pornografiska bilder, och landets Internetleverantörer uppmanas dessutom att installera porrfilter.

Högsta domstolen förbjuder Old Eagle-produkter

Vilka varor är att betrakta som förbjudna gatustridsvapen? En fråga Högsta domstolen nu tagit ställning till.

EU stoppar skatteflykt

I över tolv år har EU arbetat för att införa beskattning av sparmedel. Förhandlingarna har ofta varit hårda och särskilt Luxemburg har motsatt sig att lyfta banksekretessen, men den 7 juni gav EU slutligt klartecken för att införa sparandedirektivet från den 1 juli.

Läs polisbefälets e-mail

Flashback har fått tag i det uppmärksammade e-mailet från biträdande yttre polisbefäl Bengt Lindström i Malmö som orsakade hans troliga avskedande och anmälan för hets mot folkgrupp.

Osmo Vallo - tio år utan rättvisa

För tio år sedan, den 30 maj 1995, omhändertogs Osmo Vallo av polisen. Enligt flera vittnen misshandlades han med sparkar och slag, och blev svårt biten av en polishund.

Fildelare manifesterade för rätten till fri kopiering

På valborgsmässoafton arrangerade Gatuaktionen en "piratshopping" på Hansakompaniet i Malmö. Ett hundratal pirater samlades tidigt på eftermiddagen för att ge bort eller byta gratis filer, till exempel nedladdad musik eller film från nätet, som bränts på cd-skivor.

Kuba byter till Linux

Nu är det slut på den amerikanska dominansen i datorerna på Kuba. Fidel Castro har nämligen bestämt att alla statliga datorer ska byta operativsystem, från Windows till Linux, som är skapat av finnen Linus Torvalds och baserat på öppen källkod.

USA stänger ner EliteTorrent

För första gången har amerikansk federal polis slagit till mot ett så kallat Bittorrent-nätverk. Polisen gjorde den 25 maj husrannsakan och beslagtog gruppens huvudserver. Alla som försökte besöka EliteTorrents.org webbplats under onsdagen fick beskedet att nätverket var föremål för polisutredning.

Mastercard stänger 1 400 bluffsajter

Mastercard meddelade den 25 maj att bankkortsföretagets antibedrägerienhet har stängt runt 1 400 webbplatser som lurar surfare på kontonummer genom så kallad phishing.

Italien agerar mot webbsida som visar påven som nazist

Juridiska myndigheter i Rom försöker stänga ner en italiensk webbsida som "skändar" påven. Åklagare i huvudstaden har ansökt om ett tillfälligt domstolsföreläggande mot en internetsida som visar en fejkad bild av den nya påven Benedict XVI klädd i en nazistuniform.

Schwarzenegger hyllar jakt på immigranter

En grupp amerikanska civilister – de kallar sig Minutemen – har den senaste tiden patrullerat längs gränsen mellan Arizona och Mexico. Syftet ska vara att upptäcka och rapportera människor som utan tillstånd försöker ta sig in i USA.

CD med oljud - för att störa grannarna

Den perfekta CD-skivan för hämndlystna grannar är äntligen här. "The Revenge CD" är en kollektion av 20 ljudeffekter som är skapade för att driva grannarna galna. Spårlistan innehåller "hits" som borrmaskin, fest med minst 200 personer, orgasm, omänskliga skrik, tåg, trumma spelad av ett barn, dörrar som slår igen, fiolövning, nyfött barn och många fler.

T-Shirt Hell slutar att sälja sina mest kontroversiella tröjor

Det Las Vegas-baserade Internetföretaget T-Shirt Hell som brukade skryta med att de sålde de mest kontroversiella tröjorna på nätet har nu bytt kurs och tagit bort de värsta och mest extrema tröjorna från sitt sortiment.

Spanskt fackförbund vill ansluta prostituerade

Prostitution är en stor industri i Spanien. Det saknas exakta siffror, men uppskattningar gör gällande att så många som 400 000 kvinnor säljer sina kroppar. Ingen vet heller hur stora belopp sexhandeln omsätter.

Ingen nakenreklam i Kina

Nu har det blivit förbjudet att använda nakna kvinnor i kommersiellt syfte i Kina, skriver Tidningen Broderskap. Tidigare har exempelvis mat serverats på nakna kvinnokroppar i Peking, vilket varit populärt bland turister.

Enkelt att kringgå barnporrfiltret

I Kina censurerar de Internet. Målet är att stoppa att befolkningen kommer i kontakt med information som anses farlig för diktaturens härskare. Genom att kontrollera informationen så ser Kinas ledning till att befolkningen inte känner till mer än vad de själva talar om för dem. Trots den stora censuren i Kina med miljontals blockerade webbsidor på Internet så kommer frihetskämparna i Kina runt hindren. Via proxies som frihetsälskande i västvärlden tillhandahåller så kan de surfa runt vart de vill på ett Internetcafé. Kina försöker stoppa alla proxies, men då det hela tiden kommer nya så för myndigheterna i Kina en förlorande kamp.

Planka.nu startar i Östergötland

I dagarna får planka.nu tillskott genom att en lokalgrupp drar i gång i Östergötland. Planka.nu startar också en p-kassa som gäller kollektivtrafiken i Östergötland som drivs av landstingsägda Östgötatrafiken.

Så avlyssnar du andras röstbrevlådor

En hackare i Nya Zeeland har visat hur enkelt det är att avlyssna röstbrevlådor. För att skydda sig räcker det med att slå av funktionen Optional PIN.

Striptease är konst och momsbefriad

Striptease är konst och därmed momsbefriad, slog Oslo tingsrätt fast den 3 maj. Det är klubben Diamond Go Go Bar i Oslo som vunnit en första delseger mot staten som krävt klubben på moms för försäljningen av entrébiljetter.

Stopp för falskregistrering av svenska dagstidningar

Nyligen avslöjades att någon registrerat felstavade dagstidningstitlar. Bland namnen finns gavledagblad.se, expresse.se, goteborgposten.se och narkesallehanda.se.

ETC i konkurs

ETC Produktion AB har försatts i konkurs. Den direkta orsaken är att ETC ägde ett it-bolag, Nuevo AB, som också sattes i konkurs nyligen. Detta är sjätte gången ett bolag i ETC-gruppen går i konkurs.

Sparbank stäms för dåliga råd

Ett familjeägt industriföretag har stämt Sparbanken i Karlshamn på 11,3 miljoner kronor. Företaget anser att en före detta fondchef gjort sig skyldig till vårdslös rådgivning i samband med options- och aktieköp.

Hemlösa utnyttjas som målvakter

En namnunderskrift i utbyte mot några tusenlappar. Det erbjudandet kan inte alla tacka nej till, även om de ofta förstår att det hela är långt ifrån lagligt. För i samma ögonblick som de skriver under blir de juridiskt ansvariga för ett bolag som de själva inte har någon som helst insyn i.

Två års fängelse för homosexuell Fiji-resenär

En 55-årig australiensisk universitetslärare vid namn Thomas Maxwell McCoskar reste, efter att han nyligen gått i pension, till ön Fiji för att roa sig. Semestern fick dock inget lyckligt slut.

Hitler-hyllare bildar nytt parti i Österrike

Jörg Haider grundar nu, efter splittringen av det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), ett nytt parti i Österrike. Det ska heta "Förbundet för Österrikes framtid" och regera i koalition med det konservativa partiet ÖVP.

Rysk polis rånar finska turister

Den senaste tiden har många finländska turisters fickor plundrats på pengar och mobiltelefoner i ryska St. Petersburg - av ryska poliser. Nu ska finländska myndigheter tillsammans med ryska polisen utreda brotten.

Det tredje könet

Synen på två – och endast två – kön har länge varit en allmänt vedertagen sanning i vårt samhälle. I olika typer av frågeformulär kryssar vi i ”man” eller ”kvinna” per automatik. För den som inte passar in i detta binära könssystem finns inget alternativ för ”både och” eller ”varken eller”.

Homosexuella män arresterade i Saudiarabien

Saudisk polis arresterade nyligen 110 män vid vad som rapporterades vara ett gaybröllop. Det var säkerhetspolisen som gjorde en razzia mot en festlokal, och där ertappades männen med att dansa ”och bete sig som kvinnor”.

AP visade övergrepp - stäms av soldater

Fem elitsoldater, så kallade Navy Seals, samt hustrun till en av dem, stämmer nu Associated Press (AP). Anledningen är att nyhetsbyrån ska ha kränkt deras privatliv genom att publicera bilder som uppenbarligen visar hur de misshandlar irakier.

Hetslagen - ett varv till

Åtalet mot pastor Åke Green för hets mot folkgrupp har väckt starka känslor. Vi är många som inte delar hans åsikt i så mycket som en stavelse - men som ändå är beredda att kämpa för hans rätt att framföra den. I vårt land ska människor helt enkelt inte spärras in på grund av sina åsikter.

Inget åtal för fejkannons som driver med kristdemokraterna

I början av april var en fejkad platsannons med rubriken "Häng med på korståg" införd i en bilaga till tidningen Metro. Den efterföljande annonstexten löd:

Etiopien ska få tillgång till Internet

Etiopiens premiärminister, Meles Zenawi, tillkännagav i veckan att man under de närmaste tre åren ska göra Internet tillgängligt i hela landet. Enligt Meles är landets utveckling beroende av informationsteknologin. Därför kommer närmare 300 miljoner kronor att satsas på en utbyggnad av nätet.

Strid om webbadress går till domstol

Benjamin Cohen startade sitt första IT-företag då han var 15 år gammal och tjänade sina första miljoner innan bubblan sprack. Idag, sju år senare, fortsätter han att utveckla olika webblösningar. Men nu har Apple ställt sig i vägen. Bakgrunden är att Cohen försökte registrera webbplatsen tunes.co.uk för fem år sedan, men adressen var upptagen så han lade till ett i, alltså itunes.co.uk.

Google vill äga oogle

Google anser att förtaget har rätt till bokstavskombinationen oogle i varumärken och kräver att konkurrenten froogles.com läggs ner. I sin stämningsansökan kräver Google att froogle.com ska lägga ner verksamheten och att domännamnet ska övergå till Google.

Han tjänade 30 000 kronor om dagen - på nätpoker

45-åringen drog in sammanlagt 25 miljoner kronor på sina kasinosajter på nätet – framför allt inriktade på poker. Nu har han åkt dit för skattefusk, skriver Dagens Nyheter.

"Mein Kampf" bästsäljare i Turkiet

Adolf Hitlers manifest har givits ut på nytt i Turkiet, och ska ha sålt bortåt 100 000 exemplar bara de senaste månaderna. Landets 25 000 judar är bekymrade.

Gonzobegravning för Hunter S. Thompson

Innan journalisten och författaren Hunter S Thompson tog livet av sig i februari, såg han till att författa ett spektakulärt avslut på sitt jordeliv. På begravningsceremonin i augusti ska Thompsons aska skjutas ut över hans egendom med en kanon, skriver webbplatsen imdb.com.

Porr från Playboy i Sonys spelbox

Playboy-koncernen har nu utvecklat bildgallerier med naket direkt för Sony PSP, rapporter CNN Money. Redan i början av året lanserade porrkoncernen Playboy erotik direkt anpassad för Apples mediespelare Ipod. Tydligen har experimentet lyckats. För nu presenterar Playboy erotiska bilder direkt anpassade för Sonys minikonsol PSP.

Staten tjänar miljoner på porr

Marita Ulvskog ifrågasatte nyligen starkt Telias agerande när det avslöjades att telekomjätten är det bolag som tjänar allra mest på porren i Sverige. Men nu avslöjar Rapport att helstatliga Terracom inte är sämre.

Fullt med porr hos polisen

Porrsurfandet bland poliser på Nya Zeeland har väckt stor uppmärksamhet. Omfattningen av problemet upptäcktes av misstag vid en internutredning, där det uppdagades att mer än 20 procent av de polisiära datasystemen togs upp av porrbilder som laddats ner från Internet.

Sexstrejk straffade sig på Sicilien

När hennes make inte hade legat med henne på sju år vände sig en sicilansk kvinna till domstolen och begärde skilsmässa. Fallet hamnade till slut i den italienska Högsta domstolen.

Läsarstorm efter namnpublicering

En storm av läsarkommentarer och hatiska mejl har drabbat Norra Västerbottens chefredaktör Sofia Olsson Olsén efter namnpubliceringen av en rattfyllerimisstänkt hockeyspelare.

Ryska hackare är bäst i världen?

Enligt rysk polis är hackare från Ryssland bäst i världen. De varnar nu för att allt fler insett att de kan tjäna pengar på sin skicklighet.

Tullen tvingas lämna tillbaka beslagtagen Internetsprit

De svenska regler som gäller för inköp av sprit över internet kan strida mot en av de grundläggande principerna i EG-rätten, nämligen den fria rörligheten av varor. EG-domstolen ska nu pröva ärendet.

Amerikanska soldater får Ecstasy

Som ett led i rehabiliteringen av psykiskt sjuka amerikanska soldater, som varit aktiva i strid i t.ex. Irak, kommer en forskargrupp i South Carolina, USA, att ge soldater MDMA (Ecstasy) i terapisyfte. Resultaten har hittills varit mycket positiva, menar forskargruppen.

Lönsamhets tio-i-topp

Att krig är ruskigt lönsamt vet alla om. Här publicerar Flashback en lista på de tio företag som tjänade mest på Irakkriget under 2004.

77 mutbara chefer söker jobb

VD Anitra Steen gör processen kort med Systemets mutkolvar. Alla får sparken. Systembolagets VD Anitra Steen kommer inte att avvakta en eventuell fällande dom för de mutåtalade butikscheferna. Enbart Brottsutredningen räcker som grund för att sparka cheferna.

Den Svenske Nationalsocialistens chefredaktör dömd till fängelse

Chefredaktören för tidningen "Den Svenske Nationalsocialisten" har dömts till fyra månaders fängelse för tryckfrihetsbrott. I tidningen, som har spridits i 30 000-40 000 exemplar, finns två artiklar som Justitiekanslern har granskat - "Systematisk våldtäkt på svenska kvinnor" och "Negrer våldtar sina barn".

Medierna får inte ut passbilder längre

Kammarrätten har i en dom slagit fast att Aftonbladet inte får ut en passbild på en person. Sedan den 1 juli 2004 är de tidigare offentliga pass- och körkortsregistren sekretessbelagda. Beslutet kom till för att göra det svårare för exempelvis kriminella eller extrema organisationer att få ut passbilder.

Artikel på nazistisk webbplats blev dödsruna i Dagens Nyheter

Lördagen den 12 februari i år publicerade Dagens Nyheters familjesida en kortare nekrolog över Georgiens premiärminister Zurab Zjvania, som avlidit endast 41 år gammal i en olyckshändelse.

Nolltaxerare granskas av skattemyndigheten

Skatteverket har granskat 7 000 av de totalt 147 000 svenskar som nolltaxerade år 2003. Anledningen till att just dessa hamnat under lupp är att det visat sig att de varit ekonomiskt aktiva under året. Resultat: 1 400 personer har upptaxerats med sammanlagt 250 miljoner kronor. Skattefuskarna angav mer eller mindre fantasifulla förklaringar till nollan i deklarationerna, som exempelvis trav- och spelvinster.

Globala uppvärmningen har blivit självgående

Nyligen publicerade vetenskapstidskriften Science en rapport som visar att temperaturen på jorden kommer att stiga även om utsläppen av växthusgaser skulle stoppas helt. Det beror på att de mänskliga utsläppen satt igång processer som nu blivit självgående, och de närmaste 100 åren finns det således ingen möjlighet att stoppa den globala uppvärmningen.

Vita Huset försvarar sina egna nyheter

Vita Huset har under de senaste fyra åren distribuerat "egna" nyheter till medier i USA i förhoppningen att de ska sända dem som riktiga nyheter.

Djurrättsaktivister mailbombar pälsindustrin

Djurrättsaktivister har startat ett e-postanfall mot företag förknippade med pälsindustrin. Ett egenutvecklat program ska krascha företagens servrar.

Rysk lag räddar MP3-sajt undan åtal för brott mot upphovsrätten

Åklagare i Ryssland har lagt ner åtalet mot webbplatsen AllofMP3.com som låter användarna ladda ner 500 megabyte musik för endast 5 dollar. Anledningen till detta är att den inte strider mot någon av landets upphovsrättslagar.

eBay "tvingas" investera

Efter många år av vad som kallats "astronomisk" tillväxt, måste nätauktionsgiganten eBay nu i allt högre grad investera i nätaktiva företag och tjänster.

Sekretess väger tyngre än upphovsrätt

I Malmö har kammaråklagare Stefan Gradler beslutat att lägga ner utredningen mot tre fildelare som polisanmälts av branschorganisationen Antipiratbyrån. Beslutet fattades på grundval av bedömningen att sekretessen av IP-adresser, som är ett unikt ”namn” som datorer uppkopplade mot Internet har, vägde tyngre än att försöka beivra vad som kan vara brott mot upphovsrätten.

Antipiratbyråns webbplats hackad

Antipiratbyrån har drabbats av ett allvarligt bakslag. I mitten av mars kapades dess Internetadress av en organisation som kallar sig AUH, Arga Unga Hackare.

Hunter S. Thompson död

Flashbackfavoriten och författaren Hunter S Thompson dog på söndagen den 20/2 i sitt hem i Colorado. Allt pekar på att det rörde sig om självmord.

Två nya svenska pokertidningar startas inom kort

Förlaget First Publishing planerar en pokertidning som ska komma ut före sommaren. Varken namn eller koncept är helt fastlagt. Förmodligen blir det en utgivningstakt på åtta nummer per år.

Hugh Hefner som dataspel

Om du någonsin undrat hur det känns att vara Playboygrundaren Hugh Hefner kan du nu få konkret och lekfull information. Spelet "Playboy - The Mansion" lanseras nu för PC, PlayStation 2 and Xbox.

Exklusiv nudism i New York

Numer nöjer sig nudister inte längre med avlägsna stränder eller kursgårdar. I New York kan man numer även gå på restaurang spritt språngande naken.

Temaresa: porr

Reseindustrin söker nya vägar och äventyrs- och temaresor är det som spås växa mest. Nu lanseras även resor med porrtema.

Vuxet i mobilen?

Amerikanska mobilteleoperatörer oroar sig över eventuella myndighetsrestriktioner inför lansering av fler och bättre "vuxen"-tjänster, medan europeiska dito räknar med en avklädd kassakossa redo att beta.

MTG lägger ner porr-dokusåpa

Nyligen började TV3 i Danmark sända "Pornstar", en dokusåpa om hur en porrfilm spelas in. Konceptet gick ut på att professionella kvinnliga porrskådespeleskor skulle rösta ut manliga aspiranter på rollen som porrskådis.

iTunes hackat

Apples populära affär på Internet, iTunes Music Store, hackades nyligen av bl.a. norrmannen Jon Johansen.

David Duke i Sverige

Den förre Ku Klux Klan-ledaren David Duke befinner sig i Sverige för att hålla överläggningar med likasinnade. Den 5 februari predikade han vid Hammarby Roddklubb i Stockholm inför ett 60-tal anhängare.

Framgångsrik liberalisering

I januari 2004 ändrades den engelska lagstiftningen i det att man "omklassificerade" marijuana. Marijauana är fortfarande stämplat som olagligt, men polisen har omprioriterat och ser inte längre allvarligt på personligt innehav. Åtgärderna och den nya attityden har visat sig vara mycket framgångsrika.

Bidrag med anarkistiska förtecken

Nu startas Anarkakassan, en fondliknande kassa som ska ge bidrag och lån till anarkistiska grupper och individer. Initiativtagare till kassan är den anarkistiska organisationen Peppbrigaden, som är verksam i Stockholm.

Förundersökning mot Planka.nu nedlagd

Västtrafik, som sköter kollektivtrafiken i västra Götaland, polisanmälde för en tid sedan Planka.nu, eftersom man anser att den ideella organisationen bryter mot lagen genom att betala plankande medlemmars böter. Men åklagarmyndigheten har nu lagts ner förundersökningen.

Veckotidning ger bort marijuana till sina läsare

Den nederländska veckotidningen "Nieuw Revu" gav nyligen bort marijuanafrön till sina läsare. Chefredaktör Mark Koster säger att han vill tydliggöra hyckleriet runt den nederländska droglagstiftningen.

Afrikas konflikter glöms i medierna

Inbördeskriget i Uganda var en av förra årets minst bevakade och mest bortglömda konflikter. Det hävdar den internationella biståndsorganisationen "Läkare utan gränser" (MSF), som varje år ger ut en tio-i-topplista över konflikter som massmedierna struntat i att rapportera om.

iPod-feber!

Apples mp3-spelare iPod har blivit en himlastormande framgång på bara ett par år och för många en oumbärlig del av en livsstil på språng. Men den största tillväxtmarknaden är inte spelarna i sig, utan den stadigt och snabbt växande mängden av tillbehör.

Pentagon sponsrar Nordafrikansk webbplats

Webbplatsen "Magharebia.com" riktar sig till befolkningen i Maghreb-området i Nordafrika och förmedlar nyheter om sport, kultur och politik. Som vilken dagstidning som helst, om det inte vore för att den ges ut av Pentagon. Vilket knappast är tydligt.

"Fox News - propagandakanal"

Ted Turner, grundare av CNN, ogillar sin konkurrent, mediemogulen Rupert Murdoch. När branschorganisation "National Association of Broadcasters" (NAB) höll sitt årsmöte avfärdade han Murdochs älsklingsprojekt "Fox News" som en "propagandakanal" för den sittande administrationen.

Marijuana som medicin i Katalonien

Myndigheter i spanska regionen Katalonien har gett klartecken till att pröva marijuanan för medicinskt bruk i ett försöksprojekt som inleds i sommar. De patienter som kan få preparatet är de med diagnoser med bland annat sjukdomar som multipel skleros, aids, cancer eller kronisk smärta.

Protester mot Iraks censur av al-Jazira

Arabvärldens västerländska röst, tv-stationen al-Jazira, får sedan augusti 2004 inte sända från Irak. Stationen anklagas av den irakiska regeringen för att sprida nyheter som förstärker hatet och spänningen i landet. I november kallade landets försvarsminister al-Jazira för "en terroristkanal". Och ockupationsmakten USA har kritiserat stationen och dess journalister för att medvetet sprida antiamerikanska känslor i arabvärlden.

Internet hotar Systembolaget

Frågan om Sverige kan fortsätta kriminalisera alkoholförsäljning via nätet ligger idag både på Högsta Domstolens och EU-domstolens bord, skriver Computer Sweden

Kristen webbplats åtalas för hets mot folkgrupp

Webbplatsen Bibeltemplet gör sig skyldig till hets mot folkgrupp genom att fördöma homosexuella, anser åklagaren Per-Olof Hermansson. Målet, som har stora likheter med åtalet mot pingstpastor Åke Green i Borgholm, tas upp i Stenungsunds tingsrätt i april, skriver Dagens Nyheter.

Virus utlovar bild på död Saddam

Viruset Bobax-H sprider sig genom att påstå sig vara foton av en död Saddam Hussein. I själva verket är det en mask som försöker lägga in program för fjärrstyrning i mottagarens dator.

Ryssar publicerar brister i SP2

Ett säkerhetsföretag med huvudkontor i Moskva hävdar att de överlistat säkerhetsfunktioner i Service Pack 2. I slutet av januari valde de att publicera dokumentationen.

Vinnaren i "Robinson VIP" avslöjad

Dokusåpan "Robinson VIP" (Expedition Robinson med 15 kändisar) visas just nu på TV3. Men hela programmet inklusive finalen är denna gång förinspelat, och danska Ekstrabladet avslöjar redan nu vinnaren.

Falun Gong-verk stoppat på Östasiatiska museet

Den 30 januari öppnade utställningen "Made in China" på Östasiatiska museet i Stockholm. Så här skriver museet på sin hemsida: "Made in China är en symbol som berättar om varors tillverkningsort. Men den väcker också frågor om autenticitet, identitet, censur, copyright, moral, varumärken, estetik, design med mera"

Bedrägerioffer kan få kalla handen av banker

Bankerna i Storbritannien har tröttnat på att betala ut en förmögenhet till alla kunder som råkar ut för nätbedragare. Problemen med phishing och stölder av kontouppgifter blir allt värre och bankorganisationer menar att det inte håller i längden att betala ut ersättning automatiskt till alla kunder som faller offer för bedragare.

Mer sex och drama

Nu är det dags för en ny dos moralpanik. Malmö Opera och Musikteater sätter upp Faust. Som en del av föreställningen visas scener ur porrfilmer.

Al Goldstein med nytt jobb

Den legendariske porrprovokatören och publicisten Al Goldstein överraskade många då han motvilligt tog klivet från att vara dollarmiljonär till att vara hemlös på New Yorks gator. Nu har den drivne entreprenören fått ett nytt jobb - som bagelförsäljare.

Ronan Keating sextrakasserad

Under en videoinspelning i Thailand blev smörsångaren Ronan Keating från Boyzone mer eller mindre anfallen av nakna kvinnor.

"Bojkotta sexistiska löpsedlar"

Sveriges livsmedelshandlarförbund, SSLF, kommer att inleda diskussioner med tidningsföretagen om att tona ned de sexistiska inslagen på löpsedlarna. Till dess uppmanar branschorganisationen sina medlemmar att sluta sätta upp kvällstidningslöpsedlar med sexistiska anspelningar.

Prostituerade får igenom sina krav i Belgien

Myndigheterna i Antwerpen ska på försök dämpa gatubelysningen i hamnkvarteren. Det sker efter ett krav från den belgiska stadens prostituerade, som anser att det skarpa ljuset från gatlyktorna stör dem i arbetet. Deras kunder trivs bättre med lite lagom skum belysning, och eftersom torskarna betyder en del för stadens ekonomi går man dem till mötes.

Tokyo underground

I Tokyo använder man mer och mer ytor under marken för att bedriva olika typer av affärsverksamhet. Inte för att skydda sig mot jordbävningar eller andra möjliga japanska skäl, utan helt enkelt därför att det sedan länge finns oanvända utrymmen under den gigantiska staden.

Tsunamin Guds straff mot Sverige?

Den kristna amerikanska församlingen "Westboro Baptist Church" hävdar att katastrofen i Asien, där en flodvåg dödade circa 150 000 människor, varav många svenskar, är Guds straff mot Sverige. Orsaken: Att Sverige går i främsta ledet för att integrera homosexuella och "uppmuntra till sodomi".

Fredspristagare kallad till domstol

Shirin Ebadi fick för två år sedan Nobels fredspris. Nu har hon kallats av revolutionsdomstolen i Teheran. Till nyhetsbyrån AFP säger hon att det inte anges något specifikt skäl.

Nordkoreansk kampanj mot långt hår

Diktaturstaten uppmanar nu, via de statskontrollerade medierna, alla nordkoreaner att ta hand om sitt yttre. Kläderna ska vara hela och rena. För männen gäller kortklippta frisyrer, helst snagg. Max fem centimeter får håret vara, vilket föranleder myndigheterna att rekommendera klippning två gånger i månaden. Annars riskerar nordkoreanerna tydligen hjärnskador. Nyhetsprogram på teve har rapporterat att långt hår ”förbrukar stora mängder energi” och helt enkelt dränerar hjärnan – och därmed intellektet.

Linda Skugge utnämnd till "värsta suggan"

Skribenten Linda Skugge, känd från tidningen Expressen, utnämndes nyligen till "värsta suggan" av webbplatsen "För Att Jag Är Fri (FAJAF)". Man motiverade utnämningen med Skugges konstant moraliserande och fördömande ton i förhållande till andra människor. I motiveringen beskrivs hon vidare som en "missledd tokfeminist" och "Feminazist".

Ku Klux Klan-medlem åtalas för fyrtio år gamla mord

För fyrtio år sedan anmälde sig Michal Schwerner och Andrew Goodman som frivilliga att resa till Mississippi och registrera svarta väljare. En sommardag klev de in i en bil tillsammans med James Chaney, en ung man från orten, men arresterades. Efter några timmar i häkte släpptes trion – men stoppades utanför den lilla staden Meridian av Ku Klux Klan. Sex veckor senare hittades deras kroppar nedgrävda. Männen hade misshandlats svårt och skjutits till döds.

KPML(r) blir Kommunistiska Partiet

Den klassiska bokstavskombinationen KPML(r) finns inte längre. Partiet heter numera "Kommunistiska Partiet". Namnbytet skedde på partiets kongress i Göteborg nyligen. Bokstavskombinationen stod för "Kommunistiska Partiet MarxistLeninisterna (revolutionärerna)".

Cigarettjätten och svenska varumärken

Den amerikanska tobaksgiganten Philip Morris och dess ägare Altria Group äger genom sina multinationella företag en hel del "hederliga" svenska varumärken.

Kontokortsrazzia avslöjade gömda miljarder

8 miljarder kronor om året i uteblivna skatter. Det är resultatet Skatteverket har fått fram, efter att nyligen ha genomfört en kontokortsrazzia. Skatteverket har hämtat hem uppgifter om 100 000 kontokort utfärdade i skatteparadis som Cayman Island, brittiska kanalöarna, Gibraltar, Luxemburg och Schweiz och som använts för köp och kontantuttag i Sverige.

Inga valobservatörer till Irak

När palestinierna valde efterträdare till Arafat fanns 800 internationella observatörer – bland andra Jimmy Carter och Carl Bildt – på plats för att kontrollera att allt sköttes i god demokratisk ordning. Så det innebär väl rimligtvis att tusentals observatörer kommer att resa till Irak med anledning av det snart förestående valet? Inte alls. Den internationella närvaron blir obefintlig.

”Staden Falluja helt förstörd”

Den 8 november förra året anföll amerikanska och brittiska trupper, understödda av det irakiska nationalgardet, den belägrade staden Falluja. Syftet var att krossa motståndsrörelsen.

Läs brevet som gav Expressen-chefen sparken

Expressens nöjeschef Per Hägred har fått sparken med omedelbar verkan. Han uttryckte sig nedsättande om sina medarbetare i ett mail som av misstag gick ut till alla anställda.

Förundersökning inledd mot Exet.nu

En förundersökning har inletts mot webbplatsen Exet.nu. Förundersökningen gäller främst hets mot folkgrupp, säger Anders Ahlqvist, chef för Internetspaningsenheten på Rikskriminalen.

Aftonbladet förfalskar resultatet av omröstning

Aftonbladet har förfalskat en läsaromröstning. Det var en omröstning om "Årets kvinna". Till segrare utropades Lena PH: http://www.aftonbladet.se/ettor/webb/31_normal.html

Napster i ny version växer

Internettjänsten Napster, som var det första program för filbyte som slog igenom stort, har nu hämtat sig från de stämningar som det ådrog sig under slutet av 90-talet. Dessa ledde slutligen till att bolaget försattes i konkurs år 2001.

Blocket hotar sökmotor med stämning

Blocket går till storms mot den nystartade sökmotortjänsten Allaannonser.se och hotar med stämning om inte företaget tar bort Blocket från sin tjänst.

JK väcker åtal för våld i dataspel

Dataspelet Postal 2 innehåller så grovt våld att JK har beslutat att väcka åtal mot spelets importör för olaga våldsskildring.

Brigitte Nielsen i engelska Big Brother

Den danska modellen Brigitte Nielsen är med i engelska Channel 4´s "Celebrity Big Brother" under vårens säsong. Hon hotar dessutom med att vara naken under långa perioder av de direktsända dygnen. "Det är helt enkelt så vi danskar är ...", förklarar Stallones före detta fru för engelska medier.

Gang of Four återförenas

Brittiska punkarna "Gang of Four" ska återförenas och åka ut på turné. "Vi var mer bannlysta än Sex Pistols", minns sångaren Jon King i The Guardian. Låten "I love a man in uniform" fick spelförbud under Falklandskriget. Och gång på gång stoppades Gang of Fours attacker på det kapitalistiska samhället.

"Reefer Madness"-stjärna död

Den amerikanska skådespelerskan Thelma White dog 94 år gammal den 13 januari 2005. Hon var mest känd för sin insats som ondskefull marijuanasäljande kvinna i kultfilmen "Reefer Madness" (1936).

Johnny Carson död

Johnny Carson, legendarisk programvärd i amerikansk tv, har avlidit vid 79 års ålder. Dödsorsaken sades vara emfysem.

Serieskaparen Will Eisner död

Den amerikanske serieskaparen Will Eisner har avlidit i Florida 87 år gammal, meddelar Economist. Eisner var pionjär inom genren vuxenserier och pappa till kriminalserien Spirit. Serien, som inspirerat många efterföljare, publicerades i många dagstidningar under åren 1940 till 1952 och i en lång rad seriealbum.

Rock + Röka = Ej sant

Stereophonics sångare skyller misslyckat album på för stor marijuana-konsumtion under inspelningen. Kelly Jones, ledare för Stereophonics, anser offentligt i media att bandets femte album, "You Gotta Go There To Come Back", inte håller måttet. Han skyller konkret på att bandet rökte på tok för mycket marijuana under inspelningen. "Vi var verkligen stenade. Allt lät så sammansatt då. Vårt nya album, "Language Sex Violence Other?" låter mycket intensivare. Det spelades in med mycket mer energi.", förklarar Kelly.

Rolling Stone tackar nej till bibelreklam

”I en värld med närmast gränslöst mediebrus och politiska lögner, så undrar man var den riktiga sanningen finns. Men det existerar faktiskt en källa som är korrekt, tydlig och tillförlitlig. Den heter TNIV - dagens nya internationella bibelöversättning. Den är skriven med dagens språk, för vår tid och är mer angelägen än någonsin.”

Porrindustrin bestämmer ny standard

Att porrindustrin varit normgivande då det gäller nya format och normer för den mer generella underhållningsindustrin är ett välkänt faktum. Nu står man i valsituation vad gäller det format som ska ta över efter DVD:n.

Sexförbud i USA hävs

En domstol i den amerikanska delstaten Virginia meddelar att lagen om att varken gifta eller ogifta par får ha oral- eller analsex kommer att hävas.

Sexhandel dold av diplomati

Den ryska handelskammaren i Finland finansierades under flera år genom prostitution. Upp till tio lägenheter som ägdes av handelskammaren användes av ryska prostituerade. Kvinnan som styrde verksamheten var inte anställd vid handelskammaren, men skickade pengarna vidare dit.

Tysk prostitutionsdebatt

År 2001 försvann en tysk lag som sa att prostituerade måste hälsoundersöka sig med mycket jämna mellanrum. Lagens försvinnande har, inte helt oväntat, medfört en drastisk ökning av könssjukdomar.

Porrbilarna fortsätter rulla i Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholm har rivit upp beslutet om att förbjuda bilar som gör reklam för porrklubbar. Det var i november förra året som kommunstyrelsen klubbade ett beslut att förbjuda de bilar med stora reklamskyltar för porrklubbar som kör runt på Stockholms gator. Det anmäldes sedan till länsstyrelsen, som dagen före julafton beslöt att stoppa lagändringen.