Artiklar från 2009

Klimatinstitut hackat - tusentals dokument utlagda på nätet

Hackare har lagt ut e-post, filer och dokument från en av världens främsta klimatforskningsinstitutioner i England. Dokument som enligt skeptikerna bevisar att klimatforskare konspirerat att överskatta den mänskliga påverkan på klimatet.

David Irvings e-post hackad och utlagd på nätet

Revisionisten David Irving har fått sin e-post hackad och utlagd på nätet. Hans användarnamn och lösenord hos Authorize.net som hanterar hans kreditkortstransaktioner på hans webbplats har också publicerats på nätet.

The Pirate Bays logotyp kapad

The Pirate Bays logotyp har blivit kapad. Företaget Sandrys Handel har registrerat fildelningssajtens logotyp som sitt varumärke. Företaget ägnar sig bland annat åt att producera PR-material, profilkläder och presentartiklar.

Myndighet betalade miljonbelopp för sin domän

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har köpt loss domänen msb.se för 950 000 kronor från ett företag i Märsta.

Skolor med mobbning hängs ut på nätet

I Norge har organisationen Stoppa Mobbingen börjat svartlista grundskolor där det förekommer mobbning. Dessa hängs nu ut på organisationens webbplats.

Ny bildbok med Muhammed

En ny amerikansk bildbok har precis kommit ut, där man publicerar bilder på profeten Muhammed.

Folket i Bild ger ut IB-reportagen på nytt

Efter Expressens avslöjande om Jan Guillous KGB-kontakter ger Folket i Bild/Kulturfront ut Jan Guillous och Peter Bratts IB-reportage på nytt.

Thomas Dileva misstänkt för misshandel

Thomas Dileva är misstänkt för att ha misshandlat sin flickvän, ståuppkomikern Zinat Pirzadeh. Polisen i Nacka utanför Stockholm fick larmet igår kväll, och var på plats i DiLevas hem strax efter klockan 24.00.

Polisen i Skåne hänger ut misstänkta brottslingar på nätet

Polisen i Skåne har börjat publicera bilder av misstänkta brottslingar på sin webbplats. Avsikten är att få allmänhetens hjälp med identifiering och spaning.

Hamsterpaj hackade

Ungdomscommunityn Hamsterpaj hackades igår kväll. Enligt ett meddelande på sidan har hackaren tillgång till användarnas lösenord, och hade även möjlighet att radera innehållet för webbplatsens alla användare.

Biskop som förnekade Förintelsen dömd till 120 000 kronor i böter

Den brittiska SSPX-biskopen som förnekade Förintelsen i svensk tv har dömts till 12 000 euro - drygt 120 000 svenska kronor - i böter av en tysk domstol i Nürnberg, Bayern.

Lärarinnans nakenbilder sprids på nätet

Lärarinnan i Kungsbacka skickade nakenbilder till den 16-årige eleven och sex-chattade med honom på MSN. På torsdagen dömdes hon till dryga dagsböter för sexuellt ofredande och förtal. Nakenbilderna på lärarinnan finns dessutom sedan länge upplagda på nätet.

Patriot.nu åtalas av JK för hets mot folkgrupp

Webbplatsen Patriot.nu åtalas av JK Göran Lambertz för hets mot folkgrupp. Detta efter att grovt rasistiska kommentarer publicerats på sidan.

Brittiska försvarets manual om hur man undviker läckor utlagd på nätet

Det brittiska försvarets säkerhetsmanual med instruktioner för hur man undviker läckor i informationsflödet har har lagts ut på nätet.

Christer Petterssons skor till salu på Tradera

Ett par bruna, slitna läderboots som ska ha tillhört Christer Pettersson finns just nu att köpa på Tradera. Som äkthetsintyg går det dessutom att se skorna i Gert Fylkings dokumentär om Christer.

Tidningen Politiken polisanmäld för bokpublicering

I Danmark har tidningen Politiken blivit polisanmäld av landets försvarsledning. Orsaken är att man i onsdags publicerade den omstridda boken "Jæger - i krig med eliten" om den danska krigföringen i Irak och Afghanistan. Försvaret anser att det finns uppgifter i boken som utgör en fara för Danmarks säkerhet och försvar.

Danska julkalendern H*A*S*H stoppas

Det blir ingen tv-julkalender i danska DR2. Uppenbarligen gillade inte ledningen det redan inspelade programmet H*A*S*H.

Fransk fildelarlag tillbaka i ny version

En reviderad version av den omstridda franska lagen mot olaglig fildelning har antagits i parlamentets underhus. President Sarkozy har tvingats göra ändringar efter att Frankrikes författningsdomstol underkänt den förra versionen.

Fotografiska - nytt fotomuseum i Stockholm

Det skulle från början ha blivit ett ABBA-museum. Istället blir Stora tullhuset på Stadsgården i Stockholm ett fotomuseum. Fotografiska som det nya museet ska heta kommer bli Skandinaviens största utställningsplats för konstfoto.

Tintin i Kongo kan bli förbjuden i Frankrike

I Frankrike har en kongoles dragit Hergés seriefigur Tintin inför rätta för rasism. Han vill att albumet Tintin i Kongo från 1931 ska förbjudas.

Olagligt att tatuera stora riksvapnet

En kvinna i Sölvesborg som ville tatuera in stora riksvapnet i handleden kontaktade statsheraldikern och frågade om det var okej. Svaret hon fick var nej.

Näringslivets Delegation för Marknadsrätt hackade

Näringslivets Delegation för Marknadsrätt, fick sin webbplats hackad tidigare i veckan. Startsidan raderades och ersattes med texten "Snopp Hej vi gillar snoppar".

Olagligt att sammankoppla islam med pedofili

Helsingfors tingsrätt dömde i tisdags den finländska kommunalpolitikern Jussi Halla-aho till till böter för brott mot trosfriden. I ett kontroversiellt blogginlägg kopplade Halla-aho ihop islam med pedofili. Det gav honom 30 dagsböter på totalt 30 euro.

Moderna Museet tog ner tavlor med hakkors när EU-ministrarna kom på besök

När EU:s utrikesministrar hade möte på Moderna Museet i förra veckan så togs två tavlor av konstnären Dick Bengtsson ner på begäran av EU-kansliet. Anledningen är att det förekommer hakkors på de båda verken. Museet ombads ta ner tavlorna "Edvard Hopper: Eary Sunday Morning" och "Hatt & Mössfabrik".

Feministporr på bio i helgen

För kanske första gången i svensk filmhistoria så visas det i helgen feministisk porr på bio i Stockholm. Ett antal svenska filmare och konstnärer har gjort varsin feministisk porrfilm med en mobiltelefonkamera.

Siemens och Nokia hjälper Iran att kartlägga oppositionen

De globala telekomföretagen Siemens och Nokia har hjälpt Irans säkerhetstjänst att kartlägga internet och på så vis kontrollera den iranska oppositionen. Det skriver Jesper Bengtsson i en krönika för Journalisten.

Ny utställning med Muhammedtecknaren

På lördag gör Muhammedtecknaren Kurt Westergaard comeback med en utställning i Danmark. Nu varnar de islamiska ländernas samarbetsorganisation OIC för att konsekvenserna blir "hat och intolerans". Danska gallerister har efter Muhammedkrisen tackat nej till att ställa ut Kurt Westergaard, men på lördag är det meningen att han ska visa 36 akvareller på galleri Draupner i den lilla jylländska staden Skanderborg.

Pirate Bay-kopia utlagd på Pirate Bay

En anonym person lade i lördags upp en torrent som ska innehålla en fullständig kopia av The Pirate Bay. Storleken är 21,3 gigabyte och databasen innehåller 873 671 torrents.

Apple försökte stoppa artikel i Sunday Times

När en journalist på brittiska Sunday Times arbetade med en artikel om Apples VD Steve Jobs försökte företaget få artikeln stoppad, uppger MacWorld.

Inget åtal mot Rix FM

Justitiekanslern (JK) har lagt ner den förtalsanmälan som riktades mot Rix FM. Det var i förra veckan som programledaren Gert Fylking påstod att prins Carl-Philip "knullade runt".

Onkel Kånkel död

En av Sveriges mest provokativa artister, Onkel Kånkel, är död. Artisten bakom namnet Onkel Kånkel, Håkan Florå, avled i lördags av en hjärtattack.

Rix FM JK-anmälda för kränkande uttalande om prins Carl Philip

Radioprogrammet Rix MorronZoo har JK-anmälts av en man i Aneby för kränkande uttalande om prins Carl Phlip.

Moderaterna utsatta för dataintrång

Natten mot torsdagen utsattes Moderata ungdomsförbundet för ett dataintrång. Hackare ska ha kommit över hundra lösenord till olika webbkonton, bland annat ett tillhörande ordförande Niklas Wykman och andra i förbundets toppskikt.

Nätskojare lurade Expressen

Sent igår eftermiddag publicerade Expressen uppgifter om att AIK:s stjärnspelare Ivan Obolo är "nära att skriva på" för Benfica enligt "källor inom portugisiska toppklubben". Men nyheten var påhittad. "Vi lät oss luras", skriver Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen i en ursäkt.

Förlag censurerar bilder på Muhammed i bok om bilder på Muhammed

Yale University Press har stoppat alla avbildningar av profeten Muhammed i en ny bok om kontroversen för fyra år sedan. Förlaget konsulterade experter om islam innan publicering av Jytte Klausens The Cartoons That Shook the World och de höll alla med om att förlaget borde utelämna de 12 bilderna som först publicerades i september 2005.

Kurdo Baksi vill neka tidning presstöd utifrån deras åsikter

Kurdo Baksi skriver idag i en debattartikel att han vill neka Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag presstöd för att han inte sympatiserar med deras åsikter. Detta trots att tidningen uppfyller kraven.

Bloggande pedofil polisanmäld

Stockholms stads utbildningsförvaltning har skickat ut en varning till alla förskolor i Stockholm. Orsaken är att man fått kännedom om en blogg där en person som hyllar pedofili säger sig jobba på en förskola i Stockholm.

Nätdrogen Spice fortfarande helt laglig i Sverige!

Flera medier har rapporterat om hur drogen Spice blev förbjuden igår. Men detta är helt felaktigt. Drogen är laglig till och med den 15 september, och finns fortfarande att köpa helt lagligt i Sverige.

Tribal Warrior Ultimate - nytt alternativ till Spice?

Folkhälsoinstitutet kommer att inom en månad föreslå att drogen spice blir narkotikaklassad. Men i dagarna lanserades ett alternativ som enligt vissa kallas spice arvtagare. Drogen heter Tribal Warrior Ultimate och säljes redan i Sverige.

Statlig korruptionsskandal censureras i Kina

Kinesiska myndigheter har uppmanat kinesiska medier att inte rapportera om ett korruptionsfall som har kopplingar till president Hu Jintaos son.

Al-Jazeera förbjuds på Västbanken

Arabiska tv-kanalen Al-Jazeera får inte längre rapportera från Västbanken. Orsaken är ett reportage som väckt starka känslor bland palestinier.

Förolämpning av Egyptens president gav tre års fängelse

Mounir Hanna Said Marzouk dömdes till tre års fängelse för att ha författat en satirisk dikt om Egyptens president Hosni Mubarak. Dikten publicerades aldrig, men mannen dömdes efter att ha blivit angiven av en av sina kollegor.

Ny husockupation i centrala Göteborg

En grupp kallad "Staden åt alla" ockuperar sedan i lördags en fastighet på Viktor Rydbergsgatan i Göteborg. Husockupanterna vill att kommunen ska köpa fastigheten och göra om den till ett aktivitetshus.

Trädgårdstomte riskerar att fällas för hets mot folkgrupp

Tyska åklagare har tillsatt en utredning om huruvida en trädgårdstomte som ställts ut på ett galleri i Nürnberg kan utgöra ett brott mot författningen. Tomten har nämligen höger arm uppsträckt i en omisskännlig Hitlerhälsning, vilket tysk lag inte tillåter.

Börsnoterat bolag köper Pirate Bay för 60 miljoner

Spelbolaget Global Gaming Factory X köper fildelningssajten The Pirate Bay för totalt 60 miljoner kronor. Peter Sunde, talesman för The Pirate Bay, bekräftar affären.

Mein Kampf kan bli utgiven i ny version

Den bayerske vetenskaps- och forskningsministern Wolfgang Heubisch vill att Adolf Hitlers manifest Mein Kampf ska ges ut igen. Denna gång i en upplaga som kommenteras av historiker. För närvarande råder förbud mot att publicera boken då delstaten Bayern äger rättigheterna fram till 2015.

Piratpartiet valde den gröna gruppen i EU-parlamentet

Piratpartiet valde att ansluta sig till den gröna gruppen i EU-parlamentet. Beslutet i styrelsen var enhälligt. Där sitter bland andra svenska Miljöpartiet just nu. Piratpartiet har även förhandlat med den liberala och den röda gruppen.

Solna tingsrätt tvingar internetleverantör att lämna ut kunduppgifter

Det första Ipred-fallet är avgjort. Internetleverantören Ephone tvingas mot sin vilja att lämna ut uppgifter om en misstänkt fildelare. Solna tingsrätt ålägger internetleverantören Ephone att lämna ut kunduppgifterna bakom en ip-adress, som misstänks för upphovsrättsintrång.

Pirate Bay åtalas i Nederländerna

I Nederländerna har upphovsrättsorganisationen Brein stämt männen bakom Pirate Bay. Brein kräver att Pirate Bay stängs för Nederländerna.

Diablo - nytt lagligt alternativ till amfetamin

Drogen Diablo brukar beskrivas som amfetamin, men med den stora skillnaden att den är helt laglig. Nu finns drogen att köpa även i Sverige.

Kyrkan KO-anmäler webbplats som hjälper människor att gå ur kyrkan

Svenska kyrkan KO-anmäler webbsidan kyrkoavgiftningen.se som mot avgift hjälper människor att gå ur kyrkan. 100 kronor kostar tjänsten.

Kina panikcensurerar inför 20-årsdagen av Himmelska fridens torg

Hotmail, Twitter, Flickr, Youtube och Microsoft’s live.com är alla blockerade i Kina just nu. De senaste dagarna har det blivit svart i rutan när BBC och CNN påmint om det blodiga sätt som kinesiska säkerhetsstyrkor slog ned mot studentprotesterna den 4 juni 1989.

Thailand blockerar spelsidor

En domstol i Thailand beslutade nyligen att stänga ner 72 spelsidor. Detta efter att en 12-årig pojke tagit livet av sig efter att ha nekats spela datorspel av sin pappa.

Blondinbellas blogg hackad

Spotlife-nätverket, som drivs av Isabella ”Blondinbella” Löwengrips pappa Per Rydberg, har hackats. Samtliga bloggar blev angripna.

Den kontroversiella Muhammedteckningen till salu!

Nu finns möjligheten att äga en exklusiv kopia av den berömda Muhammed-teckningen där profeten har en bomb som turban.

Danmark diskuterar att göra hasch lagligt

En majoritet i Köpenhamns kommun har beslutat om en snabbutredning av följderna av att avkriminalisera hasch, efter den senaste tidens gängkrig som krävt flera människoliv. Ett förslag är att hasch ska börja säljas på danska apotek.

Luxemburg legaliserar dödshjälp

Luxemburg blev den 17 mars det tredje EU-landet att legalisera dödshjälp. Den nya lagen slår fast att läkare som tillgriper dödshjälp eller hjälper till vid självmord inte kommer att straffas eller kunna stämmas i civilmål.

Namnkupp stoppar nazister att ställa upp i kommunalvalet

Det nazistiska partiet Folkfronten, som tidigare hette Nationalsocialistisk front, har stött på oväntat problem i Linköping. När namnbytet blev känt registrerades Folkfronten hos Valmyndigheten - men av personer med helt andra åsikter. Bakom det nyregistrerade partiet står istället en grupp socialistiska studenter.

Trollkarl vill förbjuda tv att avslöja trolleritrick

Per Olof Johansson, trollkarl från Karlskoga med artistnamnet Mr Polo, rasar mot tv-programmet Trollkarlens hemligheter på Kanal 5. Nu kräver han att kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ingriper för att stoppa tv-programmet.

Aftonbladet.se anmälda för uppvigling

Aftonbladet.se har anmälts för tryckfrihetsbrott för en artikel om hur man gör om sin mini-pc till en Macintosh. Ärendet har lämnats till Justitiekanslern.

Telenor vägrar blockera Pirate Bay

För drygt två veckor sedan krävde skivbranschens intresseorganisation Ifpis norska avdelning att Telenor i Norge skulle blockera tillgången till The Pirate Bay. Annars skulle operatören dras inför rätta. Men Telenor tillbakavisar kraven.

Bildts blogg censurerad i Kina

Utrikesminister Carl Bildt befinner sig sedan i söndags på besök i Kina. Men han kan inte uppdatera sin blogg eftersom publiceringssystemet Wordpress inte är tillgängligt i landet.

Svenska filmcensur kan komma att avskaffas

Statens biografbyrå har inte klippt i någon film sedan 1995. Nu ger riksdagspartierna tydliga signaler om att vuxencensuren är på väg att avskaffas.

Revisionist dömd till sex års fängelse

En tysk domstol dömde i onsdags advokaten Horst Mahler till sex års fängelse för att ha förnekat Förintelsen.

Ifpi hackade!

Musikindustrins branschorganisation Ifpi hackades under onsdagkvällen i protest mot The Pirate Bay-rättegången.

Näthandlarna tar bort kontroversiella titlar

Nätbokhandlarna har ingen kontroll över utbudet. Men efter extern kritik har över trettio böcker skrivna av Förintelseförnekare och antisemiter tagits bort ur nätbokhandeln Bokus sortiment. Nu ska granskningen av titlarna ses över.

The Cramps sångare död

The Cramps sångare Lux Interor har avlidit. Han dog förra onsdagen på ett sjukhus i Glendale i Kalifornien. Dödsorsaken angavs till medfött hjärtfel. Han blev 62 år.

Tyskland beslagtar nytryckta nazisttidningar

Tidningar från nazisttiden har tryckts upp på nytt som historiska dokument, men har nu blivit beslagtagna av delstaten Bayern.

Geert Wilders åtalas för hets mot folkgrupp

En nederländsk domstol har givit order om att den högerextremistiske parlamentsledamoten Geert Wilders ska åtalas för hets mot folkgrupp.

Positiv artikel om Adolf Hitler friad av JK

Justitiekanslern friar en artikel om Adolf Hitler i uppslagsverket Metapedia. Artikeln har anmälts för hets mot folkgrupp, då den anses vara för positiv till Hitler.

Tintin utpekad som homosexuell

Tintins sexuella preferenser har länge diskuterats, och den här gången är det Times kolumnist Matthew Parris som i en krönika hävdar att Tintin är uppenbart homosexuell.

Stadsmissionen nekar bidrag från Berth Milton

Berth Milton vill skänka åtta miljoner kronor till Stockholms stadsmission. Men hjälporganisationen vill inte ha hans pengar.

Allmänläkarens dotter ska efter 24 år DNA-testas

Allmänläkarens dotter var bara 17 månader gammal när hon ska ha bevittnat styckningen av Catrine da Costa. Först nu, 24 år efter styckmordet, har polisen beslutat att allmänläkarens dotter ska DNA-testas.

Flashback anklagas för dataintrång

Webbplatsen Kriminellt.com skriver att Flashbacks chefredaktör, Jan Axelsson, och en grupp ej namngivna nynazister skulle ha hackat webbplatsen Original Pharma.

Sparkas från Migrationsverket för sin Israelvänliga blogg

En chef på Migrationsverket sparkas för att han vid sidan av sitt arbete drivit en blogg som är Israelvänlig. Migrationsverket väljer att köpa ut honom för 1,2 miljoner kronor.

Original Pharma hackade

Nätapoteket Original Pharma, som drivs av Original Gangsters, hackades under morgonen. Kundregister, utskickslistor och rekryteringar finns nu att ladda ner från nätet.

Original Gangsters webbplats och FTP hackad

Kort efter att nätapoteket Original Pharma hackats, så tog man även över Original Gangsters webbplats. Privata bilder och känslig e-post finns nu att ladda ner från nätet.

Porrfilmer med Carolina Gynning sprids på nätet

Under rubriken "Carolina Gynning brutalt fingerpullad" sprids ett flertal filmer på nätet där programledaren först blir onanerad och senare även visar upp sitt underliv i en av filmerna.