Artiklar från 2010

Wikileaks blockeras ekonomiskt

I onsdags meddelade Moneybookers, en brittiskregistrerad leverantör för internetbetalningar som har hand om donationer till Wikileaks, att man avslutat deras konto efter påtryckningar från USA och Australien.

Travel Forum - nytt svenskt reseforum

Flashback har efter över tre och ett halvt års arbete lanserat en webbplats om resor. Webbplatsen Travel Forum har ett reseforum med över 190 000 inlägg, men även möjligheten att publicera sina egna resedagböcker och resebilder.

Hatsida mot Ryanair tvingades stänga

Webbplatsen Ihateryanair.co.uk startades i februari 2007. Nu har den tvingats stänga efter klagomål från Ryanair, då den innehöll betallänkar. Men flygbolagets seger verkar ha blivit kortlivad.

Fånge nekas ljudbok om nazism

En fånge på anstalten i Västervik som vill lyssna på en ljudbok om nazismen får nej av förvaltningsrätten i Linköping.

Muhammedkarikatyr i tryck - hela upplagan makulerades

Norska Adresseavisen valde att makulera hela upplagan på 90 000 bilagor efter tryck. Skälet var en teckning intill en intervju med den danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaard, där denne står med sin Muhammed-karikatyr under armen.

"Bojkotta Apharteid-Israel" kan komma att klassas som hatbrott i Frankrike

Frankrikes regering vill att kampanjer som uppmuntrar till bojkott av israeliska varor ska räknas som hatbrott och diskriminering. I Frankrike pågår flera rättsfall där bärare av t-shirtar och pins med slagord som "Bojkotta Apharteid-Israel" riskerar böter och fängelse.

Flashbackanvändare direktsände sitt självmord

En 21-årig man utanför Stockholm hängde sig tidigare idag i direktsändning på internet. Han registrerade först ett konto på Flashback Forum, och startade sedan en tråd 11:51 där han berättade att han planerade att ta livet av sig i direktsändning. Han skrev han att han skulle livesända sitt självmord via en webbkamera, och sände därefter bilder varannan sekund av händelseförloppet.

al-Qaida startar tidning på nätet

Terroristorganisationen al-Qaida har lanserat ett magasin på nätet för att locka potentiella terrorister från väst. Läsarna får bland annat reda på hur man gör egna bomber och hur man krypterar meddelanden.

Ringsignal med Hitler kan ge tre års fängelse

Medpassagerarna vid stationen i Harburg i norra Tyskland reagerade när Adolf Hitlers skrikande röst dånade ut över perrongen i ett tal som avslutades med "sieg heil". Mannen riskerar nu upp till tre års fängelse för att ha använt ett av Hitlers tal som ringsignal.

Stockholm Smokefest 2010

För andra året i rad så ska cannabisrökare från hela Sverige samlas i Rålambhovsparken i Stockholm. Den 10 juli arrangeras Stockholm Smokefest 2010. Artister och musik blandas med debatter. Alexander Bard och Ted Goldberg är några av talarna.

Flashback Forum fyller 10 år

Det är idag exakt tio år sedan som Flashback Forum lanserades. Forumet hette på den tiden Flashbacks konferensavdelning, och hade sammanlagt 71 olika forum.

Lars Vilks webbplats hackad

Konstnären Lars Vilks har fått sin webbplats hackad två dagar i rad. Personerna som hackade sidan kallar sig för "Al Qatari" och uppmanar de som besöker sidan att läsa mer om Muhammed på länkade webbplatser.

JK friar Katrin Zytomierska från hets mot folkgrupp

"Syrianer gör abort om det visar sig att fostret är en flicka." För det uttalandet anmäldes bloggaren Katrin Zytomierska till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp. Men JK väljer att fria henne.

Pastor vill bränna böcker på bål

Predikanten Holger Nilsson, som även är redaktör för tidskriften Flammor, uppmanar i Allianskyrkan närradioprogram "Väktare på muren" att Vetlandas invånare ska ordna ett bokbål på torget och bränna upp Jonas Gardells böcker om Gud och Jesus.

Nikanor Teratologen får stipendie av Svenska Akademien

Svenska Akademien har tilldelat författaren Nikanor Teratologen det Beskowska resestipendiet.

Kenneth Sandberg skänker bort Sverigedemokraterna partistöd

Kenneth Sandberg har nyligen lämnat Sverigedemokraterna (SD) och bildat ett nytt parti. Men innan han startade sitt nya parti, Kävlingebor, hann han med att ge bort överskottet av Sverigedemokraternas partistöd.

Litauen stoppar Baltic Pride

Litauens riksåklagare har dragit tillbaka demonstrationstillståndet för Baltic Pride, en lokal Pridefestival för homosexuellas rättigheter.

Kanton i Schweiz förbjuder burka

Kantonen Aargau i Schweiz röstade på tisdagen för förbud mot heltäckande slöja, vilket är landets första politiska initiativ att förbjuda heltäckande slöja på allmän plats. Man vill nu att förslaget även röstas igenom på nationell nivå.

Hells Angels vann i rätten mot Luleå kommun

Hells Angels fick rätt mot Luleå kommun. Deras klubbvästar kan inte bannlysas i kommunens lokaler.

JK granskar valaffisch med naken Muhammed

Skånepartiet har klistrat upp valaffischer föreställande profeten Muhammed naken med en nioårig hustru. Nu riskerar partiet att dömas för hets mot folkgrupp, då den uttrycker missaktning mot muslimer. Justitiekanslern (JK) har beslutat att en förundersökning ska inledas.

Listan över pressfrihetens fiender

Reportrar utan gränser har gjort en lista där man utsett pressfrihetens fiender. Här namnges ledande personer i alla delar av världen. Det de har gemensamt är att de våldsamt motarbetar den fria pressen.

Wikileaks nedstängt tills vidare

Webbplatsen WikiLeaks, som publicerar hemliga dokument från regeringar, företag och organisationer, är tills vidare nedstängd på grund av ekonomiska problem. Man har nu startat en insamling för att öppna sidan igen.

Fotoutställning med slaktbilder stoppad

Ålidhemsbiblioteket i Umeå vågar inte visa fotoutställningen "Walls of Glass". Detta av rädsla för att barn ska må dåligt.

Katrin Zytomierskas raderade inlägg

Bloggaren Katrin Zytomierska har hamnat i blåsväder efter att ha skrivit ett invandrarkritiskt inlägg på sin blogg. Inlägget är numera raderat, men en kopia av inlägget finns nu upplagt på nätet.