Artiklar från 1999

Skunkspray

Så har den kommit - skunksprayen! En snillrik KTH-student har tillsammans med FOA utvecklat en licensfri spray som både färgar förövaren samt består av illaluktande substanser som gör förövaren chockad och oförmögen att begå dumheter. Räckvidd: 2 meter.

Privatpersoners sexliv kartlagt av svindlare

Någon eller några sprider via e-post falska uppgifter om att RFSU skall starta en tidning med namnet Beat. För att få in material till den nya tidningen uppmanas mottagaren av brevet att besvara frågor om sex. Men allt är bara bluff! RFSU har ingenting med brevet att göra och rasar nu mot svindlarna.

Miljöaktivist döms till fängelse

Miljöaktivisten Linus Brohult dömdes tisdagen 7 december av Stockholms tingsrätt till ett års fängelse. Brottsrubriceringen är "grov uppvigling".

Den laglige nynazisten

Nazister är kriminella. Det har vi fått lära oss av medierna. Men tala då om för oss hur de skall göra för att ej vara det. Att vara nazist innebär att man riskerar att:

Malcom McLaren vill bli borgmästare

Malcolm McLaren, popgurun som skapade punkgruppen Sex Pistols på 70-talet, tänker försöka bli borgmästare i London i valet i maj. Han lovar bland annat att legalisera bordeller och hasch och tänker tillåta alkoholservering i biblioteken.

Spöstraff och fängelse för köp av chokladkakor

En filippinsk gästarbetare i Saudiarabien, Faustino Salazar, dömdes i förra veckan till 75 piskrapp och fyra månaders fängelse för "illegal import av sprit". Alkohol i alla former är förbjuden i Saudiarabien.

THC-fri cannabis

Psykedeliska Bokhandeln erbjuder sedan en tid en rökblandning innehållande äkta blommor och blad från cannabis. Enligt reklamen kan man njuta av smaken och lukten av marijuana utan att påverkas av THC. Man understryker också att det verkligen luktar cannabis.

Hitler trea i läsaromröstning

Tidningen Time har en omröstning om århundradets mest betydande person på sin webbplats. Läsarna får själva rösta fram alternativ. Etta ligger för tillfället Elvis Presley, tvåa är Yitzhak Rabin och trea - Adolf Hitler.

Arrogant lögn i Aftonbladet

Den 28 november skriver Aftonbladet om en grov misshandel i Norge, och kallar den för ett nazistdåd. Några ynglingar hade överfallit och knivskurit en 17-årig flicka och bland annat ristat in ett hakkors på hennes lår.

Upphovsstrid om hårdrockare i Trygg Hansa-reklam

Trygg Hansas uppskattade reklamfilm om ett gäng hårdrockare, som älskar sina hårdrocksprylar över allt annat har blivit föremål för en tvist på SVT, skriver Journalisten. Marcos Hellberg som gjorde dokumentären som bilderna tagits ifrån är förbannad för att han inte tillfrågats.

Tidningsaktionen mot nazism PO- och JK-anmäld

Justitiekanslern (JK) har fått flera anmälningar mot de fyra Stockholmstidningarnas gemensamma aktion mot nazismen. Anmälarna är privatpersoner som dock inte själva berörs av bild- och namnpubliceringen. De begär ändå att JK skall granska om tidningarna gjort sig skyldiga till brott genom att hänga ut påstådda nazistsympatisörer och medlemmar i kriminella mc-gäng.

EU sponsrade SVT-program om EU

Allmänhetens nyaste kanal, SVT24, fick pengar av den organisation kanalen gjorde program om. Organisationen heter EU-kommissionen.

Många PR-artiklar i Dagens Industri

Tidningen Resumé räknade hur många artiklar i Dagens Industri som härrörde från PR-firmor, företag som specialiserat sig på att få in reklam i vanliga artiklar. Ganska många visade det sig.

Heja pressen!

Uppropet mot nazismen har varit en spännande läsning för den som vill studera bottenjournalistik på lägsta nivå. Och faktafelen, de haglar tätt.

Metro vågade inte stöta sig med mäktiga Aftonbladet

I ETC:s propagandanummer (5/99) avslöjade man hur det gick till när Aftonbladet publicerade nynazisternas hotbilder mot Alexandra Pascalidou och Claes Cassel. Artikeln heter "Aftonbladets förlorade heder" och är historien om en ung journalists jakt efter ett scoop, om en tidnings jakt efter smaskiga rubriker, men mest av allt om chefredaktör Anders Gerdins försök att slippa ta sitt ansvar.

Anders Gerdin använde nazister för att tvätta sin egen byk

Torsdagen den 2 december avslöjade reportern Fredrik Laurin i tidningen Resumé att det var Anders Gerdin som tagit initiativet till Aftonbladets, Expressens, Dagens Nyheters och Svenska Dagbladets gemensamma upprop mot nynazisterna den 30 november. Enligt Laurins källor var Gerdins syfte med initiativet att försöka komma undan ansvaret för att Aftonbladet spelat under täcket med nynazisterna. Så här står det i Resumé:

Skivbolag skänker bort 15 000 titlar

Det amerikanska skivbolaget Platinum prövar en ny modell för att distribuera musik. Bolagets hela utbud kommer att läggas upp på webben för fri nedladdning.

Politiker är rädda för IT-demokrati

Erik Amnå, huvudsekreterare i Demokratiutredningen, anser att politikerna är rädda för att IT skall leda till ökad demokrati. I Demokratiutredningens rapport "IT i demokratins tjänst" belyser ett antal forskare IT och demokrati. Där framkommer att dagens politiska makthavare är rädda för att IT skall leda till ökad demokrati.

Torys partikassa hackad

Det engelska konservativa partiet, Tory, har fått sin partikassa hackad. Torys ordförande, Michael Ancram, har polisanmält intrånget till Scotland Yard.

Anonymitetstjänst på nätet klarade en timme

Squeeze Technologys tjänst, som gör Internetanvändare anonyma, höll i en timme - sedan kraschade företagets servrar. Det finns ett stort behov bland surfare att dölja sin identitet. Det fick Squeeze Technology känna på när företaget startade anonymitetstjänsten Private Power Project, PPP.

Rysk nyhetsbyrå hackad

Nyhetsbyrån Itar-Tass var utslagen i en timme. Hackarna lämnade meddelanden som "Vi är här för att slåss mot ondskan och vår makt växer". De kräver att ryssarna drar sig tillbaka från Tjetjenien.

Aftonbladets läsare: Låt NSF:s webbsida vara kvar på nätet

Den 17 december skrev kommunalrådet Björn Fries och kommunjuristen Lennarth Eriksson en debattartikel i Aftonbladet där man krävde att man skulle stoppa den nazistiska webbsidan NSF på grund av moraliska och etiska skäl.

Mediasvars webbsida hackad - hot mot Rockbjörnen?

Bolaget Mediasvar har bland annat ansvaret för att ta hand om alla svar till Aftonbladets Rockbjörnen-tävling. I mitten av december hackades deras webbsida.

Brittiska fans tror att idolerna knarkar

95 procent av de brittiska musiklyssnarna tror att rockstjärnorna regelbundet använder eller har använt droger. Det framgår av en undersökning som poptidningen Melody Maker gjort, skriver Variety. Dessutom tror 65 procent av personerna i undersökningen att rocksångare uppmuntrar unga att ta droger. Melody Maker konstaterar att droger och musik alltid är ihopkopplade och att publiken inte längre anser att droger är något att oroa sig för.

The final cuntdown

Tusentals singlar av Europes nya version av The Final Countdown har fått förstöras efter ett pinsamt stavfel av tryckeriet, uppger brittiska The Sun. På singlarna hade man glömt o:et i Countdown. Cunt (count utan o) är ett engelskt ord för kvinnans könsorgan.

Vertigo utser årets bästa och sämsta recensent

Förlaget Vertigo utser i mellandagarna årets bästa och årets sämsta recensent. Kriterierna för en god recensent är enligt juryn:

Courtney Love: Kurt hatade Nirvanas trummis

Sångerskan och skådespelerskan Courtney Love var nyligen gäst i radioprataren Howard Sterns program, där hon gjorde några kontroversiella uttalanden.

Ozzy Osbourne i ny film

Hårdrockaren Ozzy Osbourne fortsätter sin karriär som skådespelare. Efter filmer som Tysta blodiga natt (1986), Jerky boys (1995) och Private parts: Howard Sterns liv & under (1996) är det nu klart med ytterligare inhopp.

Flashback GSM strider inte mot lagen

Det är inte olagligt att skicka telefonsamtal via utlandet för att slippa de svenska mobiloperatörernas samtrafikavgifter. Det konstaterar Post- och telestyrelsen, PTS, i sitt yttrande i den pågående konflikten om samtrafikavgifter för mobiltelefoni mellan Telenordia och Telia.

Nazisttidningen "Frihet" uppmanar till mord

Den nazistiska tidningen "Frihet" som leds inifrån svenska fängelser (främst Kumla) uppmanar till att man skall skjuta sina offer i huvudet. Precis så som skedde i polismorden i Malexander.

Rasist friades för uttalanden i buss

En ung rasist som på en stadsbuss uttalat sig föraktfullt om mörkhyade friades nyligen av Högsta domstolen (HD). Eftersom bara tre utomstående hörde mannens uttalande kan han inte fällas för hets mot folkgrupp, ansåg HD.

Syndikalisterna uppmanar att inte förbjuda nazismen

Syndikalistiska Ungdomsförbundet (SUF) i Stockholm uppmanar i en skrivelse att man ej bör förbjuda nazismen:

Amazon.com nekar tyska kunder att köpa "Mein kampf"

Den stora amerikanska Internetbokhandeln Amazon.com skall inte längre sälja Adolf Hitlers Mein Kampf över nätet till tyska kunder. Det uppger Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles. Bokhandeln kommer dessutom att ompröva marknadsföringen av nynazistisk litteratur över huvud taget.

Svenska bussbolag inför gräns på invandrare

Flera svenska bussbolag har infört en gräns för hur många personer med utländskt namn som får följa med på resor till utlandet.

Ku Klux Klan - nu även i Sverige

National Knights of the Ku Klux Klan - Sverige (NKKKKS) är Sveriges enda Ku Klux Klan-organisation som är bildad med stöd från USA. Orsaken till att NKKKKS har bildats är enligt dem själva för att tjäna som en spjutspets för den militanta rasbevarande kampen i Sverige. Ku Klux Klan har existerat i över 100 år och är världens äldsta organisation för vad de kallar bevarandet av den vita ariska rasen - Guds utvalda folk.

Det öppna samhällets verkliga fiender

Sex av tio kommunfullmäktigeordförande vill skärpa lagstiftningen mot nazister. Hälften av dem som är för skärpt lagstiftning vill förbjuda nazistiska organisationer och hälften vill kriminalisera aktivt deltagande i sådana. Allt enligt tidningen Kommunaktuellt.

Anders Gerdin ljuger och är livrädd?

I senaste numret av papperstidningen ETC avslöjar Dan Josefsson bland annat att Aftonbladet samarbetade med nynazister när de publicerade hotbilderna mot Alexandra Pascalidou och Claes Cassel.

Slitz chefredaktör erkänner att han är en kvinnomisshandlare

Slitz chefredaktör Mats Drougge erkänner enligt ett Bekännelsebrev, som bland andra webbsidan Motkraft och tidningen Brand publicerat, att han är en kvinnomisshandlare.

Fusk i Opinionsfabriken

Massmedier brukar kallas för den tredje statsmakten. Kanske borde man kalla opinionsinstituten för den fjärde? Men kan man verkligen lita på dem? Webbtidningen Kritik har undersökt vårt största opinionsföretag - Sifo - och funnit att det slarvas en hel del med sanningen.

Folktribunen friad

I somras inledde justitiekanslern en utredning mot tidningen Folktribunen om brott mot personuppgiftslagen (PuL). Det var efter att Folktribunen lagt ut artikeln om Anders Carlqvist på Internet som myndigheter och medier reagerade.

Över 600 gigabyte mp3-filer

Är du trött på långsamma mp3-sidor och FTP-adresser som inte fungerar? Lösningen heter Napster och är ett program för de som byter mp3-filer.

Blinda hackers bröt sig in hos israeliska försvaret

Två blinda hackers lyckades genom blindskrift och röst- styrning bryta sig in i det israeliska försvarets radiostation. Därigenom kom de åt stationens telefonväxel och kunde ringa rikssamtal gratis, skriver Pc för alla.

Alla får publicera listor över prickade läkare

Nu får alla publicera listor över prickad sjukvårdspersonal och andra personuppgifter på Internet. Men bara om uppgifterna laddas ner från grundlagsskyddade webbsidor.

Deltagare i piratchat stämda

Den amerikanska programvarusammanslutningen Business Software Alliance, BSA, har stämt 25 personer som uppges ha deltagit i den IRC-baserade chatkanalen warez4cable.

Vill du bli IT-kändis?

Vilken Internetprofil har arbetat på fredsläger i Palestina? Vilka lärde Johan Staël von Holstein känna på Handels? Och vad gör egentligen Svante Tidholm i dag? Svaren kommer i boken "Who is IT - en vem är vem för Internetsverige".

Associated Press fick påhälsning av hackers

Amerikanska nyhetsbyrån Associated Press webbplats har utsatts för ett intrång av hackers. I slutet av oktober togs webbsidan över och nyhetshungriga AP-besökare möttes av en dikt av Edgar Allan Poe och en halloweenhälsning.

Landstingsanställdas surfande spärras

För att hindra de anställda från att fördriva onödigt mycket tid uppkopplade på Internet installerade landstinget Västernorrland ett program som spärrade tillgången till vissa webbadresser.

Telia stoppar olagliga surfare

Telia tar nu till krafttag mot dem som olagligt använder andra Internetabonnenters konton för surfning. Missbruket kostar bolaget miljoner varje år, skriver Dagens Nyheter.

Kommunalpolitiker försöker stänga svensk Internetleverantör

Kommunalpolitiker Lennarth Eriksson i Karlskrona har under en dryg veckas tid försökt få Internetleverantören Flashback Community avstängd från Internet.

Zyklon dömd till fängelse

Hackern Eric Burns (mer känd under namnet Zyklon) som ligger bakom ett flertal olika attacker mot den amerikanska regeringens servrar har nyligen dömts i amerikansk domstol.

Avrättning på Internet upprör

Ett klick med datorn och du sitter ansikte mot ansikte med den i elektriska stolen nyss avrättade Allen Lee Davis. Hans förvridna ansikte är lilafärgat, ihopklämt med en läderrem, och ur näsan rinner det blod.

MNW köper House of Kicks för 48 miljoner

SBI-noterade skivbolaget MNW fortsätter sin expansion. Nyligen köpte de skivbolaget Tamborine. Nu har de även köpt bolaget House of Kicks. Köpet betalas med aktier i MNW till ett värde av 48 miljoner.

Svensk gangbang-klubb startad

GBS (Gangbang Sweden) heter en nystartad klubb, som är en utbrytning från IPIS (Intimsmyckade Par I Sverige) som i fem år arrangerat sexträffar i Sverige. IPIS är en väl etablerad klubb som bildades redan 1991.

Konstnärlig vandalism mot Moderna Museet

I våras det någon som kissade i Marcel Duchamps skulptur "Fountain" på Moderna Museet. Trots tilltaget har det skrivits mycket lite om denna händelse.

Politiker försöker stoppa laglig webbsida hos Flashback

Flashback har anmälts för hets mot folkgrupp på grund av att man huserar nazistgruppen Nationalsocialistisk Front på sitt webbhotell.

Flashback.se censurerad i Singapore

Flashback.se har blivit stoppad av Singapore Broadcasting Authority.

Fistfucking

Fyra olika par i 30-årsåldern har i Sverige gemensamt startat en klubb för sitt gemensamma intresse: fistfucking. Klubben söker nu fler par och gärna tjejer som är intresserade av att umgås på detta tema. Inga kostnader, man turas om att bjuda.

Schweiziska cannabispastiller

Psykedeliska Bokhandeln erbjuder numera även schweiziska cannabispastiller med äkta cannabissmak! Välgörande tabletter innehållande extrakt från schweiziska cannabisblommor. Observera att pastillerna verkligen smakar cannabis! Ett paket med 24 pastiller kostar 25 kr.

Kommun underlät att registrera sekretessbelagd handling

Karlskoga kommun får kritik av justitiekanslern. Kommunen underlät att diarieföra allmänna handlingar. En tjänsteman fick en handling hemsänd till sig själv och när den lämnades in hos kommunen sekretssbelades den. Kommunen glömde dock att diarieföra den.

Ronald Reagan: George Bush var en svag fjant

Ronald Reagan var aldrig riktigt förtjust i sin vicepresident George Bush. Han tyckte karln var en svag fjant. Nyligen publicerades den länge emotsedda auktoriserade biografin om Ronald Reagan. Författaren heter Edmund Morris och nyligen sändes en intervju med honom i amerikansk tv. Det är där han berättar vad Reagan tyckte om Bush.

Glistrup tillbaka i fremskridtspartiet

Nyligen beslöt det danska fremskridtspartiet att återge partiets kontroversiella grundare Mogens Glistrup hans medlemskap. Och sin vana trogen hamnade han i hetluften med en gång.

Rädda en varg - skjut en same

Det är inte straffbart att ha en bildekal med texten "Rädda en varg - skjut en same". I maj polisanmälde en privatperson en stockholmare för att han hade dekalen i bakrutan på sin bil.

Samlagsbilder på Gudrun Schyman

På adressen http://www.vansterpartiet.com lade en privatperson för några månader sedan upp en falsk webbsida för vänsterpartiet.

Stor satanistfest i Uddevalla den 30 oktober

Nu i helgen arrangerar The Satanic Orders lokalavdelning "Loge Muspelheim" en satanistisk weekend i Uddevalla.

Rättsvidriga processer mot journalist i Djibouti

Journalisten och oppositionsledaren Moussa Ahmed Idriss och 19 av hans släktingar och anhängare har dömts till fyra månaders fängelse och över 20 000 kr i böter vardera för "våldsamt motstånd".

Terre Blanche dömd till fängelse

Den sydafrikanske nazistledaren Eugene Terre Blanche dömdes i förra veckan till sex års fängelse för mordförsök på en svart man.

JK inleder förundersökning i Aftonbladetmålet

Justitiekansler Hans Regner har beslutat inleda en förundersökning mot Aftonbladets förre reporter Christofer Fager. JK skall utreda huruvida Fager bröt mot sin tystnadsplikt genom att avslöja en källa för polisen.

PO kritiserar Aftonbladets ledning för brist på intern granskning

Aftonbladets redaktionsledning har begått allvarliga fel i nazistaffären. Tidningen borde granska sin egen personal lika kritiskt som politiker och makthavare. Den kritiken riktar nu pressombudsmannen Per-Arne Jigenius mot Anders Gerdin.

Kicki Danielsson fick 100 000 kronor för intervjun

Se & Hör uppges ha betalat minst 100 000 kronor för att få svensktoppsstjärnan Kicki Danielsson att berätta om sin alkoholism.

Vingresor kritiseras på ny webbplats

På en ny webbplats publiceras utdrag från polisrapporter, korrespondens med advokater och Vingresors vd med mera.

225 kg marijuana till salu

En något udda auktion dök i slutet av september upp på auktionswebbplatsen Ebay.com. Tre män försökte sig på att sälja 225 kg marijuana till högstbjudande.

HSAN-registret fortfarande ett ärende för Datainspektionen

Zenon Panoussis (samme man som gjorde scientologibibeln till allmän handling) har lagt ut delar av HSAN-sammanställningen från webbsidan Press.nu på sin egen privata webbsida.

Hackers misstänkta för avancerade försök till bankbedrägerier

En 54-årig man har häktats misstänkt för att ha planerat hackerattacker mot flera banker i Europa.

Hotmail släpper fortfarande igenom makrovirus

Experter vid det brittiska företaget Star Internet hävdar att Microsofts webbaserade e-postjänst Hotmail fortfarande släpper igenom virus.

Rocky Horror Picture Show del 2

Skaparen av kultmusikalen The Rocky Horror Show, Richard O´Brien, håller som bäst på att skriva en uppföljare, uppger nyhetstjänsten Wall of Sound.

Alternativ "Do-It-Yourself"-mässa i Stockholm

Distro är namnet på vad som är tänkt att bli ett forum för den svenska "Do-It-Yourself"-scenen, där svenska oberoende skivbolag, distributörer, postorderföretag och fanzine-skribenter kan sälja sina saker. Som en alternativ mässa ungefär.

Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom mot Flashback

Svea hovrätt fastställde att Flashbacks ansvarige utgivare skall betala 50 000 kronor till den man som tidningen pekat ut som sexbrottsling.

Sexualförbrytare blev kändis på Internet

Sexualförbrytaren som stämde Flashback på en halv miljon i skadestånd fick en kraftfull backlash. Flashback nummer tre där hans namn publicerades hade en upplaga på drygt tusen exemplar.

Vem som helst kan läsa Slitz e-post

Vem som helst kan läsa andra personers vykort på Slitz hemsida. Bakgrunden är att herrtidningen Slitz har startat en vykorttjänst där läsarna kan skicka vykort till sina vänner. Tjänsten finns på adressen: http://www.slitz.se/vykort.

Ryska SAAB säljer bilar med hjälp av nakna flickor

Saab Center i S:t Petersburg lanserar bilar och service på ett något annat sätt än vi är vana vid här hemma. På den ryska hemsidan på internet poserar sex, spritt språngande nakna unga flickor över varandra, på motorhuven och ut över sätena i den röda Saab Cabrioleten.

Klaga, överklaga eller åtala?

Är alla nöjda med allt? Inte det? Men var vänder man sig ifall man vill klaga, överklaga eller åtala?

Clinton bjuder vänner på knark och tar själv kokain

För sju år sedan avslöjades det att Clinton under sin studietid rökt marijuana. Han medgav till slut detta, men ursäktade sig med att det var så länge sedan, att det skett i England - och att han inte dragit halsbloss.

Cannabisodlare av misstag

Allt tyder på att mannen som ansvarar för den cannabisodling utanför Sjöbo som polisen högg ner nyligen trodde att han odlade växter för fasaner och annat vilt. Det menar åklagaren och förundersökningsledaren Ingvar Wennersten.

121 Centre i Brixton stormat

Tidigt på morgonen torsdagen den 12 augusti stormades Infobokhandeln 121 Centre av 150 kravallpoliser. Infobokhandeln har varit ockuperad i 18 år, vilket är Londons längsta ockupation.

Arbetarmakt nekar fascister att prenumerera

Vid sitt senaste möte beslöt Arbetarmakt att säga nej till att låta fascistiska och andra högerextrema organisationer och för dem kända medlemmar av dessa organisationer prenumerera på deras nyhetsbrev.

NSMPD byter namn

Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök byter namn till Förbundet djurens rätt. Det sker på "Djurens dag", den 4 oktober.

Rättegången mot Flashback

Den 4 oktober klockan 11 meddelar Svea Hovrätt domen mot Flashback i mål T 1332-98. Det vill säga rättegången där en sexualförbrytare kräver Flashbacks redaktör, Jan Axelsson, på 100 000 kronor i skadestånd, samt tillhörande ränta och rättegångskostnader (cirka 40 000 kronor).

512-bitars krypto knäcktes

Inte ens 512 bitar räcker för helt säker kryptering. Nederländska institutet för datorforskning och matematik lyckades efter sju månaders arbete dygnet runt att hitta nyckeln.

Ny teknik spårar mobiltelefoner

Ny teknik från Hitachi ger möjlighet att spåra anställdas biltelefoner. Man får reda på var personen befinner sig, ligger, står eller sitter.

Hackers Unite lurade medierna, men hackade inte Hotmail

Hotmail-hacket skapade stora rubriker. En hackergrupp kallad Hackers Unite tog snabbt åt sig äran och lurade samtidigt stora delar av medierna att gå på deras "practical joke".

Aftonbladets telefonväxel hackad: erbjöd kunderna heroin

Den 30 augusti blev Aftonbladets telefonväxel hackad. En hackare bytte ut meddelandet på ett av de telefonnummer som Aftonbladet använder för läsaromröstningar, så att de som ringde i stället blev erbjuden tjänster som normalt inte ingår i Aftonbladets utbud. I detta fall försäljning av narkotika.

Folketinget säger nej till danskt PUL

Danske folketinget säger nej till att implementera EU:s dataskyddsdirektiv i dansk lag. Så det blir ingen dansk personuppgiftslag i år heller.

Robert Anton Wilson till Sverige

Den sista helgen i september uppträder ett antal utländska och svenska artister på den anrika biografen Rival vid Mariatorget i Stockholm. En del kommer att uppträda med ackompanjemang, andra att integrera talet i olika mediala och visuella konstellationer. Men det talade ordet har alltid en framträdande roll.

Polisen uppmanar till bojkott av Rage against the Machine

Amerikas största polisorganisation, Fraternal Order of Police (FOP), har svartlistat en rad musiker som gett sitt stöd till den dödsdömde journalisten Mumia Abu-Jamal, uppger Sonic Net.

Gustafssons körskola fixar ditt körkort - utan körlektioner

Det tog en knapp vecka, kostade 5 000 kronor och det mest krävande inslaget var att gå till posten och hämta ut kortet.

Månen till salu

Intresserad av att köpa mark på månen? Nu finns det en firma som påstår att dom äger månen och som erbjuder mark till försäljning.

Ritningar på tidsmaskiner säljes

Företaget Future Horizons säljer en mängd udda och ovanliga saker som till exempel ritningar på tidsmaskiner, evighetsmaskiner och apparater som tar energi direkt ur luften. De säljer även en del mer olagliga saker som elvapen och beskrivningar på hur man lurar elmätare med mera.

Rättegång mot Flashback i Svea hovrätt

Nu på måndag, den 20 september, är det ny rättegång mot Flashback, (mål T 1332-98). En person som i nummer 3 av papperstidningen Flashback blev utpekad som sexualförbrytare under rubriken ´Stockholms våldtäktsmän 1990/91´ har stämt tidningen för grovt förtal.

Hotmailhacket avslöjar torskar - en av dem är direktör på Bonnier

Skandalen med Microsofts osäkra e-posttjänst Hotmail växer. Någon har hackat ett e-postkonto som tillhör två unga prostituerade flickor och lagt ut deras korrespondens på Internet.

Vem som helst kan läsa din e-post

Vem som helst kan läsa hundratusentals svenskars privata e-post. Hundratals hemsidor på Internet öppnar vägen rakt in användarnas personliga hemligheter utan lösenord.

Polisutredning om rasistiska danska t-tröjor

Efter en nazimarsch i Danmark i fjol polisanmälde DRC, Dokumentations- och rådgivningscentret om rasdiskriminering, flera svenska och danska demonstranter som burit T-tröjor med texter som "Krossa judarna" och "Döda dem alla". Nu har polisutredning inletts.

Mein Kampf säljes till tyskar över nätet

Wiesenthalcentret i Los Angeles uppmanar två stora bokförsäljare att upphöra med distributionen i Tyskland av Hitlers Mein Kampf och liknande verk.

Självmord legaliseras i Nederländerna

Historia skrivs i Nederländerna, när aktiv dödshjälp och hjälp till självmord med stor sannolikhet snart legaliseras, även för obotligt sjuka så unga som tolv år.

Ecozone - ny "flumbutik" i Stockholm

Den annorlunda hälsokostbutiken ECOZONE ligger på Regeringsgatan 84 i Stockholm. De säljer många olika sorters örter, varav några är ganska ovanliga i Sverige, som kan ge allt från energikickar till avslappning och nya sinnesupplevelser.

Liseberg lämnar inte ut handlingar - av princip

När TV4 Göteborg ville ta del av Lisebergs "klagomålspärmar" blev svaret nej med hänvisning till sekretesslagens 6 kapitel 1§ som ansågs gälla.

RNS angriper Drugsmart

På en debattplats på den av socialdepartementets finansierade hemsidan Drugsmart kan personer med drogliberala åsikter anonymt smäda motståndare och politiker med nidbilder och kränkande påhopp.

Miljöaktivister från SEA åtalade

Åklagare Tomas Lindstrand har väckt åtal mot medlemmar i Socialekologisk aktion (SEA). Linus Brohult åtalas för grov uppvigling, med motiveringen att artiklar i SEA:s tidning Ekologisten har uppmanat till direkta aktioner mot Dennispaketets vägbyggen i Stockholmsområdet.

Rättegång mot Flashback 20 september

Den 20 september är det rättegång mot Flashback igen. En person som i nummer 3 av papperstidningen Flashback blev utpekad som sexualförbrytare under rubriken ´Stockholms våldtäktsmän 1990/91´ har stämt tidningen för grovt förtal.

Johnny Rotten gillar ´Uffe was a nazi!´

Efter radiospelningar i Jerusalem Radio (med programledare som översätter texterna till hebreiska) och uppmärksammanden i tysk TV, så fortsätter nu Ulf Ekberg sitt segertåg med skivan ´Uffe was a nazi".

Insiderlistor på Internet

Samtliga insideraffärer som rapporterats in till Finansinspektionen sedan 1 september 1998 och fram till idag finns nu på webbsidan Press.nu.

E-postkonsversation mellan RSV och Skattemyndigheten allmän handling

Hösten 1997 tvistade Skattemyndigheten Göteborg och Bilia om ett skatteavdrag på 517 miljoner kronor som blivit underkänt.

Nätcensur i 45 länder

I 45 av världens länder får människor inte använda Internet som de vill. I 20 av dessa länder är nätcensuren riktigt sträng. Enligt en kartläggning som gjorts av Reporters Sans Frontières är medborgarnas tillgång till nätet beskuren i inte färre än 45 länder.

Frihetsbrevet - inte bara för nazister

Vi har tidigare berättat om hur en tingsrättsdom i Linköping kan innebära att elektroniska nyhetsbrev, som vänder sig till en alltför snäv målgrupp inte skyddas av YGL. Tingsrätten säger i sitt utslag att tryckfrihetsförordningen inte gäller nazistiska Nordlands Frihetsbrev som går ut via e-post.

Tidningen Uptown undviker stämning

Artisten som tidigare hette Prince har dragit tillbaka stämningen mot det svenska fanzinet Uptown. Beskedet kom sedan den ideella tidningen gått med på att bland annat inte publicera diskografier med piratutgåvor av artistens musik, enligt jurister i målet.

Omstridd konstnär tillbaka i Sverige

Förra året blev hans installation "Softcore" på Historiska museet vandaliserad av nynazister. Nu är Bjarne Melgaard tillbaka i Sverige från Oslo med en ny utställning i Östra Karup utanför Laholm. Bjarne Melgaards graffitiliknande konst är omstridd och blandar religion och sex, skräp och kaos. Utställningen i Östra Karup öppnade den 7 augusti.

Den sanna historien om Johnny Thunders död

23 april 1991 dog ännu en rocklegend. New York Dolls gitarristen och soloartisten Johnny Thunders. En av dem som fick städa upp efter honom var Willy de Ville. När Puls Tore Börjesson träffar Willy De Ville berättar han hur det hela gick till.

Politiker och bögar ej välkomna hos Old Eagle

Undergroundsidan Old Eagle med tillhörande postorderföretag och bokförlag har även en länksida. Där erbjuder man sina kunder och besökare möjligheten till så kallat länkbyte.

Väktare i rånarluvor jagar graffitimålare åt SL

SL har under tre års tid använt sig av civilklädda och maskerade väktare från Falck Security i tunnelbanan. Detta trots att bevakningsbolaget bara haft tillstånd från länsstyrelsen att bedriva privatspaning sedan i december, uppger SVT:s ´Aktuellt´.

Ny utställning utgår från porrfilmsmusik

"Minus Porn" är namnet på konstnären Palle Torssons nya utställning. I morgon är det vernissage på galleri Andrehn-Schiptjenko i Stockholm.

Skandaler i vatikanen

Den italienske biskopen Luigi Marinelli, 73, har skrivit en skandalbok om Vatikanen. Biskopen har varit påvlig funktionär i 35 år och har därför god insyn i vad som skett under åren som gått.

Blandade bokstäver

På den första skrivmaskinen satt tangenterna i alfabetisk ordning, precis som man vill ha det som nybörjare. Därför kan man undra varför, i hela friden, de sedan blandades runt.

Chaplins spratt

Charlie Chaplin måste ha utfört tidernas största spratt mot alla "vem-är-mest-lik-tävlingar". Anonymt ställde han upp i en tävling där det gällde att vara mest lik, ja just det, Charlie Chaplin. Tror ni han vann? Nej, han kom inte ens tvåa. Tredje plats fick han nöja sig med.

USA:s läkare super och knarkar

I Sverige dricker de blivande läkarna för mycket. I New York är läget ännu värre. Minst en av tio läkare i New York är beroende av droger eller alkohol. Trots det fortsätter de att jobba.

Högsta domstolen: deuterioamfetamin är narkotika

En variant av amfetamin, som inte står på förbudslistan över narkotiska ämnen ska trots det betraktas som narkotika. Det slår högsta domstolen (HD) fast i en dom på måndagen den 5 juli.

JK åtalar inte Shitz-affischerna

Justitiekanslern (JK) konstaterar att AFA:s affisch mot tidningen Slitz inte är grund för förtalsåtal och åklagaren har stoppat förundersökning där AFA anklagades för "otillbörligt användande av pornografisk bild".

Falska kristdemokratiska valaffischer

Falska kristdemokratiska valaffischer har dykt upp i Uppsala. Valaffischerna innehåller citat av kristdemokrater samt en falsk kristdemokratisk slogan; "Ge oss makt att skapa ett Europa utan homosexuella". Alla affischer är undertecknade med "Kristhomofoberna".

JK inleder förundersökning mot tidningen Brand

Att i en artikel uppmana kvinnor att slå eller klösa våldtäktsmän kan vara brott mot tryckfriheten. Därför har justitiekanslern, JK, inlett en förundersökning mot den anarkistiska tidskriften Brand.

Redaktören för nyhetsbrevet "Allvarligt Talat" mordhotad

Nyhetsbrevet Allvarligt Talats åsikter om att gränserna skall vara öppna och invandringen fri, är inte populära överallt. Så här skriver signaturen Adolf Hitler (tyska_hotelser@hotmail.com) i ett mail till Allvarligt Talats redaktör:

Nytt från Säpo

Säpo har nu klarat av att behandla 260 av 1000 förfrågningar om att få ta del av registeruppgifter. Av dessa har 16 bifallits till en del. Resten har avslagits.

Gatstens- och brandbombsjournalism

Sanningen om "Peter Karlsson" är en annan än den som berättas i media. Journalisten "Peter Karlsson" som för en tid sedan utsattes för ett bilbombsattentat har ägnat sig åt mer än bara journalism.

Bojkott av Yahoo!

Yahoo! fick väldigt mycket kritik när de nyligen införde en paragraf i avtalet för de som använder Geocities som webbhotell. Paragrafen låter Yahoo! sälja vidare det material du lägger upp på din webbplats, utan att ge dig provision.

Nazistiskt nyhetsbrev på nätet inte skyddat

En tingsrättsdom kan innebära att polisen får större möjligheter att jaga rasister som sprider hatbudskap via e-post. Linköpings tingsrätt säger i ett utslag att tryckfrihetsförordningen inte gäller nazisttidningen Nordlands Frihetsbrev som går ut via e-post.

Spray raderar annonser om sexköp

Spray ska omgående plocka bort de annonser om sexköp som man kan hitta under rubriken "porrhandlare" via Sprays sökmotor. Sökmotorn finns bland annat i Aftonbladets Internetupplaga och Aftonbladet kräver nu att annonserna tas bort.

Kungen naken på Internet

Kungafamiljen visas på pornografiska bilder på en ny svensk hemsida på Internet kallad "Faked Swedish Celebs by Xenon". Eller visades, då sidan nyligen plockades bort efter stora rubriker i bland annat Expressen och Dagens Nyheter.

Hackare drabbade av farligt virus

Back Orifice 2000 heter en trojansk häst (datavirus) som släpptes förra lördagen och som kan låta illasinnade användare få kontroll över din dator. Nu rapporterar News.com att programmerarna bakom verktyget själva drabbades av en synnerligen pinsam situation.

Linda Thorén om porrindustrin

Porrstjärnan Linda Thorén har en spalt på webbsidan IX där hon varje månad skriver om porr samt tar upp vanliga frågor som hon brukar få. Nedan följer ett urval av vanliga frågor.

Allt fler barn bilägare

Siffror som Arbetet Nyheterna fått fram på Vägverket visar att 2 632 personbilar står registrerade på barn under 15 år. 144 av bilägarna är under tre år.

Skandinavisk matkultur

Nu kan du handla extrem gourme direkt över nätet. På hemsidan ´Northerner´ erbjuder man bland annat: rökt renhjärna, rökt renpenis, testiklar och mycket mer för gourmander med mersmak för skandinavisk mat. De säljer även levande renar och älgar, och kan leverera till alla platser i världen.

Nazistanklagad student får inte examen

En lärarstudent på Högskolan Dalarna anklagas för att ha nazistiska sympatier. Studenten får därför inte ut sin examen, skriver Falu Kuriren.

Antifascistisk Aktion har polisanmälts av Sltz

Anti Fascistisk Aktions webbplats har polisanmälts av tidningen Slitz. Ärendet har också hamnat hos JK, justitiekanslern. Orsaken är de falska löpsedlarna.

Smart Drugstore har utförsäljning på marijuanafrön

Smart Drugstore erbjuder under en kortare tid försäljning av ett flertal olika marijuanafrön. Dels ´Dutch Passion´ som kommit med ett antal nya varianter av 100% honfrön.

Gaymuslimer öppnar egen moské

Ipoth, den multikulturella föreningen för homosexuella i Nederländerna, har för avsikt att öppna en moské för islamiska homosexuella i Amsterdam. Platsen är ännu inte bestämd.

Alla som prövar knark blir inte narkomaner

Om vi vill ha en rimlig chans att påverka våra ungdomar i narkotikafrågor gäller det att sluta försöka skrämma dem till avhållsamhet. I stället ska vi inleda en sansad dialog där vi tar ungdomarnas erfarenheter på allvar. Det skriver Ted Goldberg, docent i socialt arbete vid Stockholms universitet i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Zenon Panoussis lägger ut HSAN - utomlands

Hemsidan www.press.nu får publicera uppgifter om prickad sjukvårdspersonal på Internet. Det beslutade Datainspektionen nyligen. Anledningen är att hemsidan skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen.

AFA söker kontakt med antifascistiska hackare

Anti Fascistisk Aktion (AFA) söker antifascistiska hackare. I ett utskick skriver man följande:

Intervju med vita huset-hackaren

Intervjun är gjord över Internet Relay Chat (IRC) av Anti Online. Då vissa delar av intervjun skulle bli mer eller mindre obegripliga i en översättning, publiceras den på sitt originalspråk.

Olof Palme till salu

Företaget Control Alt Delete har nu lagt ut ett drygt 70-tal domännamn till försäljning på sin hemsida. Förrutom domänen "olofpalme.com" erbjudes bland andra Posten, CityMail och Riksbanken.

Amazon backar - säljer kontroversiell bok igen

Amazon.com tog bort den scientologikritiska boken A Piece of Blue Sky ur sortimentet. Men efter att Wired News uppmärksammat tilltaget i en artikel nyligen backar nu internetboklådan och återinför boken i sortimentet.

Kidnappare får inte sälja filmrättigheter

Brottslingar får inte tjäna pengar på sina brott. Det slog en kalifornisk domstol nyligen fast, rapporterar Reuters.

Hemliga Scientologiskrifter via e-post

Nu kan du få Scientologikyrkans två jättehemliga skrifter, NOTs och OTs, skickade kostnadsfritt direkt hem till dig via e-post.

Scientologernas telefonnummer

Telefonnumren till Scientologernas "Office of Special Affairs" (OSA), det vill säga deras avdelning för PR, rättsliga ärenden och underrättelsetjänst som bland annat har till uppgift att hålla koll på "scientologins fiender", döljs bakom adressen:

Säpos lägesrapport om den autonoma rörelsen

I mitten av april kom Säpos verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 1998. Verksamhetsberättelsen är ett litet häfte i A5-format som kort och torftigt beskriver vad Säpo sysslat med under det gångna året. Säpo skriver att de i dag har ungefär 800 anställda i hela sin organisation, av dem är det en liten del som arbetar inom författningsskyddet.

Antirasistiska tidningen Expo tillbaka

Den tidigare nedlagda antirasistiska tidningen Expo är tillbaka. Den är nu sammanslagen med Kurdo Baksis liberala antirasistiska tidning Svartvitt.

Säpo planerar hårdare tag mot djurrättsaktivister

På polisriksdagen i Eskilstuna, som började 20 april (vilket för övrigt är Hitlers födelsedag) höll Margareta Linderoth, chef på Säpos författningsskydd, två seminarier om "De autonoma grupperna".

Autonomt motstånd avslutar kampanj mot Livets Ord

Autonomt Motstånd har beslutat att avbryta brevkampanjen mot Livets Ord och uppmanar nu alla andra som anslutit sig till kampanjen att också avbryta den.

Slitz polisanmäler Antifascistisk Aktion (AFA)

Nyligen påbörjade AFA en kampanj där man bland annat klistrade upp löpsedlar med manipulerade bilder på en naket skrevande Mats Drougge som kör över Barbie-dockor med en leksaksbil. Slitz svarar med att polisanmäla affischerna.

Djurens fiender

Djurens befrielsefront pekar på sin webbsida ut cirka 1 100 företag och privatpersoner i Sverige under rubriken "Djurens fiender". Där finns uppgifter om namn, adress och telefonnummer till pälsaffärer, slakterier, charkuterier, och skinnaffärer med mera.

USA-hemligheter läcker på nätet

Den amerikanska regeringen fruktar att det finns flera hål i säkerhetssystemen kring amerikanska försvarshemligheter, trots att den senaste kända läckan från Los Alamos National Laboratory har tätats.

BSA och MDTS hotar personer som köper piratkopior

Flera personer som köpt piratkopierade cd-skivor har under den sista tiden blivit kontaktade av BSA (Business Software Alliance) och Sveriges motsvarighet MDTS (Sveriges branschförening för multimedia, dator, och tv-spel) där de i ett brev skriver att en utredning pågår vid Södertörns polisdistrikt angående en piratkopieringshärva.

Melissas källkod på nätet

Källkoden för det fruktade viruset Melissa finns på nätet, vilket i stort sett garanterar att det dyker upp liknande virus framöver.

M16-listan

En före detta engelsk spion har publicerat över 100 namn på agenter - många av dem diplomater - som nu utsätts för fara för sina liv.

Regina Lund: naken i trappuppgången i Thailand

I Stockholm produceras sedan en tid tillbaka piratlöpsedlar för Expressen och Aftonbladet. Löpsedlar med påhittade och ofta vulgära rubriker som; "Regina Lund berättar: Jag var naken i trappuppgången i Thailand", "HIV-mannen hittades hemma hos Wallenberg och Gyll" och "Robinson-Susanne: Därför ställde jag upp topless framför Perssons ministrar".

Stockholm Pride 1999

Mellan den 28 juli och 1 augusti kommer första upplagan av Stockholm Pride arrangeras - något som är tänkt att bli en årligen återkommande festival för och skapad av homo- och bisexuella och transpersoner.

Paladin Press riskerar miljonskadestånd

Lawrence Horn lejde yrkesmördaren James Perry för att utplåna sin egen familj - exhustrun Mildred Horn, 43, sin handikappade son Trevor, 8, och sjuksköterskan Janice Saunders i familjens hem i Silver Spring, Maryland.

Thomas Quick: Om Frihet

I denna text berättar seriemördaren Thomas Quick om sin syn på frihet och andras ofrihet samt om mediernas bemötande av hans bok "Kvarblivelse", där han kallas lögnare och mytoman. Texten är publicerad med tillstånd av Quicks bokförlag ´Kaos Press´.

Forskare: Det finns inga raser

Genforskare ger inga som helst belägg för att det skulle finnas olika männskliga raser. Den genetiska skillnaden inom en "ras" är större än skillnaderna mellan grupperna.

Narkotikabrott inte skäl för uppsägning

Att en SJ-anställd dömts för narkotikabrott är inte skäl nog för att säga upp honom. Det slår Arbetsdomstolen (AD) fast i en dom.

Flera virusmakare hemlösa på nätet

Amerikanska FBI stängde nyligen två tillhåll för virusmakare, Codebreakers.org och Sourceofkaos.com.

Hemlig mailinglista enbart för poliser

Swecop heter en ´hemlig´ mailinglista ENBART för poliser. Man kan bara gå med i listan genom att e-posta polisen som underhåller listan. I e-brevet skriver man lite om sig själv och var man jobbar (som polis) sedan kontrollerar han dina uppgifter mot ett "arkiv" som listar alla poliser i Sverige. Är namnet du anger inte med där så nekas du inträde.

Public Enemy släpper musik på Internet

Rappgruppen Public Enemy släpper sin nya produktion, There is A Poison Going On, direkt på nätet. Releasen sker i samarbete med onlinemusikbolaget Atomic Pop.

Cookie- och globalhistoryfiler allmän handling

Regeringsrätten har slagit fast att cookiefiler och globalhistoryfiler hos myndigheter är allmänna handlingar.

Vår kris, de rikas paradis

Följande pressmeddelande har inkommit från "Hata de rika":

Nike höjer lönerna i företagarvänligt Indonesien

Det trendiga skoföretaget Nike gick nyligen ut med ett pressmeddelande där de berättade om hur de förbättrat villkoren för sina arbetare - många av dem barn - i Indonesien. Man hävdade med stolthet att lönerna höjts med hela sex procent, från 250 000 till 265 000 rupiah per månad.

Socialekologisk Aktion i Göteborg splittras

Sedan i höstas har Socialekologisk Aktion (SEA) funnits i Göteborg och där försökt dra igång ett motstånd mot det planerade vägprojektet Göteborgsöverenskommelsen (som även kallas "Göken").

Propatria blir norsk

Den nazistiska domänen ´propatria.org´ har bytt ägare och drivs numera ifrån Norge i stället. Webbsidan skapade bland annat stora rubriker för några år sedan, då flera av landets programledare (för Mosaik och Elbyl) hotades på sidan. Propatria är i dag världens största nazistiska webbhotell.

Dokumentärfilm om gruppen MC5

Tom Petersson och Rick Neilson från Cheap Trick kommer att synas i en dokumentär om gamla Detroitbandet MC5 som just nu är under produktion. Filmen "MC5, a True Testimonial" kommer att innehålla bilder, intervjuer och gamla videoklipp från gruppens korta men intensiva karriär.

Polisiär pedagogik krossade ruta

Polismannen försökte vara pedagogisk och slog med handen mot bilrutan, för att visa hur det kunde gå om den lille grabben som satt utan bälte i passagerarstolen råkade ut för en olycka. Då sprack rutan.

Flashback först i Norge med gratis Internet

I juni 1997 var Flashback först i Sverige med att erbjuda gratis Internet, då man startade Internetleverantören Flashback Community. I februari i år blev man även först i Norge med att erbjuda detta. Detta sedan man en dryg månad tillbaka även har en modempool i Oslo, Norge.

Smart Drugstore tar farväl

Smart Drugstore meddelar att man beslutat sig för att avsluta sin nuvarande verksamhet. Följande kommentar har skrivits av Smart Drugstore:

Marijuana bra för sjuka

En oberoende expertkommission som tillsatts av amerikanska staten ställde sig i förra veckan entydigt bakom bruk av marijuana för vissa medicinska ändamål.

Arbetslösa får inte sälja narkotika

Samhället skall inte betala arbetslösa för att låta dem sälja narkotika, fastslår Nederländernas socialminister Klaas de Vries.

HackNet - ett alternativ till Netbus

För den som inte vill betala för Netbus, finns numera även programmet Hacknet. Ett program som fungerar som Netbus, fast är mindre i storlek. Programmet innehåller alla funktioner som Netbus och är på svenska.

Hackers tog över försvarssatellit

För cirka en månad sen tog en grupp hackers över kontrollen av en av Storbritanniens fyra militära kommunikationssatelliter. De har krävt en lösensumma för att sluta störa satellitens bana.

MP3 Fiend erbjuder bättre sökning av mp3-filer

Programmet ´Mp3 Fiend´ söker igenom ett flertal stora listor på Internet och presenterar resultatet på ett smidigt vis. Allt för att underlätta ditt letande. Programmet gör att det går snabbare att leta fram mp3-filerna, och du sparar massor av tid.

Mein Kampf till salu

Den i Sverige nyligen förbjudna boken ´Mein Kampf´ av Adolf Hitler erbjuds nu till försäljning av företaget Old Eagle.

Bögar och lesbiska ifrågasätts som fullvärdiga medborgare i Ukraina

Homosexualitet är inte olagligt i Ukraina. Icke desto mindre möter den homosexuella organisationen Nash Mir motstånd när de vill registrera sin förening.

Lars Demian stoppad av Expressen

En reklamaffisch för artisten Lars Demians nya föreställning fick bägaren att rinna över på Expressen. Orden SEX, DÖD och KNARK på klassiskt löpsedelsgult tillsammans med en geting i djävulshorn var sådant som tidningen inte ville att allmänheten skulle se. Tidningen ETC har nu därför lagt upp den på sin webbsida.

Konstutställning med Lars Hillersberg

Lars Hillersborg ställer ut målningar och teckningar (bland annat en kommentar till utställningen Ecco Homo) på Ateljé Läderhof i Stockholm mellan den 20 mars och 8 april.

Ecce Homo-fotograf visar nya bilder

Elisabeth Ohlson, som blev riksbekant med sin "Ecce Homo"-utställning, gör en ny utställning, rapporterar FLT. Med start den 10 april i Stockholm visas funktionshindrade kvinnors sensualitet, erotik och styrka.

Something Weird 2000

Missa inte exploitation-filmfestivalen Something Weird 2000. 26-28 mars kommer den till Skandia i Stockholm.

Krafttag för att få bort illegal spelklubb

Citypolisen i Stockholm tar nu i med krafttag för att få bort den illegala spelklubben Café Stockholm vid Norrtull. Boende i kvarteret Sländan, där kaféet ligger, och skolpersonal vid Rödabergsskolan tog för tre år sedan kontakt med polisen för att få bort den illegala spelklubben.

Åt gafflar - slapp fängelse 27 gånger

När Arild Andersen, 43, hamnar i fängelse sväljer han gafflar. Han har opererats 27 gånger. I april väntar nästa straff.

Ny Hassel av Svedelid

Olov Svedelids polishjälte Roland Hassel är på väg att bli biofavorit igen. Den senaste romanen att filmas heter Domens dag. Efter den har Svedelid publicerat ännu en ny Hassel. Det är kortromanen Rovriddarna som specialskrivits för deckartidskriften Dast Magazine och finns med i 1999 års första nummer.

Dagens Nyheter har ändrat åsikt om droger?

Följande brev har skickats till Psykedeliska Bokhandeln:

BRÅ kritisk till polisens drogförebyggande arbete bland ungdomar

Polisens roll i det drogförebyggande arbetet har förändrats på senare år bland annat beroende på straffskärpningen i narkotikastrafflagen och den nya närpolisorganisationen.

Ny svensk mötesplats för bögar som inte har åldern inne

#teengay.se heter en helt nystartad svensk bögkanal på irc (Ircnet). Den är en mötesplats för främst homosexuella tonåringar som inte har åldern inne, och är en plats där man kan chatta och hitta nya vänner.

Hackade Teliakonton lottas ut i ny tävling

Det svenska nyhetsbrevet ´Mr. Headache Underground´ har i sitt senaste nummer en tävling där de lottar ut hackade Internetabonnemang.

Internetbedragare fick villkorlig dom

En 31-årig skåning erbjöd falska körkort, pass och id-kort på Internet. När kunderna hämtade ut dem mot postförskott låg värdelösa varor i paketen.

Rykodisk först med MP3-försäljning

Rykodisc lanserar via Good Noise cirka 200 låtar från 65 artister som kan tankas ner i mp3-format. Detta är cirka 3 procent av hela utbudet hos Rykodisc.

Nypremiär för AntiOnline

Amerikanska hackarsidan Antionline har under hösten byggt om sin webbsida, och öppnar inom kort på sammanlagt sex olika domäner. Nedan följer kortfattad information kring dessa domäner.

MUF plagierade tysk webbsida

Det är flera som på sista tiden upptäckt likheterna mellan tyska Iconscreens webbsida (http://www.iconscreen.de) och Moderata Ungdomsförbundets webbsida (http://www.muf.se).

Fler diskussionsgrupper för anarkister

Det har nyligen startats några nya diskussionsgrupper på usenet med inriktning på anarkism:

Skånepartiet frias från fläskkampanj

"Fläskkorv är gott" och "Hurra för fläskkotletten". Parollerna skulle ha ingått i en annonskampanj från flyktingkritiska skånepartiet strax före valet, men kom att sändas i partiets närradio i stället.

Svärd till Plogbillar anmäler Reportrarna

Mediegruppen i Svärd till Plogbillar har lämnat in en anmälan till Granskningsnämnden för Radio och tv mot tv-programmet Reportrarna som sändes den 19 januari i SVT 2. Orsaken är att programmet både var partiskt och osakligt.

Radio Public Enemy

Den militanta hiphopgruppen Public Enemy har startat en radiostation på Internet med Chuck D som programledare. Gruppen vill ej låta sig styras av kommersiella skivbolag och har därför även beslutat att ge ut sin kommande skiva "There´s a poison goin on" via nätet. Nyligen släppte Public Enemy en ny låt på sin webbsida.

AFA startar kampanj mot tidningarna Slitz, Café och Playboy

Antifascistisk Aktion Stockholm har via nyhetsbrevet Motkraft meddelat att man under året planerar att starta en kampanj mot tidningarna Slitz, Café och Svenska Playboy som de anser är förtäckta porrtidningar. Föredrag, artiklar, affischer och flygblad planeras.

Scientologibibeln ändrar svensk lag

Möjligheten att via myndigheter "tvångsoffentliggöra" verk som egentligen är skyddade av upphovsupprätten bör upphöra. Det är innebörden i en departementspromemoria som har utarbetats inom justitiedepartementet.

Woodstock i Iran

I Iran genomförs i veckan en popfestival - den första sedan den islamiska revolutionens grundande för 20 år sedan. Arrangörerna kallar festivalen en iransk Woodstock.

Saudiarabien öppnar för turister

En av världens allra sista turistfria platser har nu öppnat dörrarna, och utfärdar sedan förra året turistvisum.

Bilsemester i Saharaöknen

Företaget Turtle Tours erbjuder en 17 dagars bilsemester genom Saharaöknen. Du åker 160 mil öknen via beduintempel och oaser. Priset är 27 000 kr exklusive flygresan till Sahara.

Trädgårdstomtarna har fått nog

Det har i medierna tidigare skrivits om Trädgårdstomtarnas befrielsefront - en organisationen som kidnappar trädgårdstomtar och placerade dem ute i skogen. Detta eftersom man menar att de far illa när de är instängda i trädgårdar.

Flashback Community v. 2

I dag öppnar Flashback Community v. 2. En uppdaterad och förbättrad version av den gamla Community. Hemsidan byter samtidigt namn till Flashback Communication, där Community endast blir en del av flera.

Skolverket vs. Flashback

Skolverket har kontaktat Flashback och velat att vi skall lämna ut uppgifter angående våra medarbetare. Vi vill därför uppmärksamma våra läsare om att vi givetvis inte lämnar ut några uppgifter om er, oavsett vem det är som frågar.

Birger Schlaug om drogliberala värderingar

Psykedeliska bokhandeln skickade en drogliberal t-shirt till miljöpartiets språkrör Birger Schlaug. Efteråt kontaktade man Birger och frågade honom vad han gillade tröjan:

Företag nekar trycka kampanjmärke med drogliberalt budskap

För att skapa debatt om svensk drogpolitik fick Psykedeliska Bokhandeln idén om att trycka upp ett kampanjmärke.

Ryska maffians egen hemsida

Är du intresserad av att köpa ett falskt pass, en stulen lyxbil eller kanske öppna ett illegalt konto på en utländsk bank?

Socialtjänstens hemliga personregister sprids via Internet

Flera tusen personer fick plötsligt tillgång till socialtjänstens hemliga och känsliga personregister. Nu har Lerums kommun anmälts till Datainspektionen.

Hackers dömda till döden

Två kineser, Hao Jinglong och hans bror Hao Jingwen, dömdes nyligen till döden för att ha brutit sig in i en bankdator och stulit 260 000 (ca 250 000 SEK).

Svensk bok om Swedish Hackers Association

Den elektroniska publikationen Underground experts United publicerar i nummer 46 urdrag från en kommande bok om Swedish Hackers Association. Boken meddelas komma ut i vår på bokförlaget Kentaur.

Tobacco Warehouse

En 34-årig örebroare som jagats av polisen misstänkt för bedrägerier via Internet anmälde sig nyligen till polisen i Örebro.

Åtalad för namnuppgifter på nätet

Den 22 december åtalades en företagare för att ha namngvit personer på en webbsida. Brottet han påstås ha begått är att skapa ett olagligt dataregister och att via Internet ha exporterat samma dataregister till utlandet.

Nationell information

Folktribunen och Alternativ Media har startat ett gemensamt nyhetsbrev som heter Nationell Information.

Olagligt att bära t-tröja med Le Pen

En fransman som burit en t-tröja med en bild av Front Nationals partiledare Jean-Marie Le Pen med tre kulor genom huvudet dömdes nyligen av en domstol i Paris till en månads fängelse villkorligt. Domstolen fann honom skyldig till en provokation som kunde ha lett till personvåld.

Åsiktsregistrering på Integrationsdepartementet?

Redaktören Kurdo Baksi, med många kontakter på dåvarande Integrationsdepartementet, varnade för två år sedan Alexandra Pascalidou, Michael Alonzo, Juan Fonseca och Maurico Rojas för att de var åsiktsregistrerade på departementet.

Röda stjärnor inte välkomna i Malmö kommun?

I november väckte ledamoten Daniel Sestrajcic (v) uppmärksamhet i Malmö kommunfullmäktige. Anledningen var att han hade en t-shirt med en röd stjärna på. Flera ledamöter undrade hur han kunde med att bära en symbol som burits av bl.a. den sovjetiska och kinesiska armén.

Högsta domstolen förbjuder utgivning av Mein Kampf

Högsta domstolen vet inte vem som äger upphovsrätten till Mein Kampf här i Sverige. Trots detta påstår de att förläggaren Karl-Erik Hägglund inte har rätt att ge ut boken i Sverige.

Plogbillar tar avstånd från sabotage och våld

Tv-programmet Reportrarna som nyligen sändes i TV 2 innehöll en hel del felaktigheter om plogbillsrörelsen. Föreningen Svärd till Plogbillar gör därför här en dementi och ett klargörande:

Säpos svarta lista

Den svenska säkerhetspolisens personalkontroll under åren 1969-1973 stred i vissa delar mot svensk lag. Det ansåg Registernämnden som fick i uppdrag av regeringen att utreda Säpos personalkontroll under de senaste 30 åren efter fallet med snickaren Torsten Leander som nekades arbete på grund av sitt politiska engagemang.

EAK utmanar Svastika

Vit makt-bandet Svastika spelade nyligen en cover av EAK. EAK som är vänsterns svar på den s.k. vit makt-musiken har nu utmanat Svastika. På EAK:s officiella webbplats kan man läsa:

Veckoslut i rymden

Drömmen om att vanliga människor en dag ska kunna åka ut i rymden ser nu äntligen ut att gå i uppfyllelse, skriver Nasa i en färsk rapport.

Bussresor till Bagdad

För den som är nyfiken på att åka till Iraks huvudstad Bagdad är det fortfarande möjligt via en Jordanienbaserad resebyrå.

Rituell kannibalism på Papua Nya Guinea

Researrangören Journeys International erbjuder möjligheten att bo ett par veckor tillsammans med de lokala stammarna i Papua Nya Guinea. En av de få platser i världen där rituell kannibalism fortfarande existerar. Resorna kostar 2 295 dollar (ca 18 500 kr) och arrangeras tre gånger per år.

Svarta listan över tvivelaktiga researrangörer

Tidningen Råd & Rön svartlistar företag som vägrat följa ett beslut i Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Det kan till exempel vara en affär, en resebyrå, en bilverkstad eller en kemtvätt som inte gjort rätt för sig gentemot en kund.

Gör din egen Depeche Mode-bootleg

Den 12 december var Depeche Mode med i det årliga radioprogrammet "Acoustic Christmas" på KROQ 106.7 FM Los Angeles.

Hells Angels registreras av läkare

En medlem i mc-gänget Hells Angels undrar i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, om läkarna gör rätt när de skriver i sjukjournalen att en person tillhör en viss organisation eller klubb.

Konsert med EAK

Den autonoma vänsterns mest militanta och kompromisslösa grupp, EAK (Eld Attack Krossa) släpper inom kort sitt tredje album kallat ´Lust´.

Nyhetsfri tidning nedlagd

Den nederländske konstnären Hans Bossman ville protestera mot det ständiga flödet av meningslösa nyheter. Han startade därför en tidning med namnet "Tidningen utan nyheter". Det första numret kom mars 1998, och i december kom det 24:e och sista numret.

Trafiksäkerhetsverkets svarta lista

Trafiksäkerhetsverket (TSV) har sammanställt en lista över fula trestavningar, d.v.s. bokstavskombinationer som inte får användas på våra registreringsskyltar.

1998 i korthet

Nordland arrangerade konsert i Brottby. Medlemmar i gruppen Max Resist dömdes efter konserten till en månads fängelse. Sångaren, Shawn Sugg, kom trots detta tillbaka till Sverige ett halvår senare för en akustisk konsert.