Artiklar från 2014

Open Bay - The Pirate Bay öppnas för alla

Fildelningssidan Isohunt har genom oldpiratebay.org skapat en fungerande kopia av The Pirate Bay. Nu lanserar de även Open Bay, där de uppmuntrar andra att göra samma sak.

JK friar Boy London från hets mot folkgrupp

Klädmärket Boy London har anmälts i Sverige för hets mot folkgrupp, då deras logo påminner om nazitysklands riksvapen, en örn som håller i en krans med ett hakkors.

Kampen för yttrandefrihet hyllas i ny utställning

Utställningen "Hurra för yttrandefriheten!" på Arbetets museum i Norrköping startar den 5 december, och är en hyllning till det fria ordet. Utställningen är producerad tillsammans med Avistegnernes Hus i Drøbak och organisationen Cartoonist Rights Network International.

Gekås stoppar nazistiska leksakssoldater

Varuhuset Gekås i Ullared har rensat bland leksakshyllorna, och stoppar nu försäljningen av leksaksfigurer med nazistsymboler. Detta efter att GT uppmärksammat dem om att de säljer LEGO-liknande leksakssoldater med ett historiskt tema, andra världskriget.

Tröjan "Islam is the devil" utreds för hets mot folkgrupp

En tröja med texten "Islam is the devil" togs på fredagen i beslag av polisen i Värmland. Tröjan bars av en man i en galleria i Karlstad vid 14-tiden på eftermiddagen.

Nu lanseras ett svenskt censurfilter mot nätdroger

Zertus Webguard är namnet på ett svenskt censurfilter som ska försöka försvåra handeln med de lagliga nätdrogerna. Det finns redan idag en fungerande prototyp, och nu letar företaget efter samarbetspartners för att kunna sälja filtret vidare.

Alaska, Oregon och Washington D.C. legaliserar marijuana

En majoritet av väljarna i Alaska, Oregon och Washington D.C. röstade på tisdagen ja till att legaliserar marijuana för fritidsbruk. Sedan tidigare har delstaterna Washington och Colorado legaliserat marijuana.

Buttericks maskeraddräkter anklagas vara rasistiska

Maskeradkedjan Buttericks kritiseras för att de säljer maskeraddräkter där man kan klä ut sig till arab, indian, kines och skotte. Kritikerna anser att maskeraddräkerna är rasistiska.

Ryssland vill bannlysa Tom of Finland-frimärken

De finska frimärkena med motiv av gayikonen Tom of Finland provocerar Ryssland. Nu kräver den ryska politikern Vitaly Milonov att brev som är frankerade med dessa inte tillåts komma in i landet. Breven ska stoppas av Ryska postverket, och returneras till avsändaren.

Tröjan med Jimmie Åkesson med en pistolpipa i munnen är laglig

Att bära en tröja med en bild på Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson med en pistolpipa i munnen, och texten "Stick hem till 30-talet rassesvin", är inte olagligt. JK har nu lagt ned en förundersökning om tryckfrihetsbrott i form av olaga hot.

Hoten mot Emma Watson var en pr-kupp för ökad censur

EmmaYouAreNext.com hotade med att släppa nakenbilder på skådespelerskan Emma Watson, men allt visade sig vara fejk. Istället var det en pr-kupp för är ökad internetcensur, med krav på att forumet 4chan.org stängs ner.

USA har börjat sälja läsk med marijuana

Sedan två amerikanska delstater legaliserade cannabis för nöjesbruk, har det börjat säljas både kakor och godis med marijuana. Nu lanserar företaget Mirth Provisions även marijuana i dryckesform. Enligt skaparen av den THC-spetsade drycken "Legal" är det mer socialt att dricka än röka.

Pippi Långstrump-gardin stoppas: Den är rasistisk

Astrid Lindgrens värld stoppar försäljningen av en Pippi Långstrump-gardin. Detta då gardinen på sociala medier anklagats för att vara rasistisk.

Svenskt Bitcoinföretag utkastad från Länsförsäkringar Bank

Den svenska bitcoinväxlaren BTCX har fått sina bankkonton nedstängda av Länsförsäkringar Bank. Obekräftade källor gör också gällande att man stängt ner bankkonton tillhörande privatpersoner, anställda hos BTCX.

Comhem blockerar e-post med Avpixlat-länkar

Kunder hos Comhem slipper e-post som innehåller länkar till Avpixlat. Enligt Comhem handlar det dock inte om någon politisk censur, utan att deras spamfilter sorterar e-post som skräppost när de innehåller länkar till Avpixlat.

Arne Ankas skämt om judar plockades bort av Aftonbladet

Aftonbladet anklagas för antisemitism, sedan man i helgen publicerat en seriestrip om det politiska läget i Israel. Strippen har nu plockats bort.

Ebay bannlyser Burzum

Ebay har bannlyst norska black metal-bandet Burzum. Anledningen uppges vara att Burzum bryter mot Ebays policy, som förbjuder försäljning av föremål med anknytning till grupper som förespråkar hat, våld och intolerans.

Sålde "fördomsfri negerboll" - anmäls för hets mot folkgrupp

Saema Delikatesser i Älvkarleby säljer chokladbollar med etiketten "Gammeldags fördomsfri negerboll". Nu har ägaren, lokalpolitikern Eva Sidekrans (M), polisanmälts för hets mot folkgrupp.

Norge överväger att avskaffa sexköpslagen

Om inte utvärderingen av den norska sexköpslagen bjuder på positiva överraskningar så är liberala Venstre, som samarbetar med den sittande högerregeringen, nu redo att avskaffa den.

Bar Hitler-tröja på jobbet - åtalas för hets mot folkgrupp

En 59-årig man i Umeå bar en tröja med Adolf Hitler och texten "Adolf Hitler European Tour 1939-45". Nu åtalas han för hets mot folkgrupp av justitiekanslern, som anser att tröjan måste uppfattas som en hyllning av Adolf Hitler och den nationalsocialistiska rörelsen.

New York har legaliserat medicinsk marijuana

New York blev igår den 23:e delstaten i USA som tillåter marijuana för medicinskt bruk. Delstatsguvernören Andrew Cuomo har nu undertecknat en lag som gör det möjligt för läkare att skriva ut marijuana till patienter med allvarligare sjukdomar som exempelvis cancer, hiv, epilepsi och parkinson.

Lexbase ska börja hänga ut prickade läkare

Lexbase publicerar redan idag uppgifter om personer som dömts för brott. Nu planerar man att även börja hänga ut prickade läkare och tandläkare.

Dan Parks utställning avbruten - konstnären gripen

Dan Parks utställning "Fängslande gatukonst" blev verklighet. Konstnären greps igår på vernissagen, misstänkt för hets mot folkgrupp. Polisen beslagtog åtta tavlor. Efter förhör fattade åklagaren beslut om att anhålla Dan Park.

Gateavisas redaktion i brand

På torsdagen startade en takbrand på Hjelmsgate 3 i Oslo, där Gateavisa haft sitt kontor sedan starten 1970. Gateavisa är Norges största undergroundtidning, och har kommit ut med 195 nummer.

Över 20 nätdroger på väg att förbjudas

Folkhälsoinstitutet vill att regeringen ska klassa ytterligare 21 cannabinoider som hälsofarliga varor. De föreslår även att fem substanser ska narkotikaklassas.

Avpixlats ansvarige utgivare anmäld för hets mot folkgrupp

För två veckor sedan fick Avpixlat utgivningsbevis och ansvarig utgivare. Nu har Mats Dagerlind, ansvarig utgivare på Avpixlat, anmälts för hets mot folkgrupp.

Tecknad serie om afrikaner upprör Norge och Sverige

En seriestripp i norska Aftenposten - med "vetenskapliga hypoteser" om varför de skrattar så mycket i Afrika - har skapat upprörda känslor i både Norge och Sverige. Rasistiskt menar kritikerna. Inte alls menar upphovsmannen.

Alexander Shulgin är död

Kemisten och författaren Alexander Shulgin, som bl.a. introducerade ecstasy för allmänheten, har avlidit i levercancer. Han blev 88 år.

Hells Angels klubbsymbol förbjuds i Berlin

Hells Angels klubbsymbol har förbjudits på offentliga platser i Berlin. Sedan i fredags är det förbjudet att bära symbolen med dödskallen och vingarna. Inom kort blir även texten "Hells Angels" förbjuden.

TT stoppar samarbetet med SD:s nättidning

TT Nyhetsbyrån stoppade textleveransen till den SD-anknutna tidningen Samtiden efter bara två timmar. Orsaken är att det på sidan fanns material som var markerat TT, men som inte kom från dem.

Lagbrott bakom Expressens avslöjande om näthat

Expressen och Researchgruppen tilldelades Guldspaden för sin granskning av näthatarna på Avpixlat. För att hitta dessa lämnade Bisnode Kredit ut hundratals kreditupplysningar till Researchgruppen. Men detta var, slår Datainspektionen nu fast, olagligt.

Aftonbladet fälls ytterligare en gång för omärkt reklam

Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RO) fäller Aftonbladet ytterligare en gång för en text som ser ut som en redaktionell artikel, men i själva verket är en annons.

HR Giger är död

Den schweiziske konstnären HR Giger är död. Han avled på sjukhus i måndags efter skadorna av en olycka. H.R. Giger blev 74 år.

Aftonbladet anmälda för hets mot folkgrupp

Aftonbladet och dess kolumist Anders Westgård har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för hets mot folkgrupp. Anmälan gäller artikeln "Den ryska björnen är vaken – och arg."

Pakistan vill tillåta Youtube

Parlamentet i Pakistan har enhälligt röstat för en resolution om att häva förbudet mot Youtube. Webbplatsen har varit blockerad i Pakistan sedan september 2012, efter att en nidfilm om muslimer legat uppe för allmän beskådan.

Aftonbladet fälls åter för omärkt annons

Aftonbladet fälls ännu en gång av Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RO) för bristande annonsmärkning. En reklambanner för tidningens nätbutik The You Way såg ut som redaktionellt material.

Ryssland vill förbjuda Karlsson på taket

Astrid Lindgrens böcker om Karlsson på taket är inte lämpliga för ryska barn. Detta anser ryska utbildningsdepartementet, som nu vill förbjuda utländska barnböcker som kan anses opatriotiska eller i strid med traditionella, ryska familjevärderingar.

Familjeliv hackade

Genom ett säkerhetshål kunde man tidigare i veckan posta skadlig kod på Familjeliv. Säkerhetshålet avslöjades i måndags på Flashback Forum.

Socialdemokraterna föreslår lag mot striptease

Striptease är enligt svensk lag tillåtet. Detta vill nu flera socialdemokarter ändra på, och föreslår därför en lagstiftning mot striptease.

Ny tidning för hundhatare

I Tyskland finns numera tidningen Kot und Köter, Bajs och byrackor, för de som inte gillar hundar. Det första numret kom ut i fredags. Anhängare finns det gott om, men också motståndare.

EU-domstolen stoppar datalagringsdirektivet

Datalagringsdirektivet, som tvingar operatörerna att lagra trafikuppgifter om sina kunder i sex månader, har förklarats ogiltigt av EU-domstolen.

Gallerist vill ställa ut Dan Parks konst

Att ställa ut konst av Dan Park kan resultera i både åtal och fängelse, men det skrämmer inte galleristen Henrik Rönnquist i Malmö.

Sex nätdroger narkotikaklassas

Ytterligare sex nätdroger kommer att narkotikaklassas den 8 april. Det har regeringen beslutat efter ett förslag från Folkhälsomyndigheten.

Hashtrack - ny app som håller koll på din haschkonsumtion

Helsingörs kommun har lanserat appen Hashtrack, en sorts haschdagbok som ska hjälpa användarna att hålla koll på sin hashkonsumtion.

Internets fiender 2014 - ny rapport från Reportrar utan gränser

Reportrar utan gränser släpper idag rapporten Enemies of the Internet, där de visar hur olika länder övervakar internet, ofta i kontrast med nationella lagar och internationella konventioner.

Facebook i samarbete med svensk polis

Svensk polis har fått till ett nära samarbete med Facebook. Sedan den 1 december har polisen ett avtal med Facebook, som numera lämnar ut uppgifter på löpande band i en direktlinje till Rikspolisstyrelsen (RPS).

LSD prövas som läkemedel för första gången på 40 år

För första gången på 40 år har det gjorts kontrollerade medicinska försök med LSD. I en pilotstudie i Schweiz fick tolv personer med obotliga sjukdomar, främst cancer, sin dödsångest lindrad med LSD.

NK stoppar rasistisk t-shirt

Varuhuset NK slutar sälja en t-shirt som anklagas för att vara rasistisk. T-shirtens tryck föreställer vad som av vissa kan uppfattas som en rasistisk nidbild av svarta personer.

NSA kapade webbkameror

Den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ har tillsammans med sin amerikanska motsvarighet NSA samlat in bilder från miljontals privatpersoners webbkameror. Mellan tre och elva procent av bilderna som samlats in ska ha varit av sexuell karaktär.

USA börjar sända tv-reklam för cannabis

För första gången visar flera av USA:s större tv-kanaler reklam för cannabis. En reklamfilm producerad av Medical Cannabis Network ska under två veckor i mars visas på bl.a. History, MTV2, Comedy Central, ESPN och Fox News.

Sverige förbjuder sex med husdjur

Sex med husdjur blir olagligt i Sverige den 1 april. Idag är endast sex med djur som medför lidande för djuret förbjudet. Riksdagsbeslutet är en ändring av djurskyddslagen. Böter eller fängelse i maximalt två år blir påföljden.

Pussy Riot släpper protestvideo mot OS

Pussy Riot har släppt den OS-kritiska musikvideon "Vladimir Putin lär dig älska fosterlandet". Den innehåller bl.a. filmklipp inspelade tidigare igår, när gruppens medlemmar angreps av kosacker med hästpiskor.

Sverige - sämst pressfrihet i Norden

Reportrar utan gränser uppdaterade idag sin årliga kartläggning av pressfriheten runt om i världen. Sverige kommer på en tionde plats, och är det land i Norden med lägst placering. Bäst pressfrihet i hela världen har Finland.

Storslam för Edward Snowden i Flashback Awards

Det blev storslam för Edward Snowden vid årets upplaga av Flashback Awards. Det pris där medlemmarna på Flashback Forum röstar om vilka som på ett positivt eller negativt sätt utmärkt sig under det gångna året.

Nytt bokpris mot censur av barnböcker

Författaren Daniel Handler har tillsammans med den amerikanska biblioteksföreningen, American Library Association (ALA), instiftat ett bokpris för att uppmärksamma censuren av barnböcker i USA.

Amnesty vill avkriminalisera prostitution

Lagar som förbjuder prostitution bryter mot de mänskliga rättigheterna och bör därför avskaffas. Detta enligt Amnesty International som lagt ett förslag om att organisationen bör arbeta för en avkriminalisering.

Sao Paulo förbjuder djurtestad kosmetika

Delstaten São Paulo i Brasilien beslutade i torsdags att förbjuda användningen av djurförsök för kosmetika och hygienprodukter.

Google, Twitter och Facebook förbjuder marijuanareklam

Trots att försäljningen av marijuana är laglig i både Colorado och Washington, så är marijuanareklam fortfarande förbjudet hos både Google, Twitter och Facebook.

Omröstningen för Flashback Awards 2014 startad

Medlemmarna på Flashback Forum har under två veckors tid nominerat kandidater till årets upplaga av Flashback Awards. Priset där medlemmarna röstar vilka som på ett positivt eller negativt sätt utmärkt sig under det gångna året.

Lakritsgodis stoppas efter kritik om rasism

Godistillverkaren Haribo kommer plocka bort lakritsbitarna i Skipper Mix, sedan figurerna i påsen anklagats föreställa rasistiska nidbilder.

Sniper Records utreds för hets mot folkgrupp

Justitiekanslern (JK) ska inleda förundersökning mot skivbolaget Sniper Records. Enligt JK kan flera av skivbolagets låttexter, låttitlar och skivomslag röra sig om hets mot folkgrupp

Journalist hotas av dödsstraff - kritiserade profeten Mohammed

Journalisten Mohamed Cheikh Ould Mohamed i Mauretanien riskerar att dömas till döden. Detta efter att han i en artikel kritiserat profeten Mohammed.

JK utreder inte "Sions vises protokoll" för hets mot folkgrupp

JK inleder ingen förundersökning mot boken "Sions vises protokoll". Orsaken är att den gavs ut för över ett år sedan, och därmed har tiden för allmänt åtal gått ut.

EU-rapport kräver att Sverige granskar FRA

I Europaparlamentets rapport om massövervakning pekas Sverige ut som ett av de mest aktiva spioneriländerna inom EU. Rapporten vänder sig bl.a. emot FRA:s urskillningslösa insamling av personuppgifter.

Nominera din favorit till Flashback Awards 2014

För åttonde året i rad arrangeras Flashback Awards. Priset där medlemmarna på Flashback Forum både nominerar och röstar fram vilka som på ett positivt eller negativt sätt utmärkt sig under det gångna året.

Aftonbladet fällda för dold reklam

Reklamombudsmannen, RO, fäller Aftonbladet för dold reklam på redaktionell plats. Vid samtliga fall rör det sig om reklamtexter för Compricer.

Snapchat hackade - 4,6 miljoner konton utlagda på nätet

Hackare har kommit över användarnamn och telefonnummer till 4,6 miljoner Snapchatkonton, och publicerat uppgifterna på nätet.