Artiklar från 2011

Christiania fyller 40 år idag

I dag är det precis 40 år sedan fristaden Christiania i Köpenhamn bildades. Den 26 september 1971 ockuperade journalisten Jacob Ludvigsen i spetsen för en liten grupp det övergivna kasernområdet i Christianshavn och sprejade Leve Christiania på en dörr.

Hårdare regler för läsarkommentarer

De svenska tidningssajterna har på senare tid infört allt hårdare regler för läsarkommentarer visar en undersökning i Medievärlden. Undersökningen bygger på uppgifter från 35 svenska utgivare som representerar över 50 titlar med en utgivning på minst fem dagar i veckan och deras webbsajter.

Facebook censurerar dansk satirbild

Den danska tidningen Politiken lade i förra veckan upp satirbilder i sitt fotoalbum på Facebook. En av teckningarna gick dock över gränsen, enligt Facebook, som helt enkelt tog bort bilden.

Yttrandefrihet gäller även vid hädelse enligt FN

Yttrandefrihetens gränser är ständigt föremål för debatt. Men nu slår FN:s kommitté för mänskliga rättigheter fast att yttrandefriheten ska gälla även för det som kan tolkas som hädelse.

RO fäller två webbplatser som uppmanar folk att lämna kyrkan

Två webbplatser som hjälper användarna att räkna ut hur mycket de kan tjäna på att gå ur svenska kyrkan fälls av Reklamombudsmannens opinionsnämnd. Anledningen? De räknade fel.

Sida ska försvara yttrandefriheten på nätet

Sverige ska vara ledande när det gäller att försvara yttrandefriheten på nätet.

Reportrar utan gränser kräver att den svenska regeringen agerar

Reportrar utan gränser kräver att den svenska regeringen uttalar sitt oreserverade stöd för de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som gripits av militär i Etiopien.

Miljöpartiet hackade!

Miljöpartiet fick igår kväll över 500 inloggningsuppgifter publicerade på nätet, däribland Gustav Fridolins.

Anonymous läcker känsliga regeringsuppgifter på nätet

Hackergruppen Anonymous läckte i tisdags lösenord som stulits från regeringarna i Brasilien, Zimbabwe, Australien samt den karibiska ön Anguilla.

Fler nya lagar i sommar

Höjt straff för sexköp och inga cookies utan samtycke är bara några av de lagar som träder i kraft kring halvårsskiftet.

Fotografiska censurerar sig själva på Facebook

För att undvika att få sina bilder censurerade av Facebook har nu Fotografiska i Stockholm tagit till den drastiska åtgärden att själva censurera sina bilder på den populära webbplatsen.

Hackergruppen LulzSec tar farväl och upphör

Hackergruppen LulzSec har meddelat att man efter 50 dagar av olika dataintrång mot företag och organisationer nu känner sig klara, och bestämt sig för att lägga ner verksamhet. Meddelandet publicerades på deras Twittersida, och har även lagts upp på Pastebin.

Elev var piercad - slängdes ut ur skolan

En 13-årig flicka nekades plats på en friskola i Örebro eftersom hon hade piercat sig i näsan. Nu ska Skolinspektionen utreda om skolan brutit mot lagen.

Christiania köper Christiania

Christianiterna är överens med den danska staten. De boende ska inrätta en fond på sammanlagt 120 miljoner danska kronor som ska köpa vissa delar av fristaden och hyra andra.

Vite för försäljning av energidrycken Cocaine

Ett bolag i Höganäs förbjöds i ett beslut från Miljötillsynsnämnden att sälja energidrycken Cocaine, som innehåller mer än tre gånger så mycket koffein som exempelvis Red Bull och som marknadsförs som "the legal alternative". Marknadsföringen av drycken har tidigare förbjudits i USA.

Nazistiska slagord på Nintendos webbplats

Nintendos svenska distributör använde ett slagord från det nazistiska Tyskland när ett spel skulle marknadsföras.

Studentskylt med naket barn är inte barnporr

Studentskylten som nyligen polisanmäldes som barnporr är inget annat än en helt vanlig bild. Det menar Björn Sellström, kriminalinspektör på Rikskriminalens barnpornografigrupp.

Sega har fått 1,3 miljoner konton hackade

Sammanlagt blev omkring 1,3 miljoner konton hackade vid ett intrång i fredags, meddelar det japanska spelföretaget Sega på söndagen. Det är den europeiska avdelningen som drabbats. Inga bankkontouppgifter har stulits, dock andra uppgifter som lösenord och epost-adresser.

Bloggare döms för förtal i kommentarer

Bloggaren Dragan Klaric friades i Helsingborgs tingsrätt, som hänvisade till att förtal inte tas upp i BBS-lagen. Hovrätten är av en annan uppfattning och fäller bloggaren.

Den svenska fildelarsidan Piratetorrents.nu läggs ned

Den svenska fildelarsidan Piratetorrents.nu var tidigare en av Sveriges största fildelarsidor med cirka 25 000 medlemmar. I veckan togs beslutet att lägga ned sidan på grund av rädsla för rättsliga åtgärder.

Skid Row-trummis blir porrskådespelare

Den amerikanska trummisen Phil Varone som tidigare spelade i Skid Row och numera spelar i Saigon Kick har nyligen släppt en porrvideo med sig själv i huvudrollen.

CIA hackade av Lulz Security

Hackergruppen Lulz Security fortsätter att ta på sig skulden för olika hackningar. Den här gången mot CIA.

Över 50 regeringssidor i Malaysia hackade av Anonymous

Över 50 webbplatser tillhörande Malaysias regering har angripits, och 41 av dem har stängts ner efter att man blivit hackade av gruppen Anonymous.

Helsingborg IF anmäls för banderoll om yttrandefrihet

På måndagen anmäldes Helsingborg IF för en supporterramsa och för två banderoller. Enligt Lokaltidningen sjöng supportrarna "Det går en hora på linjen" och på banderollerna stod det "Disciplinnämnden tänk om — yttrandefriheten är en grundlag" och "Vi är människor, behandla oss som det. Inga speciallagar" när Helsingborg IF mötte Gais.

EU kräver Sverige på skadestånd för motstånd mot datalagring

Sveriges motstånd mot att införa EU:s direktiv om datalagring kan bli dyrt. Kommissionen kräver mångmiljonbelopp och notan är nu uppe i 43 miljoner.

32 medlemmar i Anonymous gripna i Turkiet

Turkisk polis har gripit 32 personer som misstänks vara medlemmar i det löst sammansatta hackernätverket Anonymous. Gripandena skedde på 12 platser i landet.

Internationella valutafonden IMF hackade

Den internationella valutafonden IMF erkände i lördags att organisationen utsatts för en sofistikerad hackarattack som kan få allvarliga följder.

Sverigedemokraterna startar gratistidning i Södertälje

Sverigedemokraterna känner sig negativt särbehandlade av medierna. Därför startar man i Södertälje nu en gratistidning som delas ut till 48 000 hushåll.

Över 50 porrsajter hackade av LulzSec

Hackergruppen LulzSec har hackat 56 porrsajter, och publicerat e-postadresser och lösenord till cirka 26 000 konton. Flera av adresserna tillhör den amerikanksa regeringen och militären.

Lady Gagas album förbjuds i Libanon

Lady Gagas album "Born this way" förbjuds i Libanon. Myndigheterna i landet har beslagtagit skivor som anlänt till landet med motiveringen att musiken väcker anstöt och bryter mot kristendomen.

Sekretessbelagda obduktionsbilder har lagts ut på internet

Sekretessbelagda bilder på styckmördade Christian Larsson har lagts ut på internet. Endast en begränsad krets hade tillgång tillgång till bilderna.

Rekordmånga hemligt avlyssnade av Polisen

Polisens hemliga telefonavlyssning slår rekord - igen. Jämfört med 2009 ökade avlyssningarna med över 50 procent, enligt en rapport till regeringen.

Hackaren Nsplitter gripen - misstänks ha hackat Interpol, NSA och Pentagon

Grekisk polis har gripit hackaren Nsplitter som misstänks ha hackat flera amerikanska myndigheter inklusive FBI, säkerhetsmyndigheten NSA och Pentagon.

Hackare publicerar Skypekod på nätet

En hackare har återskapat en äldre version av Skype-protokollet och lagt ut på nätet. Skype gör allt vad de kan för att plocka bort koden.

Marcus Birros abortartikel stoppades av Dagens Nyheter

En artikel om abort av författaren Marcus Birro stoppades av Dagens Nyheter. Artikeln låg klar för publicering, men enligt Birro plockades den bort av ansvariga utgivaren Gunilla Herlitz.

Teliasonera censurerar vitryskt internet

Sveriges regering försöker profilera sig internationellt som en förkämpe för frihet på internet. Men samtidigt hindrar det halvstatliga Teliasonera sina abonnenter i Vitryssland från tillträde till några av landets regimkritiska hemsidor. Företaget går till och med längre än regimen själv i sin censurverksamhet. Det skriver Martin Uggla, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Ny tjänst hjälper dig att ladda ner material från SVT Play

Ett av problemen med SVT Play är att det inte går att spara dataströmmen som skickas till din dator lokalt. Nu har Mikael Nordfeldth satt ihop ett program som möjliggör nedladdning från SVT utan kvalitetsförsämring.

Sony hackade igen - en miljon konton stulna

Hackergruppen LulzSec meddelade igår att man hackat servrarna hos SonyPicture.com, och fått tillgång till över en miljon användarkonton med personliga uppgifter.

Doktor Död är död

Jack Kevorkian, känd som Doktor Död efter att ha hjälpt över 100 personer att dö i USA, är död.

Fuck for forest hade "sex" i kyrkan för att stödja omstridd präst

Tre nakna personer låtsades ha sex vid altaret i Oslo domkyrka på torsdagen. "Akten" utfördes till stöd för en kontroversiell norsk präst, som i höstas gav ut boken "Sex i bibeln".

Bloggare anmäls för hets mot folkgrupp

En bloggare i Skellefteå anmäls till Justitiekanslern för misstänkt hets mot folkgrupp efter att ha lagt upp en bild föreställande en Hitler-hälsning framför en tysk flagga.

Technodansande nazister stoppas i Tjeckien

Tjeckiska nazister har en ny taktik. Istället för våld använder de dans för att etablera sig bland allmänheten. Musiken kallas för "hardbass" och är en form av technomusik. Ackompanjerade av den dyker grupper av maskerade högerextremister upp på gator och torg för att dansa.

Amerikanskt tv-bolag hackade efter Wikileaks-dokumentär

Hackergruppen LulzSec tog i helgen kontroll över flera servrar tillhörande tv-nätverket PBS. Påhittade nyheter lades ut och lösenord spreds. Detta sedan PBS visat en dokumentär om Wikileaks.

Sverigedemokrat överklagar förtalsdom till Högsta domstolen

Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland, Markus Wiechel, överklagar en förtalsdom till Högsta domstolen. Han dömdes till skadestånd efter att ha godkänt en kommentar på sin blogg om den socialdemokratiska politikern Fredrik Jönsson som pekade ut denne som brottslig.

Sveriges Radio fälls för inslag om Wikileaks

Radioprogrammet Medierna i P1 fälls av granskningsnämnden för sin beskrivning av Wikileaks ryska mellanhand Israel Shamir. I programmet beskrevs Israel Shamir som en ökänd antisemit och upphovsman till ett antal antisemitiska uttalanden. Eftersom han inte själv fick möjlighet att kommentera uppgifterna anser granskningsnämnden att inslaget stred mot kravet på opartiskhet.

Klippte hakkors i sin gräsmatta

En man i Norrahammar misstänks för hets mot folkgrupper sedan han på sin tomt hade klippt gräset så att det formade ett hakkors.

Sarkozy vill öka kontrollen av internet

Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill öka kontrollen över internet. Det gjorde han klart under ett möte med flera toppar i internetvärlden som föregick G8-toppmötet med ledarna för världens största ekonomier. Men internetföretagen motsatte sig en reglering.

Brittisk författare i fängelse efter att ha förolämpat Singapore

Den brittiske författaren Alan Shadrake har dömts till sex veckors fängelse i Singapore då han anses ha "förolämpat" landets rättsväsende. Orsaken till detta är hans bok "Once a Jolly Hangman" som baserar sig på intervjuer med Darshan Singh, Singapores nu pensionerade bödel.

Ökad internetcensur i Turkiet

Den 22 augusti kommer internetanvändarna i Turkiet att tvingas välja mellan fyra olika internetfilter. Samtliga filter blockerar webbplatser som regeringen i Turkiet ogillar.

TV4-chef stämmer tidningen Skurk för grovt förtal

En högt uppsatt TV4-chef stämmer tidningen Skurk för grovt förtal. Detta efter att journalisten Dick Sundevall skrivit att TV4-chefen "langat hasch och hyrt in strippor till fester" under sin studietid.

Etiopien stänger ner internet

Lördag har utropats till "Day of rage" i Etiopien. Regimen har därför stängt av internet i de östra delarna av landet, och Etiopiens tv-kanaler har slutat visa nyheter.

Ny researchtjänst bevakar landets domstolar och polismyndigheter

Piscatus är en ny tjänst för journalister som bevakar landets samtliga åklagarkammare och polismyndigheter, tullverket, ekobrottsmyndigheten, kriminalvården samt justitiekanslern. Den innehåller nu över 700 000 dokument, och uppdateras med 20 000 nya i veckan.

Razzia mot svensk bittorrent-tracker

Två personer har gripits och är misstänkta för att ha legat bakom bittorrent-trackern xnt.nu. Utrustning har beslagtagits i både Sverige och Tyskland. Två personer är misstänkta för upphovsrättsbrott. Bittorrent-trackern Xnt.nu. som bara var tillgänglig för registrerade medlemmar ligger för närvarande nere.

Falsk Ola Lindholm på Twitter

Någon twittrar i den narkotikaåtalade Ola Lindholms namn. Men enligt honom själv så har han inget konto på Twitter.

Söminendepotet - ett nytt Christiania?

Mer än 500 personer deltog i lördagens ockupationen av en ny fristad i Köpenhamn. En stor ödetomt bara ett stenkast från Christiania.

Indien censurerar The Economist

Tidningen The Economist anklagar Indien för censur. Det senaste numret handlar om "världens farligaste gräns" - den mellan Indien och Pakistan i Kashmir, som båda länderna gör anspråk på. När tidningen skulle distribueras i Indien krävde myndigheterna att alla 28 000 exemplar ska få nya kartor klistrade på de gamla. På de nya tillhör hela Kashmir Indien.

Pappa filmade blottare - polisanmäls för förtal

En 68-årig man har polisanmält pappan till en flicka han blottat sig inför. 68-åringen anser att den film som pappan lagt upp på Youtube, där 68-åringen konfronteras av pappan efter händelsen, utgör förtal.

Attack mot skaparen av Kinas internetcensur

En kinesisk student höjs till skyarna på nätet för att ha kastat en sko på Fang Binxing, skaparen av den avskydda elektroniska brandvägg som hindrar kineser från att surfa fritt, när denne besökte Wuhanuniversitetet nyligen.

Fotoutställning stänger efter protester

Fotoutställningen World Press Photo i Beirut stängde i fredags, tio dagar tidigare än planerat. Arrangörerna kunde inte garantera besökarnas säkerhet sedan den israeliske fotografen Amit Sha'als foton givit upphov till protester.

Olagligt att kalla Sverigedemokrat för nazist - målet överklagas till Hovrätten

Vänsterpartisten Zana Hussan som dömdes för förtal efter att ha utpekat en förtoendevald Sverigedemokrat som nazist och rasist har fått prövningstillstånd av Hovrätten.

Razzia mot Piratpartiet i Tyskland

Tysk polis genomförde i fredags en razzia mot det tyska Piratpartiet. Flera servrar blev beslagtagna, trots att ingen brottsmisstanke finns mot partiet.

Djursex kan bli förbjudet i Sverige

Snart skärps djurskyddslagen så att människor uttryckligen förbjuds att ha sex med djur. Veterinärförbundet välkomnar lagskärpningen eftersom de polisanmälda fallen av djursex snarare verkar öka än minska.

Ugandas president fördömer yttrandefriheten

Medier som bevakar de pågående protesterna i Uganda är "fiender" och ska behandlas som sådana. Det skriver Ugandas president Yoweri Museveni i ett brev riktat till nationella och internationella nyhetsmedier.

Google fördömer blockering av piratsidor

Googles Eric Schmidt jämför USA och Storbritannien med Kina när det kommer till lagförslagen om begränsningar på internet, och menade att sådana lagar är ett allvarligt hot mot yttrandefriheten.

Elev extraknäckte som strippa - blev avstängd från skolan

En elev på Västerbergs folkhögskola arbetade extra som strippa och hade även sålt sex några gånger. När skolans ledning fick reda på detta blev hon avstängd från skolan. Kvinnan har nu anmält skolan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Google News förbjudet i Belgien

Domen mot Google i Belgien har nu fastställts av en högre instans som förbjuder företaget att indexera belgiska nyhetssidor.

Hotspice.se misstänkta för grovt narkotikabrott

Hotspice.se var en webbshop som sålde "lagliga" rökmixar, droger som senare visade sig inte vara så lagliga.

Nintendospel stoppas i Sverige efter barnporranklagelser

En användare på Flashback Forum planerade att polisanmäla Nintendo-spelet Dead or Alive: Dimensions för att pröva den svenska barnporrlagstiftningen. Nu har Nintendo of Europe bestämt sig för att spelet inte ska distribueras till Sverige.

Syrisk författare och chefredaktör fängslad

Den 12 maj greps den syriska författaren och människorättsaktivisten Najati Tayara, efter att ha givit en telefonintervju med tv-kanalen Al Jazeera.

Protester i Turkiet mot internetfiltrering

En rad protester hölls igår i Turkiet mot regeringens beslut att börja filtrera medborgarnas internetanvändning. Enligt Sveriges Radios Ekot demonstrerade tusentals personer i de flesta större städer i Turkiet mot den nya internetlagen som ska börja gälla i augusti.

Porr hittat hos Usama bin Ladin

Vid den amerikanska räden i Pakistan då Usama bin Ladin dödades hittades pornografi i den byggnad som varit al-Qaida-ledarens gömställe, uppgav amerikanska källor på fredagen.

Skärpt maxstraff för sexköp

Riksdagen röstade på torsdagen igenom förslaget om höjt maxstraff för köp av sexuella tjänster. Regeringen har föreslagit att maxstraffet för köp av sexuella tjänster ska höjas från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Justitiekansler Anna Skarhed, som utrett hur sexköpslagen tillämpats under tio år, har konstaterat att påföljden 50 dagsböter utdömts i 85 procent av de fall som avgjorts.

Nationaldemokrater anmäler Expressen för förtal

Två nationaldemokrater polisanmäler Expressen för förtal efter att tidningen publicerat en artikel där de två utpekas som nazister. Debattören Jesús Alcalá skrev i artikeln ”Domstollarna” om de politiskt utsedda nämndemän som finns i svenska domstolar. I texten kallar han två nationaldemokrater, som dock inte pekas ut med namn, för nazister.

Privata uppgifter på Facebook kan ha läckt

Säkerhetsföretaget Symantec gick i går ut med en varning för att annonsörer och andra tredjepartsföretag på Facebook kan ha kommit åt användarnas privata uppgifter. Enligt Symantec kan uppgifterna läckt ut på grund av en bugg i hur Facebook hanterar appar på tjänsten.

Mozilla vägrar blockera piratsidor i Firefox

Mozilla meddelade i går att företaget har nekat att blockera ett insticksprogram för Firefox efter en vädjan från den amerikanska övervakningsmyndigheten, Homeland Security.

Svensk självmordsguide nedstängd

Webbplatsen "Svensk Självmordsguide" - med de tillhörande domänerna sjalvmord.com, sjalvmord.net och dodshjalp.com - har på egen begäran valt att stänga ned.

Herrtidningen Lektyr förlorar infekterad domäntvist

Herrtidningen Lektyr – som getts ut sedan 1923 – har inte rätt till domännamnet lektyr.se. Det har Stiftelsen för internetinfrastruktur bestämt i en domäntvist som pågått sedan 2003

JK utreder kommentar om ”mediajudar”

Justitiekanslern inleder en förundersökning om yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp mot webbplatsen Patriot.nu.

Självmordsförbud hos Iphonetillverkare

14 anställda har under de senaste 16 månaderna försökt ta sitt liv hos Iphones kinesiska underleverantör Foxconn. Flera av de anställda har också försökt ta sina liv, men stoppats i sista stund. Därför tvingas nu de anställda att skriva på ett kontrakt om att inte ta sitt liv.

Facebook censurerar kyss - igen

Bara två veckor efter att Facebook bett om ursäkt för att man censurerat en bild av två kyssande män händer det igen. Den här gången är det en bild av två kyssande kvinnor som inte får publiceras på Facebook.

Vinnarna i "Flashback Awards 2011"

I år firade Flashback Awards fem år och hade fler röstande än någonsin tidigare. Tusentals medlemmar på Flashback Forum röstade fram kandidater i tio olika kategorier. I den mest prestigefyllda kategorin "Årets hedersflashbackare" vann en av förra årets mest uppmärksammade personer, Wikileaks talesperson Julian Assange.

Göran Hägglund vill legalisera snus i EU

I ett brev till EU argumenterar socialminister Göran Hägglund (KD) för att häva förbudet mot snusförsäljning i unionen, eftersom snus är "betydligt mindre skadligt än cigaretter" samt att ett snusförbud därför "inte är logiskt".