Artiklar från 2023

Ny dom: Svenska operatörer måste blockera The Pirate Bay

Tele2, Telenor och Tre tvingas blockera The Pirate Bay, Fmovies och Nyafilmer, enligt en ny dom i Patent- och marknadsdomstolen. Redan 2017 dömdes Bredbandbolaget att blockera åtkomsten till motsvarande sajter, och året efter dömdes även Telia.

Serge Gainsbourgs hem blir museum

Serge Gainsbourgs hem i centrala Paris har stått orört sedan han gick bort i mars 1991. Nu öppnar dottern Charlotte Gainsbourg upp portarna för fans och allmänhet, under namnet "Maison Gainsbourg".

Tyskland legaliserar cannabis för personligt bruk

Den tyska regeringen har lagt fram ett förslag om att legalisera cannabis, vilket gör det möjligt för medborgarna att odla, äga och konsumera drogen för rekreationsändamål, i en reform som kan få långtgående återverkningar på europeisk narkotikapolitik.

Mad-tecknaren Al Jaffee död - blev 102 år

Den legendariske Mad-tecknaren Al Jaffee har somnat in. Hans barnbarn meddelade tidigare i veckan att han avled i måndags på ett sjukhus i New York. Al Jaffee blev 102 år gammal.

Internet Archive fälls för upphovsrättsbrott

Internet Archive dömdes i veckan av en domstol i New York för upphovsrättsbrott, sedan organisationen scannat in miljontals böcker och lånat ut dessa utan kostnad.

V, C och SD säger nej till chat control

Nu sätter även Vänsterpartiet ned foten, och säger nej till EU-förslaget som kallas "chat control". Sedan tidigare har också SD och C sagt nej till förslaget, medan regeringen och S tycker att förslaget, som nu förhandlas, är nödvändigt. Miljöpartiet tvekar fortfarande.

Utesluten SD-politiker frias från hets mot folkgrupp

Högsta domstolen ändrar hovrättens dom, och frikänner den tidigare regionpolitikern Bertil Malmberg från hets mot folkgrupp. Malmberg dömdes i både tingsrätt och hovrätt till hets mot folkgrupp, efter att ha hävdat att sydsudaneser har låg IQ.

K-popstjärna i blåsväder - kritiseras för t-shirt med hakkors

Chaeyoung, medlem i k-popbandet Twice, ber sina Instagramföljare om ursäkt för att hon postade en bild på sig själv, iklädd en t-shirt på vilken det förekommer ett hakkors.

Sveriges största headshop till salu

Sveriges största headshop, Smoketower, är till salu. Företagsmäklaren Old Brokers har anlitats för att sälja ägarbolaget Nordic Trade Tower AB, som förutom Smoketower även äger webbshopparna Sweseeds.com och CBDapoteket.se.

Nej till att utreda avkriminalisering av narkotika

Regeringen och oppositionspartierna fortsätter att vägra utreda frågan om avkriminalisering av eget bruk av narkotika, och går därmed emot Folkhälsomyndigheten som velat se en utvärdering av lagstiftningen. Endast Miljöpartiet reserverade sig under onsdagen i utskottet, och frågan gick inte ens till omröstning vid riksdagsbehandlingen.

Konstnär korsfäste sin penis - för att kritisera feminismen

Den danske performancekonstnären Uwe Max Jensen firade den internationella kvinnodagen med att korsfästa sin penis. På ett konstgalleri i Horsens spikade han den 8 mars fast sin penis i en träpelare, i syfte att kritisera feminismen.

Fotograferade sin kompis och dömdes för hets mot folkgrupp

En 16-årig pojke från Ljungby-trakten har dömts för hets mot folkgrupp efter att ha fotograferat en klasskamrat som gjorde Hitlerhälsning framför en annan person.

Gary Glitter åter i fängelse - bröt mot frigivningsvillkoren

Gary Glitter återkallades i måndags till brittiskt fängelse efter att ha brutit mot villkoren för frigivningen. Den förre glamrockaren släpptes ut ur fängelset i början av februari, efter att ha avtjänat halva sitt fängelsestraff på 16 år för sexuella övergrepp på tre skolflickor.

Baretta-stjärnan Robert Blake är död

Skådespelaren Robert Blake, mest känd för titelrollen i tv-deckaren Baretta, är död. Han dog av en hjärtsjukdom, omgiven av sin familj hemma i Los Angeles, och blev 89 år.

EU vill kunna läsa allt du skriver - enligt nytt lagförslag

EU-kommissionen har lagt fram ett lagförslag som innebär att all elektronisk kommunikation inom EU ska avkrypteras, övervakas och granskas i realtid. Det gäller e-post, chattar, sociala medier, videosamtal, molnlagring – rubbet.

Norges största diskussionsforum har stängts ner

Diskussionsforumet VG Debatt har upphört. Forumet ägdes av Schibsted, och lanserades i slutet av 1990-talet som en del av Norges största dagstidning, Verdens Gang. VG Debatt innehöll på slutet över 50 miljoner inlägg, postade under drygt 20 års tid, och var Nordens näst största diskussionsforum.

Flashbackville - staden som skapades av Flashbacks medlemmar

I forumet "Foto, filmproduktion och grafisk design" har medlemmarna på Flashback skapat projektet "Flashbackville". En stad där medlemmarna själva har möjlighet att lägga till invånare, byggnader, vägar och infrastruktur. Under onsdagen lanserades en mera användarvänlig version av Flashbackville, där det för första gången är möjligt att besöka staden utan att ladda ner någon extern fil eller programvara.

CDON stoppar "rasistisk" maskeraddräkt

CDON har plockat bort maskeraddräkten "Barn Afrikan Djungel" från sitt sortiment, efter att Aftonbladet under tisdagen uppmärksammat en förälder som ansåg dräkten vara rasistisk.

Flashback har högst förtroende av alla sociala medier

Enligt Förtroendebarometern 2023, som publicerades på tisdagmorgonen, har svenskarnas förtroende för Flashback ökat. Enligt undersökningen är Flashback den sociala medieplattform som svenskarna idag har högst förtroende för. Långt före plattformar som Facebook, Twitter och TikTok.

AIK-supportrar fick bilda trossamfund - AIK är religion!

Fotbollsklubben AIK är helig anser trossamfundet "Vår svartgula sal", som förra året fick sin registrering godkänd av staten. Gudstjänsterna äger rum på AIK:s fotbollsmatcher, och invigs med att församlingen sjunger "Åh vi e AIK" strax innan avspark.

Två företag får licens för att börja producera kokain i Kanada

Två kanadensiska företag, Adastra Labs och Sunshine Labs, har fått tillstånd att börja producera och sälja kokain. Under förutsättning att de inte säljer drogerna på den öppna marknaden.

Satirbråk - "Atomkraft? Ja tack" vållar debatt i Danmark

Rättighetsinnehavarna bakom den glada röda solen, omgärdad med orden "Atomkraft? Nej tack", har har stämt högerpartiet Nye Borgerlige i Danmark.

Ian Flemings böcker skrivs om - anses ha stötande innehåll

Ian Flemings böcker om agent 007, mera känd som James Bond, kommer att skrivas om. En del sexscener och språk som upplevs nedsättande plockas bort, medan vissa andra delar kommer att korrigeras i nyutgåvorna.

Centerpartiet vill legalisera cannabis i Malmö

Centerpartiet i Malmö vill att ett pilotprojekt ska sättas igång i staden, där cannabis legaliseras – bland annat för att strypa en viktig inkomstkälla för de kriminella gängen.

Tidningar slutar publicera Dilbert efter påstådd rasism

Den tecknade serien "Dilbert", på svenska tidigare känd som ”Herbert och Hundbert”, har plockats bort från ett hundratal tidningar i USA. Detta sedan seriens skapare Scott Adams, med utgångspunkt i en opinionsundersökning, beskrivit USA:s svarta befolkning som en hatgrupp.

Flashback fyller 40 år!

Det 25 februari 2023 är det exakt 40 år sedan Flashback grundades. Från början en punktidning, men som under mitten av 1980-talet även började bevaka övriga sub- och motkulturer i samhället. Sommaren 1995 lanserades Flashback på Internet, och våren 2000 startades diskussionsforumet Flashback Forum.

Förlaget backar - ger ut Roald Dahls böcker utan ändringar

Det brittiska förlaget Puffin backar efter massiv kritik. Roald Dahls barnböcker, som förlaget rensat från ord som kan upplevas kränkande, kommer nu även att bli utgivna i sin originalform.

Michel Houellebecq försöker stoppa experimentell erotisk film

Den 11 mars har en experimentell erotisk film premiär på internet, med ingen mindre än den franske författaren Michel Houellebecq i huvudrollen. En film som författaren nu gör allt för att försöka stoppa.

Roald Dahls böcker rensas från ord som kan upplevas kränkande

Hundratals ord har bytts ut i de brittiska nyutgåvorna av Roald Dahls klassiska verk. Ord som "svart, "galen" och "ful" har tagits bort från böckerna.

Twitter tillåter reklam för cannabis

Twitter blev under onsdagen den första sociala medieplattformen som tillåter cannabisföretag att marknadsföra sina varumärken och produkter i USA.

Gary Glitter frisläppt efter åtta år i fängelse

Den förre glamrockaren Gary Glitter har släppts ut ur fängelset efter att ha avtjänat halva sitt fängelsestraff på 16 år. Han dömdes 2015 i en brittisk domstol för att ha antastat två flickor, 12 och 13 år gamla. Han dömdes också för ett våldtäktsförsök på en flicka som då var under 10 år. Samtliga brott begicks på 1970-talet men blev kända för allmänheten nästan 40 år senare.

Heroin och kokain avkriminaliseras i Kanada

Det är numera lagligt att gå omkring med mindre mängder heroin, kokain, ecstasy och andra tunga droger i den kanadensiska provinsen British Columbia.