Artiklar från 2001

Anna Lindh och prostitutionen

Politik utan förankring i verkligheten är alltför ofta förekommande. Politiker svänger sig med meningslösa termer och slagkraftiga åtgärdsprogram efter att ha suttit inlåsta i utredningar och på konferenser i månader. Det är ett spel för gallerierna som, speciellt inför valåren, stegras till det absurdas gränser.

Altriasucks.com

Tobaksjätten Philip Morris meddelar nu att man tänker byta namn på moderbolaget i koncernen till Altria Group. Detta för att slippa att folk bara tänker på tobak, lungcancer och skandaler när de hör företagsnamnet.

Drogpolitik versus realpolitik

Den amerikanska kongressen fruktar, liksom många andra myndigheter, mystiska brev med mystiska innehåll. Det gäller kanske främst en fruktan för mjältbrand och andra virus, men säkert även för realpolitiska insikter.

Svensk hampa skickas till EG-domstolen

Den halländska hampan får ligga kvar hos åklagaren tills EG-domstolen uttalat sig i frågan. Det beslöt Halmstad tingsrätt på onsdagen.

Bastuklubbslagen avskaffas

Lagen som förbjuder så kallade bastuklubbar ska avskaffas. Förslaget finns med när regeringen inom kort lägger fram en proposition om ny smittskyddslag, erfar TT.

Cherry-företagen stämmer staten

Problemtyngda Cherry-företagen, som främst försöker tjäna pengar på olika typer av automatspel stämmer staten för ett nytt förbud mot "automatspel". Det skriver Dagens Industri. Cherryföretagen vars största ägare är Kinnevik fick i den senaste delårsrapporten se sina intäkter falla med 30 procent.

Larry Flynt på krigsstigen (igen)

I takt med att amerikanska marktrupper släpps ned i Afghanistan, ökar omvärldens nyfikenhet. Ska man hitta Osama bin Ladin eller kommer amerikanerna, likt ryssarna, att lida stora förluster i den karga terrängen?

Sion vises protokoll -­ nu som tv-serie!

Under ramadan, islams fastemånad, har egyptiska tv-kanalen Arab Radio & Television (ART) sänt en egenproducerad dramatisering av de beryktade texterna Sion Vises Protokoll. Dessa texter, som tros härstamma från ryska 1800-tals-antisemiters fantasi, användes bland annat av nazistregimen i Tyskland som berättigande för den största pogromen mot judar någonsin.

Göteborgs Fria Tidning

I somras startade Stockholms Fria Tidning. Tidningen startade för att vara en motpol till de koncentrerade ägarintressen som dominerar svensk press i dag, med målsättningen att bredda utrymmet för den offentliga debatten. Innehållet är traditionell nyhetsrapportering men lyfter fram bevakningen av miljö, demokrati, solidaritet, fred, jämställdhet, mänskliga rättigheter, djurrätt och ekonomiska förhållanden.

Johan Ehrenberg angående Flashback

Följande text finns att läsa på www.etc.se under avdelningen "Fråga Johan", där olika läsare skickar in frågor till Johan Ehrenberg.

Extra mycket reklam, tack!

EU:s ministerdårar har ånyo haft möte och beslutat om nya spännande förbud. Samtidigt som direktreklamen väller in genom våra brevinkast har ministrarna bestämt att den kanske mest resurssnåla och harmlösa reklamen av alla sorter - massutskick av e-post - ska förbjudas.

Hoppsan!

Robinson-Emmas webbsida blev extra populär i veckan. Detta efter att webbplatsen Fuck.st berättat hur man loggar in som administratör på sidan.

Säkerhetslucka i svensk idrottsportal

Det finns flera säkerhetsluckor i något som heter klubben online, en tjänst från Riksidrottsförbundet och företaget n3 sport. Buggarna gör det möjligt att ändra på varandras webbsidor. Bland annat kan vem som helst byta logotyp hos någon annan klubb. Dessutom kan man ladda upp annat än vanliga bildfiler, det vill säga asp-filer.

FBI-virus nekas fritt spelrum

Vågorna från säkerhetsdebatten går höga i USA. Enligt MSNBC håller FBI på att utveckla ett avlyssningsvirus, under kodnamnet Magic Lantern, som ska kunna fånga tangentnedtryckningar och skicka dessa till säkerhetsorganisationen.

Hackers for Satan

En grupp som kallar sig "Hackers for Satan" vandaliserar webbplatser som tillhör kyrkor och religiösa organisationer i USA. Sedan november har gruppen vandaliserat 25 kyrkors och andra religiösa organisationers webbplatser.

Olagligt att länka till hackarprogram?

Hackartidningen 2600 förlorade andra ronden mot filmindustrin. Efter första ronden fick 2600 rätt, men nu får tidningen inte längre länka till dvd-dekrypteringsprogrammet Decss (Decrypted Content Scramble System) från sin webbplats. Ett program som tar bort kopieringsskyddet från dvd-skivor.

Bilder som dödar - ett samtal med Charles Gatewood

- Bilder som dödar, utställningens namn, är en referens till författaren William Burroughs, som en gång uttryckte att han skulle vilja formulera en dödlig mening. Det enda jag lyckats med är att skrämma gamla tanter så att de springer ut från gallerierna!

Sigue Sigue Sputnik släpper nytt album med enbart Elvis-covers

Den första januari släpper Sigue Sigue Sputnik ett nytt album vid namn "Blak Elvis Vs the Kings of Electronic Rock and Roll". En skiva med enbart Elvis-covers. Gruppen beskriver i en pressrelease albumet med följande text:

Orgasmens dag i Brasilien!

Arimateia Dantas, en brasiliansk kommunpolitiker i staden Esperantina, fick en idé efter att hans flickvän lämnat honom. Orsaken var att hon tröttnat på hans prematura ejakulationer och att hon sällan själv lyckats uppnå orgasm tillsammans med honom. Dantas beslöt därför att göra en undersökning i Esperantina, en stad med 35 000 invånare. Det visade sig att endast 28 % av de sexuellt aktiva kvinnorna i undersökningen fick orgasm vid samlag.

Porrklubbar i Swaziland trots sexförbud

Tidigare i höstas rapporterade Flashback om hur det lilla kungariket Swaziland i sydöstra Afrika hade infört ett fem år långt sexförbud för landets unga kvinnor. Kung Mswati III införde förbjudet som ett försök för att stoppa spridningen av hiv/aids. Av landets omkring en miljon invånare beräknas en fjärdedel vara hiv-smittade.

Playboys kreditkortsregister hackat

Amerikanska FBI undersöker för tillfället en rapporterad säkerhetslucka på Playboys webbplats. Polisen kopplades in på fallet efter att flera kunder på webbplatsen hade fått hotfull e-post från hackarna, som även skickade ut namn, kreditkortsnummer och information om vilket datum kreditkortet gick ut till kunderna.

En kaffe och lite sex?

Japans sexindustri omsätter, enligt Far Eastern Economic Review, lika mycket som landets försvarsbudget. I storstäderna och i Tokyo främst finns en uppsjö av företeelser västerlänningar sällan ens skulle kunna komma på i fantasin. Den senaste trenden som nu växer kraftigt är att vanliga japanska män, kvinnor och par går till speciella kaféer för att koppla av. Det speciella med kaféerna är att det på stora anslagstavlor visas vem man kan ha sex med just för tillfället!

Att röka eller inte röka

Droger av olika slag är en central del av amerikansk vardag. I alla sociala lager finns så kallade narkotiska preparat, i organisk eller kemisk form. Collegestudenter röker marijuana och är ingalunda ensamma om det. Presidenterna får kemiska cocktailar av läkare med speciell tystnadsplikt. George W. Bush, den nuvarande presidenten, var kokainist och alkoholist innan han fann frälsningen i Jesus. I de flesta samhällsklasser finns någon form av substans närvarande, som substitut för eller komplement till alkoholen.

Vad kan man säga?

Då George W. Bush i september yttrade att man antingen var för USA eller för terroristerna, skapade detta en reaktion hos amerikanska medier och hos folk i gemen. Krisen efter terrordåden i New York innebar inte bara ett massivt behov av nyheter på grund av folks rädsla och ångest. Det skapade också ett massivt behov av säkerhet och trygghet. Då presidenten lade fram sin strategi och sina förslag för att bekämpa terrorismen möttes han av unisont bifall från medierna, från kongressen och från folk på gatan. Nya anslag till krigföring och nationell säkerhet, nya befogenheter att övervaka och nya militära krafttag välkomnades och beviljades utan något större ifrågasättande.

Informationshunger i Saudiarabien

Vad skall man göra om man vill ha tillgång till Internets alla spännande aspekter men bor i ett land med nätcensur? I konservativa Saudiarabien finns en informationshunger som inte tycks kunna mättas av myndigheterna själva.

Öppna Kanalen anmäld till länsrätten

Den lokala kabel-tv-kanalen Öppna Kanalen anmäldes under våren 2001 till länsrätten av Medborgerliga Studiegrupper (MSG), enligt dem själva en "kulturell motståndsrörelse", en "organisation för intellektuellt självförsvar" och ett "svenskt bildningsförbund". MSG ville sända tv-program som medlem, vilket skulle betyda en kostnad för dem på 200 kronor per sändningstimme. Man ansökte om medlemskap men fick avslag.

Skandalen ett faktum!

Flashbacks avslöjande om att hackers tagit sig in i Telias datorer och hämtat information om hemliga loginuppgifter har skakat om telejätten rejält - i det tysta. Men än tycks man inte fattat beslut om lämpliga åtgärder, varken för att stoppa "buset" eller för att på ett psykologiskt korrekt sätt bemöta en förväntad uppsjö av klagomål från kunder.

Lagligt att sprida dvd-avkrypteringskod

En appellationsdomstol i Kalifornien upphävde i början av november det preliminära förbudet mot att sprida källkoden till Decss, ett program som kan användas för att avkryptera innehållet på dvd-skivor. Att publicera en källkod jämställs med det skrivna ordet och skall omfattas av de lagar som skyddar yttrandefriheten, sade domarna.

Hackerattack mot avloppssystem

En hacker i Australien har nyligen dömts till två års fängelse för att ha tagit sig in i ett kommunalt datorsysystem och styrt om avloppsvattnet, så att miljontals liter avloppsvatten pumpades ut i det vanliga vattensystemet och bland annat ledde till översvämningar i parker och byggnader.

Piratsidor populärare än porr

Antalet så kallade warez-sidor som distribuerar piratkopierade versioner av program och antalet sökningar på dessa webbplatser ökar kraftigt, uppger nyhetsbyrån Reuters. Enligt Wordtracker.com som dagligen bevakar sökord på de mest populära sökmotorerna, placerar sig "warez" före både "porr" och "resor".

Nordkorea får e-post

Nordkorea har tagit ytterligare ett steg mot den nya ekonomin. Nu finns även möjlighet att skicka e-post till landet. Men prissättningen är allt annat än solidarisk, utan vänder sig i första hand till företag.

Så skaffar du 100 kronor till Telia Refillkort - helt gratis

För er som har Telia refill kan 100 kronor komma som en skänk från ovan. Ni får dem genom att besvara ett antal frågor på Telias webbplats. Att leta upp alla svar är dock både tidskrävande och tråkigt, så de finns redan upplagda på en annan webbsida på Internet.

Gary Glitter i engelsk censurdebatt!

1998 greps den flärdfulle rockstjärnan Gary Glitter för innehav av barnpornografi. Hans laptopdator innehöll cirka 4 000 bilder av underåriga flickor och pojkar i grova och anstötliga situationer. Han berättade under rättegången att han kunde spendera mellan sex och tolv timmar uppkopplad i jakten efter än grövre bildmaterial på Internet. Den legendariske Glamrock-ikonen förklarade sig skyldig och dömdes till fängelse. Efter att ha suttit av sitt straff i två månader i Bristolfängelset kom han snart att inse hur saker och ting förändrats i hans annars så kitschigt glamorösa tillvaro.

Spoken Word på Berns 2001: Stora ord i stor lokal!

På anrika Berns i Stockholm hölls den 28 oktober årets Spoken Word-festival. Som vanligt bjöd listan med deltagare på ett spektrum av allt från debutanter, rutinerade rävar, poeter, författare, skådespelare och provokatörer.

Ken Kesey död

Den amerikanske hippieinspiratören och författaren Ken Kesey avled lördagen den 10 november vid 66 års ålder. Han led av levercancer.

George Lucas stämmer porrföretag

George Lucas har lämnat in en stämningsansökan mot ett företag i New York för deras tecknade pornografiska version av "Star Wars"- filmerna.

Amerikanskt porrföretag måste betala tillbaka 20 miljoner dollar

Crescent Publishing Group som står bakom ett flertal porrsidor på Internet måste betala tillbaka 20 miljoner dollar till besökare. Besökarna trodde att de skulle få titta gratis på sidorna som i gengäld krävde att de lämnade kreditkortsinformation, för att bevisa att de inte var minderåriga. Sedan upptäckte besökarna att de fått betala i alla fall, i vissa fall hade de fakturerats upp till 60 dollar i månaden.

Dagens Nyheters webbplats pekades mot porrportal

I slutet av oktober drabbades Dagens Nyheters webbplats av en hackerattack. Hälften av alla besökarna kunde antingen inte nå sidan över huvud taget eller kopplades vidare till en porrsida.

Harry Potter-filmer var porr

Harry Potter-filmen premiärvisades nyligen i London och redan nu letar fans febrilt efter en kopia av filmen på nätet. Det brukar inte dröja länge innan en sådan dyker upp på någon av de många filbytartjänster som erbjuds. Harry Potter är eftertraktad även för nätpirater och i branschen förväntar sig de flesta att filmen skall bli den mest nedladdade i Internets historia.

SVT.se - ett drama i verkligheten

Sveriges Televisons webbplats är antingen ett spännande experiment i radikal interaktivitet eller en rejäl säkerhetskatastrof. Uppgifter som kommit Flashback tillgodo visar att man enkelt, om man vill, kan gå in på SVT:s webbplats och administrera/ändra allt innehåll via adressen: http://www.svt.se/drama/admin/index.asp.

Vem tjänar pengar på krig? Många!

Det första offret i ett krig är sanningen, det känner vi alla till. Att sanning som begrepp i dessa tider är mer flexibelt och dynamiskt än någonsin kan vi också skönja genom att till exempel titta på tv-nyheterna.

Danmark avskaffar "hets mot folkgrupp"?

Hur fritt är ett fritt samhälle egentligen? En väl tillämpad yttrandefrihet bör till exempel vara ett gott tecken på en generell individuell frihet. Men vad händer om någon använder den i syfte att påverka opinionen i en riktning som inte överensstämmer med till exempel en sittande regerings eller ett demokratiskt samhälles grundvalar?

Hitler var homosexuell?

Adolf Hitler var homosexuell. Åtminstone om man skall tro på historieprofessorn Lothar Machtan, som lagom till den stora bokmässan i Frankfurt ger ut en bok med "en rad indicier".

Tyskland legaliserar prostitution

Att sälja sex i Tyskland är från årsskiftet ungefär samma sak som att sälja godis. I juridisk mening. För på fredagen antog förbundsdagen med bred majoritet förslaget att legalisera prostitutionen, att ge utövarna samma sociala rättigheter som övriga anställda eller egenföretagare och att inte längre stämpla sexhandel som osedlig.

Nationalsocialistisk Front ställer upp i kommunalval

Nationalsocialistisk Front (NSF) ställer upp i kommunalvalet i Karlskrona nästa år. Anders Ärleskog berättar för tidningen Den Svenske Nationalsocialisten att planerna är långtgående men att man ännu inte fastslagit vilka kandidater som skall ställa upp i kommunen.

Skratta dig gammal

Har du en positiv livssyn? Det är kanske inte en fråga som du förväntar dig att få, men förhoppningsvis svarar du ja ändå. En ny amerikansk undersökning visar nämligen att de människor som skrattar och är glada och har en optimistisk syn på tillvaron lever upp till tio år längre än dem som alltid klagar.

Brill´s Content läggs ner

Mediemagasinet Brill´s Content ger upp efter bara tre år. Det mediekritiska magasinet Brill´s Content har väckt mycket uppmärksamhet sedan starten 1998. Men trots stor uppskattning hos läsare har annonsmarknaden vänt magasinet ryggen. Tidningen gick från 10 utgåvor per år till att bli ett kvartalsmagasin i juli. I förra veckan kom beskedet att Steven Brill lägger ner tidningen.

Socialpolitiker vill ha sexköpare på bild i tidningen

Socialnämndens ordförande i Luleå, Leif Wikman (s), vill att tidningarna skall börja publicera namn och bild på prostituerades kunder och hallickar. Syftet skulle vara att stoppa den växande prostitutionen med ryska kvinnor i norra Sverige.

Rättegång mot tidningen Brand

Den 5 december klockan 10.00 i Göteborgs tingsrätt kommer det att vara huvudförhandling mot en av medlemmarna i den anarkistiska tidningen Brands redaktionskollektiv.

Rättegång mot tidningen Ekologisten

Den 6-7 november kommer Svea hovrätt i Stockholm att hålla rättegång mot Linus Brohult för texter skrivna i miljötidningen Ekologisten. I Stockholms tingsrätt dömdes han i december 1999 till ett års fängelse för "uppvigling" på grund av texter i tidningen som beskrivit olika typer av aktioner man kan göra mot motorvägsbyggen. Domen överklagades och först nu kommer Svea hovrätt att ta upp målet. Åklagaren har inför hovrättsförhandlingarna hävdat att ett års fängelse var i underkant.

Kim Schmitz ljuger om hackattackerna

Den tyske riskkapitalisten Kim Schmitz och hans YIHAT (Young Intelligent Hackers Against Terror) har med största sannolikhet ljugit när de sagt att man lyckats ta sig in på Alshamal Islamic Bank i Sudan och hittat konton som tillhör bin Ladin. Faktum är att Schmitz har ljugit om att han är en hackare över huvud taget. Det hävdar tysk hackare och erkända säkerhetsexperter. "Det är 100 procent säkert att han inte gjort attacken. Det är inget annat än en pr-kupp", säger Jens Ohlig på den tyska hackerföreningen Chaos Computer Club.

Kevin Mitnick blir CIA-agent på tv

Hackaren Kevin Mitnick skall spela CIA-agent i en amerikansk tv-serie vid namn Alias. Till Information week säger Kevin Mitnick bara att han tycker det är enormt komiskt, med tanke på hans bakgrund.

Svartskallespelet

Hos Danmarks motsvarighet till Sveriges radio kan man ladda hem och spela Mojaffa-spelet. Tidigare hette det Perker-spelet, (Perker = Arabisk svartskalle). Spelet går ut på att samla guldkedjor och kondomer och få pengar så man kan bygga om sin BMW för att få street-respekt.

Hackers slår till igen ... Telia helt maktlösa!

Under lång tid har crackers penetrerat datorer med topphemlig information hos Telia. Informationen rör företags- och myndighetskonton för bland annat ISDN- och modemuppkopplingar via 020-nummer. Kontouppgifterna har använts för att ringa och surfa gratis i mycket stor utsträckning.

John C. Lilly död

Den amerikanske forskaren John C. Lilly avled den 30 september 2001. Under sitt långa liv som neurolog och kulturpersonlighet hann han med mycket: avancerad forskning i neurologi och kommunikation, psykologi, psykoterapi, människans reaktioner vid borttagande av sinnesintryck, delfinforskning, samt forskning kring ketamin och psykedeliska preparat. Bland mycket annat ...

Ratt-gitarrist bekräftar aids-rykten

Efter alla aids-rykten har förre Ratt-gitarristen Robbin Crosby, enligt Radioundercover.com, nu bekräftat att han lider av sjukdomen. I en intervju med radiostationen KNAC berättade Crosby, som tidigt i Ratts karriär fastnade i ett svårt heroinmissbruk, att han fick viruset för sju år sedan och att sjukdomen nu är långt gången.

Malcolm McLaren kommer till Sverige

Sex Pistols manager, Malcolm McLaren, är det stora dragplåstret på The Spoken Word-festivalen som arrangeras på Berns i Stockholm, den 28 oktober.

Ridley Scotts lillebror gör film om Hells Angels

Stjärnregissören Ridley Scotts lillebror Tony gör nu film av en bok om den ökända mc-klubben Hells Angels. Den blivande filmen har lånat både titel och innehåll av boken Hells Angel, skriven av Ralph "Sonny" Barger, klubbens världspresident.

Besvikna konsertgäster fick pengarna tillbaka

En familj från Värmdö hade köpt biljetter till Absolut Kidz konsert på Skansen i augusti. Framme vid scenen stod både vuxna och barn, en del hade sina barn på axlarna. Familjen gick runt och provade en mängd ställen utan att kunna se något. På en del platser kunde de vuxna skymta några uppsträckta händer, men den nioårige sonen såg ingenting alls och var jättebesviken. Efter 30 minuter gick familjen därifrån.

Charles Gatewood-utställning i Stockholm

Mellan december och januari ställer amerikanen Charles Gatewood ut fotografier från sin långa och kontroversiella karriär på Galleri Thomas Ehrngren i Stockholm, en samlingsutställning kallad "Pictures That Kill!". Svinhårt om vi får säga det själv!!!

Snabbköp för sexhandel

I tyska Köln har myndigheterna ordnat en drive-in-bordell i utkanten av staden för att flytta prostitutionen ut från kärnan och den berömda katedralen. I det nya "snabbköpet" kan sexkunden välja ut en prostituerad och fortsätta till en p-plats med anslutning till ett sovrum, komplett med larmknapp, dusch och toalett. Den katolska kyrkan har inrättat hjälpverksamhet för de prostituerade i anslutning till bordellen.

Private på Forbes lista

Amerikanska tidskriften Forbes utser porrbolaget Private Media Group till en av världens intressantaste småbolagsaktier inför 2002. Forbes genomgång kallad "20 for 2002" är ett urval bland 20 000 småbolag utifrån kriterier för finansiell tillväxt, lönsamhet och framtidspotential, och involverar analytikers och institutionella investerares uppfattningar.

Sexturism allt vanligare i Kambodja

Den växande turismen har hjälpt Kambodja ekonomiskt. Samtidigt är mer än en femtedel av besökarna så kallade sexturister, rapporterar Chea Huot, forskare vid Kambodjas institut för utvecklingsresurser. Chea Huot säger i den franskspråkiga tidningen Cambodge Soir att 22 procent av turisterna kommer att få sexuella upplevelser.

Bok om Berth Milton

Snart kommer den oauktoriserade biografin om porrkungen Berth Milton, hans bolag Private Media Group och porrbranschen i stort. Där framstår han som en smart affärsman med en svår uppväxt samt en kluven inställning till porrbranschen.

Tveksam barnsexrapport från Ecpat

I början av september kom organisationen Ecpat med en rapport om barn inblandade i prostitution, pornografi och trafficking. Enligt Ecpat har minst 400 barn utnyttjats på 22 orter runt om i landet. Ecpats slutsats var skrämmande: "Undersökningen visar att barn används som handelsvaror i sexuella syften på ett näst intill ofattbart sätt." "Minst 400 barn tvingas till prostitution i Sverige", skrev Aftonbladet.

Prostituerade i protest i Calcutta

Nära 1 000 prostituerade i Calcutta i Indien gick i mitten av september i en protestmarch mot terrorangreppen i USA. De fördömer dåden och erbjuder sig även att donera blod till de skadade. Marchen arrangerades av DMSC, den största organisationen i Sydasien för prostituerade.

Barn inte välkomna hos Disney

Inbjudan till Walt Disneys hundraårsminne skickas ut i dagarna, meddelar Financial Times. Den är flera centimeter tjock och innehåller serier med Musse Pigg, Bambi och en massa dalmatiner. Vad de 4 000 nyligen uppsagda vid företaget anser om saken är okänt men en liten rad i inbjudan är onekligen lite udda: "Because functions during this event will last late into the night, we ask that invited guests be limited to adults." Inga barn, således, på gamle Walts födelsedagskalas.

Haschklubbar stänger frivilligt i Köpenhamn

Den danska polisens nya sätt att ta itu med haschklubbarna i Köpenhamn har börjat ge resultat. Flera klubbar har redan slagit igen frivilligt. Strax före sommaruppehållet beslutade folketinget att polisen skall kunna utdela varningar och sedan förbjuda haschklubbarnas verksamhet. Varningar utfärdas om polisen misstänker att det pågår illegal verksamhet i lokalen. Utöver haschförsäljning, som egentligen också är förbjuden men som myndigheterna oftast ser mellan fingrarna med, pågår ofta illegal spelverksamhet och försäljning av stöldgods.

Sexförbud i Swaziland

Särskilda kyskhetsregler för unga kvinnor har införts i det lilla kungariket Swaziland i sydöstra Afrika. Nyligen förklarade ledaren för landets unga kvinnor, Lungile Ndlovu, att landets äldste funnit det lämpligt med ett fem år långt sexförbud.

Christiania fyller 30 år

Den 26 september fyllde den danska fristaden Christiania 30 år. I dag bor över tusen personer i det gamla militärkasernområdet som fått status som ett "socialt experiment". Under dess trettio år har Christiania haft ett långtgående självstyre baserat på direktdemokrati.

Idi Amin bygger hus i Uganda

Ugandas förre diktator Idi Amin lär visserligen aldrig själv återvända till hemlandet, men han bygger ett hus i sin hemby så att åtminstone en del av hans 48 barn skall ha någonstans att ta vägen. Det är tidningen Sunday Vision i Kampala som skriver att Idi Amin uppmuntrar sina barn att resa tillbaka till Uganda för att lära känna sina rötter.

"Dansa med zigenarpacket"

Justitiekanslern, JK, har beslutat att inte inleda en förundersökning angående polismyndighetens i Stockholms län "zigenaraffisch". Affischen gjorde reklam för en kommande personalfest hos polisen under rubriken "Dansa med zigenarpacket". Av affischen framgår att det romerska bandet Gipsy Brothers uppträder, samt att festen har som syfte att få in konst och kultur i polisarbetet.

Robinson tystade politiker

Kommunalpolitikern Jan Emanuel Johansson från Norrtälje vill inte uttala sig om personval. Trots att han tänker driva en personvalskampanj inför nästa val. Låter det konstigt? Det är det inte. Inte om man vet att Jan Emanuel Johansson är deltagare i årets Robinson.

Granskningsnämnden fäller TV4 för partiskhet

Granskningsnämnden har fällt TV4 för partiskhet i ett avsnitt av Kalla Fakta. Ett reportage som sändes den 1 mars 2001 handlade om barn till utvisade föräldrar. Reportern sade i en avslutande kommentar att "inga som helst formella skäl" fanns för att neka pappan nåd utan att det handlade endast om "politisk vilja".

Förbjuden reklam värd halv miljard

Det pågår en reklamkupp mot kulturminister Marita Ulvskog. Förbudet mot reklam riktat till barn har redan satts på prov liksom förbudet mot alkoholreklam. Nästa steg är utökad reklamtid i tv och annonser för tobak och vadhållningsspel. I potten ligger en halv miljard nya reklampengar per år. Och frågan är om ens den svenska folkhälsan längre räcker som argument.

Kristdemokrater annonserar på homoportal

Kristdemokraternas ungdomsförbund i Stockholms stad har annonserat på RFSL:s webbplats. Det något udda medievalet innebar att kristdemokratiska paroller om kärnfamiljen hamnade bland vågade sexartiklar.

Spray blir allt mindre

Det en gång lovande företagsbygget Spray har krympt till oigenkännlighet. När delårsrapporten för första halvåret 2001 presenteras ligger omsättningen på 48 miljoner kronor, jämfört med en kvarts miljard motsvarande period ifjol.

Dotcom har blivit skamligt

Nu byter Nasdaq-företagen namn. De flesta som heter något med dotcom eller net har fått nog. Nu väljer de namn som inte är så förknippade med den krisdrabbade nya ekonomin.

Urinprov säljes på Internet

Privacy Protection Services heter ett företag som bland annat säljer rena urinprov på nätet. Den danska tidningen Politiken berättar att man för 700 kronor kan få garanterat rena prov hemskickade. Det falska provet döljer man sedan i armhålan eller annan kroppsvrå så att det håller rätt temperatur. Företaget lär användas av idrottare som vill manipulera sina dopningprov.

World Trade Center-souvenirer högvilt på webbauktioner

Terrorattacken mot World Trade Center har också resulterat i stor aktivitet på auktionswebbplatser som Ebay. Souvenirer för att minnas byggnaderna är efterfrågade, men också katastrofrelaterade domännamn. De sistnämnda auktionerna tas dock bort av Ebay så fort de dyker upp.

Halva Internetkina hackat

Rapporten, som kommer från China Internet Network Information Centre, målar upp en dyster bild av säkerhetstänkandet bland kinesiska Internetanvändare. Hälften av användarna säger sig ha blivit utsatta för hackarattacker under det senaste året. I dag finns det cirka 26,5 miljoner surfare i Kina.

Strid kring mc-gäng på rockfestival

Det har blåst upp till strid mellan Sölvesborgs kommun och polisledningen i Blekinge. Polisen har framfört önskemål om att kommunen skall skriva om sitt avtal med Sweden rock festival, rapporterar Sveriges Radio Blekinge.

Stockhausen om WTC

"Det största konstverk som någonsin funnits." Med de orden visade den 73-årige tyske tonsättaren Karlheinz Stockhausen enligt många slutgiltigt att han är spritt språngande galen. För vad Stockhausen avsåg var terrorattentatet mot World Trade Center i New York.

Black Ingvars ger ut Ipren-mannen på barnskiva

Läkemedels-giganten Pharmacia vill förhindra att en inspelning av "Iprensången" ges ut på skiva av Black Ingvars. "Vi ger ut skivan ändå", förklarar skivbolagsdirektören Bert Karlsson. Skivan är alltså på gång även om Pharmacia protesterat.

Porr på sjukhem ersätter piller

Flera sjukhus i Danmark har börjat visa porrfilm, eftersom det tycks ha en lugnande inverkan på patienterna. På Thorupgården i Köpenhamn visas hårdporr i husets interna videokanal varje lördagskväll. Det har lett till både till färre våldsincidenter och mindre användning av mediciner.

Naken Chirac oroar fransmän

Det hänger oro i luften på franske presidenten Jacques Chiracs kansli, enligt satirtidskriften Le Canard Enchaäné (Den fjättrande ankan). Orsaken är några nakenbilder på Chirac.

Mette-Marit i privat porrfilm

Norska kronprinsessan Mette-Marits förra kille förnekar att han har förhandlat om att sälja en video som de spelat in när de bodde tillsammans. Enligt norska tidningen Se og Hör har tre miljonärer velat köpa videon och fler bilder av Mette-Marit. Man skriver också att statsminister Jens Stoltenberg har blivit informerad om de påstådda förhandlingarna. Stoltenberg har inte velat kommentera den saken.

Luke Ford tröttnade på porren - sålde sin webbplats

Den australiensiske journalisten Luke Ford (som FNA intervjuade i juli) avslutade kort tid efter FNA-publiceringen verksamheten med sin webbplats www.lukeford.com. Han sålde webbplatsen för 25 000 $ till andra som ville fortsätta granska den amerikanska porrindustrin.

Hampaodling vållar huvudbry

På en åker utanför Skottorp i södra Halland mognar ett helt fält med hampa. Trots att odlingen enligt svensk lag är olaglig kan polis och åklagare inte bestämma sig för om bonden Ulf Hammarsten gör sig skyldig till narkotikabrott.

Tidningen Maranata återigen polisanmäld

Tidskriften Maranata! och Maranataförsamlingens webbsidor har polisanmälts. Två anmälningar ligger nu hos Justitiekanslern, dels från en privatperson i Åmål och dels från en av RFSL:s lokala avdelningar. Enligt anmälarna har Maranata! gått till personangrepp mot enskilda individer. Två publicerade artiklar är anmälda; "Prisgiven mänsklighet" av Arne Imsen och "Göteborg i ett kusligt perspektiv" av Berno Vidén.

Tidningarna vill flytta till Åland

63 procent av 120 av landets största tidskrifter har övervägt att flytta sin distribution utomlands. 72 procent skulle kunna lägga utgivningsbeviset på Åland för att slippa svenska momsen. Det visar en undersökning av Sveriges Tidskrifter.

Journalisten riskerar PO-anmälan

I senaste numret av Journalisten publicerade tidningen beslutet av Pressens opinionsnämnd att fälla Aftonbladet.se för kränkande publicering. Nu riskerar de själva en anmälan för sin publicering.

Ska man hänga ut folk som parkerar fel?

Frågan är högst aktuell efter Aftonbladets senaste kampanj, där man hänger ut personer med namn och bild som har parkeringsböter. Vi väntar spänt på nästa uthängningskampanj från Aftonbladet. Vi har redan funderat ut några tänkbara kategorier.

120 000 kräver sänkt veckotidningsmoms

Det är läsare av tidningar i Allersförlaget som har skickat in protestkuponger som skall vidarebefordras till Finansdepartementet. Kravet är att veckopressen får samma momsnivå som kvällspressen. "Politiker skall inte värdera ord", säger Åsa Tengvall på Allers Veckotidning.

Norskt vänsterparti vill förbjuda Microsoft

Det lilla norska vänsterpartiet Röd Valallians har skrivit ett renodlat partipolitiskt program för Internet. I programmet uppmanas till bojkott av Microsoft och Linux anses vara frälsaren.

Ny ingång till Macworld.se

Webbplatsen Macworld.se kräver att du är prenumerant för att bli insläppt, men det finns fortfarande bakdörrar som gör att även icke-prenumeranter kan läsa tidningen.

Piraternas tio-i-topp

Nätpiraterna jobbar hårt för bygga upp sina filmarkriv på Internet. Men det är ofta äldre filmer som är poplurärast, enligt MediaForce som dygnet runt övervakar internet och nyhetsbrupper på jakt efter piraterna.

Rick Astley gör comeback

Efter åtta års tystnad skall Rick Astley släppa ett nytt album. Han släpper först singeln "Sleeping" i oktober och följer sedan upp med ett album kallat "Keep It Turned On".

Vita huset skall rivas

Vita huset i Täby skall rivas. Den borgerliga majoriteten i kommunen har sålt marken för att bygga bostäder, och den sista juni stängdes huset. Vita huset har sedan mitten av 80-talet, då huset ockuperades, varit ett legendariskt kulturcentrum för musik, teater, graffiti och politiska grupper.

Ultima Thule slutar spela live

På grund av omständigheterna i samband med sin senaste spelning på Kuggnäs motorgård i Nyköping lördagen 18 augusti har Ultima Thule beslutat att på obestämd tid lägga ner alla framtida eventuella live-framträdanden.

Ormtjusaren

Många tror att genom att spela en melodi kan ormtjusaren få sina ormar att dansa. Detta är dock helt fel. Att en fakir eller magiker kan få en glasögonorm eller kobra att sakta resa sig ur en korg och röra kroppen i takt med musiken är bara ett trick. Eftersom ormar i det närmaste är helt döva - och dessutom inte speciellt intresserade av musik - så bygger hela uppträdandet på att ormen helt enkelt följer ormtjusarens vaggande rörelser.

Postorderfirma slipper åtal för djursexfilmer

Det blir inget åtal mot det postorderföretag som distribuerar så kallade animalsexfilmer. I detta fall ett par videofilmer där män tvingar sig på djur och har samlag med dem. Anmälan kom från Förbundet djurens rätt som anmält postorderföretaget för olaga våldsskildring.

Hårdporr med Claudia Schiffer

Vid swimmingpoolen i sin magnifika villa på Mallorca älskade den tyska supermodellen med sin fästman Matthew Vaughn. Vad paret inte var medvetna om var att en grupp franska paparazzi hade smugit sig in på tomten och förevigade kärleksakten mellan Claudia och hennes fästman. Att de franska fotograferna hade dessa "heta" fotografier spreds sig snabbt.

Bred romantik Playboys nästa drag

Playboy breddar sitt utbud ytterligare. Från att nyligen ha tillkännagivit en hårdporraffär ger man sig nu in på området romantiska komedier. Det är Playboyägda Alta Loma Entertainment som ingått avtal med Hollywoodproducenten Larry Kasanoff om en serie American pie-liknande filmer med en budget i trakterna av 25 miljoner dollar per film.

Flashback presenterar Popmart.se

Nu slår Popmart.se upp dörrarna ... Platsen där du kan söka, köpa, byta och sälja allt mellan himmel och jord. Popmart.se är en 100% fri marknadsplats som drivs av Flashback. Att annonsera är gratis och du gör upp med din köpare, säljare eller bytespartner helt privat. Enkelt, smidigt och effektivt.

Du är inbjuden till Café Operas jubileumsfest

Vill du gå på Café Operas 20-årsjubileum, söndagen den 13 augusti? Inga problem. Hela inbjudningslistan finns nämligen upplagd "dolt" på Cafe Operas egen webbplats.

Lycos stoppar svensk pedofilsida

Forum för Modern Sexualpolitiks webbplats har blivit stängd av Lycos. Kort efter att vi uppmärksammade webbplatsen i förra FNA, anmäldes den av ett flertal personer till abuseavdelningen hos Spray, som i sin tur bad Lycos att stänga ned webbplatsen.

AFA Göteborg om händelserna på Avenyn

Antifascistisk Aktion (AFA) har givit följande kommenterar till det som hände i Göteborg.

Hoppsan! Fyra "hemliga" deltagare i Expedition Robinson?

Man kan redan nu kolla vilka deltagare som skall vara med i årets upplaga av Expedition Robinson på SVT:s webbplats: http://www.svt.se/robinson

Frankrike vill stoppa amerikansk Internetleverantör

Franska International Action for Justice, AIPJ, kräver att en domstol skall stänga en amerikansk Internetleverantör. Detta för att inte fransmännen skall kunna komma åt den. Fallet gället leverantören Front14.

Hackers angrep ICQ

Hackers har lyckats bryta sig in i AOL:s chatt ICQ. Användarna som försökte logga in möttes av meddelanden från angriparna. AOL bekräftar att hackarna tog sig in i ICQ för andra gången i år. Enligt säkerhetswebbplatsen Attrition.org angreps två servrar i ICQ:s nätverk.

Hackare programmerar för mänskliga rättigheter

Upphovsmännen till hackarprogrammet Back Orifice är i full färd med att ta fram ett program som gör det möjligt att nå blockerade webbplatser. Därmed får människorättsaktivister ett kraftfullt vapen i kampen mot censurstater såsom Kina och Nordkorea.

Säpo har gjort razzia hos Old Eagle

Vid tre tillfällen har polis gjort husrannsakan både i Old Eagles lokaler och hemma hos ägaren. Vid första tillfället togs ett 50-tal exemplar av Adolf Hitlers bok i beslag. Old Eagle har inte själva givit ut boken, utan sålt exemplar från ett annat förlag. För detta är ägaren enligt polis och åklagare misstänkt för brott mot upphovsrättslagen.

Sigue Sigue Sputnik kommer inte till Sverige

Enligt gruppen Sigue Sigue Sputniks egna webbplats, Sputnik World, var det planerat att gruppen skulle spela i Stockholm den 1 september. Konserten skulle vara på en festival, och man lovade återkomma med detaljer inom kort. Vi kan nu dessvärre meddela att konserten blivit inställd, men att det finns planer för en konsert senare. Dock inga datum spikade ännu.

Porrfilm med Backyard Babies

Backyard Babies medverkar i porrfilmen "Backstage sluts 3" som handlar om rockstjärnor som har sex med groupies. Andra artister som medverkar är bland andra Genitorturers, Papa Roach och Wolf Pac. Ingen av medlemmarna i Backyard Babies har sex i filmen, utan de berättar påhittade sexfantasier som sedan iscensätts av skådespelarna.

Anders Limpar efterlyst för sexbrott!

Amerikanska åklagarmyndigheten försöker hitta fotbollsspelaren Anders Limpar, 35, som åtalats för sexbrott. Han är misstänkt för två fall av grovt sexuellt ofredande.

Webbplatsen som Yttermera inte länkar

Webbplatsen Yttermera har gjort en parodi på en sexsida. Extra kul blir deras sida, ifall man även besöker originalet.

Hemligt liv på båda fronter

"Den äkta mannen kom till bordellen för att snika till sig lite utomäktenskaplig glädje", står det att läsa i polisrapporten som återges i lokaltidningen Aachener Nachrichten. Men det blev inte särskilt mycket av den "utomäktenskapliga glädjen" den här kvällen. Inte den äktenskapliga heller, kan man förmoda.

Läs brevet som Karlskrona kommun inte ville svara på

Den 7 juni 2001 skrev Flashback ett brev till Karlskrona kommun och efterfrågade en kommunal handling. Vi har cirka 7 veckor senare fortfarande inte fått ut denna handling. Men vi fick ett svar i förra veckan, där de lovade att återkomma i ärendet i augusti. Dock inga löften om att de tänker skicka oss den begärda handlingen.

Lennarth Eriksson: Jag vet inte ifall de fått alla handlingar

Bleking Läns Tidning (BLT) intervjuade den 4 juli Karlskrona kommuns jurist Lennarth Eriksson. Nedan följer ett urval av olika citat från artikeln, med Flashbacks kommentarer efter varje citat.

George W. Bush togs med kokain

Blev den amerikanske presidenten George W. Bush gripen för kokaininnehav? En nyutkommen bok hävdar att så är fallet. I biografin Fortunate hävdas det att Bush greps för innehav av kokain i början av 1970-talet. Uppgiften har tidigare avvisats från Vita huset. Boken var ursprungligen planerad att ges ut av St Martin´s Press 1999, men förlaget backade sedan det framkom att författaren, J H Hatfield, suttit i fängelse för att ha försökt anlita en yrkesmördare.

George W. Bush fäller grodor på löpande band

USA:s nye president George W. Bush skulle träffa många under sin veckas rundresa i Europa. Redan första dagen i Madrid blev det fel när han kallade värden, spanske premiärministern Aznar, för ansar.

Ett brev till kristdemokraterna

Här kommer ett exempel på brev som man skulle kunna skicka till kristdemokraterna, som svar på deras påstående om att homosexualitet är en styggelse för att det strider mot Bibeln.

Cannabissnacks

Har du tröttnat på popcorn och andra snacks när du går på bio eller sitter på krogen? Nu kan du i stället njuta av rostade marijuanafrön med chilismak. 150 gram rostade marijuanafrön med chilismak kostar 39 kronor.

Holländsk minister vill "kvalitetsmärka" cannabis

Hollands hälsominister Els Borst vill kvalitetssäkra cannabisprodukter genom innehållsmärkning och inspektioner efter farliga bekämpningsmedel på de egentligen illegala odlingarna i landet. Bland annat bör halten tjära, nikotin och rusämnet THC anges på den holländska marijuanan Niederwet som ofta har högre rushalt, enligt ministern.

Ny svensk pedofilorganisation

1997 bildade ett antal personer i samarbete med Danska Pedofilgruppen en arbetskommitté för att engagera sig i de svenska förhållandena. Denna kommitté blev 1998 DPA-Svekom och har fungerat fram till november 2000 enbart som kunskapssamlare.

Yttrandefriheten på Internet stärktes i ny HD-dom

Även privatpersoner kan ägna sig åt journalistisk verksamhet med hjälp av Internet. Det slår Högsta domstolen fast i en ny prejudicerande dom som gäller det så kallade Ramsbro-fallet.

Vision är till salu

Tidningen Vision tillhör inte längre Sprays kärnverksamhet. Nu vill ägarna göra sig av med den förlusttyngda tidningen. Samtidigt vill ägarna omförhandla den emission som skulle rädda Vision från att bli bankrutt.

Bonniertidningar anklagas för att mörka om Bergström

Bonniertidningarna Dagens Nyheter och Expressen har gjort grundlig research för att skriva om DN:s chefredaktör Hans Bergströms påstådda sextrakasserier. I båda fallen har artiklarna stoppats av tidningarnas ledningar. ­ Jag är övertygad om att materialet publicerats om det handlat om en politiker, säger en anställd på Expressen.

Expressen och Dagens Nyheter inför säljförbud mot Metro

Dagens Nyheter och Expressen har förbjudit dotterbolaget Pressens Bild att sälja vidare tidningarnas bilder till Stenbecksägda Metro. Sedan i slutet av maj anlitar Metro bildbyrån Scanpix i stället för Bonnierägda Pressens Bild.

Förbud mot tobaksreklam väger tyngre än yttrandefrihet

Förbudet mot tobaksreklam väger tyngre än tobaksbolagens yttrandefrihet. Det slår Högsta domstolen fast och avslår därmed Swedish Matchs resningsansökan om en annons som Marknadsdomstolen redan har förbjudit.

Macworld.se fortfarande gratis

Svenska Macworlds webbplats är numera endast öppen för prenumeranter. Trots detta så har man fortfarande inte aktiverat lösenord och användarnamn. Man kan skriva vad som helst för att logga in.

Myndigheter skyldiga att svara på e-post

Alla svenska myndigheter kommer snart att bli skyldiga att se till att allmänheten kan kommunicera med dem via e-post. Det är innebörden i en kommande ändring av förvaltningslagen, skriver Dagens Nyheter.

Nytt datavirus skickar massutskick av e-post till Bill Gates

Ett nytt virus, Dos.storm, har Bill Gates som mål. En av hans e-post-adresser dränks av inkommande e-postmeddelanden. Dos.storm är en mask som installerar sig på servrar som kör Microsoft Internet Information Services, IIS, och som inte uppdaterats ordentligt.

Är din dator avlyssnad?

Med produkten Keyghost kan allt som du skriver in på din dator avlyssnas. Keyghost är en liten dosa som kopplas in mellan tangentbordet och datorn. Dosan ser ut som den propp som finns på de flesta tangentbordskablar.

Internet monopoliseras

I spåren av dotcomdöden börjar ett fåtal företag få ett allt större grepp om surfaren. 60 procent av surfarnas tid på Internet läggs på produkter och tjänster från 14 bolag. Det är en kraftig minskning av antalet bolag sedan förra året.

Telenordia vill stoppa Old Eagles webbplats

Det finns starka önskemål om att stänga ned företaget Old Eagles webbplats i Sverige. Den senaste förfrågan kom från Telenordia, som kontaktade den konkurrerande Internetleverantör Bahnhof.

Resmålens 50-i-topp listade

National Geographic Society är ett anrikt sällskap som också ger ut en resetidning. Den heter National Geographic Traveler och har nu klassat 50 resmål som världens främsta och som man möjligen skulle beta av under en livstid. "Destinations of a lifetime" delas upp i städer, vildmark, paradis, landskap och underverk. Här är hela listan med 50 destinationer:

De sökande till ny svensk dokusåpa hiv-testas

I augusti startar inspelningarna av en skandinavisk version av dokusåpan Temptation Island. Först skall de sökande hiv-testas.

Nytt dubbelalbum med Guns n´ Roses ute nu - "Brazilian Democracy"

På nyårsafton klockan fem över halv fyra på morgonen gjorde Guns n´ Roses sin första spelning på sju år. Platsen var Las Vegas, USA. Två veckor senare gör man sin andra spelning med den nya sättningen. Denna gång på Rock in Rio III inför 200 000 människor.

Naken Jennifer Lopez via e-post

Ännu ett e-postvirus som lockar med nakenbilder har gjort entré. Jennifer Lopez naken-masken följer i spåren av vb-skriptmaskar som Anna Kournikova och Naked Wife och är därför inte lika farlig.

Tom Cruise i nytt homosexmål

Tom Cruise har lämnat in ytterligare en stämningsansökan på 100 miljoner dollar mot en man som hävdar att skådespelaren är bög. Stämningsansökan lämnades in i början av juni till en domstol i Los Angeles och riktar sig mot en man kallad Michael Davis. Orsaken är att denne Davis tidigare skickat ut e-post där han sagt sig vara i besittning av ett videoband där Cruise har sex med en icke namngiven man. Den 38-årige skådespelaren hävdar att något sådant videoband aldrig existerat.

En miljon för John Travoltas spermier

En amerikansk kvinna är villig till att betala 1 miljon dollar för att få föda John Travoltas barn. "Hon vill inte ha sex, utan bara föda barnet", berättade John Travolta nyligen i en amerikansk tv-show. "Jag är smickrad, men inte intresserad. Men om det hade handlat om 20 miljoner, vem vet vad jag hade svarat då?" Kvinnan har förmedlat budet via John Travoltas advokat.

Stor gangbang i Stockholm 24 augusti

Fredagen den 24 augusti arrangeras "GBS Megaparty" av Gangbang Sweden. En stor fest i Stockholm med max 100 deltagare. Sexdisco, utstuderad exhibitionism, grovt gangbang, bastu och övernattning utlovas.

Farsen i Karlskrona kommun

Nere i lekstugan hos Karlskrona kommun fortsätter tramsigheterna. Denna månad uppmärksammar vi en förfrågan om kommunens beslut om att godkänna anställda att underteckna privata brev som om de vore officiella. Detta efter att Lennarth Eriksson i Blekinge Läns Tidning förnekat att han bedrivit häxjakten mot Flashback på arbetstid. (Lite märkligt kan det tyckas för de som läst kommunallagen, samt noterat att hans brev diarieförts hos kommunen och undertecknats med kommunens namn.)

Karlskrona kommuns agerande mot Flashback - nu ärende hos JO

Karlskrona kommuns agerande mot företaget Flashback ligger nu hos JO för granskning.

Flashback.se tillbaka på webben

Efter sju och en halv månad är webbplatsen Flashback.se tillbaka på nätet igen. I en tid då dotcom-bolagen rasar är Flashback mer välmående än någonsin. Säg ett dotcom-bolag som skulle överleva att bli avstängda från nätet i 33 veckor (231 dagar).

Intolerans

Göran Persson agerar för att skrapa ihop ett gäng internationella jurister för att komma åt de så kallade förintelsenekarna. Som bekant behandlas inte bara yttrandefrihet som om det gällde engelska kosjukan i Europa utan också tankefrihet.

Gud polisanmäld

Könsdiskriminering, hets mot folkgrupp, barnmisshandel och mord. Det är bara några av de brott som läsarna till några av världens mest tryckta böcker uppmanas till. Nu har författaren, som är ingen mindre än Gud själv, polisanmälts för uppvigling.

SVT:s mediegranskare fälld för partiskhet

En enig Granskningsnämnd har fällt SVT:s Mediemagasin och Maria-Pia Boëthius för partiskhet i en intervju med kulturminister Marita Ulvskog. Boëthius var inte kritisk nog. Eller rättare sagt: inte kritisk alls.

Redaktör nekas handlingar från Karlskrona kommun

Redaktören för nazistiska tidningen Den Svenske Nationalsocialisten, Björn Björkqvist, överklagar till kammarrätten att han inte får ut handlingar från Karlskrona kommun. Det är kommunjuristen Lennarth Eriksson som avslagit Björkqvists begäran.

Svårt avskeda 45 när man är fem

I början av maj kunde man läsa på webbplatsen Kickad.nu att webbdesignskolan Hyper Island i Karlskrona kickar 45 medarbetare. "Helt obegripligt", säger skolans vd och hänvisar till att de bara är fem anställda. Och ingen av dem är kickad. Däremot släpper skolan ut 45 elever i slutet av maj.

"Kommersialiseringen en fara för demokratin"

De stora förlorarna på en total kommersialisering av medierna är den seriösa journalistiken. Det som reportrar anser är bra journalistik uppfattas ofta av ägarna som en dålig affär.

Bakdörr ger dig gratis tidning från IDG

Om du vill ha ett gratis exemplar av tidningen Internet World eller Industry Standrad, så kan du besöka adressen: http://prenumeration.idg.se/kampanjer/gulasidorna/tack.asp.

PR-kupp på e-postlista

I Sverige finns något som kallas för Medialistan, en e-postlista för journalister som vill utbyta tips, erfarenheter och diskutera saker. För en tid sedan dök en diskussion upp om vad som egentligen var rätt och fel i en pågående facklig strid mellan Byggnads och Skanska.

Ebay bannlyser nazistprodukter

Ebay tänker rensa auktionerna som pågår på företagets webbplats från nazistrelaterade produkter och Ku Klux Klan-material. Ebay skärper till den tidigare policyn som godtog materialet om de har ett historiskt värde och är äldre än 50 år.

South Bend Hackers Club ger MPAA mer problem

South Bend Hackers Club har öppnat en webbplats där de publicerar 20 varianter av den kod som används för att avkryptera dvd-filmer. Bakgrunden är att MPAA, Motion Picture Association of America, för närvarande utkämpar en juridisk strid med tidningen 2600.

FBI:s hackarmetoder granskas

FBI kan tvingas stå till svars för samma brott som den amerikanska polisen bekämpar. Detta efter att FBI brutit sig in på ett antal servrar för att säkra bevis mot hackare. FBI lurade två ryska hackare att komma till USA under förespegling att de skulle testa säkerheten hos ett företag som FBI hade hittat på för ändamålet.

Passagen slipper åtal

De rasistiska inläggen på Passagen leder inte till åtal. De togs bort inom rimlig tid, anser åklagaren. Det var i februari i år som den antirasistiska tidningen Expo utpekade webbportalen Passagen som en tummelplats för nazistiska och rasistiska åsikter.

Attritons hackarkiv upphör

Webbplatsen Attriton upphör med att spåra och räkna antalet hackade webbplatser. De har blivit så många att det helt enkelt är omöjligt att hålla reda på dem.

Douglas Adams död

Douglas Adams, engelsmannen som skrev kultboken "Liftarens guide till Galaxen", är död. Douglas Adams blev bara 49 år. Han avled i Santa Barbara, Kalifornien, efter en hjärtattack.

Brasilien bekämpar aids med porr

Brasilianska myndigheter planerar nu att engagera landets porrindustri i den aggressiva kampen mot sjukdomen aids. Ny lagstiftning väntas inom kort godkännas av landets kongress. Enligt denna skall alla pornografiska filmer som hyrs ut eller säljs i landet börja med ett fem sekunder långt meddelande där tittaren får rådet att använda kondom.

Väder utan kläder

Den norska radiokanalen Radio Tango tar till ett mer än udda grepp för att få lyssnare. Då vädret presenteras varje morgon - under devisen "Bedre vær, mindre klær" - bjuds lyssnarna på striptease.

Netgears FR314 filtrerar porr

I sin senaste produkt för mindre företag och hemnät kombinerar Netgear en egenutvecklad router med brandväggsfunktionalitet från det amerikanska företaget Sonicwall.

Jennifer Lopez i privat sexfilm

En heminspelad porrfilm där stjärnan har sex med sin före detta pojkvän släpps i sommar. "Det finns ingen sexvideo. Det har aldrig funnits någon", säger hennes talesman Alan Nierob. Men skivbolagsbossen Marion "Suge" Knight hävdar motsatsen. Han uppger att han har porrfilmen i sin ägo och redan i sommar planerar att sälja den med namnet "J.Lo uncut: Tha real story".

Regeringen avstår lag om porrfilter

Kristdemokraten Johnny Gylling anser att regeringen varit dåliga på att skydda barn från allt ont på Internet. Men demokratiminister Britta Lejon är emot lagkrav om porrfilter på datorer i skolor och bibliotek.

Karlskrona kommun anmäld till Justitieombudsmannen

Den 7 maj skickades en anmälan till Justitieombudsmannen beträffande Karlskrona kommuns agerande mot Flashback. I anmälan bifogades även de cirka 350 dokument som Flashback lyckats få ut från kommunen. Men samtidigt understryker man i anmälan att dessa är långtifrån samtliga handlingar i ärendet.

PTS nekas deltaga i Sveriges Operatörers Forum (SOF)

Efter misstanke om att det från SOF:s sida förekommit olaglig kartellbildning mot Flashback, när SOF i höstas beslutade att Sveriges samtliga Internetleverantörer gemensamt skulle gå samman och neka företaget bandbredd i Sverige, har Post- och telestyrelsen (PTS) önskat att få deltaga i Sveriges Internetoperatörers Forum (SOF).

GP vann öppenhetstvist mot Göteborgs kommun i kammarrätten

Göteborgs-Posten har vunnit ett slag för den svenska öppenhetstraditionen i en strid med Göteborgs kommun. Kammarrätten konstaterar i en ny dom att kommunen skall lämna ut begärda handlingar till tidningen.

Receptet till Bosse Ringholm-tårtan

Stockholms tårtbrigad tog på sig tårtningen av Sveriges finansminister Bosse Ringholm i samband med framläggandet av vårbudgeten tisdagen den 17 april 2001. Aktionen utfördes inom det internationella initiativet "Operation Dessert-Storm" med april som officiell tårtmånad.

Expressen: "Agent25 bryter mot upphovsrätten"

Agent25 länkar på sin webbplats till artiklar på andra webbplatser. Expressen är nu upprörda, och ogillar att de länkade artiklarna visas i Agent25:s egna ram (frame). Besökare som klickar på länkarna öppnar artikeln på respektive webbplats, men inom Agent25:s egen ram.

Spelleverantör i annonsbojkott mot piratprogram

De svenska distributörerna av dator- och tv-spel bojkottar alla tidningar som tar in annonser från företag som säljer piratprodukter. Bojkotten är organiserad av medlemmarna i MDTS, branschföreningen för distributörer av tv- och dataspel. I MDTS ingår bland annat Egmont, Ejay, Microsoft och Bonnier Multimedia. Annonserna som MDTS vänder sig emot är bland annat de för Multi-x-chip som gör det möjligt att köra piratprogram på Playstation.

Alternativ till annons, ett reportage i tidningen Plaza

Tidningen Journalisten berättade nyligen om hur tidningarna Plaza Man, Plaza Kvinna och Plaza Interiör låter annonssäljarna påverka innehållet i tidningarna. Att flera av reportagen endast är fördold annonsplats.

Feber-recensent fick betalt av skivbolaget

Lennart Persson fick först betalt av skivbolaget EMI för att skriva en promotiontext åt den svenske artisten Pelle Ossler. Sedan recenserade han samma artist på Feber.se och gav artisten 9 av 10 möjliga poäng.

Norrköpings Tidningar vägrar ta in fackförbundsannons

Mitt under pågående avtalsrörelse går Norrköpings Tidningar in och stoppar annonser från Handelsanställdas Förbund. Med motiveringen att man "inte vill ha någon debatt på annonsplats" vägrar NT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Karl-Åke Bredenberg att sälja annonsplats till Handels.

Luleå-fanzine lurade TT med fejkat pressmeddelande

Ett litet fanzine i Luleå vill testa mediernas arbetsmetoder och skickade ett pressmeddelande om att de fått ett kulturpris. När TT skrev började övrig press ringa. Men det fanns inget pris ­ pressmeddelandet var en aktion för att hylla den annars så utskällda "mänskliga faktorn".

Spray glömde bort att betala för domänen

Sprayägda domännamnsföretaget Domain Network glömde bort att betala domänavgiften för tidningen Journalistens webbplats i slutet av mars. Webbplatsen släcktes temporärt ned under ett dygn.

Svenska Dagbladets webbplats hackad

Svenska Dagbladet utsattes i slutet av mars för en hackerattack. Under 20 minuter fanns meddelandet "Hacked by Pusher. Please fix your security" på webbplatsen.

Tysk polis gör razzior hos de som besöker nazistiska webbplatser

Under april har tysk polis gjort razzior mot folk som besöker nynazistiska webbplatser och beslagtagit datorer och annat bevismaterial. Sammanlagt har tysk polis under april gjort razzior mot 103 tyska hem i 15 av landets 16 förbundsstater, rapporterar Newsbytes. Vid razziorna har 106 misstänkta personer påträffats och polisen har beslagtagit deras datorutrustning för att säkra bevis.

Kryptera e-posten med Zixit

Zixit är en gratistjänst som krypterar e-post. Fördelen är att varken avsändare eller mottagare behöver ha något program installerat på sin dator. Det gör att den lätt kan användas med webbaserade e-post-tjänster som Spray, Yahoo och Hotmail.

Siemens prisas av hackargruppen Chaos Computer Club

Tyska hackargruppen Chaos Computer Club har delat ut sin egen "kalkon-Oscar". Prisutdelning skedde under Cebit-mässan där gamla hackargruppen Chaos Computer Club (som i början av 80-talet fälldes för att försökt sälja information till KGB) delade ut Chaos Cebit Award.

Tyskland startar internationellt informationskrig?

Den tyska inrikesministern Otto Schily har varnat för att den tyska staten kan komma att använda en hackarmetod - överbelastningsattacker (Dos-attacker) - för att stänga ned utländska webbplatser som stöder tyska nynazister.

Hillersberg JK-anmäler Svenska Dagbladet

Konstnären och satirtecknaren Lars Hillersberg har av statliga konstnärsnämnden tilldelats konstnärslön på 180 000 kronor årligen så länge han lever.

Ed "Big Daddy" Roth är död

Hot Rod-kulturens gudfader, Ed "Big Daddy" Roth, dog i början av april i sin studio i Manti, Utah. Han var 69 år gammal.

Grovporrbild med Meral Tasbas publiceras på Internet

En grov porrbild som sägs föreställa dokusåpastjärnan Meral Tasbas, 21, sprids via e-post och fanns till och med i söndags även upplagd på en webbsida.

Fritt fram att smygfilma nakna flickor

Sundsvalls tingsrätt friade nyligen en man som åtalats för att ha ofredat två små flickor då han smygfilmade dem nakna. Smygfilmaren hade förberett sig noga genom att ta med en specialbyggd väska med hål för videokameran. I tingsrätten sade mannen att han tycker om att filma flickor och kvinnor och sedan titta på dem, bäst tyckte han om att filma nakna flickor och kvinnor.

Rejäl vinstökning för Private

Berth Miltons porrimperium Private Media Group ökar vinsten före skatt med 172 procent till 64 miljoner kronor år 2000. Försäljningen inom affärsområdena kabel-tv, DVD och Internet ökar mest och fortsatt kraftig tillväxt spås både i år och nästa år.

Stölden av "sex.com" kostade 650 miljoner

En domstol i USA har dömt en man att betala ett skadestånd på 65 miljoner dollar, över 650 miljoner kronor, för att ha stulit domännamnet sex.com.

Nakenbilder på fröken Västergötland

På webbplatsen Chicas del Mundo publicerades nyligen ett flertal mer eller mindre lättklädda bilder av fröken Västergötland: http://www.chicasdelmundo.com/rubias/linced/linced.htm#

Flashback granskar Karlskrona kommun - del 2

Situationen för Karlskrona kommun blir nu allt besvärligare, och inte blir det bättre när deras talesman, kommunjuristen Lennarth Eriksson, uttalar sig i pressen. Till Blekinge Läns Tidning (BLT) säger han exempelvis "att den kamp han fört mot Flashback inte inskränkt på hans ordinarie arbetsuppgifter (sic)." Eriksson fortsätter:

Konkurrensverket avslår granskning av Flashback-affären

Konkurrensverket beslutade den 30 mars 2001 att avslå en granskning av Flashback-affären med motiveringen att det saknats konkurrensbegränsande beteenden.

Cannabisöl

"Varför döda hjärnceller med alkoholhaltig öl när du kan dricka bira bryggd på cannabis istället?" Detta skriver Psykedeliska Bokhandeln i sin marknadsföring av den nya cannabisölen. Denna THC-fria lättöl är gjord på äkta cannabis från Bayern (Tyskland) och kostar 75 kronor för tre flaskor à 33 cl.

Lärare slutar efter Eminemförbud

En lärare, Cassie Johnson, 24, i den amerikanska delstaten Iowa har lämnat sitt jobb sedan hennes elever förbjudits att forska om rapparen Eminem.

Lyckat bedrägeri med 200-dollarssedel

Polisen i Kentucky letar just nu efter en person som lyckades gå in på en snabbmatsrestaurang och betala med en falsk sedel. Inte nog med att det var en 200-dollarssedel (som inte finns i USA), den hade dessutom en bild på president George W. Bush. Man kunde även läsa meddelanden som "We like broccoli" och "No more scandals". Eftersom maten endast kostade 2 dollar fick han 198 dollar tillbaka av kassörskan som inte anade oråd.

EU sätter press på Sverige: ta bort förbudet mot spritreklam

EG-domstolen sätter nu ny press på Sverige att ta bort förbudet mot spritreklam. En strid som handlar om upp emot 230 miljoner per år i nya annonsintäkter för svenska medier.

Det svenska hotet mot George W. Bush

Expressen berättade nyligen både på löpsedel, i tidning och på nätet att svenska vänsteraktivister på en webbsida hotar USA:s president George W. Bush. Dessvärre glömde de bort att berätta var man hittar webbsidan som sägs innehålla dessa förtäckta hot.

En läsarnas ombudsman

En läsarnas ombudsman som granskar vad den egna tidningens journalister skriver? Nej, det är inget nytt påbud från någon statlig omsorgsstyrelse. Det är i stället den amerikanska tidskriften Brill´s Content, som infört en intern revision.

Expressens sparkade chefredaktör landar mjukt

I många år har Expressen drivit kampanjjournalistik mot så kallade fallskärmar. Men tidningens nu sparkade chefredaktör, Staffan Thorsell, kommer att landa lika mjukt som de näringslivstoppar som han själv har varit med och hängt ut i Expressen; reträttplats i lyxlägenhet på Manhattan samt ett pensionsavtal värt cirka 20 miljoner kronor.

Ny Napsterklon svår att stoppa

En kanadensisk företagare tänker klona Napster för att kringgå domslutet som tvingar Napster att sluta distribuera musik. Han är inte ensam, men har kommit på ett nytt sätt att hålla myndigheterna borta.

Passagen stoppar webbplatsen med mp3-filer

Passagen förbjuder webbsidor med mp3-filer. Det spelar ingen roll om det är Metallica eller ditt eget punkband. Alla 73 000 medlemmar drabbas av förbudet. Sedan i början av mars är alla mp3-filer på de privata webbsidorna stoppade, både lagliga och olagliga.

Napsters filter hackat

Nyligen spärrade Napster ett stort antal musikfiler i sin databas vilket gör det omöjligt för vanliga användare att ladda ned dem. Dock har det redan nu kommit ett program som löser detta lilla problem! Catnap heter det och är en Napster-proxy som gör det möjligt för dig att ladda hem spärrade filer helt utan problem.

Gratis abonnemang hos Nationalencyklopedin

Ifall du vill ha fri tillgång till Nationalencyklopedin på nätet, besök http://www.ne.se/gevalia. Det är förvisso en bakdörr, och den förutsätter att du vunnit abonnemanget av Gevalia. Och det har du ju givetvis gjort ifall någon frågar ... Och som alltid med denna typen av tips, så gäller principen "först till kvarn".

Radio Islam tillbaka på Internet

Radio Islam är tillbaka på nätet. Internetsidan togs tillfälligt ner efter ett franskt åtal som gällde webbplatsens franska texter.

Hela Everydays medlemsregister utlagt på Internet

Everydays hela medlemsregister med 488 021 medlemmar i Sverige, 57 634 medlemmar i Danmark och 151 151 norska medlemmar låg mellan den 8 till 17 mars helt öppet på adressen: http://auctions.everyday.com/edaydump. Vem som helst har kunnat ladda hem filen med all medlemsinformation.

Yahoo vägrar blockera nazistsajter

Enligt ett franskt domstolsbeslut skall Yahoo blockera webbplatser med nazistiskt material för franska Internetanvändare. Nu vägrar Internetföretaget att följa beslutet. I november förra året beslutade en fransk domstol att Yahoo skulle blockera åtkomsten till nazistwebbplatser för franska nätanvändare. Ett ultimatum ställdes till den 24 februari i år.

Askungens skor

Askungens skor var inte gjorda av glas. Åtminstone om man får tro Ulf Ivar Nilsson och hans bok "Allt som du trodde att du visste men som faktiskt är alldeles fel". När Charles Perrault 1697 skrev ner den gamla folksagan om Askungen blandade han ihop de franska orden "vair" och "verre". Därför tror en hel värld att Askungen bar skor av glas och inte - som i den muntliga ursprungsverisonen - ett par betydligt bekvämare skinntofflor.

Trevor Browns konst förbjuden i Storbritannien

Nyligen åtalades en person i Storbritannien för sin konstsamling av den brittiska konstnären Trevor Brown. Han friades från åtalet mot obscenitet och barnpornografi, men en stor del av hans konstsamling förstördes eftersom myndigheterna ansåg att konsten antydde på pedofili och delvis ansågs vara obscen.

Brittisk konstnär förstör allt han äger

Den 37-årige brittiske konstnären Michael Landy håller i skrivande stund som bäst på att förstöra alla sina ägodelar. Under de senaste åren har Landy inventerat hela sitt bohag. De 7 006 objekten, från strumpor till en Saab, skall nu förstöras i en utställning kallad Break Down på Oxford Street. Undantaget är konstnärens katt Rats. Handlingen är enligt Landy en protest mot vårt materialistiska konsumtionssamhälle.

Nytt skadligt sexvirus sprids på nätet

Nakedwife är ett nytt, skadligt virus som sprids snabbt på nätet. Användaren tror sig få se en film med någons nakna hustru, men får i själva verket ett stort antal Windows-filer utraderade.

Hamas webbplats blev porrportal

Hackare lyckades i början av mars dirigera om trafiken från den islamiska webbplatsen www.hamas.org till porrwebbplatsen Hotmotel.com. De inte ont anande besökarna fick sig en släng av den nya "religion" i stället för en dos gammal hederlig militant islamism, à la Hamas.

Sexy Städ erbjuder städerskor i string och högklackat

Kvinnliga städerskor iklädda stringtrosor, stay-ups, bh och högklackat. Så ser affärsidén för företaget Sexy städ ut. Det Stockholmsbaserade städföretaget Sexy städ hyr ut kvinnor som utför städuppdrag åt företag under mottot "Rent och snyggt att se på". Företagen som nyttjar städtjänsterna får gärna se, men inte röra. Det är heller inte tillåtet att tillfredsställa sig själv under tiden städningen pågår. Sexy Städ kan kontaktas på telefon: 0736-13 94 34.

Porrtidningar förbjuds på flygflottiljen

Chefen för flygflottiljen F 17 i Kallinge, Lars Johansson, beslutade i veckan att stoppa porrtidningsförsäljningen i förläggningens egen butik. Det är inte första gången porrtidningar är ett ämne för diskussion på F 17 i Kallinge i Blekinge län. 1997 plockades de bort från tidningshyllorna på begäran av flottiljnämnden, där även värnpliktiga ingår.

Personal sjukskrev sig efter porrartikel i Vision

Tidningen Visions artikel om porrkungen Berth Milton, fick bägaren att rinna över för två av tidningens kvinnliga reportrar som gick hem och sjukskrev sig. I artikeln drogs paralleller mellan Berth Milton, chef för porrimperiet Private, och den brittiske entreprenören Richard Branson. Bilden på Berth Milton dominerade tidningen förstasida.

Var femte svensk surfare letar porr

Var femte svensk nätsurfare tittar på porr och sex. På den webbplats med porr som är populärast bland svenskarna är var fjärde besökare en kvinna. Det visar färsk statistik som Vision har bett analysföretaget Jupiter MMXI att ta fram.

Flashback granskar Karlskrona kommun

Efter kraftfullt motstånd från Karlskrona kommun så har Flashback börjat få ut handlingar från den så kallade Flashback-akten, (dnr KS 1999.606.109).

Den förbjudna bioannonsen

I Sverige sköts alla bioannonser av ett enda företag - Branschmedia. De blockköper annonsplats i morgon- och kvällstidningarna som de i sin tur säljer vidare till filmbolagen - både platsen för de större annonserna och listningarna.

Cannabisläsk till salu i Sverige

Nu kan du stilla din törst med läsk som innehåller extrakt från äkta schweiziska cannabisplantor. Om du känner dig torr i munnen av allt festande, vad är då bättre att komma igång med än läsk med riktig marijuanasmak? Det är en fullt laglig produkt som följer den EU-lagstiftning som även gäller EU-landet Sverige. Psykedeliska Bokhandeln säljer fyra burkar à 33 cl för 80 kronor.

Svensk docent vill släppa narkotikan fri

Släpp narkotikan fri. Då blir ungdomar mindre nyfikna på att experimentera med droger, menar docent Mats Hilte som forskat kring missbruk i 20 år.

Dokusåpa för cannabisrökare

Dokusåporna tar till alltmer extrema former. Den senaste varianten går under namnet Cannabis Castaway och finns att se på nätet.

Cannabisparfym

Nu behöver du inte längre stirra folk i ögonen för att hitta dina själsfränder, du kan lukta dig till dom. Denna parfym är gjord på riktig cannabis och avger en gudomlig lukt. 11 ml parfym kostar 98 kronor, och säljes i Sverige av Psykedeliska Bokhandeln.

Tom Hjelte dömd till 2,5 års fängelse för våldtäkt

Tom Hjelte, chefredaktör för tidningen Lifestyle, åtalades den 2 oktober vid Stockholms tingsrätt för våldtäkt och flera fall av misshandel. I anmälan anklagades han bland annat för att ha bundit fast sin före detta flickvän i sängen och under knivhot våldtagit henne både oralt och vaginalt. Då hon hotade med att anmäla honom svarade han: "Vem skulle tro på en dum blond bimbo från landet."

En enkel kalkyl - enligt Svenska Dagbladet

I Svenska Dagbladet Näringsliv den 12 februari analyserar journalisten och räknenissen Nils-Olof Ollevik lönsamheten för Internetkonsulterna Framfab och Icon.

Sanningen bakom Se & Hörs löpsedlar

De senaste åren har skvallertidningen Se & Hör hamnat på en nivå som troligen saknar motstycke i svensk press. Här är ett par exempel.

Vem är det som jagade elefanterna ...

I Aftonbladet kunde vi i slutet av januari läsa om hur en svensk IT-miljonär och affärsman anklagades för att ha hetsat tolv elefanter från Botswana över gränsen till sitt eget jaktreservat i Sydafrika.

Aftonbladet.se kopierar Expressen.se

En av Expressen.se´s sportredaktörer har skrivit ned startlistan till kvällens VM-slalom för damer och publicerat denna i en artikel. Dock så hade personen stavat ett av namnen fel ... Vid en koll på Aftonbladet.se så hittar man exakt samma lista inklusive det lilla fel som hade smugit sig in.

Till salu: Cosmopolitans svenska webbplats

I veckan lanserades den svenska upplagan av livsstilsmagasinet Cosmopolitan. Det holländska medieföretaget TTG har satsat mycket pengar och prestige på dess lansering.

Åklagare vill registrera all trafik på Internet

EU-länderna bör införa registrering och lagring av all trafik på Internet. Det kravet ställer domare, åklagare och poliser från EU efter ett möte i Stockholm.

Virtual Monkeywatch angrep World Economic Forum

I en protest mot den ekonomiska globaliseringen, lyckades hackergruppen "Virtual Monkeywatch" nyligen ta sig in i det ekonomiska toppmötet World Economic Forums datorsystem.

Copyright finns inte - nu även som t-tröja

Boken "Copyright finns inte" om hacker-, cyberpunk- och hemdatorkultur skrevs av Linus Walleij 1994, och har funnits fritt tillgänglig på Internet sedan dess. Förra året kom den även ut som tryckt bok.

Historien om snabel-a

Den lilla krumeluren som skiljer användarnamnet från domänen i en e-postadress är betydligt äldre än datatekniken. Snabel-a är en så kallad ligatur, det vill säga en hopskrivning av två bokstäver.

Tyskar listar "nazistiska" webbplatser

Det centrala rådet för judar i Tyskland hotar att stämma de Internetleverantörer som tillåter nynazistiska webbplatser på sina servrar.

Luftburna hackare saboterar fiberkablar

Begreppet hackare har fått en i IT-sammanhang mer bokstavlig innebörd sedan det rapporterats att korpar har hackat sönder fiberoptiska kablar som hängts upp i Svenska kraftnäts kraftledningar

Påvens webbplats hackad

I slutet av januari drabbades påven Johannes Paulus II:s webbplats på Internet av dataintrång. Hackarna lyckades blockera en rad sidor på webbplatsen, bland annat sidor som innehåller nyheter om påven och hans tal.

Gratis abonnemang hos Nationalencyklopedin

Ifall du vill ha fri tillgång till Nationalencyklopedin på nätet, besök http://www.ne.se/skraplotto. Det är förvisso en bakdörr, och den förutsätter att du vunnit abonnemanget hos webbplatsen "Skraplotto". Och det har du ju givetvis gjort ifall någon frågar ... Och som alltid med denna typen av tips, så gäller principen "först till kvarn".

Play it again, Sam!

I världens mest kända film, Casablanca, säger Humphrey Bogart aldrig den kända filmrepliken: "Play it again, Sam!" Faktum är att varken Bogart, Ingrid Bergman eller någon annan yttrar just den repliken. Åtminstone inte i filmen Casablanca.

Aeroflot satsar på rökarna

Det ryska flygbolaget Aeroflot tog nyligen en klar poängseger i kampen mot amerikanska myndigheter. Även i fortsättningen får Aeroflots röksugna kunder röka på planen.

Resebranschens svarta lista

Svarta listan tar upp företag som vägrat att följa ett beslut i Allmänna reklamationsnämnden (ARN). ARN har kommit till för att en missnöjd kund skall slippa gå till domstol för att lösa en tvist. När en tvist skall avgöras i ARN finns representanter för båda sidor i tvisten med vid sammanträdet. Besluten som fattas av ARN är en rekommendation till hur tvisten skall lösas, men det hör till god sed i affärsvärlden att följa besluten.

Resor till rymden: prislista

Strax efter första månlandningen för drygt 30 år sedan så började Panam att sälja biljetter till månen. Men premiären på charter till rymden verkar fortfarande dröja ... Nedan följer ett urval av priser till världens mest exotiska resmål.

Kulturhuset i Paris vågar inte visa svensk dokumentär

Dokumentären Sacrificio av Erik Gandini och Tarik Saleh kommer inte att visas på svenska kulturhuset i Paris som det först var bestämt, rapporterar Dagens Nyheter.

Konst av Adolf Hitler till salu

På webbplatsen Snyder´s Treasure Trove kan man köpa tavlor målade av självaste Adolf Hitler. För tillfället finns ett drygt tiotal tavlor till salu, och priserna varierar mellan 8 000 och 30 000 dollar. Webbplatsen säljer även saker som har ägts av Adolf Hitler, som exempelvis snapsglas, ringar, knivar och brevpapper.

Stockholms Filminstitut kommenterar "Buy Bye Beauty"

Kommentarer angående Buy Bye Beauty

Politisk striptease

Under valkampanjen under det senaste parlamentsvalet i Mexico tog regeringspartiet PRI alla medel till hjälp för att få stanna vid makten. Bland annat trummade man ihop 15 000 kvinnor till ett stort party i Chimalhuachan, en förstad till Mexico City, där man bland annat bjöd på manlig striptease.

Kira Eggers blir redaktör på Jubii.dk

Den populära danska strippan Kira Eggers har beslutat sig för att sluta med striptease. Sedan en tid tillbaka är hon i stället anställd som redaktör på den danska söktjänsten Jubii, där hon med hjälp av sina sexerfarenheter skall göra en ny erotisk webbplats.

Amanda Agestav (kd) ogillar analsex

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Amanda Agestav upprör sig i tidningen "Hemmets vän" den 8 februari över att information om hur man praktiserar analsex har skickats ut till riksdagsledamöterna.

Mobiltelefon som sexleksak

Vibrerande mobiltelefoner har fått en helt ny innebörd. Detta efter att en kvinna i Taiwan nyligen sökte hjälp för att få ut sin mobiltelefon ur baken.

Nyanorrland.com - nu porrwebbplats

Nya Norrland har fått sin gamla webbplats omvandlad till en porrwebbplats. När Nya Norrland slogs samman med Västernorrlands Allehanda 1999 och blev Tidningen Ångermanland var det ingen som tänkte på att skydda det gamla domännamnet.

Belgisk polis stoppar porrig Tintin

Seriefiguren Tintins senaste äventyr har stoppats av belgisk polis. Inte bara för att seriealbumet "Tintin i Thailand" av landsbefolkningen betraktas som ovanligt smaklöst, utan också för att det är ett illegalt plagiat.

Välsmakande sperma

Företaget MMOR Research i USA har börjat tillverka ett preparat vid namn Semenex som skall få sädesvätska att smaka jättegott.

Regeringen kommenterar Flashback-affären

Efter flera månaders väntan så kommenterar nu regeringen internt den så kallade Flashback-affären för första gången.

Karlskrona kommun nekar att lämna ut akter om Flashback

Flashback har begärt att få ut samtliga handlingar från Karlskrona kommun som berör Flashback. Men nu försöker kommunen hindra Flashback från att granska materialet. Till Sydöstran säger kommunjurist Lennarth Eriksson "Innan vi lämnar ut uppgifterna måste vi ta reda på i vilket syfte de skall användas. Axelsson måste precisera sitt syfte." (sic).

Ebay förbjuder försäljning av "Uffe was a Nazi!"

Cd-skivan "Uffe was a nazi!" som Flashback gav ut 1998, med bevismaterialet för att Ulf Ekberg (Ace of Base) varit nazist, har nu blivit förbjuden att sälja via Internetauktionsföretaget Ebay.

Flashbacks redaktör tilldelas Svenska Mensapriset 2000

Svenska Mensas medlemstidning Legatus Mensae meddelar i senaste numret (1/2001) att Jan Axelsson tilldelats Mensapriset 2000 "för hans idoga kämpande för oinskränkt yttrandefrihet trots häftiga protester från såväl myndigheter och media som den allmänna opinionen".

C-uppsats om Flashbacks konferensforum för nationalsocialism

En närmare 120 sidor lång C-uppsats kallad "Flashbacks nationalsocialistiska diskussionsforum - realiserad yttrandefrihet driven till sin spets" har skrivits av Anna Dahlquist och Ulla-Karin Lundgren vid Luleå Tekniska Universitet.

Flashbacks anmälan till Konkurrensverket

Den så kallade "Flashback-affären" är nu inskickad till Konkurrensverket för granskning. På Konkurrensverkets webbplats (http://www.kkv.se) kan man under rubriken "konkurrensbegränsande samarbete" bland annat läsa:

Så hittar du Passagens förbjudna konferensforum

Passagen har lagt ner konferansforumet "Passagen/Politik". De som agerat för censuren är tidningen Expo som istället för att möta med motargument valt att agera för censur. För de som är intresserade av innehållet som stoppades, så finns det en bakdörr som gör att du fortfarande kan nå innehållet.

Presidentjobbet auktioneras ut

Det gammalmodiga valsystemet i USA fungerar uppenbarligen inte. Då tar man till ny teknik. Jobbet som president auktionerades exempelvis ut på Internetföretaget Ebays webbplats i slutet av förra året.

Fulöl - registrerat varumärke

E-handelsföretaget Pegit, som blev känt för några år sedan för att erbjuda svenskarna tyskt öl via Internet, har nu efter Garbergs fulöls-filmer för Spendrups själva registrerat varumärket Fulöl hos PRV. Pegit säger till Resumé att: "man får vara på hugget. I och med att de [Spendrups] började skoja med fulöl så passade vi på. Det är rätt trevligt ju, det är humor i det."

Belgien legaliserar cannabis?

Innehav av femton gram cannabis och odling av fem plantor kommer att tillåtas i Belgien, antyder Bryssels största dagstidning Le Soir, som har kommit över ett arbetsdokument från regeringen.

Te med äkta cannabisblad - till salu i Sverige

Nu kan du fylla din tekanna med te innehållande äkta cannabisblad (THC-fria) så ditt kök kommer lukta som om du befann dig på Christiania. Njut av lukten och smaken av ett hampate som till och med är rekommenderat av Professor Dr. Theimer för vitalitet och välbefinnande.

Syndfulla fonder

Spel, sprit, tv-program, cigaretter och skräpmat, det är vinstreceptet för den amerikanska aktiefonden Morgan Fun-shares. Finansmannen Burton Morgan, 84, tror inte på idén med etiska fonder som undviker bolag som sysslar med vapen, alkohol eller tobak.

Ravekommissionen visar sitt rätta ansikte

Med mottot "Ravekomistonen kartlägger oss - Vi kartlägger ravekomissionen" publicerar webbplatsen RK Image bilder på medlemmar ur Ravekommissionen. Man erbjuder även besökare att lägga upp egna bilder på webbplatsen. Kartläggningen fortsätter ...

Cliff kan saker han

Frågespalten "Fråga Cliff!" är en rolig webbplats som vi rekommenderar er läsare att besöka. Här kan du fråga Cliff precis vad du vill, ingen fråga är varken för stor eller för liten, för dum eller för svår. Ibland kan det ta en stund innan Cliff svarar, men håll ut, svar kommer så fort han hinner!

Handbok för tjejjourer

Stockholms tjejjour har nu släppt en handbok i hur man startar tjejjourer och arbetar mot våld och sexuella övergrepp på tjejer. Föreningen Stockholms Tjejjour är en feministisk jour som vänder sig till tjejer och unga kvinnor.

Jusek hjälper inte

Jusek är fackförbundet för jurister, ekonomer och samhällsvetare. Men som Jusekmedlem får man inte ha vilka åsikter som helst, om man behöver förbundets hjälp mot en vrång arbetsgivare. Man får till exempel inte vara Sverigedemokrat.

Berlins sista ockuperade hus hotat

Det sista helt ockuperade huset i Berlin, "Im Eimer", är utrymningshotat. "Im Eimer" ockuperades redan 1989, kort efter murens fall, och blev en kulturförening som specialiserade sig på elektronisk och experimentell musik.

Mediebevakningen av "toppdirektör avslöjad som pedofil"

I december kunde man i medierna läsa att en svensk toppdirektör avslöjats som pedofil. Det intressanta är hur snabbt information sprids utanför de traditionella nyhetsmediernas ramar.

Presstödet höjs med 15 miljoner

Regeringen beslutade i december att höja presstödet med tre procent. Uppskrivningen kostar knappt 15 miljoner. Pressens tyngsta bidragstagare, Svenska Dagbladet, får nästa år 58 miljoner kronor i statsstöd.

Därför tackade Dan Josefsson nej till stora journalistpriset

Dan Josefsson tackar nej till stora journalistpriset med följande motivering:

Nazismen som monster i medierna

För ett drygt år sedan publicerade fyra rikstidningar namn och bild på 62 nazister och mc-kriminella. Sedan dess har ett stort antal artiklar ägnats åt att granska den svenska nazismen. I dagarna publicerade Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet stort uppslagna artiklar om hotet från nazisterna. Men journalisterna som skriver om nazismen tenderar att förlora sin saklighet och lånar sin retorik från sagornas värld. Det menar Per Nygren, journalist på Göteborgs-Posten, som under lång tid skrivit om politisk extremism. Han anser att den typen av demoniserande i förlängningen gör nazisterna mer farliga.

Melody Maker går samman med NME

De brittiska musiktidningskonkurrenterna NME och Melody Maker har gått samman. Eller rättare sagt, NME (New Musical Express) tog över och lade ned Melody Maker.

Mouschwitz

Ledningen för Walt Disney Corporation har störts av att en del anställda internt kallat företaget för "Mouschwitz". Därför gick man nyligen ut med information om att den som använder benämningen framledes skall få en varning och sedan sparken, om det upprepas. Snabbt ändrade lustigkurrarna därför "Mouschwitz" till "Duckau".

Intressanta intervjuer

Två amerikanska politiker intervjuas i tidningarna Playboy och Rolling Stone som därför bör införskaffas. I Playboy utfrågas den kontroversielle guvernören i New Mexico Gary Johnson. Johnson är republikan men har åsikter som nog får många i partietablissemanget att drömma mardrömmar. Han är inte bara en uttalad anhängare av kvinnors rätt till abort utan har också gått ut och förespråkat legalisering av narkotika.

Fuck you, Desmond!

Mindre noggranna läsare av ledarsidan i brittiska Daily Express märkte kanske ingenting, men förra lördagens ledare innehöll ett hemligt meddelande till tidningens nye ägare som fått hela Medieengland att storskratta.

Allt fler rasistiska webbplatser

Enligt en undersökning av Wiesentahl Center har antalet webbplatser som för fram rasistiska åsikter fördubblats det senaste året, jämfört med 1999.

Japanska polisens webbplats hackad

En hackare lyckades i december ändra på den japanska polisens webbplats. På webbplatsen visades i stället en naken kvinna. En talesman för den japanska polisen, National Police Agency, som ansvarar för webbplatsen, meddelade att polisen var tvungen att stänga den för översyn. En anställd hade hittat bilden på den nakna kvinnan.

Fransk dom hotar fritt och gränslöst Internet

En dom i en fransk domstol kan komma att hota ett gränslöst och fritt Internet. Den amerikanska Internetjätten Yahoo måste enligt domen hindra franska användare från att nå en amerikansk auktionswebbplats som säljer nazistföremål via Internet. Företaget beordras av en fransk domstol att införa ett filtreringssystem.

Naken på Projector

När en kille på IT-företaget Projector slutade så filmade han sig själv naken på kontoret på natten. Han e-postade sedan ut filmen till alla på företaget.

Internetkasinon används för pengatvätt

Internetkasinon används i allt större utsträckning av den organiserade brottsligheten för att tvätta pengar. Det skriver Internetguiden.

Peacefire hjälper dig att blockera censurprogrammen

Att införa program för att censurera Internet är allt populärare. Amerikanska skolor och bibliotek måste exempelvis enligt lag skaffa filterprogram för att få del av ett statligt bidrag. Nu har en opinionsgrupp utvecklat ett program för att blockera dem. Peacefire är ett program som blockerar program som Cyber Patrol, Net Natty, Cybersitter och andra liknande program.

Findus.com blir sökmotor - mot Findus vilja

Livsmedelsföretaget Findus, som säljer djupfryst mat, får inte rätten till domännamnet www.findus.com. Företaget förlorade nyligen i skiljedomstol.

Tysk polis vill förbjuda nazister att använda Napster

Tysklands säkerhetspolis bad nyligen mediejätten Bertelsmann om hjälp. Säkerhetspolisen ville hindra att nynazister spred så kallad vit makt-musik i mp3-format via Napster.

55 000 kreditkortsnummer stulna från creditcards.com

En rysk crackare bröt sig nyligen in i amerikanska Creditcards.coms databas och stal 55 000 kreditkortsnummer. Efter stölden utövades utpressning mot företaget. När företaget vägrade gå med på villkoren publicerades ett flertal av kreditkortsnumren på Internet. Creditcards.com erbjuder bland annat betaltjänster för e-handel på Internet.

Tysk domstol förbjuder australiensisk webbplats

En tysk domstol beordrade i december att en australiensisk webbplats som ifrågasätter ifall förintelsen ägt rum skall stängas. Det anmärkningsvärda med fallet är att servern och webbplatsen som tvingas stänga inte är placerad i Tyskland, utan i Australien. Trots det ansåg domstolen att tysk lag gäller eftersom tyskar kunde komma åt webbplatsen.

En binär baby är född

Nyfödde Mohamed Hamid har fått personnumret 010101-01-0101. Pojken hyllas i Malaysia som "den binära babyn". De första siffrorna markerar att han föddes den 1 januari 2001, sifferparet i mitten visar vilken delstat han är född i och de sista siffrorna att han var den 101:a som föddes på nyårsdagen. Nästa binära baby kan Malaysia få först om hundra år.

Amerikanska domstolar skyddar anonymitet på nätet

I USA har det tidigare räckt med att stämma en anonym person för ärekränkning, för att domstolen skall lämna ut namnet redan innan rättegången börjar.

Skojare skrev falska pressmeddelanden från SBBS

I förra veckan skickades det ut ett pressmeddelande från Internetkonsulten SBBS om att de avskedar 45 personer. Pressmeddelande var dock falskt, och vem som är den verkliga avsändare bakom den felaktiga informationen är för tillfället okänt. Flera nyhetswebbplatser däribland Ekonomi24 och Vision citerade det falska meddelandet.

Claudia Shiffer-affischer stulna

Hälften av de H&M-affischer som satts upp i Frankfurt har blivit stulna. Förklaringen är att fotomodellen Claudia Schiffer, som poserar i underkläder på bilderna, är omåttligt populär i Tyskland.

"Kasta ut bögarna, eller byt lokal"

Penny Lane i Stockholm och dess hyresgäst, gayklubben Boybar, har fått ett fax från en advokatbyrå som företräder lokalernas ägare, Stockholm Plaza Hotel. I faxet uppmanas Penny Lane att omedelbart upphöra med verksamhet för homosexuella, annars kommer Penny Lanes hyreskontrakt att sägas upp med hänvisning till en klausul i kontraktet där det sägs att det kan sägas upp om hotellet kan lida ekonomisk skada av verksamheten i lokalerna. Exakt vad den ekonomiska skadan skulle bestå i specificeras inte i faxet.

Kontroversiell fotoutställning stoppad

En fotoutställning i Warszawa har stoppats på begäran av den polske kulturministern. Den innehöll bilder av bland andra Roger Moore, Clint Eastwood, Frank Sintra, Richard Burton och Omar Sharif, alla i nazistuniform.

T-tröjor med Ravekommissionens spanare på bild

För mindre än 200 kronor (inklusive frakt) kan du nu bli ägare till en t-tröja med bild på en av spanarna från Ravekommissionen. T-tröjorna säljes i samtliga storlekar, och på "Ravekommissionens" webbplats kan du även se bilderna.

Kristdemokraterna vill förbjuda Eddie Meduza

En vild diskussion blåste upp inför raggarrockaren Eddie Meduzas konsert i Bengtsfors Folkets Park den 2 september. Den lokale kristdemokraten Christer Schwartz gick så långt att han försökte hindra konserten från att äga rum. Han menade att Eddie Meduzas låttexter var rasistiska och kvinnoförnedrande - han exemplifierade med titlar som "Heil Hitler" och "Våldtäkt på Marita" - och därför inte borde få uppföras på en kommunal scen.

Leechnet - svensk Napsterkopia för porr

Svenska Nordic Research i Bollebygd startade en Napster för porr, Leechnet. Likt Napster utnyttjar Leechnet ett serverlöst system för att dela filer, men i stället för att byta musikfiler bytte man porrbilder.

Så enkelt lurar du porrfilter

Det filter i Pornsweeper som skall rensa bort porrbilder från e-postsystem kan enkelt luras. Det säger en företrädare för Content Technolgies som tillverkar programmet.

SVD:s litteraturprisvinnare var en porrdrottning

Poeten Anne-Marie Berglund som nyligen tilldelades Svenska Dagbladets litteraturpris för diktsamlingen "Jag vill stå träd nu" har även en bakgrund som manusförfattare, regissör samt huvudrollsinnehavare i porrfilmen "Veck-ända i Stockholm" från 1976.

Erik Korsås intervjuas på svensk eskortsida

En kvinna som nyligen blev utpekad av Aftonbladet i deras artikelserie om prostitutionen har ringt upp Erik Korsås och gett sina kommentarer.

Inbjudan till svenskt rekord i gangbang med 300 män

Någon gång mellan onsdag och fredag denna vecka arrangeras det i Stockholm ett stort gangbang (gängknull) där man beräknar att sammanlagt 300 män skall medverka. Allt kommer att filmas och DU är inbjuden att medverka ...

Svensk porr-geografi

På webbplatsen Lovesearch finns en avdelning med den svenska porrgeografin. En lista över platser i Sverige med något udda namn ...

Aktuell Rapport startar wap-tjänst

Svenska hårdporrtidningen Aktuell Rapport erbjuder nu även nakenbilder via wap-telefon. Tjänsten som är gratis och startade i helgen innehåller förutom ett 40-tal nakenbilder även en del blondinhistorier med mera.

Fax till Karlskrona kommun

Följande fax har skickats till Karlskrona kommun:

Flashback-affären i utländska medier

Flashback-affären resulterade under hösten och vintern i ett par hundra artiklar och notiser i svenska medier, men har även uppmärksammats internationellt. I Norden har bland andra norska It Avisen, Digitoday, Aftenposten, Nettavisen, Stavanger Aftenblad och danska E.magazine uppmärksammat fallet.

Tävling! Fina priser att vinna

Det finns vissa fula fiskar som är fulare än andra. En av dem heter Björn Schröder, vd på företaget Internet 5. Han säger till journalister att Flashback ljuger, och att Internet 5 aldrig nekat Flashback som kund. Vi gillar givetvis inte att bli utpekade som lögnare, och utlyser därför en tävling.

Hotet mot yttrandefriheten

Publiceringen av namn och bild på 62 nazister och kriminella i Stockholmstidningarna förra året har startat en tradition. Men det är inte åsiktsfriheten som hyllas, utan avståndstagandet från principen att alla människor har rätt till sina åsikter, oavsett vilka de är.