Artiklar från 2006

Gatuprostitutionen i Stockholm ökar

Gatuprostitutionen i Stockholm ökar igen och närmar sig nu nivåerna före sexköpslagen. Annika Borg, chef för Socialtjänstens prostitutionsgrupp i Stockholm, uppskattar att det totalt finns cirka 225 kvinnor som prostituerar sig på gatan i Stockholm.

Fritt fram för rasister att annonsera på Skånes bussar

Vem som helst ska kunna köpa reklam på Skånetrafikens bussar. Det slår nu länsrätten fast i en dom. Bakgrunden är att Skånetrafiken velat förhindra att rasistiska organisationer köper reklamplats och har infört speciella regler för detta.

Så kan koden till bankomaten knäckas

Två israeliska säkerhetsforskare har skrivit en avhandling om hur bankomatkoden kan knäckas. I avhandlingen "The unbearable lightness of PIN cracking" beskriver Omer Berkman och Odelia Moshe Ostrovsky brister i hur PIN-koder till bankomatkort färdas mellan bankerna. Berkman och Ostrovsky är forskare i datavetenskap med inriktning mot säkerhet vid universitetet i israeliska Tel Aviv.

Pedofiler hängs ut på ny webbplats

Myndigheterna i Storbritannien tar till en ny metod för att få fast rymda barnsexförbrytare. Dömda brottslingar som inte anmält sig hos polisen hängs ut med namn, bild och beskrivning av utseendet på den statliga organisationen Child Exploitation and Online Protection Centres webbplats.

Yttrandefriheten avskaffas i nytt lagförslag

Den svenska tryck- och yttrandefriheten diskuteras att avskaffas i ett nytt lagförslag. Det hela handlar i korthet om att avskaffa den svenska tryckfrihetsförordningen och den svenska yttrandefrihetsförordningen, två av Sveriges grundlagar.

Förintelsen ifrågasätts på iransk konferens

Iran ska hålla en konferens på måndag och tisdag som ska undersöka om Förintelsen verkligen inträffade. Ett sjuttiotal intellektuella från trettio länder kommer att delta, enligt arrangörerna.

Flashback först på månen

Aftonbladet hade i november ett "bildextra" där barn fick skicka in egna bilder som de ritat på Christer Fuglesang i rymden. Ett litet oväntat bidrag kom från Martin, 8 år. Bild nummer 8 av 36.

Sverigedemokratisk yrkesförare utesluten ur facket

Yrkesföraren Mikael Hamrén från Bergvik i Hälsingland får inte vara med i Svenska Transportarbetareförbundet. Han har fått ett skriftligt besked från facket och skälet är att han sitter i Söderhamns kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

Dagens Nyheter publicerade Brödraskapet Wolfpacks dödsannons

Dagens Nyheter publicerade den 8 november en dödsannons med en logotyp för Brödraskapet Wolfpack på familjesidorna. Brödraskapet Wolfpack är en, av samhället klassad som kriminell, sammanslutning av fångar och före detta fångar från landets anstalter.

Amnesty vill informera journalister inför OS

Svenska Amnesty vill inför de olympiska spelen i Peking 2008 informera svenska journalister om de kränkningar av mänskliga rättigheter som sker i Kina.

Online-demonstration mot censur på nätet

Bland de 13 länder som utgör Internets svarta hål finns Kina, Tunisien och Egypten. Där riskerar bloggare att hamna i fängelse om de uttrycker regimkritiska åsikter.

Aftonbladet nackenchockar dubbelt upp mot Expressen

Undersökningsföretaget Aitellu har jämfört i vilken omfattning vissa typiska kvällstidningsrubriker som "rasar" och "chock" använts av Expressen.se respektive Aftonbladet.se mellan första januari och 16 september i år. Den jämförelsen visade att aftonbladet.se använde dessa ord betydligt oftare än expressen.se.

Tele2 blockerar rysk webbplats

Internetoperatören Tele2 har blockerat den ryska webbplatsen Allofmp3.com i Danmark, efter ett beslut i dansk domstol.

Sverige har världens högsta skattetryck

Sverige har världens högsta skattetryck. Det visar färska siffror från OECD. Som enda land i världen betalar invånarna mer än varannan intjänad krona i skatt till staten.

Marijuana bromsar Alzheimers

Rök marijuana morgon, middag och kväll. Det kan bli vad doktorn ordinerar mot Alzheimers sjukdom i framtiden.

Faurisson fälld för förnekande av Förintelsen

Robert Faurisson fälldes den 3 oktober i en domstol i Paris för att ha förnekat Förintelsen. Anledningen till domen är kommentarer han gjort i iransk tv.

Fastighetsägare ska inte hyra ut lokaler till sexklubbar

Hyr inte ut lokaler till sexklubbar! Det rådet får medlemmarna i branschorganisationen Fastighetsägarna. Deras ställningstagande bygger på ett yttrande som gjorts av deras "etiska nämnd". Fastighetsägarna kommer också att hjälpa sina medlemmar att bli av med redan befintliga sexklubbar. 

Valet 2006 (redovisning av samtliga röster)

I FNA nummer 205 publiceras en lista över samtliga partier som fått en röst i riksdagsvalet. Nu visar det sig att Valmyndighetens lista är långtifrån komplett.

Bankomat i USA lätt att hacka

Det började med en bankomat på en bensinstation i Virginia i USA. Med ett par snabba knapptryckningar programmerade personen om bankomaten till att tro att den hade femdollarsedlar i stället för de 20-dollarsedlar den i verkligheten hade. Sen var det bara att stoppa in ett anonymt betalkort och plocka ut pengar med 300 procents vinst.

Tre tidningar förbjuds i Egypten

Den egyptiska regeringen har förbjudit försäljningen av tre internationella tidningar eftersom de innehåller artiklar som anses kränkande för islam.

Självcensuren breder ut sig

Operan i Berlin ställer in Mozart-operan Idomeno, av rädsla för att provocera militanta muslimer. I operan förekommer avhuggna huvuden från Poseidon, Jesus, Budda och profeten Muhammed.

21 miljoner AOL-sökningar har läckt ut på Internet

Sökhistoriken från sammanlagt 21 miljoner sökningar hos America Online (AOL) har lagts ut på Internet. Totalt är 658 000 kunder drabbade.

Google förbjuds att använda material från belgiska tidningar

Den femte september förbjöds Google News att använda material från alla franskspråkiga belgiska tidningar och den tyskspråkiga tidningen Grenz Echo.

Kriget mot terrorismen ökade terrorismen

Nu erkänner till och med krigförarna i kriget mot Irak och "kriget mot terrorismen" att kriget har ökat terrorismen. New York Times avslöjade nyligen en hemlig rapport från CIA.

Osynliga partiet upplöst

Det osynliga partiet är numera upplöst, skriver partiets "centralkommitté" i sitt "första och sista pressmeddelande".

Sverigedemokrat mot sin vilja

I flera svenska kommuner där Sverigedemokraterna tagit plats i fullmäktige har personer som inte kandiderat för partiet valts in.

Hizbollah knäckte Israelisk kryptering

Israels försvar är ett av världens mest utvecklade. Trots detta har Hizbollah lyckats avlyssna den israeliska radiotrafiken.

Det fria ordet - inget för Stockholm City

Den 30 augusti var det Tryckfrihetens dag. I samband med detta uppmärksammades Tidningsutgivarnas kampanj för det fria ordet stort i 168 dagstidningar. Samma dag skrev Sakine Madon krönikan "Pippi kränker kanske Atatürk" i Stockholm City. Texten handlade om Turkiets yttrandefrihetslagar, och kritiserade bl.a. att den turkiska tullens beslag av Pippi Långstrump-böcker.

Nationalsocialister JO-anmäler polisen för stoppad valreklam

Företrädare för Nationalsocialistisk Front hindrades av polisen då de skulle sätta upp valreklam för sitt parti i Kristianstad. Händelsen har nu anmälts till Justitieombudsmannen, JO.

Brevbärare vägrar dela ut valmaterial

Ett 80-tal brevbärare i Stockholmsområdet planerar att bojkotta utdelningen av Sverigedemokraternas valmaterial.

168 dagstidningar deltar i en kampanj för yttrandefriheten

Vita förstasidor och annonser till stöd för det fria ordet. Den 30 augusti gör Sveriges dagstidningar gemensam sak och genomför en manifestation för tryckfriheten.

Välmenande antirasism

En dansk badgäst hotades nyligen med machete, och Aftonbladet gör en översättning från danska Ekstrabladet.

Hizbollah kapade server i USA

Al Manar är en TV-station i Libanon som drivs av den i USA terroriststämplade organisationen Hizbollah. Nyligen så dök deras webbplats upp på en server i USA.

Har dom nyhetstorka på Dagens Nyheter?

Man kan undra om dom hade nyhetstorka på Dagens Nyheter den 12 juli. Ganska smart att återanvända gamla nyheter.

Påhittad recension i Aftonbladet

I Aftonbladets TV-bilaga den 23 augusti kritiserade TV-krönikören Kerstin Hallert SVT:s utfrågare för att ställa "fesljumma frågor" i programmet "Utfrågningen". Problemet var bara att programmet sändes först dagen efter.

Contras anslagstavla hänvisar till Flashback

Contras anslagstavla hänvisar sedan en tid tillbaka användare som inte delar Contras politiska uppfattning till Flashback istället. Det tackar vi givetvis för, och hoppas nu att flera diskussionsforum tar efter.

Svagt stöd för tryck- och yttrandefrihet bland riksdagsledamöter

Många av riksdagens ledamöter kan tänka sig att begränsa tryck- och yttrandefriheten. Det visar en ny Sifo-undersökning som Tidningsutgivarna låtit göra. I enskilda frågor är de ofta beredda att minska öppenhet och införa förbud och restriktioner.

Pingstvän polisanmäld för hets mot folkgrupp

Amoso står för "Avslöjande myter om sexuell orientering". På Amosos webbplats kan man läsa att de homosexuellas livslängd är kortare än heterosexuellas, att homosexuella knarkar, är otrogna, får könssjukdomar i större utsträckning och att många av dem är pedofiler. All information påstås vara vetenskapligt underbyggd.

Turkisk gaytidning stoppad

Samma dag som Turkiet firade pressfriheten dag drog en domstol in senaste numret av gaytidningen Kaos GL. Enligt domstolen är tidningen "mot samhällets moral".

PKK erbjuder vapenvila

Den kurdiska separatistorganisationen PKK har erbjudit Turkiet vapenvila, det berättade en av gruppens ledare på onsdagen.

Nazister ska förbjudas göra värnplikt

Försvarsminister Leni Björklund kräver att nazister ska förbjudas att göra värnplikt. Hon menar att värnpliktiga nazister kan utgöra en risk för sina kolleger, att att det är svårt för en person med invandrarbakgrund att lita på en nazist.

Rapport visade hårdporr i direktsändning

Vid midnatt mellan lördag och söndag kunde uppmärksamma tittare se hårdporr bakom nyhetsuppläsaren Peter Dahlgren. Samtidigt som programledaren berättade om riksdagsvalet visades hårdporr på en av de många monitorerna i bakgrunden.

Filmcensorer kritiserar sitt eget arbete

Den statliga filmcensuren hör inte hemma i en modern demokrati. Det skriver de två filmcensorerna Ulf Dalquist och Anders Nyman på DN Debatt.

Lag om yttrandefrihet i Sydafrika ändras

Tidigare har dagstidningar, radio och tv i Sydafrika fått undantag från regler om förhandsgranskning, men i ett nytt förslag som presenterades för regeringen den 16 augusti är undantaget borta.

26 anmälningar mot Özz Nüjen

Granskningsnämnden har hittills fått in 26 anmälningar efter ett sexskämt i P3 om personer med Downs syndrom. Det är ovanligt många, sällan får de in mer än en eller två anmälningar mot samma program.

Polisen anmäler Emilush & Caustic för uppvigling

Polisen har polisanmält reggaegruppen Emilush & Caustic för uppvigling. Enligt polisen uppmanade bandet till brottslig handling genom att på reggaefestivalen Rotrocken i början av augusti sjunga textraderna "Alla i Landskrona hatar polisen" och "Vi ska starta krig mot snuten".

Olagligt att mata hemlösa i USA

Ger man mat till någon som är hemlös, får statligt stöd och befinner sig i någon av Las Vegas parker riskerar man att hamna i fängelse, rapporterar Review Journal.

Nu ska även människors sopor registreras

I Örebro har man börjat märka alla hushålls soptunnor med små mikroradiosändare av typ RFID. Syftet är att bygga ett system som registrerar vikten på soporna hos varje hushåll.

En röst i det svenska riksdagsvalet till salu på Ebay

Säljaren som säjer sin röst hävdar att han inte vet vad han ska rösta på, och att den som betalar bäst får bestämma. Startbudet börjar på cirka sju kronor.

Nytt chatprogram för aktivister som är omöjligt att avlyssna

Hackergruppen "Hacktivismo" har skapat ett nytt chatprogram som ska vara helt omöjligt att avlyssna. Tanken med "Scatterchat", som programmet heter, är att människorättsaktivister i förtryckarstater ska kunna kommunicera säkert.

Nationaldemokrater bannlysta från Sjöbo marknad

Den 20-21 juli hölls den årliga marknaden i Sjöbo. Det är en av Sveriges största marknader med omkring 150 000 besökare. Förra året deltog Nationaldemokraterna med försäljning på marknaden, vilket upprörde många. Därför infördes nya regler som ger arrangören rätt att förbjuda försäljning av föremål med rasistiska förtecken inför årets tillställning, och Nationaldemokraterna portades.

Adbusting-kampanj mot Connex

Den 20 juli utförde "Kampanjen för solidaritet med Palestina" en adbusting-kampanj mot Connex i Stockholm. Affischer sattes upp i tunnelbanan, med kritik mot Connex verksamhet i Israel.

Inget åtal mot Flashback - åklagaren lägger ner fallet

Det är inte brottsligt att skämta om tioårige Bobby på Internet.

Aktivister fängslade för diktsamling

Fyra unga demokratikämpar i Burma dömdes nyligen till långa fängelsestraff efter att ha medverkat i en diktsamling, rapporterar nyhetssidan OneWorld. Enligt Burma Media Association (BMA) dömdes två av aktivisterna till 19 års fängelse. Även en bokförläggare dömdes till ett långt fängelsestraff.

Franska GMO-kartor förbjuds

Fransk domstol ålade nyligen Greenpeace att ta bort kartor från sin webbplats som visar var det odlas GMO-majs.

Materazzi smutskastas på Internet

Slaktare, skurk, mördare ... Så lyder rubriken i en artikel i söndagsbilagan Crónica i den spanska dagstidningen El Mundo. Det är nämligen vad den italienske backen Marco Materazzi brukar kallas i Italien. Det faktum att han dessutom anklagas för att komma ur en högerextrem miljö med rötter i Mussolinifascismen har knappast ökat hans popularitet.

SVT stoppar filmer på Bubblare.se

Webbplatsen Bubblare.se har hamnat i bråk efter att upphovsrättsskyddat material från SVT har laddats upp. Nu tvingar SVT dem att avlägsna klippen omedelbart.

Mickey Spillane död

Deckarförfattaren Mickey Spillane, som skapade den hårdkokta privatdetektiven Mike Hammer, avled i sitt hem i South Carolina i måndags. Han blev 88 år.

Skatteverket polisanmäler kronofogdmyndigheten.se

Skatteverket polisanmäler företaget bakom webbplatsen kronofogdmyndigheten.se. Enligt dem är det inte tillåtet att sälja annonser till felstavade myndighetssidor på Internet.

Dead Rising förbjuds i Tyskland

Den 15 september lanseras zombiespelet Dead Rising till Xbox 360 i Europa. Men inte i Tyskland, där det totalförbjuds.

Centrum mot rasism vill förbjuda ännu en glass

Centrum mot rasism har hittat ännu ett hatobjekt efter glassen Nogger Black. På Danska Glassbaren i Båstad säljs sedan 1958 den populära glassen "Negerkyss".

Landstinget tar bort munkavlen

Landstinget backar från sin munkavlepolitik. I ett nytt policydokument, "Riktlinjer för opinionsbildande verksamhet på arbetsplatsen", slår man fast de anställdas lagliga rätt att fritt yttra sig.

CBGB:s stängs - och återuppstår i Las Vegas

Rockklubben CBGB:s i New York som gjorde artister som Blondie, Ramones och Patti Smith kända, stänger för gott den 30 september. I oktober återuppstår klubben i Las Vegas, rapporterar Undercover News.

HD-domen om hets mot folkgrupp kan fällas i Europadomstolen

Att kalla sexuellt avvikande för cancersvulst är okej, men inte att skriva att homosexualitet är moraliskt nedbrytande. Högsta domstolens avgörande om hets mot homosexuella den 6 juli löper nu stor risk att fällas i Europadomstolen.

Street race-fans i protest mot polisinsats

Omkring 500 uppretade personer samlades natten till den 9 juli utanför polishuset i Helsingborg. Poliser attackerades med ägg, flera bränder anlades i närheten av polishuset och fem personer omhändertogs.

Ny rapport: Bodström hotar demokratin

Timbros rapport ”Marschen mot Bodströmsamhället” av Oscar Swartz ger en skrämmande bild av Storebrorssamhället. Regeringen håller på att skapa ett samhälle som i sin extrema form får framtidsdystopin i 1984 att blekna.

Bokförlags publicering av Muhammedkarikatyr inte brottslig

Bokförlaget Alida Boks publicering av en av Muhammedkarikatyrerna är inte hets mot folkgrupp, enligt Justitiekanslern, JK.

Invandring minskar fattigdom

Invandringen är bra både för ursprungslandets och mottagarlandets ekonomier. Det skriver en stor grupp ekonomer i ett öppet brev till USA:s regering.

Misstänkt nazist-hyllning friad

Granskningsnämnden friar SVT:s hårdrocksprogram Rundgång. Att spela bitar ur en låt om SS-officeren Reinhard Heydrich är inte fel, eftersom texten inte ”entydigt” kan sägas vara propagandistisk.

Fun-Da-Mentals sångare riskerar fängelse - texterna glorifierar terrorism

Texterna på det brittiska bandet Fun-Da-Mentals nya album "All is war (The benefits of G-had)" kan resultera i fängelse för frontmannen Aki Nawaz. Texterna handlar bland annat om självmordsbombare och jämför Usama bin Ladin med Che Guevara.

Barbiedockor får inte ha sex enligt Granskningsnämnden

Granskningsnämnden har i sitt senaste avgörande fällt SVT för att i en reprissändning av kulturprogrammet Kobra visat barbiedockor som haft sex.

Första AP-fonden kritiska mot Yahoos censur

Yahoo har fått mycket kritik för att tumma på de mänskliga rättigheterna i sin affärsverksamhet i länder som Kina. Den största svenska ägaren, Första AP-fonden, har därför försökt upprätta en dialog med Yahoo - men hittills utan resultat.

Försäkring mot fildelning - organisationen betalar dina böter

Två olika "försäkringsbolag" har nyligen startats som erbjuder att betala fildelningsböterna för alla sina medlemmar. Webbplatserna "Delaut.se" och "Tankafritt.nu" är den olagliga fildelningens svar på lokaltrafikens planka.nu.

Så blockerar du Microsofts antipiratprogram

I ett steg att motverka piratkopiering av Windows så har Microsoft introducerat WGA, Windows Genuince Advantage. Programmet kontrollerar så att du har en äkta kopia, vilket resulterat i hård kritik sedan det visat sig att även efter att programmet godkänt din Windows-kopia, så "ringer det hem" till Microsoft varje dag. Exakt vilken information som överförs när programmet kommunicerar med Microsofts servrar är okänt.

Franska Microsofts webbplats hackad

Franska Microsofts webbplats hackades under söndagen. Innehållet byttes ut mot ett meddelande från en grupp turkiska hackare:

Nazister välkomna till debatt i skolan

I Karlshamns skolor är alla partier är välkomna till gymnasieskolan för att berätta om sin politik, inklusive Sverigedemokraterna och Nationalsocialistisk Front. "Vi kan inte använda odemokratiska medel för att nå demokratiska mål", säger gymnasiesamordnaren Roger Klerestam.

Yahoo censurerar allra hårdast

Reportrar utan gränsers test av kinesiska versioner av sökmotorer visar att Yahoo är den värsta censorn bland Google, MSN och den lokala konkurrenten Baidu.

Den blomstertid nu kommer är rasistisk!!?

Att sjunga "Den blomstertid nu kommer" är enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) diskriminerande eftersom elever som inte är kristna kan känna sig kränkta.

Svenska skatter skulle döda USA-ekonomin

Över 65 procent av företagandet i USA skulle inte klara att leva med svenska skatter, visar en ny internationell rapport.

Polisen har hemligt register över vänsteraktivister

En anonym polis uppger i en JO-anmälan att Malmöpolisen har ett hemligt register över vänsteraktivister med bilder från demonstrationer och beskrivningar av personerna.

Björkqvist begärd häktad

Björn Björkqvist anhölls den 7 juni misstänkt för hets mot folkgrupp på grund av sitt tal i anslutning till Folkets marsch under nationaldagen.

Dalarnas hembygdsförbund behåller solkorset

Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund (DFHF) har ett solkors som symbol. Detta uppskattas inte av alla, som skräms av symbolens nära koppling till nationalsocialistiska organisationer.

Kinesiska myndigheter blockerar Google

Kinesiska myndigheter har blockerat domänen Google.com. Man uppmanar istället invånarna att använda Google.cn, som är en censurerad version av sökmotorn.

Bodström mailbombas efter Pirate Bay-razzian

Efter att justitieministern Thomas Bodström pekats ut för att ligga bakom tillslaget mot fildelningssidan The Pirate Bay, så har hans e-postadress mer eller mindre dränkts med brev från upprörda människor. Detta enligt riksdagens e-postregistrator.

Antifascister dokumenterar polisvåldet på nationaldagen

Aktivister som demonstrerade mot nazisterna på nationaldagen har sammanställt en film där de dokumenterar polisvåldet mot antifascisterna.

Arla anmälda! Kafferbuffeln är rasistisk

Föreningen Afrikanskt kulturcentrum har anmält Arla till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Detta sedan Arla i en serie om Afrikas djur på sina mjölkförpackningar tagit med kafferbuffeln.

Piratdemonstration den 3 juni

Piratbyrån och Piratpartiet planerar en demonstration lördagen den 3 juni mot Polisens tillslag mot The Pirate Bay. Samling sker vid Mynttorget i Stockholm klockan 15.

Polisens webbplats ligger nere

Polisen har stängt av trafiken till sin webbplats efter en överbelastningsattack under torsdagkvällen. En massa anrop kom då till sidan, närmare bestämt en halv miljon i sekunden.

Polisrazzia mot Pirate Bay

Polisen gjorde på onsdagen en husrannsakan hos fildelningssajten Pirate Bay, som nu ligger helt nere. Razzian gjordes klockan 11:30. Vid tillslaget, där Henrik Pontén från Antipiratbyrån var närvarande, beslagstogs ett flertal servrar.

Pedofilparti startas i Holland

Den 31 maj 2006 registrerades ett politiskt parti för pedofiler i Nederländerna. Ett av kraven är att sänka åldersgränsen för sex från 16 år till 12 år, och på sikt eventuellt ta bort åldersgränsen helt.

Amnesty angriper Google och Microsoft

Amnesty har startat webbplatsen Irrepressible.info - en kampanj mot nätcensur som bl.a. angriper företag som hjälper regeringar att begränsa yttrandefriheten.

Nätpoker på väg att förbjudas i USA

Efter tio års kämpande verkar republikanerna få igenom sin vilja. All amerikansk kasinoverksamhet på Internet ska förbjudas och amerikanska banker ska stoppa utbetalningar till konton ägda av nätkasinon.

Miljöpartiets ungdomsförbund vill tillåta fildelning

Grön ungdom vill att Miljöpartiet lyfter fram frågan om att tillåta nedladdning av musik och filmer för privat bruk. Man anser att frågan bör finnas i deras valmanifest och drivas i valrörelsen.

Bahnhof vill skydda nätet från Bodström

Godtyckliga Internetleverantörer, vansinniga lagförslag och en helt urspårad debatt – hoten mot integriteten på Internet är fler än någonsin. Som ett svar lanserade Bahnhof i onsdags "Integrity" - ett branschinitiativ mot integritetsintrång på Internet.

Tysk razzia mot fildelare som använt eDonkey

Polisen i Tyskland har i veckan gjort husrannsakan hos 130 personer i jakten på fildelare. Utöver detta misstänker polisen ytterligare 3 500 personer som alla använt P2P-nätverket eDonkey.

Enkelt att röstfuska i Schlagerfestivalen med IP-telefoni

När Schlager-EM avgjordes var de möjligt att rösta på det egna landets bidrag. Det enda som krävdes var att man har en ip-telefon som ringer upp genom en dator i utlandet.

Säpo gjorde husrannsakan hos Sniper Records

Vit makt-bolaget Sniper Records i Gävle drabbades i måndags av husrannsakan. Polisen letade efter materiel som kan utgöra hets mot folkgrupp.

Åhléns övervakar kassapersonalen

Den svenska varuhuskedjan Åhléns har införskaffat en programvara som med hjälp av så kallad mönsterigenkänning övervakar kassapersonal. Syftet är att avslöja anställda som ägnar sig åt bedrägerier, exempelvis genom att själva iscensätta falska återköp av varor.

Bibeltemplets redaktör dömd till fängelse

Hovrätten dömde den 18 maj Leif Liljeström som ligger bakom den kristna webbplatsen Bibeltemplet till en månads fängelse. Han döms för att han publicerat inlägg som anses kränkande mot homosexuella.

Svensk webbplats slutar sälja hiv-test över nätet

Hiv-test för hemmabruk säljs inte längre i Sverige. Efter att webbplatsen Testad.se blivit kontaktade av Polisen, så valde man att stänga ner butiken.

Sverigedemokraterna föreslår grundkurs i demokrati för landets rektorer

Enligt Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder saknar en skrämmande hög andel av landets rektorer grundläggande kunskaper om vad demokrati och yttrandefrihet innebär, och föreslår därför att det skall bli obligatoriskt för alla rektorer att gå en grundkurs i demokrati.

JK vill ändra lagen om hets mot folkgrupp

Det svenska förbudet mot att väcka missaktning mot homosexuella är meningslöst. Det menar Justitiekanslern Göran Lambertz. Bakgrunden är den friande domen mot pingstpastor Åke Green förra året. Högsta domstolen (HD) fann hans uttalanden kränkande men ansåg att Europakonventionens regler om religions- och yttrandefrihet hindrade domstolen från att fälla för brott.

Ayaan Hirsi Ali tvingas lämna Nederländerna

Ayaan Hirsi Ali, känd för sin kritik mot islam, lämnar parlamentet och Nederländerna. Bakgrunden är att hon nyligen erkände att hon ljugit för att få uppehållstillstånd.

Ingen alkoholservering för fetischister

Fetish People Party i Göteborg får inte servera alkohol vid sina fester. Det står klart sedan Regeringsrätten nekat prövningstillstånd.

Rikskriminalens serverbeslag anmäls till JK

Den 5 maj beslagtog Rikskriminalen i Stockholm den server där webbplatsen Kavkazcenter låg. Ägaren har nu anmält beslaget till JK. I anmälan hävdas att webbplatsen är en nyhetsbyrå och att åklagaren därför inte har rätt att ingripa mot denna.

Res gratis i Stockholm med biljett!

SL:s stämplar fäster inte på nya biljetterna! Köp din biljett på Pressbyrån och du kan resa på den flera gånger! Pappret på biljetten är nämligen så glansigt att du kan torka bort stämpeln med tummen! Sedan använder du den igen.. och igen.. och igen!

Nazistsympati kan ge underkänt betyg

För att komma till rätta med elever som sympatiserar med rasistiska och nazistiska organisationer, har ledningen för högstadiet på Ytterbyskolan i Kungälv, bestämt att elever som inte ändrar sig, riskerar att bli underkända i samhällskunskap.

Mytoman lurade Aftonbladet

Aftonbladet.se skrev om Stockholms fallskärmsklubb som har gjort årets traditionella nakenhopp över Gärdet. Men nyheten och bilden är falsk.

Tysk anarkistgrupp stjäl mat till de fattiga

En liga av Robin Hood-inspirerade tjuvar, som klätt ut sig till superhjältar stjäl dyr mat från exklusiva restauranger och delikatessaffärer och ger till de fattiga. De jagas nu av polisen i Hamburg.

Lokaltidningar satsar på redaktionell reklam

När annonssidorna inte sålt slut ska anställda på annonsavdelningen skriva berättelser som lokala företag, föreningar, institutioner vill få ut. Det har Ingress Medias VD Göran Lundberg lanserat i utvecklingsprogrammet Lokaltidning 2010.

Djurrättsaktivister hotar mindre aktieägare

Djurrättsaktivister hotar att lägga ut namn och adress på alla som har aktier i läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline om de inte säljer dem inom 14 dagar.

Flygblad, kakor och saft möttes av polisuppbåd

En fraktion av Osynliga partiet delade under onsdagsförmiddagen ut flygblad, kakor och saft under trevliga former på AMS i Uppsala. Bemötandet var positivt från alla utom de åtta poliser som inte tyckte politik och fika var något för arbetslösa.

Censuren på Internet ökar visar ny rapport

Nyligen släppte Reportrar utan gränser sin årliga rapport om pressfrihetens tillstånd i världen. Den avslöjar regimers censur av obekväma åsikter, och visar att Internet blir en allt mer kontrellerad plats.

Känd nazist sparkas från sin arbetsplats

En av Nationalsocialistisk Fronts (NSF) kandidater i riksdagsvalet i höst, Daniel Höglund, har fått sparken från sin arbetsplats. Från fackförbundet är han sedan tidigare redan utesluten.

Bokförlag stämmer copyshop

Bokförlaget Studentlitteratur stämmer en copyshop i Göteborg, Ink’n’art, för brott mot upphovsrätten. Anledningen är att företagets anställda påstås ha hjälpt kunder att kopiera hela böcker.

Nytt bedrägeriförsök mot Nordeas kunder

Nordeas kunder utsattes på måndagen för ett nytt bedrägeriförsök på Internet. Via e-post uppmanades de att lämna sina koder på en särskild webbsida.

Björn Fries tar avstånd från marijuanamarsch

Regeringens narkotikapolitiske samordnare, Björn Fries, tar uttryckligen avstånd från Svenska NORMAL:s aktion, Global Marijuana March som arrangeras i Stockholm i helgen.

Tuffare tag mot svarttaxi

Polisen får nu bättre möjligheter att ta fast svartaxiförare redan vid första förseelsen. Det står klart efter en justering i trafikutskottets betänkandet den 5 maj om åtgärder mot svarttaxi.

Förbjudet för väktare att fotografera klottrare

När väktare på Svensk bevakningstjänst fotograferade misstänkta för skadegörelse hanterade bolaget brottsuppgifter och bröt därmed mot personuppgiftslagen.

Borat får oväntat stöd i Kazakstan

Den brittiske komikern Sacha Baron Cohen, mer känd som den kazakstanske reportern Borat, får nu oväntat stöd. Dottern till Kazakstans president säger att hennes landsmän inte ska vara rädda för humor.

Flashback startar webbshop

Flashback har startat försäljning av t-tröjor, hoods, sweatshirts och muggar. En webbshop med endast unika Flashback-prylar.

Fritt fram att kalla poliser för horor

Det är fritt fram att kalla svenska poliser för horor och visa dem fingret. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom.

Nazistisk politiker utesluten ur Metall

Stefan Luukkonen, 24, Nationalsocialistisk fronts kandidat i Flens kommunfullmäktige och riksdagskandidat för partiet blev den 26 april utesluten ur Metalls avdelning 24 i Katrineholm. Orsaken är hans politiska åsikter.

Fajaf lägger ner sin verksamhet

Webbplatsen Fajaf.com har beslutat att lägga ner sin nyhetspublicering. Webbplatsen har funnits på nätet sedan hösten 2000, och har varje vecka publicerat alternativa nyheter på svenska.

NSF-Butiken uppmärksammas av DN kultur

Dagens Nyheters kulturbilaga publicerar den 2 maj en artikel om att "NSF-Butiken" (som drivs av Nationalsocialistisk Front) saluför barnböcker vid sidan om "rasistisk lektyr, vikingamyter och partipropaganda". De tre aktuella böckerna som man upprörs över är "Blommornas bok" av Jeanna Oterdahl och Elsa Beskow, "Nils Holgerssons underbara resa" av Selma Lagerlöf samt "Stora Emilboken" av Astrid Lindgren.

Internetforum förbjuds i Tyskland?

Tyska diskussionsforum på Internet måste numera förhandsgranskas. Detta enligt en tysk domstol som nyligen fällde webbplatsen Heise Online.

Tillståndsmyndigheten agerar sedlighetspolis

Tillståndsmyndigheten i Stockholm har beslutat att Gayklubben Patricia inte längre får släppa in personer med bar överkropp och att den manliga personlen inte längre får servera i bar överkropp.

Porrfilm med Big Brother-deltagare sprids på nätet

"Big-brother"-deltagaren Kristian spelade in en privat porrfilm med sin tjej. Några dagar senare hade en okänd person lagt ut den på internet. Kristian var med i årets "Big-brother", men röstades ut.

Knutbypastorn driver en webbplats - från fängelset

Knutbypastorn Helge Fossmo har en webbplats på Internet. Trots att han avtjänar ett livstidsstraff på Kumla.

Lagligt använda narkotika i Mexiko

Allt från marijuana till tyngre droger som kokain och heroin blir nu tillåtet att använda för personligt bruk i Mexiko. Det mycket ovanliga beslutet röstades igenom av landets senat tidigt på morgonen.

Cannabisförespråkare demonstrerar i Stockholm den 6 maj

Lördagen den 6 maj arrangeras Global Marijuana March i Stockholm. En global demonstration för legaliseringen av cannabis som arrangeras på 197 olika platser i världen.

Flashback Forum har nu över 100 000 medlemmar!

Flashback Forum har nu över 100 000 registrerade medlemmar. 100 000-gränsen passerades torsdagen den 23 februari klockan 14:14.

Blatteförmedlingen - ny arbetsförmedling för blattar

Ivan Daza har startat en jobbrekryteringssajt för invandrare. Han kallar den "Blatteförmedlingen". "Jag är ju blatte, och det är blattar som söker jobb", säger han själv.

David Irving dömd till fängelse

Den brittiske historikern David Irving dömdes till tre års fängelse av en domstol i Wien den 20 februari. Hans brott är att han ifrågasatt historiska sanningar angående förintelsen. Ett uttalande om förintelsen som han gjorde i Österrike för snart 17 år sedan.

Nätcensur: statsministerns vs. utrikesministern

När Sverigedemokraterna visade teckningarna av Muhammed på sin webbplats kontaktades webbhotellet Levonline av både Säpo och UD. Sverigedemokraternas webbplats stängdes därefter ned.

Spray stängde webbplats med Muhammedkarikatyr

Internetleverantören Spray stängde tidigare i februari en webbplats som tillhör bokförlaget Alida Bok som ger ut feministisk litteratur.

Overgrow.com nedstängd av polisen

Den 30 januari försvann den populära cannabiscommunityn Overgrow.com från nätet. Dessutom försvann även webbplatserna Heaven's Stairway Seeds (hempqc.com), Cannabisworld.com och Eurohemp.com som alla ägs av samma person.

Hackergrupp lanserar kampanj mot Google

Cult of the Dead Cow (cDc) har startat en global protest mot Googles "försoningspolicy" mot Kina. Man uppmanar personer att trycka upp T-shirts med en parodi på Google-logon som säger "Goolag" i företagets välkända färger. Pengarna som folk tjänar på försäljning ska sedan doneras till organisationen Human Rights in China som kämpar för mänskliga rättigheter i Kina.

Bokhandeln Radikal attackerad

Under trettondagshelgen attackerades Bokhandeln Radikal och en av fönsterrutorna slogs sönder. Vilka förövarna var är oklart men det rör sig troligtvis om en eller flera personer som inte tycker om att det finns en bokhandel i Stockholm som säljer radikal litteratur med ett brett utbud, skriver nyhetsbrevet Arbetarmakt.

Bill Drummond (KLF) kommer till Sverige

Gruppen KLF:s grundare, Bill Drummond, är tillbaka. Mellan den 13-25 mars sätter han upp musik- och performanceprojektet "The 17" på Fylkingen i Stockholm.

Docklandsboken - läs den gratis på Internet

Boken "Docklands - ravehimmel eller knarkhelvete?" ges ut i tryckt version (200 sidor) om ett par veckor. En kortare gratisversion (99 sidor) finns däremot redan nu att ladda ner som PDF på nätet.

Yahoos förbjudna användarnamn

Om du ska registrera dig för ett epost-konto hos Yahoo! kan det vara bra att veta vilka användarnamn de accepterar respektive inte accepterar.

Australien förbjuder dataspelet "Marc Ecko´s Getting Up"

Australien har en av världens strängaste lagstiftningar kring vilka dataspel de tillåter på marknaden. Nu har de förbjudit ännu ett dataspel.

Sverigedemokraterna JK- och JO-anmäler Utrikesdepartementet och Säpo

Sverigedemokraterna anmäler UD och Säpo till J0 och JK efter att deras webbplats blivit nedstängd.

Berth Milton senior död

Porrkungen Berth Milton senior, 79, är död. Han dog i ensamhet på nyårsafton.

Här är Muhammed-teckningarna!!!

"Rätten att driva med något är mycket viktigare för ett samhälle än rätten att inte bli förlöjligad, eftersom det första är frihet och det senare förtryck." (Rowan Atkinson)

En rapport från LSD symposium 2006

– Vi är bara här för att jag inte skötte mig ordentligt i labbet, skämtade en pigg Albert Hofmann på den LSD-konferens som hölls 13-15 januari i Schweiz. Konferensen, som hedrade den 100-årige kemisten Albert Hoffman, samlade närmare 2000 entusiaster, varav ett tiotal från Sverige.

Surfa anonymt med Anonym.OS

Idén bakom Anonym.OS är enkel; ett operativsystem som kan köras från en CD kombinerat med kraftfull kryptering och anonymitetsnätverket Tor. Tanken är att även en okunnig användare ska kunna stoppa in en CD med Anonym.OS, svara på några enkla frågor och sen börja surfa utan att det ska gå att spåra.

Använd Google för att komma åt blockerade sajter

Det går att enkelt kringgå brandväggar eller censurfilter genom att bara använda sökmotorn Google. Genom att använda deras språkverktyg som en proxy-server kan man nå även blockerade webbsidor.

Loompanics upphör efter 30 år

Amerikanska undergroundförlaget Loompanics Umlimited som givit ut obskyra undergroundböcker i över 30 år, upphör med verksamheten.

Dagen då K-ordet uttalades i svensk TV för första gången

Det var på annandag jul 1966 som Per Oscarsson vållade folkstorm när han klädde av sig i Hylands hörna och undervisade fyra miljoner tittare i sex och samlevnad.

Så undviker du trängselskatten

Här kommer några förslag på hur du enkelt undviker trängselskatten i Stockholm.

Öl och homosexualitet på Googles svarta lista

Googles nya kinesiska sökmotor censurerar inte bara regimkritiska sajter, den går mycket längre än så. Tonårsgraviditeter, homosexualitet, alkohol, dejting, öl och humor stoppas också.

Polisen vill förbjuda kontantkort

Bodström har fått EU att bestämma att all teletrafik i EU ska loggas. Hur det ska gå till när det finns kontantkort är en fråga många ställt sig. Svaret är att polisen även vill förbjuda anonyma kontantkort.

Trojan skapar falska annonser på Google

En ny trojan har upptäckts som ersätter annonser i Google med falska annonser för Viagra, nakenbilder och dejtingsajter. Fejkannonserna är mycket lika originalen.

Reklambyrån King utsatt för practical joke - säljs på Blocket

Den raljerande och något felstavade radannonsen på Blocket lyder:

Albert Hofmann fyller 100 år

Albert Hofmann, den schweiziske kemisten som upptäckte drogen LSD, fyllde 100 år den 11 januari.

McDonalds leksaksdocka gör Hitlerhälsning

Hamburgerkedjan McDonalds tvingas be om ursäkt sedan en förälder i Småland reagerat mot en av kedjans leksaksfigurer - Lucy Pevensie från filmen Narnia. Lucy kan nämligen göra en armrörelse som kan uppfattas som en Hitlerhälsning.

Du har juridiskt rätt att få namnet på de p-vakter som bötfäller dig

Den som fått en p-bot har rätt att få veta namnet på parkeringsvakten. Idag lämnar parkeringsvakten endast en signatur på lappen. Men den bötfällde bilisten har rätt att få reda på hela namnet, enligt en dom i kammarrätten i Göteborg.

Hallicken Alfons friad i HD

Radioprogrammet Pippirulls satir om Alfons Åberg som hallick och knarkhandlare var fullt laglig. Det konstaterar Högsta domstolen i en friande dom den 23 december. Programmet har tidigare friats av hovrätt och tingsrätt.